Jaaroverzicht 2008: De Tour de France

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan de Tour de France.

De hoop was dat de Tour dit jaar nu eens niet werd overschaduwd door doping, helaas bleek dit wel zo te zijn.

Alejandro Valverde wint de eerste etappe in de Tour. Dit jaar begon die niet met een proloog maar een gewone etappe. De eerste uitvaller is Hervé Duclos-Lassalle, die in de eerste etappe na 90 kilometer koersen viel en zijn pols brak. Johan Vansummeren begint de Tour op een merkwaardige manier. De Belg gaat in de eerste etappe dwars door de achterruit van een volgauto van Team Columbia en belandt daarbij op de achterbank van de auto. Hij kan de Tour echter vervolgen. De tweede etappe eindigt in een massasprint en de overwinning gaat naar de Noor Thor Hushovd. De derde etappe is een prooi voor de Fransman Samuel Dumoulin. Denis Menchov verliest 38 seconden omdat door een valpartij het peloton brak en de Rus in de tweede groep zat.

Menchov weet in de etappe erop te herstellen. Hij eindigt als zesde in de tijdrit. De winst en de gele trui gaan naar de Duitser Stefan Schumacher. De vijfde etappe eindigt weer in een massasprint en Mark Cavendish pakt de dagwinst. Juan Mauricio Soler stapt af. Ricardo Riccò wint de zesde etappe. Kim Kirchen verovert de gele leiderstrui doordat Stefan Schumacher onderuit ging en tijd verloor. Luis-León Sánchez wint de zevende etappe. Hij finisht als eerste met zes seconden voorsprong op onder anderen Schumacher, Pozzato en geletruidrager Kirchen. Op 11 juli wordt bekend dat Manuel Beltran in de eerste etappe postief heeft getest op doping. Hij wordt uit de koers genomen, maar ontkent doping te hebben gebruikt. De Tour gaat gewoon door en Mark Cavendish wint zijn tweede etappe deze Tour.

Riccardo Riccò, renner van Saunier Duval, zou een van de renners zijn met 'verdachte waarden die tegen de limiet liggen' en een brief hebben gekregen van het Franse antidopingagentschap AFLD. Dat wordy op 13 juli bekend. Diezelfde dag plaatst de Italiaan in de eerste rit door de Pyreneeën een imposante demarrage op de Aspin en wint de rit. Cadel Evans gaat hard onderuit en loopt schaafwonden op aan zijn linkerelleboog en linkerheup. Een dag na de ritwinst van zijn ploegenoot Riccò wint Leonardo Piepoli de Pyreneeënrit naar Hautacam. Cadel Evans verovert de gele trui.

De Spanjaard Moisés Dueñas test positief op het gebruik van het verboden middel epo. De renner van Team Barloworld scoort na afloop van de tijdrit in Cholet, positief op het gebruik van epo. Kurt Asle Arvesen wint de elfde etappe in de Tour. Koos Moerenhout komt als vierde over de streep. In het algemeen klassement blijft Cadel Evans aan de leiding. Een volgwagen van de wielerploeg AG2R veroorzaakt vlak voor de finish van de elfde etappe in Foix een ongeluk, waarbij vier toeschouwers gewond raken. Op 17 juli wordt de Tourkaravaan wederom geteisterd door een dopinggeval: Riccardo Riccò, die deze Ronde twee etappes won, is tijdens deze Tour al meerdere malen betrapt op een nieuwe vorm van epo. De ploeg van Saunier Duval besluit hierop om de Tour te verlaten. De Italiaan ontkent dat hij doping heeft gebruikt. Leonardo Piepoli wordt net als zijn ploeggenoot Ricco ontslagen. Piepoli zou hebben toegegeven dat hij doping heeft gebruikt.

Mark Cavendish weet niet van ophouden met winnen. De Brit wint de twaalfde etappe, en ook de etappe erna is een prooi voor de sprinter. Oscar Freire pakt een dag later zijn eerste etappezege. De Spanjaard wint in de massasprint van onde meer Leonardo Duque en Erik Zabel, respectievelijk tweede en derde. In de strijd om het geel blijft alles zoals het was, Cadel Evans blijft het geel behouden. Oscar Pereiro Sio, winnaar van de Tour in 2006, stapt af. Hij miste een bocht in de natte afdaling van de Col d'Agnel tijdens de vijftiende etappe en reed rechtdoor. Hij kwam zwaar ten val en brak hierbij zijn schouder en zijn dijbeen. De etappe werd gewonnen door de Australiër Gerrans. Cadel Evans is zijn gele trui kwijt. Fränk Schleck plaatst in de laatste meters van de etappe een aanval en pakt zo negen seconden op Evans.

Cyril Dessel wint de zestiende etappe. Het geel blijft in bezit van Fränk Schleck, terwijl Denis Menchov een gevoelige tik krijgt in de laatste afdaling. Joost Posthuma en Niki Terpstra krijgen een tijdstraf vanwege onreglementaire hulp van een auto tijdens de tweede rit door de Alpen. De Koninginnenrit in de Alpen wordt gewonnen door Carlos Sastre. De Spanjaard springt aan de voet van de Alpe d’Huez weg en komt als eerste boven. De CSC-renner pakt bovendien het geel. Diezelfde dag wordt bekend dat Saunier Duval niet meer terugkeert in de wielersport. De dag erna, in een 196.5 kilometer lange etappe van Bourg-d’Oisans naar Saint-Étienne is het Marcus Burghardt van Team Colombia die als eerste over de streep komt. In de sprint is hij te snel voor Carlos Barredo van Quick-Step.

De vader van CSC-rijders Andy en Frank Schleck, Johnny Schleck, wordt voor de start van de achttiende etappe aangehouden door de Franse douane. Zijn auto wordt net als een auto van de Luxemburgse pers onderzocht, maar er wordt niets gevonden. Fränk Schleck wordt door de Franse dopingautoriteiten in de Tour de France nauwlettend in de gaten gehouden. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung beschuldigt Schleck er van om klant te zijn geweest bij dopingarts Eufemiano Fuentes. Silvain Chavanel wint de negentiende etappe in de Tour. Hij klopt in een sprint zijn vluchtgenoot Jérémy Roy. Voor Rabobankrenner Juan Antonio Flecha verloopt de etappe niet goed. Hij komt samen met Romain Feillu en Fabian Wegmann buiten de tijdslimiet binnen en moet de Tour verlaten. Stefan Schumacher wint de laatste tijdrit van deze Ronde. Ook voor Carlos Sastre is het feest. De renner van Team CSC verliest nauwelijks tijd op zijn directe concurrent Cadel Evans en heeft de eindzege voor het grijpen.

Wim Vansevenant wordt voor het derde jaar op rij laatste in het eindklassement van de Tour de France. Carlos Sastre wint zoals verwacht de Tour de France. Tijdens de laatste etappe van 143 kilometer, tussen Étampes en Parijs, komt zijn gele leiderstrui niet meer in gevaar. Gert Steegmans is de sterkte in de massasprint op de Champs-Élysées. Dmitri Fofonov is positief bevonden bij een dopingcontrole. De Kazak was negentiende geworden in het eindklassement van de Tour.

Het Franse anti-dopingbureau AFLD maakt begin augustus bekend dat er een vijfde renner positief is bevonden in de Tour. Het bureau heeft de naam van de renner nog niet vrijgegeven, maar wel gemeld dat de zondaar corticoïden heeft gebruikt, een van menselijke hormonen afgeleid medicijn. Een dag later blijkt dat het om de Fransman Jimmy Casper te gaan. De Franse wielerfederatie besluit om Casper niet verder te vervolgen. Er was iets mis gegaan bij de aanvraag van zijn nieuw attest. Op zijn oude had hij al toestemming om het middel Syndicort te gebruiken tegen zijn astma. Stefan Schumacher, in dienst van Gerolsteiner, is in de Tour de France betrapt op het gebruik van epo na een positieve bloedtest. De Franse krant L'Equipe meldt dat begin oktober net nadat bekend werd dat ook Italiaanse klimmer Leonardo Piepoli tot twee keer toe positief was bevonden.

Bernhard Kohl is de laatste naam die aan het lijstje van dopingzondaars kan worden toegevoegd. De renner van Gerolsteiner, die afgelopen zomer de bolletjestrui in de Tour de France in de wacht sleepte, heeft positief getest op het verboden middel CERA, een vorm van epo. Gerolsteiner stapt hierop per direct uit het wilerpeloton. Een dag nadat bekend wordt dat Kohl is betrapt, maakt het Franse antidopingbureau bekend dat de verwachting is dat er geen positieve gevallen meer zullen komen uit de Tour van dit jaar.

Submitter:  Bron: FOK!sport