Principeakkoord over nieuwe Belgische regering

De vijf partijen van de demissionaire Belgische regering hebben een principeakkoord bereikt over een doorstart. Formateur Herman van Rompuy heeft dat vanavond bekendgemaakt.

Morgen worden de afspraken uitgewerkt. Ze zijn gebaseerd op het programma van de enkele weken geleden afgetreden regering-Leterme. Die stapte op na beschuldigingen de rechtsgang rond de verkoop van Fortis te hebben willen beïnvloeden.

De vijf coalitiepartners (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten) wilden samen verder, maar onduidelijk was wie er premier zou moeten worden. Yves Leterme was niet meer beschikbaar.

Na eerst oud-premier Wilfried Martens als 'verkenner' aan het werk te hebben gezet, wist de Belgische koning Albert II zondag Kamervoorzitter Herman Van Rompuy over te halen formateur te worden. Van Rompuy, net als Leterme lid van de christendemocratische CD&V, wordt naar alle waarschijnlijkheid ook de nieuwe premier.

Knelpunten
Vandaag overlegden de regeringspartijen met Van Rompuy over een aantal knelpunten die nog geregeld moesten worden. Hierbij gaat het onder meer over een onderzoek dat het Belgische parlement wil verrichten naar de mogelijke druk op de rechterlijke macht in het Fortisdossier. CD&V-voorzitter Marianne Thyssen zei maandag dat dit geen "partijpolitiek tribunaal" mag worden. Haar partijgenoten Leterme en ex-minister van Justitie Jo Vandeurzen kunnen bij het onderzoek onder vuur komen te liggen.

Bij het overleg van vandaag is vermoedelijk ook gesproken over de portefeuilleverdeling in de nieuwe regering. Vandeurzen komt net als Leterme niet meer terug. In de Belgische media worden Tony Van Parys en Stefaan De Clerck genoemd als zijn opvolgers. Beiden zijn oud-ministers van Justitie en beiden zijn ook lid van CD&V.

Hoewel de vijf coalitiepartijen eerst spraken over een overgangskabinet tot juni 2009, zou het nu de bedoeling zijn dat het nieuwe kabinet de rit uitzit tot 2011.