Neergeschoten premier Fico buiten levensgevaar

De Slowaakse premier Robert Fico is neergeschoten, zo melden diverse media. De schutter zou zijn gearresteerd en de politicus ligt naar verluidt in het ziekenhuis, nadat hij door tenminste één kogel in zijn buik geraakt zou zijn.

Volgens Slowaakse media was Fico aanwezig in Handlova voor een regeringsbijeenkomst. Na afloop kwam hij naar buiten om met name zijn supporters te begroeten, maar kennelijk was in elk geval één van de aanwezigen niet bepaald fan van populist Fico.

Een journalist van Dennika N liet weten dat hij meerdere schoten hoorde, waarna hij zag hoe Fico in een auto werd gedragen en weg werd gereden. De vermoedelijke schutter werd ter plekke gearresteerd en de rest van de regeringsleden werd onder politiebegeleiding weggebracht.

Fico's partij, het pro-Russische Smer, legde de schuld voor de schietpartij alvast bij de oppositie neer en liet weten dat de sessies in het parlement voor vandaag komen te vervallen.

Update 06.10u
Inmiddels heeft de vicepremier van Slowakije laten weten dat Fico zich na diverse operaties buiten levensgevaar bevindt. Ook zijn er beelden opgedoken van de schutter na zijn arrestatie, waarbij hij weinig verrassend zegt het niet eens te zijn met de Slowaakse regering.

Update 19.00u
Over de verwondingen van Fico heerst nog de nodige onduidelijkheid. Zijn eigen kantoor meldt dat hij in levensgevaar verkeert en de rest van de dag cruciaal is, terwijl diverse media dan weer meldden dat hij buiten levensgevaar was.

De schutter zou een 71-jarige man zijn.