FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 december 2008

[PDC] Van der Voort door, Taylor naar kwartfinale

Vincent van der Voort heeft de derde ronde van de PDC WK Darts in Londen bereikt. Hiermee is hij de vierde Nederlander die zich bij de laatste zestien bevindt.

Van der Voort trad aan tegen de als veertiende geplaatste Engelsman Colin Osborne. De eerste set ging naar de Engelsman, maar de daaropvolgende vier sets werden allen met 3-1 in legs gewonnen door Van der Voort. Daardoor stoomt onze landgenoot door naar de derde ronde van het PDC.

Phil Taylor heeft zich als eerste geplaatst voor de kwartfinales. In zijn partij tegen Kevin Painter moest hij de eerste set aan zijn opponent toegeven. Vervolgens was het de als eerste geplaatste Taylor die zich opnieuw van zijn beste kant liet zien. De nummer één van de wereld wist vier sets op rij te winnen en won de partij met 4-1.

Vijftig woningen Dodewaard ontruimd wegens gaslek

In het Gelderse Dodewaard zijn vandaag ongeveer vijftig huizen ontruimd wegens een gaslek. Uit het riool kwam een sterke gaslucht. Energiebedrijf Nuon spoorde het lek op en repareerde het. Rond zeven uur maandagavond was het euvel verholpen, aldus een woordvoerster van de politie.

Aanvankelijk werden alleen de bewoners van vijftien huizen in de Emmalaan in de onmiddellijke nabijheid van het lek, geëvacueerd. Later moesten ook de bewoners van omliggende straten hun huis uit. Ongeveer dertig mensen werden opgevangen in een nabijgelegen sporthal, anderen konden terecht bij familie of vrienden.

Het duurt nog enige tijd voor het gas is verdwenen en de huizen moeten goed gelucht worden. De geëvacueerde bewoners kunnen in de loop van de avond naar huis terug.

De politie reed in het begin van de avond met een geluidswagen rond om mensen te vragen geen vuurwerk af te steken en geen brandende sigarettenpeuken op straat te gooien. Er werd op dat moment vrij veel vuurwerk afgestoken in de omgeving van het lek.

Principeakkoord over nieuwe Belgische regering

De vijf partijen van de demissionaire Belgische regering hebben een principeakkoord bereikt over een doorstart. Formateur Herman van Rompuy heeft dat vanavond bekendgemaakt.

Morgen worden de afspraken uitgewerkt. Ze zijn gebaseerd op het programma van de enkele weken geleden afgetreden regering-Leterme. Die stapte op na beschuldigingen de rechtsgang rond de verkoop van Fortis te hebben willen beïnvloeden.

De vijf coalitiepartners (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten) wilden samen verder, maar onduidelijk was wie er premier zou moeten worden. Yves Leterme was niet meer beschikbaar.

Na eerst oud-premier Wilfried Martens als 'verkenner' aan het werk te hebben gezet, wist de Belgische koning Albert II zondag Kamervoorzitter Herman Van Rompuy over te halen formateur te worden. Van Rompuy, net als Leterme lid van de christendemocratische CD&V, wordt naar alle waarschijnlijkheid ook de nieuwe premier.

Knelpunten
Vandaag overlegden de regeringspartijen met Van Rompuy over een aantal knelpunten die nog geregeld moesten worden. Hierbij gaat het onder meer over een onderzoek dat het Belgische parlement wil verrichten naar de mogelijke druk op de rechterlijke macht in het Fortisdossier. CD&V-voorzitter Marianne Thyssen zei maandag dat dit geen "partijpolitiek tribunaal" mag worden. Haar partijgenoten Leterme en ex-minister van Justitie Jo Vandeurzen kunnen bij het onderzoek onder vuur komen te liggen.

Bij het overleg van vandaag is vermoedelijk ook gesproken over de portefeuilleverdeling in de nieuwe regering. Vandeurzen komt net als Leterme niet meer terug. In de Belgische media worden Tony Van Parys en Stefaan De Clerck genoemd als zijn opvolgers. Beiden zijn oud-ministers van Justitie en beiden zijn ook lid van CD&V.

Hoewel de vijf coalitiepartijen eerst spraken over een overgangskabinet tot juni 2009, zou het nu de bedoeling zijn dat het nieuwe kabinet de rit uitzit tot 2011.

Jaaroverzicht 2008: Autosport

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Dit is het jaaroverzicht van de belangrijkste autosportklasses. De Formule 1 volgt later deze week.

DTM

Het seizoen begon traditioneel op Hockenheim. Martin Tomczyck pakte de leiding vroeg in de race, maar Mattias Ekström bleek sterker tijdens de pitstops. Timo Scheider finishte als tweede. Op Oschersleben was Audi opnieuw sterk, met vier auto's vooraan de grid. Ekström kreeg technische problemen, waar Timo Scheider optimaal gebruik van maakte. Hij scoorde zijn eerste winst in zijn DTM-carrière.

Scheider startte van pole in Mugello, maar maakte een valse start en kreeg een drive-through-straf. Jamie Green ging aan de leiding en wist tot aan de finish Paul di Resta achter zich te houden. Kristensen was op de derde plaats de snelste Audi. Di Resta pakte op de Eurospeedway zijn eerste polepositie en terwijl hij ruim aan de leiding ging, wist Scheider Tomczyck en Ekström te verschalken voor de tweede plaats. De winst was voor Di Resta, die nog niet eerder een DTM-race had gewonnen. Scheider ging aan de leiding van het kampioenschap, drie punten voor Di Resta.

Op de claustrofobische Norisring hield Green zijn hoofd koel en reed van pole naar de winst, alhoewel hij bij zijn eerste pitstop nog wel de brandstoftank meenam. Di Resta werd uit de wedstrijd getikt door Spengler, terwijl hij op de tweede plaats reed. Ekström verremde zich in de laatste bocht, wat de derde plaats aan Scheider gaf. De Zweed ontkende achteraf dat hij teamorders had gevolgd. Albers viel in zijn thuisrace op Zandvoort al in de tweede ronde uit. Ekström domineerde de race, gevolgd door Scheider, die zijn puntenvoorsprong verstevigde.

Op de Nürburgring was het tijdens de trainingen drijfnat en een motregentje op een droge baan op zondag deed Audi besluiten Ekström en Scheider op regenbanden te laten starten. Het bleef echter verder droog en de Mercedessen op slicks waren veel sneller. Vlak voor de finish begon het echter alsnog te regenen, maar Bernd Schneider kon met zijn ervaring op slicks winnen. Scheider finishte vijfde, gevolgd door Ekström. Scheider startte van pole op Brands Hatch en had geen problemen met een snelle Di Resta achter zich. Een lichte regen zorgde ervoor dat bijna niemand nog een inhaalpoging waagde en Scheider kon naar zijn tweede overwinning van het seizoen rijden.

In Barcelona pakte Scheider direct de leiding van Bernd Schneider. Paul di Resta was dit keer echter geen partij voor de Duitser en Scheider reed de race veilig uit voor de punten. Ekström tikte in de laatste bocht Green van de baan, waarvoor hij na de race gediskwalificeerd werd. Met zeven punten voorsprong startte Scheider op de Hockenheimring vanaf de derde plaats, maar haalde direct poleman Ekström in voor de leiding. Hij reed makkelijk naar de winst, en zijn eerste DTM-titel. Vijfvoudig kampioen Bernd Schneider nam met een zesde plaats afscheid van de DTM.

WTCC

Het eerste raceweekend vond plaats in Curtiba, Brazilië. In de eerste race domineerden de Seats van Yvan Muller en Rydell direct. In de tweede race mocht Coronel van pole starten, maar hij verloor direct de leiding; Tarquini won de race. In Puebla in Mexico startte Jordi Gené vanaf de pole en leidde de gehele eerste race. De BMW's waren langzamer, maar de Seats hadden veel last van bandenslijtage. De tweede race leken die problemen aardig opgelost, want Seat was ijzersterk met de eerste vijf finishplaatsen voor het Spaanse merk, Tiago Monteiro voorop.

Op Valencia verscheen Honda met haar nieuwe Accord op de grid. Yvan Muller startte van pole voor de eerste race, maar had een slechte start en Tarquini en Monteiro mochten het in eerste instantie uitvechten, tot Rob Huff beiden inhaalde en de winst stal. Ook in de tweede race was Huff snel, maar hij kon Alain Menu net niet van de overwinning houden.

In Pau ging het al in de eerste ronde mis. Alex Zanardi tikte Menu in een spin waarbij de hele baan werd geblokkeerd. Na de herstart leidde Augusto Farfus tot aan de finish en scoorde de eerste winst van het seizoen voor BMW. Vlak voor de start van race twee openden de hemelsluizen zich en de natte baan zorgde voor een aantal moeilijke momenten. Andy Priaulx wist alles heel te houden en de race te winnen. In het kampioenschap ging Gabriele Tarquini echter nog steeds aan de leiding, gevolgd door Yvan Muller en Rickard Rydell.

In Brno bleek Zanardi de machtigste coureur. Hij haalde in de eerste race al snel zijn teamgenoot Porteiro in voor de leiding en won voor het eerst sinds 2006 een WTCC-race. Ook in de tweede race was de Italiaan snel, maar Tarquini bleek net te sterk, ondanks Zanardi's inhaalpogingen. De eerste race op Estoril zag een overwinning voor Rydell, maar in de tweede sessie won Monteiro voor het eerst een race in zijn thuisland.
Op Brands Hatch ging Farfus aan de leiding van de eerste race, maar hij moest met een flinke crash het strijdtoneel verlaten. Rob Huff leek de race te gaan winnen, maar verknalde zijn race door een ritje door de grindbak. Jorg Müller won uiteindelijk, waarbij hij de puntenleiding van Tarquini overnam. In de tweede race veroorzaakte Coronel een kettingreactie aan botsingen, die uiteindelijk Jordi Gené de race kostte. Menu won zijn tweede race van het seizoen.

In de eerste race op Oschersleben kregen Priaulx en Tarquini het met elkaar aan de stok, waarbij Priaulx uiteindelijk in de muur eindigde. In de tweede race ging het echter op grotere schaal mis en bijna het hele veld moest door de grindbak van de eerste bocht. Félix Porteiro wist de wagen heel te houden en te winnen. Yvan Muller had echter de leiding genomen in het klassement, op twee punten gevolgd door Tarquini. In Imola won Yvan Muller ook de eerste race, maar James Thompson stal de show door Alain Menu uit de weg te ruimen en een mooie derde plaats te veroveren. Bij de start van de tweede race liet Tarquini zijn wagen afslaan en de Seat werd geramd door Porteiro. Thompson vocht zich ondertussen naar de leiding en pakte Honda's eerste WTCC-overwinning.

Op Monza was Thompson het middelpunt van een massacrash in de eerste race. De titelkandidaten Muller en Tarquini vochten de leiding uit, waarbij Rydell de chicane afstak en Tarquini dwars zat. Muller won, Rydell werd bestraft. Ook de tweede race was een Seat-feestje, met Gené aan kop, die de winst op het einde aan Tarquini liet.

In Okayama regende het hard, wat Tarquini bijna de eerste race kostte. Rickard Rydell en Jorg Müller bevochten lange tijd de eerste plaats, waarbij de Zweed uiteindelijk won. Dat gaf het constructeurskampioenschap aan Seat. Voor de tweede race stond Coronol op de eerste startrij en besloot zijn voorbanden te vervangen door slicks. Op de opdrogende baan kreeg hij het aan de stok met Farfus, maar wist met kunst- en vliegwerk zijn eerste overwinning in de WTCC binnen te hengelen.

Voor de laatste race, op Macau, had Yvan Muller veertien punten voorsprong op Tarquini. Muller had in de eerste race een zwaar gevecht met Rydell, maar wist op de derde plaats Tarquini voor te blijven en de titel binnen te slepen. De tweede race was een spectaculair toetje op het seizoen. Thompson werd door Farfus de vangrail ingetikt en Tarquini ramde vol op een losgeraakt wiel van Farfus. Menu crashte in de laatste ronde en zo wist Huff de laatste race van 2008 te winnen.

Superleague Formula

De gloednieuwe raceserie Superleague Formula ging op 31 augustus van start op het circuit van Donington. De klasse wordt door teams gereden die uitkomen voor Europese voetbalclubs. In totaal kwamen in het eerste seizoen achttien clubs op de baan, bediend door tien professionele racestallen.

Ondanks wat kinderziektes rond de lengte van de wedstrijd en het opruimen van gecrashte wagens, waren de eerste twee races in Engeland een succes. In de stromende regen wonnen Davide Rigon en Borja García voor respectievelijk Beijing Guoan en Sevilla FC. Robert Doornbos, die voor AC Milan reed, blies in de eerste race zijn motor op en kon daardoor in de tweede wedstrijd niet starten. Yelmer Buurman scoorde voor PSV vierde en achtste plaatsen.

Op de Nürburgring was er wel Nederlands succes. Doornbos won de eerste race, Buurman werd tiende maar wist de tweede race te winnen. Doornbos moest door zijn winst de tweede sessie achteraan starten, maar kwam sterk terug naar een zesde plaats. Het Belgische Zolder werd een Chinees feestje. In de eerste race moest Beijing Guoan door een crash met Doornbos nog de winst aan Adrian Valles voor Liverpool laten, maar in de tweede race ging de overwinning wel naar Rigon. Debutant Paul Meijer scoorde in de eerste wedstrijd een podiumplaats voor Borussia, Yelmer Buurman haalde in de tweede race hetzelfde resultaat.

Paul Meijer liet in Estoril nog mooiere dingen zien. Meijer kwam ditmaal voor Al Ain FC uit en scoorde in eerste instantie nog een twaalfde plaats, maar boekte in race twee een klinkende overwinning. Doornbos pakte tweemaal een tweede plaats. Die tweede plaats herhaalde Doornbos op Vallelunga. Davide Rigon was echter opnieuw te sterk voor de rest van het veld. Yelmer Buurman zorgde in de tweede race voor het zesde podium op rij met een Nederlander.

In het laatste raceweekend van het seizoen, op Jerez, won Doornbos opnieuw een wedstrijd. Ook James Walker, voor Borussia wist een overwinning te boeken, maar een negende en derde plaats voor Davide Rigon waren genoeg om de titel binnen te slepen voor Beijing Guoan. PSV's Yelmer Buurman pakte de tweede plaats in de eindstand, gevolgd door AC Milan met Robert Doornbos.

IRL

2008 zag de hereniging van de Champcar World Series en de Indy Racing League. De IRL-kalender werd als basis genomen en aangevuld met Champcar-wedstrijden. Hetzelfde gold voor het deelnemersveld.
Scott Dixon begon het seizoen met een overwinning op Homestead. Hij had zijn winst te danken aan Tony Kanaan, die aan de leiding reed toen hij de gespinde E.J. Viso niet meer kon ontwijken. Op drie wielen probeerde Kanaan de finish te bereiken, maar vier ronden voor de finish werd de race herstart en moest Kanaan opgeven. Dan Wheldon pakte een opmerkelijke derde plaats, na achteraan te zijn gestart.

In St. Petersburg startte de race achter de pace car, terwijl de baan opdroogde na een hevige regenbui. In de wedstrijd crashten en spinden diverse coureurs, waaronder Graham Rahal, die werd geraakt door Will Power. Rahal kon echter doorrijden en na een kort maar heftig gevecht met Helio Castroneves wist Rahal zijn eerste Indycar-overwinning binnen te slepen. Hij was de jongste winnaar ooit en slechts de vierde coureur die direct zijn eerste Indycarrace wist te winnen.

Ook op de Twin Ring Motegi in Japan werd een record gevestigd: ditmaal de eerste vrouwelijke overwinning in een Indycar. Danica Patrick maakte handig gebruik van de vele neutralisaties en kon met een risicovolle pitstopstrategie Castroneves verslaan. Op dezelfde dag werd ook de laatste Champcar-race ooit verreden: op Long Beach was Will Power verreweg de sterkste. De Australiër leidde van start tot finish. Op de Kansas Speedway wist Dan Wheldon Tony Kanaan en Scott Dixon achter zich te houden. Het was Wheldon's eerste winst sinds april 2007.

De Indianapolis 500 zag een overwinning voor Scott Dixon. Hij was van pole gestart en reed meer dan de helft van de race aan de leiding. Opmerkelijk was de crash tussen Patrick en Briscoe. De twee kwamen elkaar tegen bij de pitsuitgang en een briesende Patrick moest door haar pitcrew worden tegengehouden bij de pits van Briscoe. Diezelfde Ryan Briscoe bleek de snelste op de Milwaukee Mile. De race finishte onder de gele vlag, nadat Vitor Meira bij een spectaculaire crash meters de lucht in werd gelanceerd. Scott Dixon verstevigde met een tweede plaats zijn leiding in het kampioenschap.

Ook de race op de Texas Motor Speedway eindigde onder een neutralisatie. Scott Dixon wist net op tijd de leiding te pakken en won. De race op Iowa Speedway was een prooi voor Dan Wheldon. Na veel gele vlaggen hield Wheldon Hideki Mutoh en Marco Andretti achter zich. Dixon werd vierde. In Richmond leek Marco Andretti op een overwinning af te rijden, maar toen tijdens zijn laatste pitstop de gele vlag werd getoond, verloor Andretti een ronde op de rest van het veld, dat op de baan was gebleven omdat er een regenbui dreigde. De regen bleef uit en Tony Kanaan kon na een veilige pitstop de leiding behouden en de race winnen.

Op Watkins Glen speelden de neutralisaties een nog belangrijkere rol. Bij een herstart crashten A.J. Foyt IV en Milka Duno al voor het bereiken van de startlijn. De herstart werd uitgesteld, maar bij de volgende poging verloor Scott Dixon de controle over zijn wagen. Ryan Hunter-Reay zag zijn kans schoon en kon door een goed geplande stop vol het gevecht aan voor de winst, dat hij won. Het was de eerste overwinning voor de Amerikaan. Met Dixon in de muur deed Kanaan met een derde plaats goede zaken in het kampioenschap.
De race in Nashville werd dertig ronden voor de finish afgebroken door hevige neerslag. Dixon had gewacht met zijn laatste pitstop en haalde de overwinning op de laatste druppels brandstof binnen. Castroneves, die het grootste deel van de wedstrijd had geleid, had die gok niet durven nemen en finishte derde.

Mid-Ohio ging opnieuw naar Ryan Briscoe, die de smaak nu te pakken begon te krijgen. Castroneves en Dixon hielden de schade in het kampioenschap beperkt door tweede en derde te finishen. Briscoe pakte ook in Edmonton in eerste instantie de leiding, maar hij werd door een achterblijver van de baan getikt. Castroneves leek op de winst af te gaan, maar verremde zich en werd gepasseerd door Dixon. Laatstgenoemde won ook in Kentucky, nadat Castroneves in de laatste bocht van de laatste ronde zonder brandstof kwam te staan.

Een race later, op de Infeneon Raceway, pakte Castroneves eindelijk de eerste overwinning van het seizoen. Dixon finishte op een eenzame twaalfde plaats, wat de titelstrijd een hernieuwde impuls gaf.
In Detroit pakte Justin Wilson een controversiële overwinning. Castroneves lag aan de leiding en werd aangevallen door Wilson. Castroneves blokte de Brit, wat hem op een straf kwam te staan. Hij moest Wilson voor laten gaan en kon de leiding niet meer terugpakken. De laatste race om het kampioenschap werd verreden op de Chicagoland Speedway. Castroneves was, opnieuw na een straf, achteraan het veld gestart, maar wist in een geweldige race de leiding te bereiken. In een fotofinish bleef hij Dixon voor, die wel tot kampioen werd gekroond.

NASCAR

De NASCAR Chase for the Sprint Cup werd dit jaar gewonnen door Jimmie Johnson. Bij de eerste grote race van het seizoen, de Daytona 500, finishte Johnson slechts 27e, en hij had een slechte start van het seizoen. Pas in april, in Phoenix, won Johnson zijn eerste race van het seizoen. Een serie podiumplaatsen en drie overwinningen in de zomermaanden gaven hem toegang tot de Chase, waar hij drie races won. Met een voorsprong van 69 punten kon hij zijn titel uit 2007 prolongeren. Het NASCAR-seizoen kende een aantal grote crashes. De zwaarste was wel die van Michael McDowell, die tijdens de kwalificatie op de Texas Motor Speedway minstens acht keer over de kop ging. Opvallend was ook de race op Indianapolis: tot elf maal toe werd de race geneutraliseerd omdat de banden van de wagens te hard sleten. Controversie ontstond in augustus op de korte racebaan van Bristol. Carl Edwards tikte Kyle Busch, die aan de leiding reed, aan en won zelf de race. Busch' wraak kwam na de finish toen hij Edwards van de baan probeerde te rammen.

OVERIG

- De GP2 Series ging naar Giorgio Pantano voor Racing Engineering.
- Nico Hülkenberg pakte een dominante titel in de Formula Three Euroseries.
- In de Japanse Formule 3 won de Nederlander Carlo van Dam de titel.
- De 24 uur van Le Mans ging naar het team van Allan McNish, Rinaldo Capello en Tom Kristensen voor Audi Sport North America.
- Alexandre Prémat en Mike Rockenfeller wonnen voor Audi Sport Team Joest de titel in de Le Mans Series.
- De American Le Mans Series werd gewonnen door Marco Werner en Lucas Luhr voor Audi Sport North America.
- Kampioen bij de British Touring Car Championship was de Italiaan Fabrizio Giovanardi.
- De Australische V8 Supercar Championship Series ging naar Jamie Whincup in een Ford.
- Sébastien Loeb won voor de vijfde keer op rij het World Rally Championship voor Citroën.
- De Dakar Rally van 2008 werd een dag voor de start afgelast. Er was gevaar voor een terroristische aanval op de deelnemers en de organisatie wilde geen risico lopen.

Ammann wint in Oberstdorf

Simon Ammann heeft de eerste wedstrijd van de Vierschansentoernee gewonnen. De Zwitser was de beste in Oberstdorf.

Ammann kwam tot sprongen van 136,5 en 134 meter en een score van 286,4. Hij bleef daarmee de Oostenrijker Wolfgang Loitzl (285,2 punten, 135/134 m) en de Rus Dmitri Vassiliev (284,4 134,5/136) voor. De volgende wedstrijd traditioneel op nieuwjaarsdag in Garmisch-Partenkirchen.

Haan van Belgische kerktoren gejat

In het Belgische Kasterlee heeft een opmerkelijke diefstal plaatsgevonden. Een onbekende dief heeft namelijk het haantje van de toren van de lokale kerk gehaald en meegenomen.

De mannetjeskip is in de kerstnacht rond 1 uur van zijn stokje gehaald. Een getuige heeft rond dat tijdstip wel enkele verdachte personen rond de kerk gezien, maar kan zich zo geen gezichten voor de geest halen.

Het jatten van het haantje bleek voor de dader(s) een peulenschil. De kerktoren staat wegens werkzaamheden namelijk al een tijdje in de steigers.

Uniek is de diefstal overigens niet, want enkele jaren geleden werd er in het eveneens Belgische Tielen ook al een haantje van een kerktoren gepikt. Enkele dagen later dook het voorwerp plotseling weer op. De politie van Kasterlee hoopt ook dat deze haan binnenkort weer komt bovendrijven.

Jaaroverzicht 2008: EK Voetbal (2)

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan deel 2 van het Europees Kampioenschap Voetbal. Deel 1 kan je hier vinden.

De kwartfinales

De groepswinnaar van Groep A, Portugal, stond op 19 juni van dit jaar tegenover Duitsland in de eerste kwartfinale van het Europees Kampioenschap. De Duitsers hadden de volgende ronde wel bereikt, maar het spel liet nog veel te wensen over. Tegen Portugal ontpopte Bastian Schweinsteiger zich echter als spelmaker en hij zette het duel naar zijn hand. Het was dan ook niet vreemd dat de middenvelder van Bayern München op aangeven van Podolski de score opende. Even later legde hij zelf de bal op het hoofd van Miroslav Klose, die binnen vijf minuten de tweede goal maakte. Vlak voor rust kwamen de Portugezen echter terug in de wedstrijd. Ronaldo strandde op doelman Jens Lehmann, maar in de rebound verschalkte aanvoerder Nuno Gomes de goalie alsnog. Toch lieten de Duitsers zich niet kennen, en na een uur spelen kopte Ballack na een omstreden actie raak. Vlak voor tijd werkte Hélder Postiga nog een aansluitingstreffer langs Lehmann, maar verder kwam Portugal niet meer.

Kroatië ontmoette een dag later Turkije in Wenen. De Kroaten hadden tot nog toe alle duels winnend afgesloten en waren ook tegen de Turken de betere partij, maar de stugge ploeg van Fatih Terim was niet van plan doelpunten weg te geven. Dit resulteerde in een verzameling gele prenten voor Turkije, maar ze overleefden wel. Dit resulteerde uiteindelijk in een verlenging, waarin de Turken tot leven kwamen. Ondanks enkele speldenprikjes wisten ook zij de defensie van de opponent niet te slechten. Tot overmaat van ramp moest aanvoerder Nihat vlak voor tijd naar de kant met een spierblessure. En twee minuten daarna ontsnapte Vedran Ćorluka aan de rechterkant en kwam de Turkse doelman Rüştü Reçber wel erg wild zijn doel uit toen Modrić in balbezit kwam. Hierdoor stond invaller Ivan Klasnić vrij voor de goal om raak te koppen. Terwijl iedereen dacht dat het gebeurd zou zijn met Turkije kropen ze toch weer door het oog van de naald. Semih Şentürk, eveneens een invaller, ontving de bal in het strafschopgebied en ramde deze langs Stipe Pletikosa. In de strafschoppenserie bleek Turkije veel beter. Van de vier genomen penalty's raakte alleen Srna de zijna aan Kroatische kant, terwijl de Turken hun drie pogingen alle benutten.

Oranje nam het in Basel op tegen de Russen van Hiddink. En zo frivool als de Nederlanders nog voetbalden tegen Italië en Frankrijk, zo matig waren de handelingen van de spelers tegen Rusland. De kansen kwamen nauwelijks, terwijl Rusland rustig in balbezit kon blijven op zoek naar een gaatje. In de eerste helft kon Van der Sar nog stand houden, maar tien minuten na de thee zag hij ineens Pavlyuchenko voor zich opdoemen. De spits kreeg de bal aangespeeld door Sergei Semak en leek Rusland langs Nederland te helpen. De Oranje-fans hadden het al opgegeven toen Van Nistelrooij alsnog gelijkmaakte in de laatste vijf minuten. Hierdoor werd ook in Zwitserland een verlenging gespeeld. Een tijd lang kon Van der Sar de kansen nog pareren, tot acht minuten voor het verstrijken van de verlenging. Dmitri Torbinski kon een voorzet van Arshavin totaal ongedekt in het doel werken. Even later kon Arshavin het duel eigenhandig beslissen met een knappe goal. De EK-droom van de mannen van Marco van Basten was voorbij, terwijl Hiddink wel naar de halve finale ging.

Daarin zou het Spanje of Italië treffen, die gingen in Wenen uitmaken wie dat zou worden. Italië, dat maar ternauwernood aan uitschakeling ontsnapte in Groep C, had het lastig tegen het elftal van bondscoach Luis Aragonés. Over de flanken was Spanje superieur, waar Sergio Ramos op rechts en Joan Capdevila op links de Italianen het leven zuur maakten. Tot bijster veel kansen leidde dit echter niet, waardoor ook de Zuid-Europeanen een verlenging nodig hadden om een winnaar aan te kunnen wijzen. In deze verlenging werd Italië iets gevaarlijker, maar door een sterk optreden van Casillas werd er ook in de extra tijd geen doel getroffen. Arbiter Herbert Fandel kon niet anders dan ook hier een strafschoppenserie aan vast te knopen. Nadat De Rossi de tweede Italiaanse strafschop door Casillas gestopt zag worden, hadden de Spanjaarden hoop om de halve finale te bereiken. Dat veranderde toen Marcos Senna maar net raak schoot en Gianluigi Buffon de penalty van Güiza wist te keren. De teruggekeerde Italiaanse hoop werd echter al snel weer de kop in gedrukt toen Casillas de strafschop van Antonio Di Natale tegenhield. Spanje bereikte vervolgens de halve finale nadat invaller Cesc Fàbregas Buffon de verkeerde hoek in stuurde.

Halve finales

In het St. Jakob Park in Basel was Turkije de tegenstander van Duitsland. De houdini-act van de Turken had al twee keer gewerkt, en tweemaal was dat ook nodig, want er moest een achterstand worden weggewerkt. Tegen Duitsland liep het aanvankelijk anders, want Uğur Boral werkte in de 22e minuut de bal langs doelman Jens Lehmann. De Turk kreeg de bal op een presenteerblaadje nadat deze terugkwam van een schot op de lat van teamgenoot Kâzım Kâzım. Het duurde echter niet al te lang of de Duitsers kwamen langszij. Podolski ontsnapte op links en zijn voorzet vond de rechtervoet van Schweinsteiger: 1-1. Turkije oogde fris, maar wist niet vaak door de hechte Duitse defensie te komen. De Duitsers op hun beurt leken het lastig te hebben, maar ruim tien minuten voor tijd ramde Phillip Lahm van achteruit een lange bal in het Turkse strafschopgebied. Rüstü zat mis en Klose kopte de bal in het net.

Maar zoals de Turken in hun vorige twee duels al ontsnapten leken ze dat ook tegen Duitsland te gaan doen. Sabri Sarıoğu fopte Lahm en gaf de bal voor; Semih Şentürk hoefde de bal slechts te beroeren om gelijk te maken. Ongeloof bij Duitsland en euforie bij Turkije. En dat laatste kwam Terims mannen duur te staan. De slecht spelende Lahm deed in de laatste minut uitstekend werk en kreeg de bal via Thomas Hitzlsperger terug. Oog in oog met Rüstü schoot hij vervolgens de winnende goal binnen.

Een dag later stond de bedwinger van Oranje, Rusland, in de andere halve finale tegenover favoriet Spanje. In de groepsfase waren Hiddinks mannen al met ruime cijfers aan de kant gezet door dezelfde tegenstander, en in Wenen moest het anders gaan. Dat was aanvankelijk ook het geval, want de Russen waren koeler, stonden defensief beter op te letten en maakten minder fouten. Dat hielden zij één helft vol, want vier minuten na rust kon niemand wat doen tegen de voorzet van David Silva en het schot van Xavi dat volgde. Igor Akinfeev was gepasseerd, en Spanje leidde. Met Arshavin en Pavlyuchenko trachtten de Russen de stugge Carles Puyol en Carlos Marchena te omspelen, maar faalden keer op keer. Een kwartier voor tijd zorgde Dani Güiza er met een knappe goal voor dat Rusland met opgeheven hoofd huiswaarts mocht. De goal die Silva een kleine tien minuten voor tijd nog maakte was er derhalve slechts één voor de statistieken.

Finale

Op 29 juni van dit jaar speelden Duitsland en Spanje de finale van het Europees Kampioenschap in het Ernst Happel Stadion te Wenen. Voor Spanje was er voorafgaand aan het duel slecht nieuws, want toernooitopscorer David Villa, die uitviel tegen Rusland, zou niet mee kunnen spelen. Bondscoach Luis Aragonés veranderde hierdoor zijn formatie en zette Cesc Fàbregas in de basiself. De finale ging aanvankelijk redelijk gelijk op, maar na ruim een half uur voetballen liet Lahm zich makkelijk passeren door Fernando Torres, die vervolgens met een mooi balletje de uitstormende Lehmann passeerde.

De Spanjaarden waren hierna de bovenliggende partij, maar pogingen van Silva en Sergio Ramos wisten het doel net niet te vinden. Hierdoor bleef het lange tijd spannend. Naar het einde toe was Andrés Iniesta dicht bij de beslisser, maar Torsten Frings haalde zijn inzet van de lijn. De Duitsers, die slechts één doelpoging hadden gehad, hoopten op die ene kans op het eind, die ze bijna altijd kregen. Maar in Wenen niet, Duitsland kon het niet bolwerken. Spanje won hierdoor voor het eerst in ruim veertig jaar weer een Europees Kampioenschap, en werd het eerste land sinds Frankrijk in 1984 dat alle groepsduels won. Duitsland was de laatste Europees Kampioen in 1996 dat ongeslagen kampioen werd, ook is Spanje dat nu.

'David Beckham is tatoeage-verslaafd'

Victoria Beckham is bang dat haar man, voetballer David Beckham, verslaafd is aan het laten zetten van tatoeages. Dat nieuws sijpelde vandaag door via de site van de Britse krant The Sun.

Beckham heeft tatoeages over zijn hele lichaam, maar heeft op zijn linkerbovenarm altijd nog een stukje originele huid over. Toen hij de afgelopen kerstperiode in Engeland doorbracht besloot de voetbalvedette naar zijn reguliere tatoeëerder te gaan om er een bijbelse tekst op te laten zetten. De ex-Spice Girl sputterde tegen, maar Beckham zette zijn plan toch door.

Een bron laat The Sun weten dat Victoria de vele tatoeages in principe wel waardeert. "Ze wil alleen niet dat hij er nog meer zet en dat er wat natuurlijke huid overblijft. Ze vreest dat hij verslaafd is en zal doorgaan met het plaatsen van nieuwe lichaamsversieringen."

Jackson werd wit, Beckham wordt zwart, inktzwart  (foto: ANP)

sanger vertrekt als SA, Peterselieman komt

sanger heeft er eerder deze week voor gekozen om zijn blauwe jasje aan de haak te hangen en zal de redactie van FOK!sport gaan verlaten. Wij vinden het jammer dat hij vertrekt, maar zullen zijn keuze accepteren.

De afgelopen dagen moesten de overige Site-Admins echter op zoek naar een passende vervanger. Eigenlijk waren we er al vrij snel uit dat er maar één persoon was, die de taken van sanger over zou kunnen nemen.

Hij kwam op 9 mei 2008 in de crew van FOK!sport en kende een stormachtige ontwikkeling. Inmiddels is hij een vaste waarde binnen ons team en denken we dat hij het werk van een Site-Admin aan kan. Zijn naam is...... Peterselieman.

Namens de hele redactie van FOK!sport bedanken we sanger voor zijn inzet en wensen we Peterselieman veel succes en plezier toe.

Actrice belt alarmnummer wegens file

De vroegere glamourgirl Linda Lusardi (50) heeft in Engeland het alarmnummer 999 gebeld omdat ze vastzat in het verkeer. De tegenwoordige actrice was op weg naar een theatervoorstelling waarin ze optreedt, toen een file haar reisschema in de war gooide.

Ze belde de hulpdiensten om te vragen of ze gebruik mocht maken van de vluchtstrook, maar de politie legde haar uit dat dat niet de bedoeling is. Bovendien werd haar duidelijk gemaakt dat 999 alleen bedoeld is voor situaties die levensbedreigend zijn.

Meisje dood door vallende tv

Een vierjarig meisje uit Coedpoeth (Wales) is na de klap van een vallend televisietoestel overleden. Het ongeluk gebeurde op kerstavond. De kleuter is direct na het incident naar een ziekenhuis in Liverpool gebracht waar zij op eerste kerstdag overleed.

Het televisietoestel kwam op het kind terecht toen haar ouders haar naar bed wilden sturen. De politie is een onderzoek gestart naar de merkwaardige dood van het meisje.

Vallende televisies lijken vaker levens te eisen. In juli kwam een 13 maanden oude baby uit Swansea op een soortgelijke manier om het leven. Na dit ongeval zijn ouders gewaarschuwd voor de gevaren van zware objecten die gemakkelijk kunnen vallen.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Jackpot Postcodeloterij valt in Den Haag

De jackpot van de Postcode Loterij valt in de Haagse wijk Bezuidenhout. Dat heeft Hennie Huisman vanavond bekendgemaakt in het tv-programma RTL Boulevard. De Postcodekanjer bedraagt deze keer 27,9 miljoen euro, de grootste pot tot nu toe.

De winnende postcode, dus inclusief de twee letters, wordt donderdag bekendgemaakt. De winnende straat ontvangt 13,95 miljoen euro, de resterende 13,95 miljoen gaat naar andere bewoners in de wijk. Bezuidenhout heeft als postcode 2593.

De grootste jackpot van de Staatsloterij van 25 miljoen viel in juli ook al in Den Haag. Dat hele bedrag ging naar een persoon.

Universiteit wil fikkie steken verbieden

Na jarenlang fikkie steken wil de Universiteit Twente (UT) een eind maken aan de pret. Het is namelijk een traditie geworden dat studenten na een paar biertjes een vuurtje maken op het campusterrein. Na enkele uit de hand gelopen brandjes, waarbij veel schade werd veroorzaakt, wil de schoolleiding het fikkie steken nu verbieden.

De beveiligers van de UT, de politie, woningverhuurder De Veste en de Centrale Bewonersraad zijn er flauw van. De campusbewoners kunnen een brief verwachten waarin wordt aangekondigd dat vuren per direct zijn verboden. De brandjes doen zich met name op donderdag- en zaterdagavonden voor. 

Enkele studenten zijn het niet eens met de maatregel en hebben inmiddels hun gal gespuwd. Ze zijn vooral woedend dat ook de Centrale Bewonersraad de brief heeft ondertekend. Volgens de studenten zou de CBR juist voor hen moeten opkomen.

In het universiteitskrantje, het zogeheten UTNieuws, beweert CBR-voorzitter Dorien Visser dat ze wel degelijk het gros van de campusbewoners vertegenwoordigen. "Er zijn maar tien woongroepen die regelmatig vuurtjes maken. De rest van de mensen, een veel grotere groep, heeft er vooral last van. De CBR krijgt hier regelmatig klachten over."

FOK!:radio: Singles zien het postief in voor 2009

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Alleen oliebollen eten, alleen naar de televisie kijken en alleen naar het vuurwerk kijken. De feestdagen zijn voor veel singles beroerd. Maar toch zien ze het positief in voor 2009. Bijna driekwart denkt namelijk in het nieuwe jaar toch echt een partner aan de haak te slaan, blijkt uit onderzoek. Toch moet je je dan wel even door oud & nieuw heen worstelen. Want een derde van de singles vindt dat toch echt het naarste moment van het jaar. Waarom vinden ze dat eigenlijk? En waarom hebben zoveel singles er vertrouwen in dat het in 2009 wel goed komt? We vragen het aan Annemarie Determan, relatie psychologe van parship.nl. Luisteren dus, vanavond live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

Wat doe jij tijdens de jaarwisseling? Stem hier op de poll (rechts onder in beeld).

Het gaat lekker bij FOK!sport. We horen natuurlijk wekelijks een update van ze, maar vanavond hebben ze ook een nieuwe naam te noemen die in de leiding van de site gaat komen. Wie deze nieuwe site-admin is, hoor je vanavond!

PR-dame BrandX geeft een update van alle FOK!acties die er zijn en Shmoopy heeft het laatste nieuws van het forum. Daarnaast hebben we op een rij gezet op welke platen luisteraars van FOK!radio het afgelopen jaar het meeste op stemden. Je hoort ze vanavond!

Onze nieuwe studio in Tilburg is af! Beeldmateriaal staat op onze Hyve. Meld je dus aan voor http://fokradio.hyves.nl !

Je kunt ook meepraten via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?

FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.
Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Engelse amateur vestigt rodekaartrecord

Een Engelse amateurvoetballer heeft afgelopen weekeinde ongewild een wereldrecord neergezet. David Pratt, spits van Chippenham Town, werd al drie seconden na het beginsignaal met rood van het veld gestuurd nadat hij uithaalde naar een tegenstander.

Overigens vond de 21-jarige Pratt dat hij onterecht van het veld was gestuurd. "Ik vond het wel een erg zware straf van de scheidsrechter, maar als hij vond dat het rood was, moet ik me daar wel bij neerleggen. Het wereldrecord zegt me niets; het is niet iets waar ik trots op ben", aldus Pratt, van beroep loodgieter, en door zijn club omschreven als 'een zachtaardige man en een aardige kerel'.

Het oude record stamde uit 1990. Bologna-speler Giuseppe Lorenzo werd toen na tien seconden van het veld gestuurd nadat hij zijn tegenstander tegen de grond werkte.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Doden bij aanval op huis kopstuk Hamas

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben vandaag het huis van een bevelhebber van de militaire tak van Hamas gebombardeerd. Door de aanval zijn zeker zeven doden en twintig gewonden gevallen. Dat hebben Palestijnse artsen gezegd.

Het doelwit van de aanval, Maher Zaqout, was volgens een verklaring van Hamas op het moment van het bombardement niet thuis.

Elders op de Gazastrook kwamen volgens artsen tenminste vijf mensen om het leven toen de auto waarin zij reden vanuit de lucht onder vuur werd genomen. De inzittenden zouden gasflessen hebben vervoerd.

Door de bombardementen op de Gazastrook zijn sinds zaterdag zeker 325 doden en meer dan 700 gewonden gevallen, hebben Palestijnse artsen becijferd. Onder hen zijn minstens 57 burgerdoden, aldus VN-medewerkers ter plaatse.

Luchtaanvallen op gazastrook (foto: ANP)

KLPD: poets je kentekenplaten

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) adviseert automobilisten om hun kentekenplaat schoon te maken. Doordat er de afgelopen weken veel gestrooid is en het te koud is om de auto te wassen zijn veel kentekenplaten onleesbaar geworden.

Op zich lekker makkelijk, knappe flitspaal die je een boete kan geven, maar dit is wel strafbaar. Er staat namelijk een boete op van 90 euro per plaat. Mochten beide kentekenplaten onleesbaar zijn, omdat ze te smerig zijn, kost dat 180 euro. "Dit alles in het kader van de verkeershandhaving voor de herkenning van de voertuigen", aldus een woordvoerder van het KLPD.

Daarom adviseert het KLPD bestuurders dan ook bij het tanken even de lampen en kentekenplaten schoon te maken. "Dat scheelt 180 euro."

Sparta neemt talenten mee op trainingskamp

Foeke Booy, trainer van Sparta Rotterdam, heeft zes jeugdige talenten uitgenodigd om mee te gaan op trainingskamp. Booy en zijn selectie gaan naar Estepona in Zuid-Spanje.

De Rotterdammers verblijven daar van 5 tot en met 10 januari, waarbij op woensdag 7 januari een oefenduel wordt gespeeld tegen Málaga. Booy laat voor deze trip enkele spelers thuis. Iderlindo Moreno Freire, Cees Toet en Maciej Wilusz, die op zoek mogen naar een al dan niet tijdelijke nieuwe werkgever, blijven thuis. Het geblesseerde kwartet Floribert N'Galula, Karim Touzani, Edwin van Bueren en Charles Dissels gaat eveneens niet mee.

Daarom is er ruimte voor enkele jongelingen. De Spaanse stagiair Carlos Delgado, een 18-jarige verdediger, is één van de zes talenten die een uitnodiging van Booy ontvingen. De voor Jong Sparta uitkomende vleugelaanvaller David Abdul (19) en centrale verdedigers Nick Viergever (19) en Anthony Bentem (18) gaan ook mee, net als rechtsbuiten Lucas van Oeveren (18) en doelman Mathijs Donatz (18) van de A1.

Zeehond in overall is een groot raadsel

Twee inwoners van Schiermonnikoog, de 33-jarige Floris en de 25-jarige Alieke Talsma, hebben vanmiddag een unieke vondst gedaan. Op het meest oostelijke puntje van het Waddeneiland stuitte het stel op een dode zeehond. Nu gebeurt dit helaas wel vaker, maar dit beestje bleek gekleed in een overall.

Omdat de eilanders niet wisten wat ze met het lijkje aanmoesten, besloten zij Lenie 't Hart te bellen. Naar alle waarschijnlijkheid is de zeehond in een overboord geworpen overall gezwommen en hierin verstrikt geraakt. Hierna is het arme beestje verdronken en aangespoeld.

Een foto van het arme beestje is hier te bewonderen

FOK! Filmtip 29-12: Lemony Snicket

De FOK! filmtip voor vanavond is Lemony Snicket: 'Ellendige Avonturen’, oftewel 'A Series Of Unfortunate Events'. De film uit 2004 wordt gedragen door Jim Carrey, die binnenkort in de bios is te zien met 'Yes Man'.

‘Lemony Snicket’ is een film voor het hele gezin en ziet er werkelijk fantastisch uit. Het verhaal gaat over de Baudelaire-kids, die wees worden en vervolgens door een oom worden gestalkt omdat hij de erfenis wil hebben. De artdirection is subliem, de naargeestige sfeer is echt treffend goed neergezet. Geen idyllische plekjes voor de kids, geen gezellige sfeerbeelden in huis. Het is een en al ellende. De wereld waar de Baudelaire-kids in verzeild raken had gecreëerd kunnen worden door Tim Burton.

Brad Silberling heeft precies de juiste sfeer weten te raken van het boek. De show wordt gestolen door Carrey die meerdere rollen speelt. De film is om 20.30 uur te zien op SBS6. Hopelijk laten ze ook de aftiteling zien want dat is met de ondersteunende muziek een waar kunstwerkje. Voor wie liever naar superhelden kijkt is er om 21.30 uur Superman Returns op BBC1.



 

'Maza' denkt aan vertrek bij PSV

PSV-verdediger Francisco Javier Rodriguez is niet van plan om nog langer bij PSV op de bank te gaan zitten. Als hij niet meer speeltijd krijgt, wil de Mexicaan een andere club zoeken.

Maza zegt dat hij een moeilijke relatie met trainer Huub Stevens heeft. "Stevens communiceert niet met me, hij vertelt niet wat ik op het veld moet doen", aldus de verdediger tegenover de Mexicaanse sportzender Medio Tiempo.

"Het baart me zorgen. Doordat ik niet bij PSV speel, word ik niet opgeroepen voor het nationale elftal van Mexico. Ik ben niet van plan om nog een half jaar op de bank te gaan zitten, dan ga ik een ander team zoeken", aldus de verdediger.

Zijn landgenoot Carlos Salcido is voor Rodriguez een voorbeeld. "Hij heeft me verteld dat de situatie zal veranderen als ik geduld heb. Ik zie het als een uitdaging."

'De Ruiter in beeld bij Utrecht'

Nol de Ruiter is bij FC Utrecht in beeld als opvolger van Ton du Chatinier. Du Chatinier heeft niet de vereiste papier om het eerste team van Utrecht te trainen en het is nog onbekend of de KNVB hem dispensatie geeft om het seizoen af te maken. Als dit niet kan wil Utrecht De Ruiter als hoofdtrainer.

Momenteel werkt De Ruiter nog als scout bij de Utrechtste club. De KNVB heeft Utrecht een maand ontheffing gegeven voor Du Chatinier, maar het is nog niet duidelijk of dat wordt uitgebreid tot het hele seizoen. Zijn assistent is momenteel jeugdcoach Robert Roest.

Calderón: "Huntelaar én Diarra in CL"

Real Madrid-preses Ramon Calderón wil dat zowel Huntelaar als Diarra speelgerechtigd worden voor Real in de Champions League. De Madrilenen hebben van de UEFA te horen gekregen dat slecht één van de twee aanwinsten mee mag doen, maar Calderón laat het daar niet bij zitten.

"We schrijven ze allebei in", liet de Spanjaard weten. Een delegatie van de Spaanse club zal binnenkort met de UEFA om de tafel gaan zitten om een oplossing te vinden voor het probleem. De Koninklijke moet voor 31 januari bekend maken wie zij willen toevoegen aan de selectie voor de Champions League.

40.000 Kilo illegaal vuurwerk onderschept

In de Rotterdamse Europoort heeft de politie in samenwerking met andere overheidsinstanties 40.000 kilo illegaal vuurwerk in beslaggenomen. Het vuurwerk zat in twee containers. Die werden in opdracht van de Inspectie Verkeer en waterstaat (IVW) gescand.

In de containers zaten zogeheten nitraatvlinders, Romeinse kaarsen, flowerbeds en mortierbommen van 3, 4 en 6 inch doorsnede. Volgens de politie was het vuurwerk bedoeld voor consumenten in Nederland.

Het illegale vuurwerk is "zeer gevaarlijk". Er zijn veel zware, giftige metalen in verwerkt. "Bij het afsteken komen hierdoor giftige stoffen vrij."

Illegaal vuurwerk onderschept  (foto: ANP)

Brandweerauto kantelt: drie man bekneld

Een brandweerauto is vanochtend bij het Limburgse Herten gekanteld. De wagen was op weg naar een door het ijs gezakte hond. Onderweg raakte de brandweerauto in een slip, waardoor deze tegen een boom aan reed en kantelde. Bij het ongeval zijn zes brandweermannen, werkzaam bij de kazerne in Roermond, gewond geraakt.

De chauffeur en twee collega's raakten bekneld. Zij werden door collega's uit een tweede brandweerauto uit het gekantelde voertuig gehaald. De chauffeur is met beenletsel naar het ziekenhuis gebracht. Zijn knie en zijn onderbeen zijn gebroken. Vier andere inzittenden moesten ook naar het ziekenhuis en het zesde slachtoffer kon ter plaatse behandeld worden.

Het ongeval vond rond half twaalf vanmiddag plaats. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat de wagen in een slip raakte na een mislukte inhaalmanoeuvre. De chauffeur van de brandweerwagen zou de macht over het stuur zijn kwijtgeraakt toen hij moest uitwijken voor een andere auto. De woordvoerder laat weten dat die andere auto niet of nauwelijks aan de kant ging voor de brandweerwagen die met zowel sirene als zwaailicht aan reed.

Een brandweerteam uit Wessem heeft de hond, die bij Maasbracht door het ijs was gezakt, gered.

Foto's van beide reddingsacties zijn hier te vinden.

Met dank aan john6 voor de submit.

[NFL] Mangini, Marinelli, Crennel ontslagen

Een dag na de einde van het seizoen hebben al drie coaches de zak gekregen. De Jets, Lions en Browns hebben allemaal hun trainer de laan uitgestuurd.

De Jets misten gisteren op een haar na de playoffs nadat het team het seizoen nog goed was begonnen. De organisatie had voorafgaand aan het seizoen veel geld uitgegeven om ervoor te zorgen dat er een team stond wat eindelijk weer eens mee kon gaan doen om de prijzen. Dit is dus niet gelukt en daar moet hoofdtrainer Eric Mangini de prijs voor betalen. Een ander team wat playoff aspiraties had was Cleveland. De Browns waren er vorig jaar dichtbij en hoopten dit jaar de sprong te kunnen maken. Maar dat is niet gelukt en een teleurstellend seizoen eindigde met maar vier gewonnen wedstrijden. Trainer Romeo Crennel heeft hiervoor moeten boeten en is de laan uitgestuurd. Dit was een paar dagen nadat ook directeur Phil Savage het veld moest ruimen.

Ook de Lions gaan op zoek naar een nieuwe trainer. Onder Rod Marinelli eindigden de Lions dit seizoen op een troosteloze 0-16 ratio en zijn ze het slechtste team uit de historie van de NFL geworden. Eerder dit seizoen was ook al de hoofddirecteur Matt Millen opgestapt.

Brawn blijft optimistisch

Het had zo mooi kunnen zijn. Een Mexicaan met erg veel geld, Carlos Slim, zou het Formule 1-team van Honda vlak voor de jaarwisseling van de ondergang redden. Gisteren kwam echter naar buiten dat het bericht niet juist was.

Toch heeft de teambaas, Ross Brawn, er vertrouwen in dat Honda op 29 maart 2009 aan de start van de eerste race van het nieuwe seizoen zal verschijnen. "Er is enorm veel interesse in het team," liet hij in een reactie weten. "We komen nu op het punt aan dat we de serieuze en de minder serieuze partijen van elkaar gaan scheiden."

"We hebben goede hoop dat het gaat gebeuren en we kijken er allemaal naar uit om er in het nieuwe jaar weer vol tegenaan te gaan," ging de Brit verder. "We hebben op dit moment eigenlijk nog niets verloren, aangezien het nog maar enkele weken geleden is dat Honda het team in de verkoop deed. We liggen nog altijd op koers en we hebben nog genoeg geld om het tot de eerste race in Melbourne te redden."

Vooronderzoek naar Jans' middelvinger

De opgestoken middelvinger van Ron Jans richting arbiter Kevin Blom gaat een staartje krijgen. De aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft namelijk aangekondigd een onderzoek in te stellen.

Jans uitte dit gebaar tijdens de Derby van het Noorden tussen FC Groningen en sc Heerenveen (2-3). In de vijfde minuut van de blessuretijd kwamen de Friezen op voorsprong, waarna de trainer van de Groningers zich niet meer kon inhouden. Blom liet namelijk langer doorspelen dan eigenlijk de bedoeling was.

De oefenmeester van FC Groningen heeft tot 12 januari de tijd om zich te verantwoorden. Een filmpje van het voorval vind je hier.

Engelse amateur vestigt rodekaartrecord

Een Engelse amateurvoetballer heeft afgelopen weekeinde ongewild een wereldrecord neergezet. David Pratt, spits van Chippenham Town, werd al drie seconden na het beginsignaal met rood van het veld gestuurd nadat hij uithaalde naar een tegenstander.

Overigens vond de 21-jarige Pratt dat hij onterecht van het veld was gestuurd. "Ik vond het wel een erg zware straf van de scheidsrechter, maar als hij vond dat het rood was, moet ik me daar wel bij neerleggen. Het wereldrecord zegt me niets; het is niet iets waar ik trots op ben", aldus Pratt, van beroep loodgieter, en door zijn club omschreven als "een zachtaardige man en een aardige kerel".

Het oude record stamde uit 1990. Bologna-speler Giuseppe Lorenzo werd toen na tien seconden van het veld gestuurd nadat hij zijn tegenstander tegen de grond werkte.

[Fotoreportage] schaatsen op natuurijs in Haaksbergen

Gisteren had Haaksbergen de primeur van de eerste wedstrijd op natuurijs van dit seizoen. Het werd een familiefeestje: Bij de mannen ging de overwinning naar Bob de Vries en zus Elma, die eerder op dag als tweede eindigde bij het Nederlands kampioenschap allround, won bij de vrouwen. FOK!fotograaf Jouke was bij de wedstrijden in Haaksbergen en maakte de volgende fotoreportage.

'Argentijns talent naar Twente'

FC Twente heeft PSV afgetroefd in de strijd om de Argentijnse aanvallende middenvelder Gabriël Hauche. Argentijnse media melden namelijk dat de speler naar Enschede verkast.

Hauche, slechts 1 meter 68 groot, wordt in Argentinië gezien als een talent. De 22-jarige speler komt van Argentinos Juniors. Die club zou volgens de Argentijnse media ruim twee miljoen euro ontvangen voor Hauche, die ook door PSV werd gevolgd.

Hardwareverkopen Japan, alles in de plus!

Het is zoals wel vaker weer eens tijd voor de hardwareverkopen van Japan, ditmaal betreft het de week van 15 tot en met 21 december.

We zien zoals wel vaker de Nintendo DSi aan de leiding gaan, met de PSP op een tweede plaats (maar wel met bijna 50.000 exemplaren verschil). Hierna volgen de Wii, DS Lite en de PlayStation 3, Xbox 360 en PlayStation 2 maken het lijsje af.

ConsoleAantalVerschil met vorige week
DSi204.14430.451 (17,53%)
PSP145.95774.417 (104,02%)
Wii131.05439.413 (43,01%)
DS Lite50.30819.188 (61,66%)
PS339.1365.448 (16,17%)
Xbox 36012.9141.117 (9,47%)
PS28.6622.003 (30,08%)

Schmidt wint NK keirin

Teun Mulder, bij afwezigheid van Theo Bos de te kloppen man bij het NK baanwielrennen, moest gisteren de titel op het onderdeel keirin de titel verrassend aan Yondi Schmidt laten.

In Apeldoorn werd Mulder, in 2005 nog wereldkampioen op deze discipline, op de eindstreep verrast door de 21-jarige Schmidt. De talentvolle Schmidt pakte daarmee zijn eerste titel bij de senioren.

"Ik wilde minimaal tweede worden achter Teun en hoopte dat ik hem kon pakken door de trukendoos open te trekken. Het was mijn bedoeling om vol op zijn wiel te rijden en dat lukte in eerste instantie. Teun reed tot halverwege de groep, daarna heb ik doorgetrokken en ben op kop gaan rijden. Vervolgens kwam hij er in de laatste ronde weer vol overheen en was het een kwestie van proberen hem bij te halen. Dat dat lukte was voor mij ook een verrassing. Teun Mulder zit elk jaar in de keirinfinale op het WK, pakte bij de laatste editie nog zilver. En daar win ik van", glunderde de wielrenner uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Mogelijk zal Schmidt ook namens Nederland gaan deelnemen aan wereldbekerwedstrijden. Baanbondscoach Peter Pieters sprak hem daar gisteren al direct over aan, maar Schmidt neemt rustig de tijd om te beslissen.

'België één blok tegen Lars Boom'

In België is opschudding ontstaan rondom een uitspraak van veldrijder Niels Albert. De Belg zou niet uitsluiten tijdens het komende WK in dienst te rijden voor de Tsjech Radomir Simunek, een ploeggenoot.

Aangezien het WK een landenwedstrijd is viel de uitspraak verkeerd bij de Belgische bondscoach Rudy de Bie. "Dit kan ik niet toelaten. No way! Om Lars Boom te kloppen moet België één blok vormen", zei De Bie in Het Laatste Nieuws.

"We hebben in het verleden nog wereldtitels verloren omdat we niet aan hetzelfde zeel trokken. Dit mag niet nog eens gebeuren." In 2000 werd namelijk Richard Groenendaal wereldkampioen omdat Sven Nys weigerde te achtervolgen.

AZ rekent op El Hamdaoui

AZ rekent erop dat Mounir El Hamdaoui na de winterstop nog gewoon bij AZ voetbalt. Dat liet technisch directeur Marcel Brands weten. El Hamdaoui staat in de belangstelling van FC Barcelona, maar vooralsnog hebben de Catalanen zich nog niet gemeld voor de Marokkaans international.

"We hebben niets van Mounir en zijn zaakwaarnemers gehoord en ook Barcelona heeft zich nog niet gemeld. Ik hoop dat het zo blijft", aldus Brands. El Hamdaoui heeft zich dit seizoen in de kijker gespeeld door al vijftien maal het net te vinden in de eerste helft van de competitie. Hij heeft daarmee een belangrijk aandeel in de koppositie van de Alkmaarders.

Het is niet waarschijnlijk dat AZ zich gaat roeren op de transfermarkt. Hooguit zullen ze de aan Telstar verhuurde verdediger Joona Toivio terug naar Alkmaar halen. Door de blessure van Hector Morena zit Louis van Gaal niet ruim in zijn verdedigers en lijkt de terugkeer van de Fin een goede optie. Eerder had AZ ook nog interesse in André Ooijer, maar dat is volgens Brands financieel te hoog gegrepen. Milano Koenders mag in de winterstop vertrekken bij AZ. Zijn inbreng is dit seizoen beperkt gebleven tot een aantal invalbeurten.

De toekomst van Kees Luijckx bij AZ is nog onzeker. In eerste instantie wilde de jeugdinternational vertrekken, maar na de blessure van Moreno stond Luijckx al twee keer in de basis. De Australiër Jason Holland moet ook nog even in spanning leven. Hij kwam naar AZ op stage en maakte een goede indruk. Over hem neemt het bestuur later dit seizoen een besluit.

Man als levende fakkel voor vriendin

Een 33-jarige Zweed liep wel heel erg warm voor zijn vriendin. Om haar hart te veroveren, heeft hij zichzelf namelijk in brand gestoken. Hij ligt momenteel met ernstige brandwonden in het ziekenhuis.

"Hij goot diesel op z'n arm en stak die in brand", verklaart zijn vriendin. "Het ging goed fout", aldus Reine Johansson van de politie in Kalmar. "Hij verbrandde zijn arm en andere lichaamsdelen en ging in shock. Vraag me niet wat hij met zijn stunt wilde bereiken."

De man is naar het ziekenhuis van Västervik gebracht. Hier wacht hij momenteel om te worden overgebracht naar het brandwondencentrum in Linköping.

De Zweed heeft mazzel dat hij zijn stunt heeft overleefd, maar hoeft niet te rekenen op enig mededogen. Hij loopt namelijk de kans te worden vervolgd wegens 'het in gevaar brengen van derden'. "We hebben hem nog niet kunnen spreken, hij is er nog te slecht aan toe. Reken maar dat we dat zeker gaan doen als hij weer beter is", besluit Johansson.


Het lijflied van de heetgebakerde Zweed

Droylsden uit FA Cup gegooid

De Engelse voetbalclub Droylsden is door de FA uit het toernooi om de FA Cup gezet.

De amateurploeg, uitkomend in het Blue Square North, plaatste zich vorige week door een 2-1 overwinning op Chesterfield nog voor de derde ronde. Nu blijkt dat ze toen een spelers hebben opgesteld die niet speelgerechtigd was. Verdediger Sean Newton scoorde tweemaal, maar had niet mogen spelen omdat hij namelijk nog een wedstrijd schorsing uit moest zitten.

[NFL] Eindstanden reguliere seizoen

Gisteren werden de laatste wedstrijden van het reguliere seizoen gespeeld. Vanaf volgende week zaterdag gaan de twaalf overgebleven teams strijden om een plaatsje in de Super Bowl.

Gisteren waren er nog enkele teams die moesten strijden om een ticket. De Miami Dolphins bijvoorbeeld. Met winst waren zij zeker van de winst in de AFC East en daarmee ook van een kans om te strijden om de Lombardi Trophy. Daarvoor moesten ze naar New York om daar de plaatselijke Jets te verslaan. En dat lukte, mede door drie interceptions van Jets quarterback Brett Favre. Daardoor zorgden ze ervoor dat zowel de Jets als de Patriots dit jaar geen playoffs zullen spelen. Voor de Patriots is dit de eerste keer in zes jaar dat het seizoen er al na zestien wedstrijden op zit. Baltimore had ook het eigen lot in handen en liet dat merken. Jacksonville had geen schijn van kans en werden met 27-7 naar huis gestuurd. Daardoor pakte Baltimore een van de twee beschikbare wildcards in de AFC. De andere was al voor de Indianapolis Colts die een oefenpotje tegen de Titans speelden. Beide teams hadden niets meer om voor te spelen en lieten hun bankzitters de show stelen. Het waren uiteindelijk de reserves van de Colts die de overhand hadden en met duidelijke cijfers werd het kwaliteitsverschil uitgedrukt. Het werd 23-0 voor de mannen van Tony Dungy.

Het meest beladen duel van de dag werd om kwart over acht plaatselijke tijd gespeeld. De Denver Broncos gingen op bezoek in San Diego bij de Chargers. De winnaar van de wedstrijd zou de titel in de AFC West pakken en zo naar de playoffs gaan. En het waren de Chargers die vanaf het begin lieten zien dat zij degene waren die die plaats verdienden. Bij de rust was de wedstrijd zo goed als beslist en in de tweede helft werkten de Chargers nog even aan het doelsaldo.

In de NFC waren er ook nog een aantal plaatsen te vergeven. De Minnesota Vikings wisten een plaats te bemachtigen door in eigen huis de New York Giants te verslaan. Die waren al geplaatst en lieten een aantal van hun sterspeler op de bank. Ook de wedstrijd tussen de Cowboys en de Eagles ging om een wildcard, maar dat was niet te merken aan het spel van Dallas die hard onderuit gingen. Donovan McNabb en de zijnen stormden over de Cowboys heen en het werd uiteindelijk 44-6.

Het reguliere seizoen zit er op in de NFL en men gaat zich op maken voor de playoffs. Die beginnen komend weekend met Wild-card Weekend. In de NFC gaan de Falcons naar Arizona om het daar op te nemen tegen de Cardinals en de Eagles moeten zien te winnen van de Vikings. In de AFC gaan de Colts op bezoek bij de Chargers en moet Baltimore naar het zonnige Florida om het daar tegen de Dolphins op te nemen.

Hieronder vind je de eindstanden in de NFL.

AFC

AFC EastWL
Miami Dolphins115
New England Patriots115
New York Jets97
Buffalo Bills79

AFC NorthWL
Pittsburgh Steelers124
Baltimore Ravens115
Cincinnati Bengals411 (1)
Cleveland Browns412

AFC SouthWL
Tennessee Titans*133
Indianapolis Colts124
Houston Texans88
Houston Texans511

AFC WestWL
San Diego Chargers88
Denver Broncos88
Oakland Raiders511
Kansas City Chiefs214

NFC

NFC EastWL
New York Giants124
Philadelphia Eagles96 (1)
Dallas Cowboys97
Washington Redskins88

NFC NorthWL
Minnesota Vikings106
Chicago Bears97
Green Bay Packers610
Detroit Lions016

NFC SouthWL
Carolina Panthers124
Atlanta Falcons115
Tampa Bay Buccaneers97
New Orleans Saints88

NFC WestWL
Arizona Cardinals97
San Francisco 49ers79
Seattle Seahawks412
St. Louis Rams214

GTA: Chinatown Wars grootste portable GTA ooit

In een recent interview met Nintendo Power heeft Gordon Hall, voorzitter van Rockstar Leeds, gezegd van mening te zijn dat GTA: Chinatown Wars de grootste GTA voor een handheld ooit wordt. Dit is merkwaardig aangezien er eerder twee GTA games op de PSP zijn verschenen, een apparaat dat technisch gezien significant krachtiger is.

“Chinatown Wars is much bigger than anything we have ever done before [in terms of scope]: more odd jobs, deeper missions, and more moments of over-the-top action. We have a huge interaction with the Rockstar Social Club, a massive [narcotics trafficking] game that would stand alone on its own. The list goes on and on; this thing is huge. We are very proud of all of the PSP games we have made, especially the two GTA games, but this game is far bigger.”

Uit Halls woorden lijkt op te maken dat het vooral om de hoeveelheid gameplay-elementen gaat en het werk dat is gestoken in het creëren van orginele missies. Het gebied waarin dit alles zich afspeelt zal echter ook niet mis zijn. Ons is verteld dat dit net zo groot zal zijn als dat van GTA4.


'Amy naast drugs- ook seksverslaafd'

"Amy was mijn kleine pornoster." Deze woorden komen van Alex Haines. Haines is Amy's assistent, tevens had hij een kortstondige affaire met de verslaafde zangeres.

Om het imago van zijn werkgeefster een beetje op te vijzelen, heeft Haines een boekje opengedaan over hun seksleven. "Amy was zo stout, ze wilde de hele tijd seks. Ze was net zo verslaafd aan seks als aan drugs", vertelt hij.

Ondanks alles klopt de beste man zichzelf op de borst. Volgens Haines was hij namelijk de ideale man voor Amy. "Terwijl zij gebruikte, maakte ik toast en een kopje thee voor haar als ontbijt."

Ongekrabde ruiten verraden drankrijder

Een 28-jarige man uit Nieuwebrug had dit weekend te diep in het glaasje gekeken. Toch vond de Fries het geen probleem in de auto te stappen en naar huis te rijden. Hij viel echter door de mand, omdat hij had verzuimd zijn ruiten te krabben.

Tijdens een alcoholcontrole in Heerenveen werd de drankrijder aan de kant gezet. De Fries bleek maar liefst vier keer zo veel te hebben gedronken als toegestaan.

Ter plekke werd proces-verbaal opgemaakt en werd de mans rijbewijs in beslaggenomen. Hier bleef het echter niet bij, want hij kreeg tevens een boete van 150 euro wegens het rijden met bevroren voor- en zijruiten.

Salcido besluit bij PSV te blijven

Bij zijn aankomst in Mexico werd Carlos Salcido belaagd door de Mexicaanse pers. De verdediger liet tegenover hen weten besloten te hebben bij PSV te blijven.

"Ik heb mijn zaakwaarnemer gevraagd te stoppen met zoeken naar een nieuwe club," stelt de verdediger. "Overal kunnen zich problemen voordoen en ik moet daar doorheen om mijn doel te bereiken," zegt de Mexicaanse international, die in de eerste seizoenshelft problemen had met hoofdtrainer Huub Stevens, onder wie hij weinig vertrouwen voelde.

Een gesprek met het bestuur van de Eindhovenaren zou Salcido tot inkeer hebben gebracht en hem er van hebben weerhouden op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. Inmiddels zit Salcido weer beter in zijn vel en heeft hij de mentaliteit terug om alles te geven om de problemen te overkomen en te streven naar betere communicatie met Stevens en Reker. Reker zei begin deze maand al dat Salcido gewoon bij PSV zou blijven.

Boomgaardt: "Ben benieuwd waar we eindigen"

Ageeth Boomgaardt gaat met de vrouwen van Oranje Zwart (OZ) aan de leiding in de overgangsklasse. Maar roepen dat OZ gaat promoveren, dat doet de coach nog niet.

"We hebben tot nu toe maar één wedstrijd verloren en staan eerste. Dat is een situatie waar iedereen bij OZ vooraf voor getekend had", zegt Boomgaardt tegen Hockey.nl. "Maar eigenlijk houd ik me helemaal niet bezig met de stand. Wij willen als team en individueel groeien. Dat is belangrijker."

Dat zijn voorzichtige woorden van een coach die voor aanvang van het seizoen riep dat ze zo snel mogelijk weer terug wil naar de Rabo Hoofdklasse. "Maar dat wil ik nog steeds, hoor. We hebben ons ook als doel gesteld om de play-offs te halen. Maar daar staren we ons niet blind op. We kijken ook niet naar andere ploegen. Alleen Oranje Zwart is interessant. Als wij met deze jonge groep blijven groeien, ben ik benieuwd waar we eindigen."

Stroetinga pakt tweede baantitel

Wim Stroetinga heeft zijn tweede titel tijdens het NK baanwielrennen, dat in Apeldoorn wordt gehouden, in de wacht gesleept. Afgelopen zondag was hij op de puntenkoers al de beste en maandag pakte hij de zege op de individuele achtervolging.

Stroetinga was in de finale sterker dan zijn opponent Jens Mouris. De bronzen medaille ging naar Levi Heimans, die Tim Veldt versloeg. De laatstgenoemde baanwielrenner werd in de medaille-race zelfs op een ronde achterstand gezet.

[NFL] Detroit Lions slechtste team ooit

De Detroit Lions zijn er dit seizoen niet in geslaagd om ook maar één wedstrijd te winnen. De laatste verliespartij was tegen divisiegenoot Green Bay Packers (31-21). Hierdoor gaat de NFL-ploeg nu de boeken in als de eerste club die in zestien duels niet wist te winnen.

Veel mensen uit de Verenigde Staten hebben de afgelopen weken toegekeken hoe duurbetaalde spelers consequent wisten te falen. Het is overigens niet de eerste keer dat een ploeg niet weet te winnen. In 1976 overkwam het de Tampa Bay Buccaneers hetzelfde, alleen bestond een periode toen nog uit veertien wedstrijden. Toch hadden zij een redelijk excuus, aangezien het hun eerste seizoen na de oprichting was.

Toch is er ook nog goed nieuws voor de Detroit Lions te melden. Bij de Draft mogen zij namelijk als eerste gaan kiezen. Het is nog maar de vraag of de beste college-spelers hier ook blij mee zullen zijn.

Ruzie loopt uit op drama

Zaterdagavond heeft de politie omstreeks half 12 een 18-jarige inwoner van Assen aangehouden in zijn woning aan de Kerkstraat. In zijn woning raakte hij slaags met een 18-jarige vriend uit De Kiel. De ruzie liep zo hoog op dat de Assenaar een mes trok. De jongen uit De Kiel werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. Gistermiddag overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen. 

Twee meisjes uit Assen, beiden 17 jaar, waren ook in het huis aanwezig. De 18-jarige verdachte is in verzekering gesteld. Over het motief van de steekpartij is nog niets bekend. Of het een bewuste daad was of een ongelukkige samenloop van omstandigheden is eveneens niet bekend.

Met dank aan Isabeau voor de submit.

Stevens was onderwerp van gesprek bij PSV-directie

Volgens het Algemeen Dagblad is de positie van Huub Stevens wel onderwerp van discussie geweest bij de directie de afgelopen tijd.

Onder leiding van Stevens presteert PSV dit seizoen erg moeizaam, de club staat al elf punten achter op koploper AZ en ook Europees is de ploeg al uitgeschakeld. "De directie is bereid trainer Huub Stevens de laan uit te sturen als ze daarmee de garantie heeft dat de resultaten en het spel per direct beter worden."

"Hoewel intern de naam van Leo Beenhakker al is gevallen, is die overtuiging er niet. Als PSV op 5 januari de training hervat, staat Stevens ‘gewoon’ voor de groep," valt er in het AD te lezen.

Naast de slechte prestaties had Stevens het ook al met enkele spelers aan de stok.

Gerrard in de cel na mishandeling

Steven Gerrard, aanvoerder van Liverpool, ziet zijn ploeg dit seizoen de landstitel in de wacht slepen. De Engels international liet zich tegenover BBC bijzonder positief uit over de titelkansen van zijn club. Gerrard werd echter enkele uren later gearresteerd wegens mishandeling.

Hij is in de nacht van zondag op maandag gearresteerd in Southport, een voorstad van Liverpool. Samen met vijf andere personen zou de captain van Liverpool een man hebben mishandeld, zo bericht de BBC. Het incident gebeurde om 2:30 uur in de buurt van een pub. Het slachtoffer werd met zware verwondingen in zijn gezicht vervoerd naar het ziekenhuis, maar zou buiten levensgevaar zijn.

Liverpool boekte afgelopen zondag een eclatante 1-5 uitoverwinning op Newcastle United. Gerrard had daarin zelf een belangrijk aandeel, door tweemaal te scoren. "Dit is het beste team waarin ik ooit heb gespeeld", vervolgde de 28-jarige middenvelder zijn relaas. "Als je in de kleedkamer kijkt, dan zie je dat we fantastische spelers hebben, van de keeper tot de aanvaller. Er is een groot vertrouwen dat we ook de aankomende hordes kunnen nemen".

De zege op St. James' Park zorgde voor een grote opluchting bij de aanhang van de Liverpudlians, zeker nadat concurrent Chelsea zich op dezelfde dag verslikte in Fulham (2-2). Twee weken eerder sprak ook trainer Rafa Benítez zijn vertrouwen in de ploeg uit. Volgens de Spanjaard zou Liverpool een kans van tachtig procent op de titel hebben als dezelfde lijn na de Kerst werd doorgetrokken. De succescoach baseert het vertrouwen op het gegeven dat zijn équipe normaliter beter presteert in de tweede seizoenshelft.

"We dichten onszelf een goede kans toe. Als we bovenin willen blijven meedraaien en betrokken willen blijven bij de kampioensstrijd, dan is het van belang dat we goed omgaan met de druk", zo besloot Gerrard. Liverpool heeft na twintig speeldagen drie punten meer verzameld dan Chelsea. De voorsprong op Manchester United bedraagt liefst tien punten, maar de titelhouder heeft wel drie duels minder gespeeld.

Huntelaar rekent op Champions League

Klaas-Jan Huntelaar gaat ervan uit dat hij dit seizoen in de Champions League te bewonderen is. Real Madrid mag maar één speler inschrijven die al actief is geweest in het UEFA Cup-toernooi.

Zijn nieuwe club moet daarom de keuze maken uit Huntelaar en de Franse middenvelder Lassana Diarra, die eerder deze maand werd overgenomen van het Engelse Portsmouth.

"Ik weet het niet precies, maar ik geloof dat Real dat eind januari moet indienen. Vanaf de eerste training zal ik zorgen dat ik degene ben die ze gaan inschrijven", aldus Huntelaar.

Gezonde kleur na de dood

Wie vlak na zijn overlijden toch nog een gezonde kleur wil hebben kan zich vanaf nu laten behandelen. De nieuwe behandeling, thanatopraxie, maakt het mogelijk een lichaam tien dagen zonder koeling te bewaren, daarnaast behoudt de overledene een gezonde kleur waardoor het lijkt of hij zo op kan staan.

De nieuwe behandeling zorgt ervoor dat het ontbindingsproces wordt vertraagd, doordat er een vloeistof in de aderen wordt gespoten. Deze behandeling wordt al langer toegepast in Frankrijk en Spanje, maar was voorheen niet toegestaan in Nederland. De Nederlandse wet schrijft namelijk voor dat een begraven lichaam binnen tien jaar verteerd moet zijn. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat dit ook na de behandeling het geval is.

De naam van de behandeling, thanatopraxie, is afgeleid van Thanatos. Dit was de Griekse god van de dood.

Scheringa: "In juli pas weer onderhandelen"

De voorzitter van AZ, Dirk Scheringa, heeft gezegd dat er in de winterstop niet te praten valt over de verkoop van spelers. In de Volkskrant zegt Scheringa dat sportief succes topprioriteit heeft.

"We laten de komende weken geen van onze spelers vertrekken. Pas in juli valt er weer met ons te onderhandelen," aldus Scheringa die niet denkt dat spelers zullen zwichten voor een verleidelijk aanbod. "Ze begrijpen dat ze bezig zijn met de opbouw van hun carrière en bij Van Gaal nog veel kunnen leren."

Noodsituatie: paddenstoelen op pizza

Er zijn tal van redenen te bedenken om het alarmnummer te bellen, maar in Groot-Brittannië hebben een paar bellers wel met heel opmerkelijke redenen het alarmnummer gebeld. Uit een politieoverzicht van de politie in Manchester bleek dat tijdens de kerst het noodnummer ongeveer vijfduizend keer gebeld werd, terwijl er vaak geen sprake was van een echte noodsituatie.

Een priester belde op het vliegveld van Manchester het alarmnummer omdat hij bij boekenwinkel WH Smith geen gebruik mocht maken van het toilet, terwijl hij toch echt hoge nood had. Ook belde een vrouw het alarmnummer met een opmerkelijke reden: zij kon niet 'televoten' voor een razend populaire danswedstrijd op televisie: Strictly Come Dancing.

Een man die pizza had besteld spande echter wel de kroon. Hij belde de alarmcentrale omdat hij paddenstoelen op zijn pizza had gekregen, terwijl hij dit niet wilde. 


Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Jaaroverzicht 2008: De Tour de France

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan de Tour de France.

De hoop was dat de Tour dit jaar nu eens niet werd overschaduwd door doping, helaas bleek dit wel zo te zijn.

Alejandro Valverde wint de eerste etappe in de Tour. Dit jaar begon die niet met een proloog maar een gewone etappe. De eerste uitvaller is Hervé Duclos-Lassalle, die in de eerste etappe na 90 kilometer koersen viel en zijn pols brak. Johan Vansummeren begint de Tour op een merkwaardige manier. De Belg gaat in de eerste etappe dwars door de achterruit van een volgauto van Team Columbia en belandt daarbij op de achterbank van de auto. Hij kan de Tour echter vervolgen. De tweede etappe eindigt in een massasprint en de overwinning gaat naar de Noor Thor Hushovd. De derde etappe is een prooi voor de Fransman Samuel Dumoulin. Denis Menchov verliest 38 seconden omdat door een valpartij het peloton brak en de Rus in de tweede groep zat.

Menchov weet in de etappe erop te herstellen. Hij eindigt als zesde in de tijdrit. De winst en de gele trui gaan naar de Duitser Stefan Schumacher. De vijfde etappe eindigt weer in een massasprint en Mark Cavendish pakt de dagwinst. Juan Mauricio Soler stapt af. Ricardo Riccò wint de zesde etappe. Kim Kirchen verovert de gele leiderstrui doordat Stefan Schumacher onderuit ging en tijd verloor. Luis-León Sánchez wint de zevende etappe. Hij finisht als eerste met zes seconden voorsprong op onder anderen Schumacher, Pozzato en geletruidrager Kirchen. Op 11 juli wordt bekend dat Manuel Beltran in de eerste etappe postief heeft getest op doping. Hij wordt uit de koers genomen, maar ontkent doping te hebben gebruikt. De Tour gaat gewoon door en Mark Cavendish wint zijn tweede etappe deze Tour.

Riccardo Riccò, renner van Saunier Duval, zou een van de renners zijn met 'verdachte waarden die tegen de limiet liggen' en een brief hebben gekregen van het Franse antidopingagentschap AFLD. Dat wordy op 13 juli bekend. Diezelfde dag plaatst de Italiaan in de eerste rit door de Pyreneeën een imposante demarrage op de Aspin en wint de rit. Cadel Evans gaat hard onderuit en loopt schaafwonden op aan zijn linkerelleboog en linkerheup. Een dag na de ritwinst van zijn ploegenoot Riccò wint Leonardo Piepoli de Pyreneeënrit naar Hautacam. Cadel Evans verovert de gele trui.

De Spanjaard Moisés Dueñas test positief op het gebruik van het verboden middel epo. De renner van Team Barloworld scoort na afloop van de tijdrit in Cholet, positief op het gebruik van epo. Kurt Asle Arvesen wint de elfde etappe in de Tour. Koos Moerenhout komt als vierde over de streep. In het algemeen klassement blijft Cadel Evans aan de leiding. Een volgwagen van de wielerploeg AG2R veroorzaakt vlak voor de finish van de elfde etappe in Foix een ongeluk, waarbij vier toeschouwers gewond raken. Op 17 juli wordt de Tourkaravaan wederom geteisterd door een dopinggeval: Riccardo Riccò, die deze Ronde twee etappes won, is tijdens deze Tour al meerdere malen betrapt op een nieuwe vorm van epo. De ploeg van Saunier Duval besluit hierop om de Tour te verlaten. De Italiaan ontkent dat hij doping heeft gebruikt. Leonardo Piepoli wordt net als zijn ploeggenoot Ricco ontslagen. Piepoli zou hebben toegegeven dat hij doping heeft gebruikt.

Mark Cavendish weet niet van ophouden met winnen. De Brit wint de twaalfde etappe, en ook de etappe erna is een prooi voor de sprinter. Oscar Freire pakt een dag later zijn eerste etappezege. De Spanjaard wint in de massasprint van onde meer Leonardo Duque en Erik Zabel, respectievelijk tweede en derde. In de strijd om het geel blijft alles zoals het was, Cadel Evans blijft het geel behouden. Oscar Pereiro Sio, winnaar van de Tour in 2006, stapt af. Hij miste een bocht in de natte afdaling van de Col d'Agnel tijdens de vijftiende etappe en reed rechtdoor. Hij kwam zwaar ten val en brak hierbij zijn schouder en zijn dijbeen. De etappe werd gewonnen door de Australiër Gerrans. Cadel Evans is zijn gele trui kwijt. Fränk Schleck plaatst in de laatste meters van de etappe een aanval en pakt zo negen seconden op Evans.

Cyril Dessel wint de zestiende etappe. Het geel blijft in bezit van Fränk Schleck, terwijl Denis Menchov een gevoelige tik krijgt in de laatste afdaling. Joost Posthuma en Niki Terpstra krijgen een tijdstraf vanwege onreglementaire hulp van een auto tijdens de tweede rit door de Alpen. De Koninginnenrit in de Alpen wordt gewonnen door Carlos Sastre. De Spanjaard springt aan de voet van de Alpe d’Huez weg en komt als eerste boven. De CSC-renner pakt bovendien het geel. Diezelfde dag wordt bekend dat Saunier Duval niet meer terugkeert in de wielersport. De dag erna, in een 196.5 kilometer lange etappe van Bourg-d’Oisans naar Saint-Étienne is het Marcus Burghardt van Team Colombia die als eerste over de streep komt. In de sprint is hij te snel voor Carlos Barredo van Quick-Step.

De vader van CSC-rijders Andy en Frank Schleck, Johnny Schleck, wordt voor de start van de achttiende etappe aangehouden door de Franse douane. Zijn auto wordt net als een auto van de Luxemburgse pers onderzocht, maar er wordt niets gevonden. Fränk Schleck wordt door de Franse dopingautoriteiten in de Tour de France nauwlettend in de gaten gehouden. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung beschuldigt Schleck er van om klant te zijn geweest bij dopingarts Eufemiano Fuentes. Silvain Chavanel wint de negentiende etappe in de Tour. Hij klopt in een sprint zijn vluchtgenoot Jérémy Roy. Voor Rabobankrenner Juan Antonio Flecha verloopt de etappe niet goed. Hij komt samen met Romain Feillu en Fabian Wegmann buiten de tijdslimiet binnen en moet de Tour verlaten. Stefan Schumacher wint de laatste tijdrit van deze Ronde. Ook voor Carlos Sastre is het feest. De renner van Team CSC verliest nauwelijks tijd op zijn directe concurrent Cadel Evans en heeft de eindzege voor het grijpen.

Wim Vansevenant wordt voor het derde jaar op rij laatste in het eindklassement van de Tour de France. Carlos Sastre wint zoals verwacht de Tour de France. Tijdens de laatste etappe van 143 kilometer, tussen Étampes en Parijs, komt zijn gele leiderstrui niet meer in gevaar. Gert Steegmans is de sterkte in de massasprint op de Champs-Élysées. Dmitri Fofonov is positief bevonden bij een dopingcontrole. De Kazak was negentiende geworden in het eindklassement van de Tour.

Het Franse anti-dopingbureau AFLD maakt begin augustus bekend dat er een vijfde renner positief is bevonden in de Tour. Het bureau heeft de naam van de renner nog niet vrijgegeven, maar wel gemeld dat de zondaar corticoïden heeft gebruikt, een van menselijke hormonen afgeleid medicijn. Een dag later blijkt dat het om de Fransman Jimmy Casper te gaan. De Franse wielerfederatie besluit om Casper niet verder te vervolgen. Er was iets mis gegaan bij de aanvraag van zijn nieuw attest. Op zijn oude had hij al toestemming om het middel Syndicort te gebruiken tegen zijn astma. Stefan Schumacher, in dienst van Gerolsteiner, is in de Tour de France betrapt op het gebruik van epo na een positieve bloedtest. De Franse krant L'Equipe meldt dat begin oktober net nadat bekend werd dat ook Italiaanse klimmer Leonardo Piepoli tot twee keer toe positief was bevonden.

Bernhard Kohl is de laatste naam die aan het lijstje van dopingzondaars kan worden toegevoegd. De renner van Gerolsteiner, die afgelopen zomer de bolletjestrui in de Tour de France in de wacht sleepte, heeft positief getest op het verboden middel CERA, een vorm van epo. Gerolsteiner stapt hierop per direct uit het wilerpeloton. Een dag nadat bekend wordt dat Kohl is betrapt, maakt het Franse antidopingbureau bekend dat de verwachting is dat er geen positieve gevallen meer zullen komen uit de Tour van dit jaar.

Silva wil geen ruzie maken

Bruno Silva beslist na een gesprek met Marco van Basten of hij ook na de winterstop nog voor Ajax wil spelen. Dat zegt de Ajacied tegen Goal.com. De Uruguayaanse rechtsback komt dit seizoen niet vaak voor in de plannen van de Ajax-trainer. "Ik moet duidelijk praten, rustig blijven en geen ruzie maken."

Waar de lucht boven de 28-jarige Silva een maand geleden nog pikzwart was, is die de afgelopen twee weken iets opgeklaard. Met 45 speelminuten bij De Graafschap (0-6) en ruim zestig minuten tegen ADO Den Haag (3-0) weet Silva weer wat voetballen is. Hoe anders was dat aan het begin van het kalenderjaar. Nadat hij met veel bombarie een vertrek bij FC Groningen wist te forceren maakte hij in het vervolg van het seizoen indruk bij Ajax. Sinds de komst van Van Basten krijgt Gregory van der Wiel echter de voorkeur. Hoe kijkt Silva terug op het jaar 2008? "De eerste zes maanden waren heel goed, maar de laatste zes maanden speel ik niet veel", vertelt hij aan Goal.com. "We staan tweede, maar hebben nog zicht op de eerste plek. Dat is positief. Ook voor mij."

"Ik hoop wel dat ik meer ga spelen, alleen is het in het voetbal de trainer die de keuze maakt. Twee maanden heb ik helemaal niet gespeeld. In die periode ben ik hard blijven trainen en blijven werken. Ik doe altijd hetzelfde: het maximale eruit proberen te halen. Gelukkig heb ik de laatste twee wedstrijden weer minuten gemaakt. Over mijn spel ben ik tevreden. Ondanks dat ik lang stil heb gezeten was het gevoel goed", aldus Silva, die tegen ADO na dertig minuten Oleguer verving.

Met het oog op het nationale elftal van Uruguay is het belangrijk om te spelen. Heeft Silva al overlegd met de bondscoach, Oscar Tabarez? "Ja, we hebben gesproken rondom de laatste interland tegen Frankrijk. Hij zegt: 'wanneer je hier bent doe je het goed. Natuurlijk is het beter als je speelt bij Ajax, maar wij weten dat je professioneel bent'." Silva zelf: "Natuurlijk verlies je een beetje het gevoel als ik niet speel, maar ik blijf hard werken."

Als je de sympathieke Silva hoort praten is het haast niet voor te stellen dat hij vorig seizoen weigerde voor FC Groningen te blijven spelen toen Ajax aanklopte. Hoe kijkt hij, een jaar verder, tegen een transfer aan? "Een maand geleden was het duidelijk dat ik weg wilde, maar nu heb ik wel gespeeld. Als ik terug uit Uruguay ben heb ik een gesprek met de trainer. Daar moet ik wat dingen duidelijk maken."

"Tijdens het vorige gesprek zei hij dat ze tevreden met me waren, maar dat Gregory van der Wiel even de voorkeur kreeg. Maar ik hoop dat ik hier volgend jaar nog speel. Ik heb notabene zelf de transfer geforceerd! Maargoed, als ik weer niet veel kansen krijg gaan we verder kijken. Ik moet duidelijk praten, rustig blijven en geen ruzie maken."

Aan zijn collega's zal het in ieder geval niet liggen. "Met de Nederlandse jongens kan ik het goed vinden, maar met de Spaanse spelers is het ook echt gezellig. Met Luis (Suarez), Dario (Cvitanich), Gabri en Leonardo is het top. Bovendien is er waardering van de supporters. Als ik inval voel ik altijd veel steun door de spreekkoren. Maargoed, nu eerst naar Uruguay voor de jaarwisseling."

Nieuwjaarswedstrijd op 3 januari

De KNVB maakte vandaag bekend dat Ruud Bossen op 1 januari de traditionele Nieuwjaarswedstrijd tussen de Koninklijke HFC en de ex-internationals zal leiden.

Overigens is die wedstrijd al eerder verplaatst naar zaterdag 3 januari en het valt dan ook voor Bossen te hopen dat hij nog voor nieuwjaarsdag door de voetbalbond op de hoogte wordt gesteld van deze wijziging.

De wedstrijd tussen de Haarlemse club en de mannen van bondscoach Sjaak Swart begint om 14.00 uur in Haarlem.

De nog niet volledige selectie van Oranje bestaat uit Hans van Breukelen, Richard Witschge, Hendrie Kruzen, Peter Bosz, Jean-Paul van Gastel, Rob Witschge, Aron Winter, Michel Kreek, Sonny Silooy, John Bosman, Stanley Menzo.

Pyromaan Leesten-Oost slaat weer toe

De Zutphense wijk Leesten-Oost wordt al enige tijd geteisterd door een pyromaan en ook afgelopen nacht was het weer raak. Drie auto's werden vernield door brand: vermoed wordt dat het in alle drie de gevallen om brandstichting gaat.

De eerste brand werd vanmorgen om half vier ontdekt aan de Ton Albertstraat. Een bestelauto die naast de brandende auto geparkeerd stond, kon net op tijd in veiligheid worden gebracht. De brandweer heeft de brand weten te blussen, maar de auto is total loss.

Terwijl de brandweer in stond te pakken van deze brand, kwam een tweede melding binnen. Rond half vijf werd onder een carport bij een woning aan de Hemmingstraat een brandende auto ontdekt door een buurman die wakker werd van lawaai en de claxon van de auto. De oplettende buurman ging de vlammen die uit de auto sloegen met een brandblusser en een tuinslang te lijf. Gealarmeerde politieagenten verleenden de man bijstand met hun brandblusser tot de brandweer korte tijd later arriveerde. De brand was toen al vrijwel geheel geblust. Ook deze auto is total loss verklaard.

Nog geen twee uur later, rond tien voor half zeven, werd een derde brandende auto ontdekt. Deze keer aan de Goethesingel. Door snel ingrijpen kon ook hier de schade worden beperkt. De tuinslang lag bij deze bewoners al klaar, maar door het koude weer was deze geheel bevroren. Emmers water boden voor deze mensen de uitkomst.

In de wijk Leesten-Oost brandden in de weekenden van eind november en begin december ook al vier auto's uit. Hierbij gingen ook carports, schuren en afvalcontainers in vlammen op.

Met dank aan funkyskunkie voor de submit.

Goudvis overleeft 13 uur buiten kom

De Britse goudvis Ginger is in één klap wereldberoemd geworden. Ginger wist het namelijk zeker dertien uur zonder water uit te houden.

Toen Gingers eigenaresse 's morgens naar haar werk ging, zag ze dat de vis achter de kast lag te spartelen. Die nacht was Ginger namelijk uit haar kom gesprongen. De eigenaresse kreeg de kast echter niet van de plaats en besloot de vis te laten liggen. Toen ze dertien uur later thuis kwam van haar werk, leefde de vis nog steeds.

Een goudvis kan normaal slechts enkele minuten zonder water in leven blijven, maar Ginger heeft het wellicht 21 uur volgehouden: de avond daarvoor was ze om 23.00 uur voor het laatst in haar kom gezien.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Artis blij met geboorte tapir

In de Amsterdamse dierentuin Artis is zaterdag een Maleise tapir geboren. Artis is blij, want de tapir is een diersoort die met uitsterven wordt bedreigd. Het leefgebied van het dier, dat met name in de tropische regenwouden van Zuid-Oost Azië leeft, wordt op grote schaal vernietigd. Artis doet mee aan een universeel fokprogramma waarmee geprobeerd wordt het uitsterven te voorkomen.

Het mannetje is de tweede kleine tapir van moeder Aya en vader Dick. Een naam heeft het beestje nog niet, hiervoor heeft de dierentuin een namenwedstrijd uitgezet. De voorkeur gaat uit naar een Maleise naam, voor de winnaar heeft Artis enkele prijzen in de aanbieding.

Op de website van Artis is de geboorte op film te zien.

ProRail pakt 'treinen' aan

ProRail, de organisatie die het spoorwegennet in Nederland beheert, moet maatregelen nemen om het aantal zelfmoorden op het spoor drastisch te verlagen. Daarvoor moeten zij de handen ineen slaan met de overheid, stelt de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat in een onderzoek.

Vorig jaar pleegden 1353 mensen zelfmoord. 193 daarvan lieten zich door een trein doodrijden, het gemiddelde is 180 op jaarbasis. "We doen niet voldoende om doden op het spoor tegen te gaan. De aanpak moet strakker ter hand worden genomen. Er kan véél meer gebeuren rond het spoor", zegt Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie.

Een paar jaar geleden plaatste ProRail bij proef hekken bij dertien risicolocaties, veelal bij psychiatrische instellingen. Een woordvoerder van de Ivonne van de Ven Stichting, die zich inzet om zelfmoord te voorkomen, wil dat de proeven uitgebreid worden. "Ik ga ProRail daarom op zijn verantwoordelijkheid wijzen en zeggen dat het tijd is voor de volgende stap." ProRail zegt volgend jaar met een plan te komen om het aantal zelfmoorden op het spoor terug te dringen.

'Nieuwe prijzenoorlog supermarkten'

De prijzen in de supermarkten gaan in 2009 fors naar beneden. Dit meldt supermarktanalist Gerard Rutte vandaag op BNR. Verschillende grote supermarktketens hebben al aangekondigd flink te gaan stunten met de prijzen. Eerder dit jaar meldde de Telegraaf nog dat de prijzen in de supermarkt dankzij de supermarkt-taks flink zouden gaan stijgen.

Zo gaat C1000 vanaf 2 januari wekelijks honderd artikelen in de aanbieding doen voor één euro. Concurrent Albert Heijn volgt. AH-directeur Dick Boer kondigde al aan dat zijn supermarkt in januari inzet op 'betaalbare' prijzen. Colette Cloosterman-van Eerd van Jumbo heeft al aangegeven dat haar keten onder de prijzen van de concurrentie zal blijven.

Een prijsverlaging in januari is normaal, zo stelt BNR. Supermarkten treden de consument wel vaker tegemoet om te compenseren voor de dure decembermaand. De laatste jaren was er echter weinig ruimte voor stuntprijzen. Dit kwam omdat de supermarktoorlog van 2003 de winsten van de ketens flink had aangetast.

Volgens analisten is overigens alleen AH in staat om een prijsoorlog lang vol te houden. De winsten van de kruidenier liggen hoger dan die van de meeste concurrenten.


'Nieuwe prijzenoorlog supermarkten'

Dierenactivisten eisen autobranden op

Dierenactivisten hebben een aanslag op twee auto's van een topman van het beursbedrijf NYSE Euronext in Wassenaar vorige week zondag opgeëist. Dat meldt de website Bite Back Magazine, waar aan de lopende band acties worden opgeëist.

In de verklaring staat dat het Animal Liberation Front explosieven onder de auto's heeft geplaatst. In een tweede claim wordt een andere actie van 22 december opgeëist die de politie nog niet in de publiciteit had gebracht. Het betreft het aanbrengen van leuzen op een huis in Noordwijkerhout. Dit huis zou van een andere NYSE-topman zijn.

Eerder deze maand maakte het Openbaar Ministerie in Amsterdam bekend een andere claim van activisten te onderzoeken. Op de website animalrights.nl beweerden zij verantwoordelijk te zijn voor brandstichting in twee auto's in Hilversum, begin deze maand. Dat zouden ze met zes explosieven hebben gedaan.

De activisten zeggen de aanslagen te plegen omdat de beursmaatschappij banden heeft met Huntingdon Life Sciences (HLS), dat zich bezighoudt met dierproeven.


Dierenactivisten eisen autobranden op  (foto: DAG)

Ook O'Grady naar Tour Down Under

Stuart O'Grady neemt in januari deel aan de Tour Down Under. Zijn ploeg Saxo Bank, het voormalige Team CSC, heeft zich namelijk aangemeld voor de eerste ProTour-wedstrijd van het nieuwe seizoen.

O'Grady wist de Australische etappekoers in 1999 en 2001 op zijn naam te schrijven. Ook in de komende editie is de Australiër weer een belangrijke pion binnen het team van Saxo Bank.

De Tour Down Under begint op 18 januari. De finish is zeven dagen later.

Onvoorstelbaar liefdesverhaal blijkt verzonnen

Een boek over een onvoorstelbare liefdesgeschiedenis in een concentratiekamp in Duitsland wordt toch niet uitgegeven. De schrijver, Herman Rosenblat, zat al twee keer bij Oprah Winfrey om over zijn memoires te vertellen, maar heeft nu toegegeven dat het verhaal deels is verzonnen.

Het boek Angel at the Fence, The True Story of a Love that Survived van de 79-jarige Rosenblat verhaalt over de tijd dat hij in een concentratiekamp zat. Hij zou zijn vrouw hebben ontmoet toen ze over het hek appels naar hem gooide. Hij heeft echter aan zijn publiciste toegegeven dat de liefdesgeschiedenis tien jaar geleden is bedacht voor een verhalenwedstrijd van een krant.

Wat wel waar is, is dat Rosenblat in een concentratiekamp zat. Het romantische deel van het verhaal heeft hij echter uit zijn duim gezogen. De uitgeverij heeft laten weten dat ze het voorschot voor het boek, dat in februari in de winkels had moeten liggen, terugwil.

Geld Froger-actie komt niet bij klanten voedselbank

2,4 miljoen euro bracht de tv-actie van de Frogers op, alleen de klanten van de voedselbanken zien van dat bedrag geen cent. De opgebrachte goederen worden wel verdeeld onder de voedselbanken, al moet dit nog gebeuren. De voedselpakketten voor de ruim 650 klanten van de Voedselbank Zuidoost-Drenthe zijn op verschillende posten binnen het rayon afgeleverd.

Mensen die dachten dat het extra geld bovenop het donateurschap voor de hulpbehoevenden een extraatje zou betekenen komen bedrogen uit. Het geld dat is opgehaald is bestemd voor de reorganisatie van de voedselbanken. "We krijgen geen geld van die tv-actie", zegt Harrie Timmerman, voorzitter van de regio Zuidoost-Drenthe en lid van het landelijke bestuur Voedselbanken.

De TV-actie heeft wel voor meer donateurs gezorgd. "Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Wat nog belangrijker is dat het taboe rond de voedselbanken is weggenomen. Mensen schamen zich minder dat ze een beroep op ons moeten doen. We hebben de laatste weken opvallend veel extra klanten gekregen."

Met dank aan MoJaKy voor de submit.

Marcellis: "We geven niet veel kansen meer weg"

PSV heeft dan weliswaar een achterstand van elf punten op koploper AZ, Dirk Marcellis heeft alle vertrouwen in de tweede seizoenshelft.

"We geven nu niet meer veel kansen weg, dat is hoopgevend. Van daaruit kunnen we weer gaan opbouwen," zegt de verdediger in het Eindhovens Dagblad. Marcellis heeft er alle vertrouwen in dat het na de winterstop weer helemaal goedkomt. "Het is best veel zoeken geweest, maar we hebben een goede selectie en nu is er meer duidelijkheid. Daar kunnen we mee verder."

Ook het vertrouwen in trainer Huub Stevens is groot bij de Limburger. "Ik zie niet hoe iemand anders het beter zou kunnen doen. Huub Stevens heeft verstand van voetbal en is een sterke persoonlijkheid. Ik denk dat hij de juiste man is op de juiste plaats." En de lage klassering dan? "Maar dat is denk ik niet alleen de schuld van de trainer."

Hamas dreigt met doden Barak en Livni

De Palestijnse beweging Hamas heeft gedreigd de Israëlische ministers Tzipi Livni (Buitenlandse Zaken) en Ehud Barak (Defensie) te doden als reactie op de Israëlische militaire acties in de Gazastrook. Het dreigement is afkomstig van de hoge Hamas-functionaris Fatah Hamad.

Dat heeft de Israëlische krant Haaretz vandaag gemeld. Hamad zei dat Hamas ook jacht zou maken op hoge Palestijnse functionarissen op de Westelijke Jordaanoever, die met Israël hebben samengespannen.

Hamas heeft de macht in de Gazastrook. De rivaliserende Fatahbeweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het voor het zeggen op de Westelijke Jordaanoever.

Huntelaar houdt El Hamdaoui achter zich

Klaas-Jan Huntelaar mag dan wel zonder landstitel bij Ajax vertrekken. De aanvaller heeft op de valreep toch nog een prijs gepakt. Hij mag zich over het kalenderjaar 2008 namelijk de meest trefzekere speler van de Eredivisie noemen.

Huntelaar trof in 24 wedstrijden namelijk 27 keer doel. Hiermee bleef hij de spits van AZ, Mounir El Hamdaoui, voor. De revelatie van dit seizoen scoorde slechts 21 keer in 29 wedstrijden.

De top drie wordt door Marcus Berg gecompleteerd. De spits van FC Groningen wist Frank Demouge, aanvaller van Willem II, maar nipt voor te blijven.

Meer publiek bij wedstrijden Eredivisie

De Eredivisie blijft onverminderd populair. Tijdens de eerste seizoenshelft bezochten 3.019.762 mensen 153 voetbalwedstrijden. Een jaar geleden bleef dit cijfer al bij de 2.876.747 personen steken.

De stijging van de toeschouwersaantallen hangt in nauw verband met de uitbreiding van een aantal stadions. Zo werd de capaciteit van het stadion van FC Twente vergroot van 13.300 naar bijna 24.000 plaatsen.

FC Groningen wil Pedersen

FC Groningen heeft interesse in de Deen Nicklas Pedersen. De 21-jarige speler zat tijdens de wedstrijd tegen SC Heerenveen op de tribune.

"Nicklas Pedersen was hier ter oriëntatie", zegt manager technische zaken Henk Veldmate, "maar ik kan niet ontkennen dat hij een serieuze kandidaat is." Pedersen speelt op dit moment voor FC Nordsjaelland, dat uitkomt op het hoogste niveau in Denemarken.

Groningen heeft al gesproken met FC Nordsjaelland over een eventuele transfer maar heeft nog geen overeenstemming bereikt over een transfersom.

Rodriguez wil in de heuvels scoren

Joaquin Rodriguez heeft veel zin in het nieuwe wielerseizoen en wil zich vooral in de Noordelijke klassiekers gaan laten zien. De renner van Caisse d'Erpagne neemt in elk geval deel aan de Giro d'Italia en de Vuelta a España.

"Dat zijn de wedstrijden waar ik van houd en daar rijd ik goed," liet Rodriguez in een reactie weten. "Dit jaar finishte ik in drie grote klassiekers, de Vuelta en het WK in de top tien, komend jaar wil ik in één van die wedstrijd op het podium."

Slim ontkent gesprekken met Honda

Carlos Slim heeft ontkend bezig te zijn met de overname van Honda. Gisteren berichtten we al dat de oprichter van het telecombedrijf Telmex één van de vier potentiële kopers van het Formule 1-team zou zijn.

"Carlos Slim heeft het team van Honda niet gekocht en voert daar ook geen gesprekken over. Alle berichten over dit onderwerp zijn op niets gebaseerd en zijn dus niet waar," was in een verklaring van Telmex te lezen. Ook Ross Brawn, teambaas van Honda, liet weten dat er niets van het verhaal klopte. "Was het maar waar. Helaas is dit niet meer dan pure speculatie door de media. Dit gerucht is een geheel eigen leven gaan leiden."

Toch blijft Honda hoop houden dat er binnen een aantal weken een nieuwe eigenaar kan worden gepresenteerd. De Japanse auto- en motorproducent houdt het huidige team nog tot maart in leven. Mocht er voor die tijd geen nieuwe eigenaar zijn, dan begint het nieuwe Formule 1-seizoen met slechts negen teams.

Krajcik bijna naar Roda JC

Roda JC wil vandaag de transfer van Matej Krajcik afronden. De verdediger komt van het Tsjechische Slavia Praag.

Roda moet het alleen nog eens worden over de vergoeding voor de Slowaaks international die transfervrij overkomt van Slavia Praag. De zaakwaarnemer van de speler vraagt 75.000 euro.

Roda JC heeft dit geld echter niet dus moet er een andere oplossing gevonden worden. Overigens zal het niet de eerste keer zijn dat Krajcik voet op Nederlandse bodem zet. Recentelijk speelde hij nog met Slavia Praag in Amsterdam tegen Ajax (2-2). Hij speelt sinds 2002 voor Slavia Praag en scoorde vier maal in 91 duels.

Boek: Suzanne Bugler - Bezeten

Danny is anders dan de andere jongens op school, daar is Louise zeker van. Samen zijn ze één, zoals Danny zegt. Haar hartsvriendinnen, Cara en Emma, vinden Danny maar niets. Als ze Louise dwingen te kiezen, kiest deze dan ook voor Danny, vooral omdat Danny zegt dat haar vriendinnen jaloers op haar zijn. Intussen geeft Louise zich helemaal aan Danny. Ze rookt met hem mee, vrijt met hem en leert ook zijn vrienden kennen. Maar als Louise op een punt komt waarop ze merkt dat Danny erg wantrouwend en bezitterig is, blijkt het heel erg moeilijk te zijn voor haar om ermee te stoppen. De slechte relatie met haar moeder en de bespiedende buurvrouw maken het absoluut niet makkelijk voor haar.

Blessure Schöne valt mee

NEC-speler Lasse Schöne liep afgelopen zondag in het met 1-0 verloren competitieduel met AZ een liesblessure op. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de kwetsuur die de Deen opliep minder ernstig is dan verwacht.

"Lasse kreeg een elleboog tegen het bekken," aldus fysiotherapeut Han Tijshen op de clubwebsite van de Nijmegenaren. "Er zit een flinke kneuzing, maar verder is het niet ernstig."

Komende week gaat NEC op trainingskamp naar Spanje. De oud-speler van De Graafschap zal dan gewoon van de partij zijn. "Binnen twee dagen is hij (Schöne red.) weer volledig belastbaar. Op 4 januari kan Lasse mee op trainingskamp naar Marbella."

Ook Mark Otten zal meereizen naar het zuiden van Europa. De middenvelder ondergaat deze week een knieoperatie, maar is in Spanje gewoon van de partij.

Vonk moet keepersprobleem Heerenveen oplossen

SC Heerenveen ziet in Hans Vonk de oplossing van het keepersprobleem waar de Friese club op dit moment mee kampt. Volgens Omroep Friesland gaan de Friezen in de winterstop proberen de huidige reservedoelman van Ajax te contracteren.

Doordat eerste doelman Kenny Steppe nog lang uit de roulatie is, stond de tweede keus van dit seizoen, Brian Vandenbussche, tijdens de duels met FC Groningen en Sparta Rotterdam onder de lat.

Aangezien de huidige tweede doelman Agil Etemadi nog onervaren is, wil de noordelijke club in de naderende transfermarkt een nieuwe doelman aantrekken. Eerder liet Vandenbussche ook al doorschemeren in de winterstop graag de overstap te maken naar een club waar hij de kans krijgt om meer speelminuten te maken.

Onder meer Sparta zou op het vinkentouw zitten voor de speler. Afgelopen zomer maakte Vonk de overstap van Ajax Cape Town- satellietclub van de Amsterdammers- naar de Noord-Hollanders.

Bij Ajax heeft de sluitpost nog een contract tot het einde van dit seizoen. "Dit is mooi. Ook al weet ik niet of ik zal gaan keepen. Kenneth Vermeer is de eerste doelman. Zo is dat afgesproken. En als Maarten en Dennis terugkeren, nemen zij hun plaats ook weer in," verklaarde Vonk destijds op de clubwebsite van Ajax.

Mocht het van een transfer komen dan komt de Zuid-Afrikaan terug bij de club waar hij tussen 1996 en 2004 furore maakte. Eerder droeg Vonk het keepersshirt van het RKC Waalwijk, FC Wageningen, FC Den Bosch en Ajax Cape Town.

Lurling krijgt week rust

Anthony Lurling zal een week absolute rust moeten houden om de buikblessure, waar hij al weken last van heeft, de kans te geven om te herstellen.

"Ik mag geen gekke dingen doen, niet lopen, niks. De dokter en ik hopen dat het daarmee over gaat en dat ik volgende week maandag gewoon met de selectie op trainingskamp kan naar Spanje. Maar ik ben op dit moment niet zo optimistisch gestemd. Is het zaterdag nog steeds niet beter, dan moet ik een operatie ondergaan," aldus Lurling.

De aanvaller heeft waarschijnlijk een scheurtje in zijn buikvlies, dit is vergelijkbaar met een liesbreuk. Ondanks de klachten kwam de speler wel in actie voor NAC tegen Vitesse en Feyenoord.

Morgen beslissing positie Westerhof

Volgens algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse zal er morgen een besluit worden genomen over de positie van trainer Hans Westerhof.

"Ik sta nog steeds achter mijn uitspraak dat er harde maatregelen zullen worden genomen, maar vind ook dat er te makkelijk naar één persoon wordt gewezen", aldus Van der Kraan. "Maar het kan ook zijn dat we het anders doen dan datgene dat voor de hand ligt en waarop iedereen speculeert."

Het geld kan, zo lijkt uit de woorden van Van der Kraan, een probleem zijn om het contract van Westerhof af te kopen. "Het is geen geheim dat we financieel net hele stappen hebben gemaakt en dat dit het in algemene zin niet makkelijk maakt om allerlei geldbronnen aan te boren. Aan de andere kant zijn we in het verleden ook creatief genoeg geweest."

Boek: A.F.Th van der Heijden - Gentse lente

Met dit boek vol kleine verhalen maakt van der Heijden zijn unieke schrijfstijl weer kenbaar. Na 30 jaar blijft hij onmiskenbaar zichzelf. Vele verhalen zijn oud, opgerakeld. Vijf ervan zijn nieuw en als geheel is het een geweldige combinatie. Daarnaast is de schrijver, zoals altijd, anders dan anderen door het in omgekeerde chronologische tijd te schrijven. Gentse lente is een geweldige toevoeging aan zijn repertoire.


Vuurwerkverkoop vandaag van start

Na alle berichten over illegaal vuurwerk is het vandaag eindelijk zover: de legale verkoop van vuurwerk in Nederland is begonnen. Tot en met woensdag kunnen er in Nederland weer rotjes, pijlen en ander knal- en siervuurwerk gekocht worden bij een aantal verkooppunten.

De economische malaise zal volgens de vuurwerkbranche geen invloed hebben op de verkopen: de omzet wordt door de handelaren op 65 tot 70 miljoen euro geschat. Vorig jaar lag dit tussen de 60 en 65 miljoen euro.

Huisdierenhotels volgeboekt

Maar niet iedereen is blij met het vuurwerk. Ook dit jaar zitten de dierenpensions weer vol met honden en katten die bang zijn van de knallers en de pijlen. Veel huisdiereigenaren proberen hun honden en katten in afgelegen pensions waar het vuurwerk niet of nauwelijks knalt onder te brengen, zodat zij zo min mogelijk overlast ondervinden van al het ontploffend kruit.

Wie zijn huisdier nu nog onder wil brengen zal goed moeten zoeken. Veel dierenhotels zijn inmiddels al helemaal vol, maar in noodgevallen is opvang hier en daar nog wel mogelijk. "Als iemand belt van wie de hond helemaal doordraaft van angst, verzinnen we wel wat", laat de uitbaatster van pension De Boemerang in het Overijsselse Bathmen weten.

Met name dieren uit de Randstad worden ondergebracht in de rustige dierenhotels. Voor wie geen onderdak kan vinden voor de dieren, kan de dierenarts uitkomst bieden. Zij kunnen kalmerende medicijnen verstrekken voor huisdieren die het geknal rond de jaarwisseling echt niet kunnen verdragen. Ook cd's met vuurwerkgeluiden moeten uitkomst brengen. De geluiden gaan steeds harder, waardoor de huisdieren geleidelijk aan het geknal zouden kunnen wennen

Vuurwerkvrije straten

Ook Arno Bonte, GroenLinks raadslid in Rotterdam, is niet blij met het vele vuurwerk. Hij pleit voor enquêtes waarin bewoners aan kunnen geven of ze wel of geen vuurwerk in de straat willen. Volgens hem zijn er namelijk veel Nederlanders bang voor de rotjes en de pijlen en daarnaast is de kruitdamp slecht voor de gezondheid en het milieu.

"Dit plan lijkt op een gillende keukenmeid die een blindganger blijkt te zijn", aldus PvdA-kamerlid Kuiken in een reactie. "Het is niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar. Bovendien is vuurwerk met oud en nieuw een traditioneel volksfeest dat ik niet wil verbieden." Ook het CDA ziet niets in het voorstel van Bonte: "We hebben landelijke regels afgesproken. En dat is geen vuurwerkverbod."

Ook de VVD is tegen het plan van Bonte, aangezien het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw 'uniek' is. "Iedereen moet overal vuurwerk kunnen afsteken", zegt een woordvoerder namens de fractie. "En mensen die het afsteken niet leuk vinden, kijken er meestal wel graag naar." En ook PVV-kamerlid Madlener zegt niets in het voorstel te zien. "Een toevallige meerderheid in de ene straat geeft dan misschien weer overlast in een andere straat."

Raadslid Bonte verdedigt zijn standpunt door te zeggen dat zeker dertig procent van de mensen de straat niet op zou durven tijdens de jaarwisseling. Zij zouden bang zijn voor rondvliegende rotjes en pijlen. Zijn voorstel voor vuurwerkvrije straten heeft echter geen doorgang gevonden en met de viering van oud op nieuw zal er in heel Nederland gewoon vuurwerk afgestoken mogen worden.

Ongeregeldheden in Deventer

In de nacht van zaterdag op zondag heeft een groep van zeven mannen zich op de Brink in Deventer tegen de politie gekeerd. Eén van de agenten werd met een gestrekt been in zijn ribben getrapt, waarop hij zich in het ziekenhuis moest laten behandelen. Twee andere agenten werden tegen de rug en het hoofd geschopt.

Twee mannen uit Deventer (18 en 41 jaar) werden die nacht aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Omdat de twee mannen flink ruzie stonden te maken, besloot de politie in te grijpen. Het duo keerde zich hierop gezamenlijk zowel verbaal als fysiek tegen de politie. Hierop begonnen vijf omstanders zich met de aanhouding te bemoeien. Zij verstoorden hierbij de openbare orde en beledigden de agenten. De twee ruziemakers en de vijf omstanders zijn aangehouden door de politie.

Een dag eerder was het ook al raak op de Brink. Een 34-jarige man uit Enschede en een 35-jarige man uit Deventer werden door de politie aangesproken toen zij dronken over het uitgaansplein liepen. Zij maakten hierbij opmerkingen tegen de politie, waarop de politie hen vroeg te vertrekken. De mannen vonden dit echter geen goed idee en begonnen op de politieauto te slaan toen deze weg wilde rijden. De twee mannen zijn aangehouden voor openbare dronkenschap en zijn gevangen gezet. Bij de aanhouding verzette de man uit Enschede zich en beet een politieman in de vinger.

Ook vrijdagavond was het feest op de Brink. Twee mannen, van wie één uit Almere, zijn toen aangehouden omdat ze tegen de deur en ruit van een horecazaak stonden te schoppen. Toen de politie in beeld kwam sloegen zij dreigende taal naar hen uit. De twee zijn overgebracht naar het bureau.

Krantenbezorger redt bejaardentehuis

Krantenbezorger Erik Turksema (20) uit het Drentse Peize is een ware held. Door razendsnel en adequaat ingrijpen wist hij een brand in een bejaardentehuis te voorkomen. "Ik zou het zo weer doen! Het is een kwestie van goed opletten", laat de nuchtere Drent weten.

Van maandag tot en met zaterdag brengt de jongeman de krant rond in het noorden van Drenthe. "Het is echt een hobby van me. Ik vind het leuk om tientallen kilometers te fietsen en kan het geld goed gebruiken, want ik zit nog op school." Toen de krantenbezorger afgelopen nacht de dienst van een collega met rugklachten had overgenomen en naar het krantendepot reed, kon hij kiezen uit twee routes.

"Ik besloot langs het seniorencomplex de Esborg te rijden, eigenlijk zonder goede reden." Deze beslissing van de jongeman was mogelijk levensreddend, want de jongeman zag tijdens zijn rit vuur komen uit een 600 liter grote container vol met oud papier. De container stond tegen het bejaardentehuis aan. "De vlammen sloegen al tegen de houten kap. Het vuur had eenvoudig naar het centrum over kunnen slaan", aldus de krantenbezorger.

Turksema had al snel door dat hij de enige op straat was en twijfelde geen moment. Hij belde direct de brandweer en schoof de brandende container van de muur, zodat de vlammen niet meer over konden slaan. Kort na de melding van de jongeman arriveerde de brandweer die de verplaatste container begon te blussen.

De bewoners van het seniorencomplex hebben mogelijk niets gemerkt van de brand en het heldhaftige optreden van de jongeman. "Ik wilde geen paniek zaaien en heb bewust in stilte gehandeld", laat de held weten. Hij realiseert zich maar al te goed wat voor ramp een brand in het bejaardentehuis had kunnen zijn. "Er wonen ook mensen die zeer slecht ter been zijn. Gelukkig hebben ze niets gemerkt." Ook de brandweer en de politie zijn lovend over de actie van de jongeman: "Hij heeft super gehandeld."

Een foto van de held en de uitgebrande container is hier te vinden.

Dodelijke steekpartij in Oss

Op het Fratershof in het Brabantse Oss is gisteravond rond 22.30 uur een man neergestoken. De steekpartij vond plaats na een ruzie tussen een aantal personen. Direct na het incident arriveerden politie, een ambulance en een traumahelikopter op de plaats van het incident om assistentie te verlenen.

De man werd door de hulpdiensten gereanimeerd en in zorgwekkende toestand met de ambulance naar ziekenhuis Bernhoven in Oss gebracht. De man overleed later aan zijn verwondingen. Het is nog onbekend wat de aanleiding van de ruzie is geweest. Een 23-jarige verdachte heeft zich op aandringen van de politie kort na het incident gemeld. Hij is ingesloten. Op de plaats van de steekpartij werd door de technische recherche onderzoek ingesteld.  

Met dank aan Kevin1Bravo voor de submit.

Onbekende man woont dagenlang onopgemerkt op zolder

Een familie uit het Amerikaanse Plains Township, een voorstad van Wilkes-Barre, ongeveer 160 kilometer ten noorden van Philadelphia, werd tijdens Kerstmis verrast met een onbekende gast. De man, de 21-jarige Stanley Carter, kwam plotseling het huis binnen, gehuld in kledingstukken van de familie.

"Toen hij van de zolder kwam droeg hij mijn dochters broek, mijn sweater en gympen", laat huiseigenaar Stacy Ferrance weten. Ferrance laat weten dat Carter eten en kleding pikte van de familie, nadat hij zichzelf toegang tot de woning had verschaft. Carter gaf zich Tweede Kerstdag over aan de politie, nadat deze het huis met een hond hadden doorzocht. De jongeman is beschuldigd van diefstal, heling en inbraak.

De politie laat weten dat Carter bij vrienden verbleef die in het huis naast de familie Ferrance wonen. Via de gedeelde vliering wist Carter het huis binnen te dringen. De vrienden misten hem al en deden op 19 december aangifte van zijn verdwijning. Ferrance geeft aan al enkele dagen geluiden te horen in het huis, maar zij dacht dat het de kinderen waren. Wel miste het gezin geld, een laptop en een iPod.

"Carter hield een lijst bij van alles wat hij vond", laat politieofficier Michael Smith weten. "Toen we inventariseerden wat hij had meegenomen, vonden we een briefje getiteld 'Stanley's Kerstlijstje' met alle dingen die hij zichzelf cadeau had gedaan." Carter zit sinds gisteren in de gevangenis van Luzerne County in afwachting van een zitting op 5 januari.

Met dank aan Schaamhaarpolitie voor de vertaalde submit.

Duizenden aanhangers Thaksin betogen tegen premier

Duizenden aanhangers van de oud-premier Thaksin Shinawatra voeren in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok actie tegen de nieuwe regeringsleider, Abhisit Vejjajiva, en diens regering. Abhisit moest daardoor zijn eerste officiële toespraak in het parlement uitstellen.

Hij zou aanvankelijk om 03.00 uur (Nederlandse tijd) voor het eerst officieel het parlement van Thailand toespreken. Maar omdat betogers de toegangswegen naar het parlementsgebouw blokkeerden, is de speech uitgesteld. Vermoedelijk wil Abhisit later in de ochtend alsnog zijn toespraak houden.

Veel tegenstanders van de nieuwe regering hadden afgelopen nacht bij het parlement doorgebracht. Ze kregen vanmorgen versterking van andere actievoerders. De actievoerders hebben gezegd dat ze de toegangswegen naar het parlementsgebouw pas vrijgeven als Abhisit als regeringsleider is opgestapt.

De in het rood gestoken betogers willen dat de regering nieuwe verkiezingen uitschrijft. Het parlement koos Abhisit van de Democratische Partij twee weken geleden tot de nieuwe regeringsleider van Thailand. Hij is al de derde premier in vier maanden tijd. Abhisiti volgde Somchai Wongsawat op. Somchai was de laatste regeringsleider uit de entourage van Thaksin. In 2006 is Thaksin door het leger afgezet.

Actievoerders in Bangkok  (foto: ANP)

Doden bij brand in Arnhem

Bij een brand in Arnhem zijn twee doden en een gewonde gevallen. De brand woedde in een woning aan de Schrassertstraat en ontstond door onbekende oorzaak. Toen de brandweer aankwam waren de twee slachtoffers al overleden. Na een uur was het vuur onder controle.

Een 73-jarige man raakte ernstig gewond bij een woningbrand in Dordrecht. Die brand ontstond rond 03:00 uur aan de P.A. de Genestetstraat. De woning brandde volledig uit en omliggende woningen liepen roetschade op. Tien omwonenden moesten hun huis uit en werden op het politiebureau opgevangen.

Israël bombardeert Islamitische Universiteit Gaza

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben vanmorgen de Islamitische Universiteit in de Gazastrook gebombardeerd. Dat hebben getuigen en functionarissen van Hamas laten weten.

Israël vuurde zeker vijf raketten af op het universiteitscomplex. Het laboratorium van het gebouw werd het zwaarst getroffen. Volgens getuigen vielen er door de acties geen slachtoffers.

Het Israëlische leger begon zaterdag met het bombarderen van de Gazastrook om een einde te maken aan Palestijnse raketaanvallen. Sindsdien zijn bijna driehonderd mensen omgekomen.

Stalin derde bij verkiezing populairste Rus

De voormalige dictator Josef Stalin is gisteren als derde geëindigd in de verkiezing van de populairste Rus. De middeleeuwse held Aleksandr Nevski eindigde als eerste.

Nevski leefde in de dertiende eeuw. Hij is een nationale held in Rusland, omdat hij korte metten maakte met Zweedse en Duitse indringers.

De in het begin van de twintigste eeuw actieve premier Pjotr Stolypin werd tweede in de verkiezing. Stolypin was de drijvende kracht achter landbouwhervormingen. Ook trad hij hard op tegen linkse revolutionairen.

Stalin regeerde de Sovjet-Unie een kwart eeuw als dictator. Zijn zuiveringen en zijn rampzalige beleid kostten in de jaren dertig van vorige eeuw vele miljoenen mensen het leven.

Mensenrechtenactivist Lev Ponomaryov stelde dat de jongere Russische generatie niet op de hoogte is van de miljoenen mensen die onder het bewind van Stalin zijn omgekomen. "Ze weten wel dat hij een sterke leider was, die Duitsland versloeg", aldus Ponomaryov.

De verkiezing van de populairste Rus duurde ruim zes maanden. De finaleronde was gisteren. Van de aanvankelijk vijfhonderd kandidaten waren er voor de finale nog twaalf overgebleven. Miljoenen mensen brachten hun stem uit via een sms, het internet of de telefoon.

Stalin derde bij verkiezing populairste Rus  (foto: ANP)

"F.E.A.R.-uitbreidingen waren niet goed voor de franchise"

F.E.A.R. was een goed ontvangen spel met wat mindere uitbreidingen en ook een minder goed ontvangen console-port. Deze waren allemaal niet gemaakt door Monolith, de developers van het origineel, en hebben volgens Dave Matthews, hoofd art bij F.E.A.R. 2: Project Origin, de serie aardig wat fans gekost.

Niet alleen hebben de relatief slechte ports en uitbreidingen de serie wat fans gekost, ze hebben het verhaal ook een richting op laten gaan waar Monolith zelf niet achter stond. Om dit op te lossen gaan ze er voor F.E.A.R. 2: Project Origin van uit dat de uitbreidingen in een alternatief universum plaats vonden.

[TimeGate] took the story in a direction that we didn't intend. We look at Extraction Point and Perseus Mandate as an alternate universe, a 'what could have been', and because of that it doesn't necessarily diminish the story that we were trying to tell. F.E.A.R. was about Alma, F.E.A.R. 2 is about Alma, and we wanted to continue the story the way we originally intended.

Problemen met de console-port zullen volgens Matthews niet voorkomen met F.E.A.R. 2 omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een hoofdplatform. Alle drie de versies van de game (PC, Xbox 360 en PlayStation 3) worden tegelijkertijd ontwikkeld en er wordt gericht om een zo gelijk mogelijke ervaring op alle platformen neer te zetten.


F.E.A.R. 2 springt naar je toe deze februari!

F.E.A.R. 2: Project Origin wordt 13 februari verwacht op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Belgische koning benoemt Van Rompuy tot formateur

De Belgische koning Albert II heeft gisteren christendemocraat Herman van Rompuy benoemd tot formateur. Dat heeft het koninklijk paleis in een mededeling laten weten. Kamervoorzitter Van Rompuy (61) heeft de opdracht aanvaard.

De verwachting is dat Van Rompuy zelf aantreedt als premier van een regering die verder vrijwel hetzelfde zal zijn als de huidige demissioniare regering. De oud-minister volgt dan premier Yves Leterme op. Die trad negen dagen geleden af na aantijgingen dat zijn naaste medewerkers een belangrijke rechterlijke uitspraak hadden geprobeerd te manipuleren.

Enkele dagen geleden zei Van Rompuy nog geen premier te willen worden. Maar onder de Vlaamse christendemocraten was niemand anders te vinden die geschikt en aanvaardbaar was voor de vier andere regeringspartijen. Oud-premier Jean-Luc Dehaene was gestuit op bezwaar van de liberalen. Dehaene wilde bovendien alleen een overgangsregering leiden tot 2009, niet tot 2011.

België heeft weer een premier in zicht  (foto: ANP)

Eerste marathon natuurijs familiefeestje

Het feestje voor de schaatsfamilie De Vries uit Haule was gisteravond in Haaksbergen compleet. Na de zege van Elma de Vries in de eerste marathon op natuurijs bij de vrouwen, zegevierde vervolgens haar broer Bob in de mannenwedstrijd over 100 ronden.

De Vries was de snelste in de sprint van een groep van zeventien schaatsers, die na zestig ronden was ontstaan. Zijn zus Elma had overdag in Heerenveen op het NK allround als nummer twee in het eindklassement ook al een startbewijs voor de Europese titelstrijd allround veroverd.

De zeventien vluchters hadden een ronde voorsprong op het peloton. Voor Bob de Vries was het zijn tweede seizoenszege. Hij is ook de leider in de strijd om de Essent Cup. Achter De Vries eindigde Sander Kinga als tweede. Roy Boeve finishte als derde, Karlo Timmerman als vierde en Joost Juffermans als vijfde.

Eerste wedstrijd op natuurijs  (foto: ANP)

Vleeskoeien en neerstortende Stuka's

Daar staan we dan, dacht ik onwillekeurig. Op een zoektocht naar je eigen familieverleden, samen met pa, in een oude koeienschuur op een heuvel in de uiterwaarden van de Rijn. Ik wist dat áls ik de waarheid, het volledige verhaal achter overgrootvader wilde hebben, ik 'm nú moest zoeken, en niet over twintig jaar. De WO2-generatie sterft momenteel schrikbarend snel uit, en ik wil mijn zoektocht niet afdoen met een paar regeltjes in oude gemeentearchieven.

[PDC] Nederlanders door naar laatste zestien

Zowel Jelle Klaasen als Raymond van Barneveld zijn op overtuigende wijze doorgedrongen tot de laatste zestien tijdens het PDC WK Darts in Londen.

Als eerst kwam Jelle Klaasen in actie tegen een andere landgenoot, Jan van der Rassel. Van der Rassel wist in de eerste ronde de finalist van vorig jaar, Kirk Shepherd, nog te verslaan. In zijn partij tegen Klaasen kwam hij er totaal niet aan te pas. Vele dubbels werden gemist, terwijl Klaasen op dat gebied hard toesloeg. Klaasen wist uiteindelijk dan ook met een klinkende 4-0 overwinning door te stomen naar de laatste zestien.

Van Barneveld, die het toernooi in 2007 al eens won, had geen kind aan zijn Engelse opponent Wes Newton. Newton, in zijn eigen land gezien als een rijzende ster in het darts, kon het tempo van onze landgenoot niet bijbenen en werd met een 4-1 eindstand aan de kant geschoven.

Maandag komt er nog een landgenoot in actie tijdens de tweede ronde. Vincent van der Voort moet het dan opnemen tegen Colin Osborne uit Engeland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.