Stalin derde bij verkiezing populairste Rus

Redactie
De voormalige dictator Josef Stalin is gisteren als derde geëindigd in de verkiezing van de populairste Rus. De middeleeuwse held Aleksandr Nevski eindigde als eerste.

Nevski leefde in de dertiende eeuw. Hij is een nationale held in Rusland, omdat hij korte metten maakte met Zweedse en Duitse indringers.

De in het begin van de twintigste eeuw actieve premier Pjotr Stolypin werd tweede in de verkiezing. Stolypin was de drijvende kracht achter landbouwhervormingen. Ook trad hij hard op tegen linkse revolutionairen.

Stalin regeerde de Sovjet-Unie een kwart eeuw als dictator. Zijn zuiveringen en zijn rampzalige beleid kostten in de jaren dertig van vorige eeuw vele miljoenen mensen het leven.

Mensenrechtenactivist Lev Ponomaryov stelde dat de jongere Russische generatie niet op de hoogte is van de miljoenen mensen die onder het bewind van Stalin zijn omgekomen. "Ze weten wel dat hij een sterke leider was, die Duitsland versloeg", aldus Ponomaryov.

De verkiezing van de populairste Rus duurde ruim zes maanden. De finaleronde was gisteren. Van de aanvankelijk vijfhonderd kandidaten waren er voor de finale nog twaalf overgebleven. Miljoenen mensen brachten hun stem uit via een sms, het internet of de telefoon.

Stalin derde bij verkiezing populairste Rus  (foto: ANP)