Jaaroverzicht 2008: EK Voetbal (2)

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan deel 2 van het Europees Kampioenschap Voetbal. Deel 1 kan je hier vinden.

De kwartfinales

De groepswinnaar van Groep A, Portugal, stond op 19 juni van dit jaar tegenover Duitsland in de eerste kwartfinale van het Europees Kampioenschap. De Duitsers hadden de volgende ronde wel bereikt, maar het spel liet nog veel te wensen over. Tegen Portugal ontpopte Bastian Schweinsteiger zich echter als spelmaker en hij zette het duel naar zijn hand. Het was dan ook niet vreemd dat de middenvelder van Bayern München op aangeven van Podolski de score opende. Even later legde hij zelf de bal op het hoofd van Miroslav Klose, die binnen vijf minuten de tweede goal maakte. Vlak voor rust kwamen de Portugezen echter terug in de wedstrijd. Ronaldo strandde op doelman Jens Lehmann, maar in de rebound verschalkte aanvoerder Nuno Gomes de goalie alsnog. Toch lieten de Duitsers zich niet kennen, en na een uur spelen kopte Ballack na een omstreden actie raak. Vlak voor tijd werkte Hélder Postiga nog een aansluitingstreffer langs Lehmann, maar verder kwam Portugal niet meer.

Kroatië ontmoette een dag later Turkije in Wenen. De Kroaten hadden tot nog toe alle duels winnend afgesloten en waren ook tegen de Turken de betere partij, maar de stugge ploeg van Fatih Terim was niet van plan doelpunten weg te geven. Dit resulteerde in een verzameling gele prenten voor Turkije, maar ze overleefden wel. Dit resulteerde uiteindelijk in een verlenging, waarin de Turken tot leven kwamen. Ondanks enkele speldenprikjes wisten ook zij de defensie van de opponent niet te slechten. Tot overmaat van ramp moest aanvoerder Nihat vlak voor tijd naar de kant met een spierblessure. En twee minuten daarna ontsnapte Vedran Ćorluka aan de rechterkant en kwam de Turkse doelman Rüştü Reçber wel erg wild zijn doel uit toen Modrić in balbezit kwam. Hierdoor stond invaller Ivan Klasnić vrij voor de goal om raak te koppen. Terwijl iedereen dacht dat het gebeurd zou zijn met Turkije kropen ze toch weer door het oog van de naald. Semih Şentürk, eveneens een invaller, ontving de bal in het strafschopgebied en ramde deze langs Stipe Pletikosa. In de strafschoppenserie bleek Turkije veel beter. Van de vier genomen penalty's raakte alleen Srna de zijna aan Kroatische kant, terwijl de Turken hun drie pogingen alle benutten.

Oranje nam het in Basel op tegen de Russen van Hiddink. En zo frivool als de Nederlanders nog voetbalden tegen Italië en Frankrijk, zo matig waren de handelingen van de spelers tegen Rusland. De kansen kwamen nauwelijks, terwijl Rusland rustig in balbezit kon blijven op zoek naar een gaatje. In de eerste helft kon Van der Sar nog stand houden, maar tien minuten na de thee zag hij ineens Pavlyuchenko voor zich opdoemen. De spits kreeg de bal aangespeeld door Sergei Semak en leek Rusland langs Nederland te helpen. De Oranje-fans hadden het al opgegeven toen Van Nistelrooij alsnog gelijkmaakte in de laatste vijf minuten. Hierdoor werd ook in Zwitserland een verlenging gespeeld. Een tijd lang kon Van der Sar de kansen nog pareren, tot acht minuten voor het verstrijken van de verlenging. Dmitri Torbinski kon een voorzet van Arshavin totaal ongedekt in het doel werken. Even later kon Arshavin het duel eigenhandig beslissen met een knappe goal. De EK-droom van de mannen van Marco van Basten was voorbij, terwijl Hiddink wel naar de halve finale ging.

Daarin zou het Spanje of Italië treffen, die gingen in Wenen uitmaken wie dat zou worden. Italië, dat maar ternauwernood aan uitschakeling ontsnapte in Groep C, had het lastig tegen het elftal van bondscoach Luis Aragonés. Over de flanken was Spanje superieur, waar Sergio Ramos op rechts en Joan Capdevila op links de Italianen het leven zuur maakten. Tot bijster veel kansen leidde dit echter niet, waardoor ook de Zuid-Europeanen een verlenging nodig hadden om een winnaar aan te kunnen wijzen. In deze verlenging werd Italië iets gevaarlijker, maar door een sterk optreden van Casillas werd er ook in de extra tijd geen doel getroffen. Arbiter Herbert Fandel kon niet anders dan ook hier een strafschoppenserie aan vast te knopen. Nadat De Rossi de tweede Italiaanse strafschop door Casillas gestopt zag worden, hadden de Spanjaarden hoop om de halve finale te bereiken. Dat veranderde toen Marcos Senna maar net raak schoot en Gianluigi Buffon de penalty van Güiza wist te keren. De teruggekeerde Italiaanse hoop werd echter al snel weer de kop in gedrukt toen Casillas de strafschop van Antonio Di Natale tegenhield. Spanje bereikte vervolgens de halve finale nadat invaller Cesc Fŕbregas Buffon de verkeerde hoek in stuurde.

Halve finales

In het St. Jakob Park in Basel was Turkije de tegenstander van Duitsland. De houdini-act van de Turken had al twee keer gewerkt, en tweemaal was dat ook nodig, want er moest een achterstand worden weggewerkt. Tegen Duitsland liep het aanvankelijk anders, want Uğur Boral werkte in de 22e minuut de bal langs doelman Jens Lehmann. De Turk kreeg de bal op een presenteerblaadje nadat deze terugkwam van een schot op de lat van teamgenoot Kâzım Kâzım. Het duurde echter niet al te lang of de Duitsers kwamen langszij. Podolski ontsnapte op links en zijn voorzet vond de rechtervoet van Schweinsteiger: 1-1. Turkije oogde fris, maar wist niet vaak door de hechte Duitse defensie te komen. De Duitsers op hun beurt leken het lastig te hebben, maar ruim tien minuten voor tijd ramde Phillip Lahm van achteruit een lange bal in het Turkse strafschopgebied. Rüstü zat mis en Klose kopte de bal in het net.

Maar zoals de Turken in hun vorige twee duels al ontsnapten leken ze dat ook tegen Duitsland te gaan doen. Sabri Sarıoğu fopte Lahm en gaf de bal voor; Semih Şentürk hoefde de bal slechts te beroeren om gelijk te maken. Ongeloof bij Duitsland en euforie bij Turkije. En dat laatste kwam Terims mannen duur te staan. De slecht spelende Lahm deed in de laatste minut uitstekend werk en kreeg de bal via Thomas Hitzlsperger terug. Oog in oog met Rüstü schoot hij vervolgens de winnende goal binnen.

Een dag later stond de bedwinger van Oranje, Rusland, in de andere halve finale tegenover favoriet Spanje. In de groepsfase waren Hiddinks mannen al met ruime cijfers aan de kant gezet door dezelfde tegenstander, en in Wenen moest het anders gaan. Dat was aanvankelijk ook het geval, want de Russen waren koeler, stonden defensief beter op te letten en maakten minder fouten. Dat hielden zij één helft vol, want vier minuten na rust kon niemand wat doen tegen de voorzet van David Silva en het schot van Xavi dat volgde. Igor Akinfeev was gepasseerd, en Spanje leidde. Met Arshavin en Pavlyuchenko trachtten de Russen de stugge Carles Puyol en Carlos Marchena te omspelen, maar faalden keer op keer. Een kwartier voor tijd zorgde Dani Güiza er met een knappe goal voor dat Rusland met opgeheven hoofd huiswaarts mocht. De goal die Silva een kleine tien minuten voor tijd nog maakte was er derhalve slechts één voor de statistieken.

Finale

Op 29 juni van dit jaar speelden Duitsland en Spanje de finale van het Europees Kampioenschap in het Ernst Happel Stadion te Wenen. Voor Spanje was er voorafgaand aan het duel slecht nieuws, want toernooitopscorer David Villa, die uitviel tegen Rusland, zou niet mee kunnen spelen. Bondscoach Luis Aragonés veranderde hierdoor zijn formatie en zette Cesc Fŕbregas in de basiself. De finale ging aanvankelijk redelijk gelijk op, maar na ruim een half uur voetballen liet Lahm zich makkelijk passeren door Fernando Torres, die vervolgens met een mooi balletje de uitstormende Lehmann passeerde.

De Spanjaarden waren hierna de bovenliggende partij, maar pogingen van Silva en Sergio Ramos wisten het doel net niet te vinden. Hierdoor bleef het lange tijd spannend. Naar het einde toe was Andrés Iniesta dicht bij de beslisser, maar Torsten Frings haalde zijn inzet van de lijn. De Duitsers, die slechts één doelpoging hadden gehad, hoopten op die ene kans op het eind, die ze bijna altijd kregen. Maar in Wenen niet, Duitsland kon het niet bolwerken. Spanje won hierdoor voor het eerst in ruim veertig jaar weer een Europees Kampioenschap, en werd het eerste land sinds Frankrijk in 1984 dat alle groepsduels won. Duitsland was de laatste Europees Kampioen in 1996 dat ongeslagen kampioen werd, ook is Spanje dat nu.

Submitter:  Bron: FOK!sport