Krantenbezorger redt bejaardentehuis

Krantenbezorger Erik Turksema (20) uit het Drentse Peize is een ware held. Door razendsnel en adequaat ingrijpen wist hij een brand in een bejaardentehuis te voorkomen. "Ik zou het zo weer doen! Het is een kwestie van goed opletten", laat de nuchtere Drent weten.

Van maandag tot en met zaterdag brengt de jongeman de krant rond in het noorden van Drenthe. "Het is echt een hobby van me. Ik vind het leuk om tientallen kilometers te fietsen en kan het geld goed gebruiken, want ik zit nog op school." Toen de krantenbezorger afgelopen nacht de dienst van een collega met rugklachten had overgenomen en naar het krantendepot reed, kon hij kiezen uit twee routes.

"Ik besloot langs het seniorencomplex de Esborg te rijden, eigenlijk zonder goede reden." Deze beslissing van de jongeman was mogelijk levensreddend, want de jongeman zag tijdens zijn rit vuur komen uit een 600 liter grote container vol met oud papier. De container stond tegen het bejaardentehuis aan. "De vlammen sloegen al tegen de houten kap. Het vuur had eenvoudig naar het centrum over kunnen slaan", aldus de krantenbezorger.

Turksema had al snel door dat hij de enige op straat was en twijfelde geen moment. Hij belde direct de brandweer en schoof de brandende container van de muur, zodat de vlammen niet meer over konden slaan. Kort na de melding van de jongeman arriveerde de brandweer die de verplaatste container begon te blussen.

De bewoners van het seniorencomplex hebben mogelijk niets gemerkt van de brand en het heldhaftige optreden van de jongeman. "Ik wilde geen paniek zaaien en heb bewust in stilte gehandeld", laat de held weten. Hij realiseert zich maar al te goed wat voor ramp een brand in het bejaardentehuis had kunnen zijn. "Er wonen ook mensen die zeer slecht ter been zijn. Gelukkig hebben ze niets gemerkt." Ook de brandweer en de politie zijn lovend over de actie van de jongeman: "Hij heeft super gehandeld."

Een foto van de held en de uitgebrande container is hier te vinden.