EK Call of Duty: Black Ops II

Zondagochtend om 8 uur, Utrecht CS. We gaan met een hele bups media met een bus naar het EK van Call of Duty: Black Ops II in Keulen. Er staat een EK-titel en 10.000 euro letterlijk en figuurlijk op het spel.

Header

Al was er geen informatie gegeven waar we ons moesten zijn op het station, dan hadden we geweten waar de bus stond. Vlammenwerpers op het dak en een geluidsinstallatie in de bagageruimte onderin om het gehele fietsenrek weg te blazen maken indruk. Ook voor de nog slaperige omwonenden. In de al vrij vlot gedoopte Call of Pussy-bus misten we alleen nog de hoeren, voor de rest zou Snoop Dogg zich nog op zijn gemak voelen door de hoeveelheid tv's, een bar, een magnetron, en de heerlijke stoelen. Of Snoop van metal houdt weet ik niet, maar hij had zijn eigen muziek ook door de speakers kunnen laten klinken.

Bus

Een gezellige busrit dus, waar er referentiekopjes werden gegeven om te kijken welk koffie het best smaakte. Het was nog vroeg, natuurlijk. De Nederlandse Black Ops II-teams waren al zaterdag in Keulen om te strijden voor de hoofdprijs van 10.000 euro. Een van de twee teams was al uitgeschakeld in de voorrondes, maar Fariko All-Stars waren door naar de kwartfinales op zondag. Daarmee verzekerden ze zich van een plaatsje in Los Angeles, waar de wereldkampioenschappen zijn. Zij vertegenwoordigen van 5 tot 7 april de Benelux in Hollywood, waar ze meedingen naar een hoofdprijs van een miljoen dollar. Ze nemen het op tegen 31 andere internationale teams om zich de beste Call of Duty-spelers ter wereld te mogen noemen.

Interview met ESL

Ik ben zelf nog nooit bij een eSport-competitie live aanwezig geweest, dus toen de bus aankwam zag ik alleen een industriegebied en een gebouw waarvan je denkt dat er al jaren niet meer gewoond is. Oke… Eenmaal binnengekomen bleek dat de ESL Studio er professioneel uitzag. Podium met daarop stevige pc’s, camera’s erop gericht die overgekocht waren van Talpa, een tribune met goed zicht op grote flatscreens om alle actie goed te kunnen zien. Een presentatrice en twee commentatoren en de show was compleet. Oh wacht, dit was de studio van League of Legends, verkeerde afslag.

League of Legends

De Call of Duty-ruimte was ietsje anders, met bar, een wat lossere sfeer en tig camera’s van ESL zelf overal en nergens. Het was oppassen waar je liep, want met al die kabels was het wachten op de eerste persoon die viel. De community managers waren druk bezig met alle vragen en fans op social media, terwijl de teams zich opwarmden voor hun kwartfinales.

Community manager

Helaas werd het All-Starteam naar huis gestuurd door het Duitse team Killerfish. Zoals gewoonlijk moet je tegen Duitsers nooit denken dat je er al bent tot de laatste seconde van een wedstrijd is verstreken. Ondanks een 5-1 voorsprong kwamen de Killerfish keihard terug en wonnen met 5-6. Bummer. Uiteindelijk zijn zij ook niet verder gekomen dan de halve finale. Het Ierse team Epsilon versloeg in een spannende strijd de Fariko Dragons uit het Verenigd Koninkrijk. Daarmee wonnen zij de Europese ESL-finale en het prijzengeld. Ook zij zullen naar het WK gaan om te strijden voor de titel en een miljoen dollar. Op de volgende pagina lees je meer over Fariko, hun formule om de eSports-wereld te veroveren en tips om zelf een betere competitieve gamer te worden.