Onze favoriete films uit 2013

Redacteur daan1601 vond de grote producties van 2013 wel te pruimen en plaatst The Hunger Games: Catching Fire aan de top.

The Hunger Games: Catching Fire

1. The Hunger Games: Catching Fire
Wat een geweldig vervolg. Een van de trouwste boekverfilmingen die ik heb gezien. In het boek wist de schrijfster al erg goed een spannende en grimmige sfeer vanuit het Capitool te wekken. Dit keer is dat weer in de verfilming geweldig gelukt. De spanning in de arena is ook bijna niet houden. De manier waarop de arena dan ook deze keer wordt geïntroduceerd is erg inventief: de regisseur maakt namelijk gebruik van het IMAX-formaat. Zo zie je dus eigenlijk letterlijk hoe Katniss ook voor het eerst de nieuwe arena ziet. Het script valt niet over te twisten en trekt je vanaf minuut één mee in dit hartverscheurende verhaal. Letterlijke passages uit het boek worden niet vergeten. We hebben het nu niet meer over een jeugdfilm. Deze film brengt een nieuw aspect: namelijk een nog volwassener karakter. Ook Jennifer Lawrence speelt in deze een geweldige rol. Zij weet Katniss op een fenomenale manier neer te zetten. Het is dan ook logisch dat zij een Oscarwinnares is, ze weet de juiste snaar te raken in elke betekenis van het woord. Vanaf het eerste moment brengt ze Katniss zoals het in het boek: als iemand die volwassen wordt in een wereld, waar eigenlijk geen tijd voor volwassen worden is. Elk moment kan het namelijk afgelopen zijn: het Capitool kijkt mee...

2. Les Misèrables
Deze film deed gewoon iets met me. Misschien waren het de liedjes, of misschien het meesterlijke acteerwerk. En de misstap van Russell Crowe kon ik er wel op de koop bij toenemen. Dit verhaal lijkt op het eerste gezicht een musicalfilm. Een theaterstuk dat op film gezet is. Maar het is veel meer dan dat. De regisseur (bekend van het pareltje The King's Speech) heeft met deze film een meesterwerk in film neergezet. Meerendeel van de sets zijn namelijk echt gebouwd in een studio in Londen, mede omdat de regisseur zo min mogelijk gebruik wilde maken van green screen. Hij heeft daarna het script als handvat gebruikt om mee te sturen door het verhaal heen. Dat verhaal wordt inderdaad verteld door zang, gesproken dialoog zal in deze film haast niet aangetroffen worden. Ook hier wordt weer een interessant nieuw soort van film neergezet: namelijk het enkel zingen van een geheel script. Dit was ook de keuze van de regisseur, omdat hij voor een authentiek plaatje wilde gaan. Geen opgenomen liedjes, maar gewoon live zingen. En daar zijn geweldige acteurs voor aangenomen. Al met al een nieuw pareltje.

3. Gravity
Wat een meesterwerk is Gravity. De brede shots in het heelal waren adembenemend en bedreigend tegelijk. Dit was voor mij de meest bijzondere IMAX-film van het jaar 2013, mede door deze shots. Als je deze op het grote scherm gezien hebt, ben je een ervaring rijker. Ook het 3D effect in deze film was (eindelijk) een keer dik in orde, inclusief vliegende brokstukken waardoor je in je stoel wegduikt. Sandra Bullock en George Clooney blijken een perfect filmkoppel, iets wat ik eerlijk gezegd niet verwacht had toen ik voor de eerste keer het verhaal las van deze film. Zij spelen de rol van astronaut zo overtuigend waardoor het net lijkt alsof je naar een BBC-documentaire zit te kijken over werken op een ruimtestation. Alhoewel George Clooney in deze film vrij weinig tekst en schermtijd heeft is het wel weer een kans voor hem om te laten zien dat hij het acteren nog niet verleerd is. Deze kans pakt hij en slaagt weer met verve. We zijn nog lang niet af van meneer Clooney. Sandra Bullock verdient een Oscarnominatie voor haar rol in Gravity, want de angst die zij weet te scheppen door haar acteerwerk is adembenemend.

4. Silver Linings Playbook
Ik heb het boek gelezen en werkelijk, deze film brengt zo goed de sfeer van het boek over. Dit komt natuurlijk ook door Bradley Cooper en Jennifer Lawrence. Met elkaar brengen zij een chemie op het scherm, die ongebruikelijk is, alleen zo leuk. De scenes zijn rap en gevat. Een goede keuze, want als hier niet voor gekozen was, zou het al snel een langzame dramafilm worden. Hier zou dan de film onder gaan lijden, omdat het verhaal zich niet leent voor lange, eindeloze dialogen die de aard van de kwaal van de twee hoofdrolspelers uitleggen en in kaart brengen. In plaats daarvan is gebruik gemaakt van snelle humor en warme scenes. Vooral de dansscenes waarin geoefend wordt, zijn de liefste scenes die ik ooit heb gezien. Jennifer Lawrence kreeg dan ook niet voor niets de Oscar voor haar rol in deze film. Ik kan niet wachten op Serena, waarin ze weer samen te bewonderen zijn.

5. Despicable Me 2
Ik heb zelden zo gelachen om een animatiefilm. Deze film komt in de buurt bij de Toy Story-reeks, voor mij de beste animatiefilms die ooit gemaakt zijn. Dit was destijds een revolutie in films, het was namelijk de eerste volledige computeranimatie. De minions zijn leuk, het script is leuk, Gru is zelfs leuk. De film slaagt erin om de film zowel voor kinderen, als voor al wat oudere mensen, vlot en interessant te houden. Simpel verhaal, zou je zeggen. Het tegendeel is echter waar. Sommige dialogen in deze film laten ons zelf zien wat echte liefde is. Het 3D-effect stelde mij teleur in deze film, maar ik werd weer blij verrast door de kleurrijke setting van deze film. Als deze film in een hoge resolutie bekeken wordt, wordt dit nog duidelijker. Als deze de Oscar voor beste animatiefilm niet wint, weet ik het ook niet meer!

Administrator Breuls gaat niet voor origneel; Gravity is zijn nummer één.

Gravity: Sandra Bullock

1. Gravity
Een film die alle kracht put uit zijn eenvoud, hoewel het absoluut geen eenvoudig gemaakte film is. Anderhalf uur laat Alfonso Cuarón ons zien hoe George Clooney en Sandra Bullock stuurloos door de ruimte zweven. Zij zijn losgeraakt van hun space shuttle tijdens een routineklus aan de Hubble ruimtetelescoop. De film voelt realtime aan, ook al is deze dat niet, en vooral wanneer bekeken op een IMAX-scherm word je als kijker naar het puntje van je stoel gesleept. Hoewel de film grotendeels bestaat uit visual effects lijkt het daar niet op: je voelt je alsof je in de ruimte bent, uitkijkend op de Aarde, in gevaar om nooit meer thuis te komen. Een briljante film met een geweldige acteerprestatie van Sandra Bullock, die zijn spanning niet verliest bij een tweede keer bekijken.

2. Evil Dead
Geheel onverwacht bleek deze semi-remake van Sam Raimi's horrorklassieker uitermate geslaagd. De kracht lag erin de film niet direct als remake te benaderen, maar een vergelijkbaar verhaal te vertellen met nieuwe personages. Het gaf ruimte om bepaalde zaken anders aan te pakken, hoewel er wel momenten uit Raimi's film werden herhaald in deze versie van Alvarez. De film is echter voldoende vernieuwend, voldoende eng en bewijst het dat sommige remakes wel degelijk de moeite waard zijn.

3. Spring Breakers
Het leek een eenvoudige film over tieners op Spring Break, deze film die in Nederland zijn première beleefde op het International Film Festival Rotterdam. Harmony Korine toonde een groep meiden die hun grenzen steeds verder verliezen en zich associeren met James Franco's criminele loser. Hij toont hoe ver jongeren kunnen gaan als ze écht alle grenzen overschrijden, écht hun innerlijke remmen losgooien. Door dit op een bijzondere manier te doen, het te doen lijken alsof hij een documentaire toont met een bijzondere stijl, werd Spring Breakers een verrassend interessante film.

4. Man of Steel
Superman in speelfilms was van 1979 t/m 2006 een ietwat komische rol van een journalist die zich in telefooncellen verkleedt en dan de wereld redt als Superman. Een toon die mede heeft geleid tot het niet meer zo serieus nemen van het personage, hoewel deze in comics en tv-series als Smallville inmiddels een andere lading heeft gekregen. Toen Christopher Nolan en David S. Goyer aankondigden na hun Dark Knight-trilogie te gaan werken aan een film over Superman, bracht dit de hoop op een meer realistische vertolking van de held. En inderdaad, Man of Steel liet een Superman zien die meer aansloot bij het idee van iemand die wil dienen als voorbeeld en niet alleen maar superkrachten heeft. We zagen een beginversie, een Kal-El die nog niet zo ervaren is, fouten maakt en onwennig is in zijn rol, wat een passende reboot van het personage is. De film zelf, met zijn overdreven vernietiging van woongebieden en iets te lange vechtscènes, is niet perfect, maar uitermate geslaagd en vraagt om meer.

5. La Vie D'Adèle
Een behoorlijk lange zit, deze Franse film. De beschreven periode is dan ook een aantal jaren en uitermate gedetailleerd. La Vie D'Adèle vertelt over de eerste liefde van de tiener Adèle, een meisje met blauw haar genaamd Emma. Laverend tussen de controverse van een lesbische relatie en de intimiteit die deze relatie zijn diepte geeft krijgen we, zoals de titel suggereert, een duidelijk beeld van het leven van Adèle dat in drie uur geen moment verveelt.

Eindredacteur Borizzz verkiest een tripje naar Middle-Earth boven de rest en plaatst The Hobbit: The Desolation of Smaug bovenaan.

The Hobbit

1. The Hobbit II: The Desolation of Smaug
Normaal ben ik niet echt een fan van blockbusters maar 2013 was toch wel een uitzondering. Als Lord of the Rings-fan kan het haast ook niet anders of deze film staat in de top. De film haalt het niet bij de LOTR-serie maar dat hoeft ook niet. Dit verhaal heeft van origine al een andere insteek maar weet wel het heerlijke LOTR-sfeertje weer op te roepen. Het heeft meer actiescenes vergeleken met deel 1. Ik ben benieuwd naar het derde deel.

2. Gravity
Alleen al met betrekking tot de beelden van het heelal was deze film een prachtig schouwspel. Wat een rust gaat er uit van deze film en de 3D effecten waren voor de verandering zeer de moeite waard. Het verhaal is helaas wat dunnetjes maar deze film moet je gewoon op het grote scherm gezien hebben.

3. The Hunger Games: Catching Fire
Het eerste deel van The Hunger Games was een ijzersterk boek en werd ook goed verfilmd. Dus het werd uitkijken naar het tweede deel van deze serie . Ook het tweede deel is de moeite waard en je kunt zien dat er meer budget is geweest voor deze film. Dat de film in een korte tijd is geschoten is allerminst te zien. Jennifer Lawrence is prima te hebben in deze film als is het wel jammer dat de film eigenlijk alleen om haar draait. Sommige andere personages (bijvoorbeeld Gale) komen er maar karig van af. Al heeft hij wel een zoenscene met Lawrence.

4. Spijt
Deze film staat met name in de top omdat ik dit boek als kind erg mooi vond. Ik was dan ook benieuwd naar deze film en tegelijk ook wat angstig. Boekverfilmingen zijn lang niet altijd goed en zeker de verfilmingen van boeken van Carry Slee niet. Maar deze is de beste in de reeks met voor Nederlandse begrippen goed acteerwerk.

5. Les Misèrables
Ik ben gevoelig voor sfeer en deze film deed dat erg goed. Er was goede muziek die bijdraagt aan de filmbeleving en het acteerwerk was dik in orde. Won terecht een Oscar.

Ook redacteur Roberto_BOZ is wel te spreken over Gravity.

Gravity: Sandra Bullock

1. Gravity
Meesterwerk. Dit adembenemende schouwspel weet je te raken op zowel visueel als emotioneel vlak. De film gaat weer een stapje verder met de hedendaagse technieken waarmee regisseur Cuarón een nieuwe mijlpaal heeft weggezet. Ook wordt er met deze film bewezen dat 3D wel degelijk een toegevoegde waarde kan hebben. Combineer dit met een pakkend plot en een ijzersterke hoofdrol van Sandra Bullock, voeg er een paar geweldige geluidseffecten aan toe en je hebt een moderne klassieker.

Deze film zal met de komende Oscaruitreiking zeker naar huis moeten gaan met de prijs voor Beste Regie. Een minpuntje aan deze film? Deze film dien je alleen op het grote scherm te zien. Ik stel voor een jaarlijkse re-release in alle IMAX-zalen!

2. Les Misérables
Niet iedereen was gecharmeerd van dit melodieuze werkje, maar een groot deel van het publiek liep ermee weg. De film was misschien niet helemaal het succes wat men had gehoopt, maar in het musical-genre was dit een ware doorbraak. Doordat de acteurs live op de set zingen in microfoons die met visual effects zijn weggewerkt, is de zichtbare emotie ook door te horen in de vocalen. Dit bracht de mogelijkheid om minutenlange close-ups van de acteurs te filmen, waarmee Anne Hathaway verdiend een gouden beeldje voor Beste Actrice mee naar huis mocht nemen.

3. Furious 6
Een belachelijke, doch geniale blockbuster. Deze film verdient gewoon een plaats in deze top 5. Tuurlijk was er geen memorabel acteerwerk, of een fantastisch intrigerend plot. Nee, we werden opgezadeld met een landingsbaan die minstens 40 kilometer langs was en Vin Diesel die kon vliegen als een ware Superman. Maar man man, wat was dit een adrenalinerush in de bioscoopzaal. Een franchise die 10 jaar geleden als een kleine film begon is uitgegroeid tot een miljoenen business, en leverde daarmee één van de meest succesvolle films van 2013 op. Een ware verstand-op-nul topper.

4. The Lone Ranger
De grootste flop van 2013. Iedereen heeft er een mening over, maar de bezoekersaantallen verraden (helaas) dat niet veel mensen deze film hebben gezien. Deze film werd vooraf al kapot gemaakt door de pers, en naar mijn idee onterecht. De film heeft een hoge entertainment-waarde, met een paar spectaculaire actiescènes (vooral de treinachtervolging op het einde is niet te missen). De film is in het midden wat onnodig lang, maar biedt genoeg vermaak. Deze film verdient gewoon beter dus geef hem thuis even de kans.

5. Sharknado
Deze film knalde afgelopen zomer de ether in via SyFy. Een film over een tornado die aan land komt, en vanuit de oceaan een lading haaien heeft meegenomen die een bedreiging vormen voor de mensen. Zonder pardon begint de film na 10 minuten met het gooien van haaien in je scherm, en dit is hilarisch. Telkens als je denkt dat het niet fouter kan, gebeurt er weer iets waardoor je zit je juichen in je stoel. Het leverde afgelopen jaar de ultieme GIF op, en ik kan dan ook niet wachten op Sharknado 2: The Second One! Enough said!

2013 is voorbij, en onze korte terugblik ook. Niet geheel onverwacht is Gravity de film die ons het meest kon bekoren, maar ook Catching Fire en Les Misèrables werden vaak genoemd. Hoewel dit allen grote titels zijn, zijn de kleinere films ook in onze lijstjes te vinden; Franse, Indie- en documentairefilms maken het beeld compleet. Hoe ziet jouw lijstje van 2013 eruit?