EK Call of Duty: Black Ops II

 

Alexander Korf, veertig jaar, is begonnen als ICT-consultant, maar heeft zijn eigen consultancy bureau Fariko opgestart. Als gaming-enthousiast raakte hij geïnteresseerd in de teambuilding aspecten van gaming. Ze gebruiken bij Fariko alle aspecten, ook de psychologische, bij hun topteams om de teambuilding goed te krijgen . Team chemistry is erg belangrijk, daarom heeft Alexander zich verdiept in de psychologische aspecten van teams en gaming. Teams worden geanalyseerd op sterke en zwakke punten en daar wordt dan aan gewerkt om een team te ontwikkelen die op topniveau meedraait.

Fariko

Fariko is begonnen met Gears of War 2 in 2009. Het topteam werd in een huis gestopt, kregen salaris en daarmee de Europese Kampioenschappen in Rome gewonnen. Dat liep goed, maar een groot nadeel was dat er geen concurrentie meer in Nederland was. Om teams te stimuleren competitief te gaan spelen op hoog niveau heeft Alexander een formule bedacht. Deze YinYang-formule werkt vrij simpel. Er is één Yin-team per land en die doen sowieso mee in de competities en krijgen sponsorgeld. Elk ander team kan zich inschrijven als Yangteam in een competitie en meedoen. Presteert een Yangteam beter dan het huidige Yin-team, dan worden zij het nieuwe Yin-team. Zo blijft de onderlinge competitie ook hoog en wordt iedereen gestimuleerd beter te spelen.

Het team in de kwartfinales

Deze formule is nu uitgerold in Nederland, Engeland en sinds kort ook Amerika. Daarom zijn er bij de wereldkampioenschappen van Call of Duty: Black Ops II ook drie teams van Fariko aanwezig om een gooi te doen naar de felbegeerde titel. Het eSport wordt steeds populairder, ook in Nederland. Reflex GT organiseert in Nederland toernooien in bijvoorbeeld Call of Duty, FIFA, Halo en Street Fighter. De laatste twee jaar ziet Alexander dat ook Nederland steeds meer inhaakt op eSports.

Op dit EK is er gekozen voor een best of three. Alexander vindt het jammer dat het op dit niveau niet een best of five is, want eerder dit jaar stonden ze ook achter tegen hetzelfde team als nu en toen kwamen ze wel terug. Voor de sensatie is het natuurlijk wel mooi dat een normaal gesproken minder team wel kan winnen door dit systeem. Fariko All-Stars zijn in ieder geval gebrand om tijdens het WK in Los Angeles ze weer terug te pakken en de titel te pakken. Wat volgens hem wel mooi is dat er steeds meer landen een serieuze kans maken op een titel, want ook eSports wordt in steeds meer landen serieuzer genomen.

 De prijs

Het team was tijdens de EK niet in de normale bezetting en nu gaan ze zich beraden of ze met dit team doorgaan en dus veel tijd met elkaar gaan doorbrengen met Call of Duty om zich beter op elkaar in te spelen. Er is nog een toernooi in Engeland (EGL) en daar kunnen ze dan nog eens kijken hoe het dan gaat. Een tweede leermoment is dat ze uitgerust moeten zijn. Ze waren op zaterdag aan het vieren dat ze door waren richting LA, maar ja, de dag erop moet je weer presteren. Uitgerust aan het toernooi beginnen dus, en je niet laten afleiden door dat soort zaken.

Ondanks dat ze professioneel bezig zijn met gaming worden de teams dus ook professioneel begeleid bij Fariko. Daarbij is er nog steeds de voorwaarde dat het sociale leven en school niet moeten gaan lijden onder de roem van het gamen. Gebeurt dat wel dan wordt daar toch actie op ondernomen, dus in het ergste geval wordt zo iemand uit het team gezet als hij te verslaafd raakt aan gaming. De Fariko All-Stars zitten dus gewoon op een opleiding en spelen in vrije tijd. Dat is gemiddeld twee uur in de avond. Het wordt allemaal in goed overleg gedaan, zodat ze niet later in een diep gat vallen mochten de hoofdprijzen niet binnenstromen.

Tv's te over

Voor de FOK!ers die een gooi willen doen: veel oefenen en zorgen dat je tegen betere spelers gamet, zodat je ook kunt leren van je zwakke punten. Als team komt daar natuurlijk nog samenwerking, elkaar goed kennen en goed communiceren erbij, dat weer veel lastiger is om goed te krijgen. Wederom veel oefenen tegen sterkere teams om te ontdekken waar je ook als team aan moet werken.

Wij wensen Fariko veel succes toe in Amerika, en doe ons een plezier: laat die Duitsers voelen dat we ze de baas zijn!