Nederlandse mobile games voor op vakantie

De vakantietijd is weer aangebroken en we gaan weer met z’n allen staren naar ons mobieltje op het strand of zwembad. Wij Nederlanders nemen maar al te graag wat mee van eigen land. Naast de geijkte aardappelen, kaas en hagelslag kun je ook enkele mobile games van Nederlandse bodem meenemen. We hebben een paar creatieve games van Nederlandse makelij op een rijtje gezet.

Rusty Lake
Indie-ontwikkelaar Rusty Lake is bekend van de vrij surrealistische Cube Escape- en Rusty Lake-series. Robin Ras en Maarten Looise hebben in hun studio in Amsterdam ondertussen 13 games gemaakt die zich rondom Rusty Lake afspelen. Qua gameplay is het te vergelijken met een Escape Room, ook hier moet je puzzels in een kamer oplossen. Ze proberen elke game weer op de een of andere manier aan elkaar te koppelen, dus ondertussen is er een heus Rusty Lake-universum. Hun laatste release is Paradox, een film gecombineerd met een puzzelgame, natuurlijk weer in die kenmerkende stijl.


Hidden Folks

Adriaan de Jongh is het creatieve brein achter het vingervrijende Fingle, het Twister-achtige Bounden, maar misschien het meest bekend van Hidden Folks, het spel waarin je in een interactief zoekplaatje op zoek moet gaan naar aangegeven personen of items. Een probleem, elk zoekplaatje wordt weer groter, drukker en daardoor veel lastiger. Je zoomt in, je klikt je rot om objecten te bewegen, want ja, misschien staat diegene wel achter de kamerplant. Smeer je wel in voordat je begint, want je ligt wel even in die strandstoel voordat je de puzzels opgelost hebt.


Lucky Cat
Ontwikkelaar Lucky Cat had een dikke hit met Nom Cat. In deze game kun je aan de game met bekende katten, denk bijvoorbeeld aan Garfield. De enige die in de eerste versie miste was de knorrige en ondertussen dode Grumpy Cat. De manager van de kat wilde eerst niet, maar nadat hij het succes zag veranderde hij van mening. Sterker nog, Lucky Cat mocht ook de officiële Grumpy Cat's Worst Game Ever maken. Ondertussen hebben ze veel meer games op hun naam staan. Aanraders zijn Beat Street, een nostalgische trip naar de oude beat ‘m ups van de jaren 90 en hun nieuwste Nom Plant, waarbij ik moet denken aan de Piranha Plant van Mario. Alleen is hier de bedoeling je plant zo hoog mogelijk te laten groeien en munten verzamelt, terwijl je navigeert tussen allerlei obstakels.


GameHouse Original Stories

Goede Tijden, Slechte Tijden is misschien afgelopen, maar op vakantie kun je met de GameHouse Original Stories toch nog een interactieve soap volgen. Het zijn allemaal op zich staande avonturen met vrouwelijke hoofdrollen, maar ondertussen zijn al die games toch wel wat gelinkt aan elkaar. Zo is er de Delicious-serie waarin de serveerster Emiliy heel graag een eigen restaurant zou willen runnen. Later is daar de Fabulous-serie bij gekomen waarin Angela, het zusje van Emily, het wil gaan maken als modeontwerpster. Nog een serie in deze franchise is Hearts Medicine. Daarin heeft Allison Heart de hoofdrol. Later was zij de arts die de dochter van Emily behandelde in een van de Delicious-games. En zo zie je ondertussen een heel virtueel stadje ontstaan met enkele personages die in allerlei games in de franchise voorbij komen. Om er een genre aan te hangen wordt lastig. Er zijn verschillende studio’s bezig met games en ze mogen eigenlijk zelf de gameplay verzinnen.