Crew Game of the Year

SummerBreeze
Eind december: de tijd van oliebollen, vuurwerk, lichtjes en jaaroverzichten. Naast het complete jaaroverzicht van 2008 - dat vanaf 31 december te lezen zal zijn - waarin wij terugblikken op de meest opzienbarende gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben wij ook een drietal top-10s opgesteld: de top-10 van games die in 2009 (zouden kunnen) uitkomen waar door de crew het meest van verwacht wordt, de top-10 die jullie zelf hebben samengesteld die eergisteren al te lezen was en deze top-10 waarin we de games die wij van de crew het beste vinden op een rijtje hebben gezet.

Dat free-roaming-games dit jaar erg populair waren is wel te zien aan deze top-10. We beginnen dan ook met een spel uit dit genre op de tiende plek. 17 Oktober van dit jaar konden de mensen die van het genre houden en daarbij ook nog eens een gevoel voor humor hebben hun hart ophalen: Saints Row 2 kwam uit. Verzekeringsfraude plegen, surfen op het dak van een vliegtuig, de stad ondersmeren met mest en streaken zijn slechts een paar van de vele leuke activiteiten die je kunt doen in Saints Row 2. Ondanks de onvermijdelijke vergelijkingen met GTA IV, is dit een game die zeker op zichzelf staat en daarom verdient deze game een plekje in de top tien.


Ook games met een lineaire gameplay hebben hun weg naar de top-10 weten te vinden. Op de negende plek vinden we namelijk Call of Duty 4: Modern Warfare. Hoewel dit spel al eind 2007 uitkwam heeft de crew dit spel voornamelijk dit jaar gespeeld. Daarom vinden wij dat een beetje smokkelen wel is toegestaan.
Call of Duty 4: Modern Warfare is het eerste deel in de Call of Duty reeks die zich niet tijdens de Tweede Wereldoorlog maar in het heden afspeelt. Jij speelt een Russische nationalist, genaamd Zakhaev, en je start een burgeroorlog. Uiteindelijk raken ook andere wereldmachten betrokken bij jouw oorlog en word je vanuit verschillende landen bedreigd. De ervaring in de singleplayer is een moderne oorlog, waarbij je het afgewisseld tegen Engelsen (S.A.S.) en Amerikanen (USMC) opneemt. De multiplayer is erg divers en je kunt je eigen klasse ontwerpen en daarmee in een keur aan speelmodi andere spelers te lijf gaan.

Op de achtste plaats staat weer een game die zich in een geheel open wereld afspeelt. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (WotLK) is de tweede uitbreiding van de MMORPG World of Warcraft. Het is de snelst verkopende game ooit, in de eerste 24 uur dat het spel beschikbaar was werden er namelijk 2,8 miljoen exemplaren van verkocht. Spelers kunnen zich in WotLK verplaatsen naar het nieuwe continent Northrend. In dit continent is het mogelijk om naar level 80 te levelen, waar de vorige uitbreiding tot level 70 ging. In WotLK is een nieuwe Hero-class beschikbaar vanaf level 55, namelijk de Death Knight. Death Knights maken in tegenstelling tot andere classes geen gebruik van mana, rage of energy.


Co-op is de shit! Dat moet Turtle Rock gedacht hebben toen ze Left 4 Dead bedachten. In de game speel je met vier man door met zombies overladen levels heen, terwijl je vooral probeert te overleven. Door de AI director zijn dezelfde levels steeds iets anders, waardoor de uitdaging blijft en je altijd scherp moet blijven. Want een Tank en een Boomer later, en je zit opeens tot je neus in een leger hongerige zombies. Altijd leuk om met vrienden te spelen, en door de nieuwe content die ongetwijfeld uit zal blijven komen, is dit een game waar je nog veel van zal horen.

Op de zesde plek vinden we de eerste partygame van de lijst. Na twee delen Guitar Hero besloten Activision en Harmonix niet meer samen verder te gaan. Harmonix wilde graag een \'full band\'-game maken en Activision zag hier geen heil in. Harmonix vond een onderkomen bij MTV Games en begon met de ontwikkeling van Rock Band, een game waarbij je met drie vrienden een volledige band kunt vormen. Door productieproblemen liep de Europese release nogal wat vertraging op, maar in 2008 lag hij dan eindelijk in de Europese winkels. Het coöperatieve multiplayeraspect van de game leverde al veel pluspunten op, zeker in combinatie met snoeiharde rockmuziek. De gevarieerde DLC die nog steeds wekelijks uitkomt heeft er ook aan bijgedragen dat de game niet snel gaat vervelen en daarom een plekje verdient in onze top 10 van 2008.


In 1997 verscheen Fallout. In deze game was de wereld ten onder gegaan aan een nucleaire oorlog en de enige overlevenden kwamen uit ondergrondse schuilkelders. Mede door de tactische gevechten, moralistische keuzes en toffe sfeer steeg de game snel in populariteit. De makers, de heren en dames van Black Isle, wisten nog een sequel en een spin-off te maken toen Interplay de stekker er uit trok. De wereld zou nooit een Fallout 3 zien. Totdat Bethesda in 2004 de licentie kocht en hard aan de slag ging. Spelers konden ditmaal het vergane Amerika in 3D verkennen, en er moesten weer moeilijke keuzes gemaakt worden. Steden opblazen en kinderen kidnappen of bloemetjes plukken en water aan de armen geven? De game werd een grote hit en een sequel kan niet uitblijven. Voor wie er nu al niet genoeg van kan krijgen heeft Bethesda nog een lading DLC onderweg, dus de avonturen in the Wasteland zijn nog niet voorbij.