De nabije toekomst voor Diablo 3

De franchise van Diablo bestaat twintig jaar en ondergetekende is er vanaf het begin al bij. Gelukkig laat Blizzard dit jubileum niet onopgemerkt voorbij gaan en staan er verschillende nostalgische trips te wachten in Diablo 3. In een panel op Blizzcon 2016 laten de makers zien wat ze voor ons bedacht hebben.

The Darkening of Tristram

"Stay a while and listen". Menig avonturier kent het oude Tristram en zijn oude inwoner, de wijze Deckard Cain nog wel. De makers hadden er zin in en hebben het complete avontuur van het eerste deel compleet overgezet naar Diablo 3. Dat betekent dat je de oude muziek gaat horen terwijl je je een weg baant door de zestien verdieping tellende kathedraal in de allereerste Tristram. Daar kom je de vier bazen The Butcher, Skeleton King, Lazarus en natuurlijk de Lord of Terror zelf tegen. Grafisch hebben ze wat meer retro erin gegooid, zodat het wat meer lijkt op de oude engine. Er is geen ren-animatie, je kunt maar in acht richtingen lopen en er is geen draaibeweging te zien. Oldschool Diablo dus. Zelfs de AI is aangepast om de simpelheid van de tegenstanders van toen na te spelen. De gebruikersinterface is ietwat aangepast, maar wel zo dat de mogelijkheden van Diablo 3 nog steeds te doen zijn in het oude Tristram. Het vechten zelf is puur Diablo 3.

Diablo @ Blizzcon 2016 - butcher (Foto: Blizzard)

We krijgen ook enkele presentjes van de makers als eerbetoon aan Diablo. Portretten die gebaseerd zijn op de aloude manabollen van toen, nieuwe banners en pets. De Baby Butcher is er een van. Hoogstwaarschijnlijk wordt het een kwestie hem in het oude Tristram te verslaan om die te krijgen. Tof zijn ook de nieuwe Transmogs. Elk personage kan de Soulstone van Diablo in zijn hoofd laten rammen zoals de held van het eerste deel deed op het eind. Dit keer word je niet gek, maar krijg je een extra effect terwijl je speelt. Wapen-transmogs zijn er ook, de Butchers Cleaver en een tweede Wirt's Leg. Dit keer kun je dus dual wielding met Wirt's benen door het spel. De een is wel een bot, de ander het bekende houten been. Maar wanneer kunnen we dit allemaal spelen? Patch 2.4.3 komt volgende week op de public test realm uit. Vanaf 2017 wordt The Darkening of Tristram het event van januari. Dus mocht je op een wereldreis zijn in 2017, dan is er in 2018 weer de kans om de kathedraal te betreden. En waar vind je deze? Natuurlijk in het New Tristram van Diablo 3. Daar staat een portaal klaar om je een trip to memory lane te geven. En dat op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Diablo @ Blizzcon 2016 - soulstone transmog (Foto: Blizzard)

Armory

Het is niet alleen nostalgie wat de klok slaat, er komt ook een nieuwe feature. De Armory zorgt ervoor dat je eindelijk load-outs kunt maken. Je hoeft dus niet meer elke keer je hele set aan items te wisselen als je op specifieke quests uit gaat. Je kunt nu vooraf vijf loadouts maken, waardoor je veel sneller kunt wisselen van set. Je bent dus veel flexibler. De Armory is dat ook, alles wordt meegenomen, items die je aan hebt getrokken, skills en passives die je hebt gekozen en de passives van Kanai's Cube. De verdeelde Paragon-punten worden niet opgeslagen. Dat heeft als reden dat je elke keer je loadouts weer moet opslaan als je nieuwe punten hebt gebruikt, en ze willen het zo makkelijk mogelijk maken. Dat is jammer, want elke keer die punten weer verdelen is toch wat werk. Niet veel, maar toch. Wel een handigheid is hoe er wordt omgegaan met gems en legendary gems in je gear. Mocht je ondertussen een betere versie van diezelfde type gem hebben, dan wordt deze automatisch in de net aangetrokken loadout gezet. Kosteloos, want vanaf dat de Armory beschikbaar is, wordt het halen van gems uit je gear gratis. Ook deze update komt op pc en consoles.

Diablo @ Blizzcon 2016 - armory (Foto: Blizzard)

Rise of the Necromancer

Na jaren zeuren is het eindelijk zo ver: de Necromancer, de populaire klasse uit Diablo 2 komt zowel mannelijk als vrouwelijk in Diablo 3 door een speciale uitbreiding, Rise of the Necromancer. De makers zijn er duidelijk over: dit wordt de donkerste klasse ooit gemaakt voor de Diablo-franchise. De Necromancer krijgt natuurlijk pets en een ranged speelstijl. Maar wat zijn de verschillen met de Witch Doctor - de al bestaande klasse - die ons de Necromancer moest laten vergeten? Nou ja, allereerst heeft de Witch Doctor zombies en kleine irritante beestjes als kikkers en spinnen als huisdieren. Die zijn 'fire and forget', je hebt geen controle meer als je ze hebt opgeroepen. Zijn thema is vooral jungle met voodoo en fetishes. En eigenlijk is er wel humor terug te vinden bij hem.

Diablo @ Blizzcon 2016 - necromancers (Foto: Blizzard)Diablo @ Blizzcon 2016 - necromancer sets (Foto: Blizzard)

Dan de Necromancer. Hij gebruikt vooral skeletten en golems. Maar het leuke is dat je ze kunt commanderen na ze opgeroepen te hebben. De vaardigheid Command Skeletons levert een stuk of tien skeletten op. Sommigen meppen, andere gebruiken magie. Maar je kunt aangeven wie ze moeten aanvallen. Idem voor de Blood Golem, de enige golem die nu bevestigd is. En natuurlijk heeft onze liefhebber van de doden weer Bone Spear. Deze magische aanval gaat door meerdere vijanden heen, maar kost zoals in Diablo 2 weer veel resources. Dat is dit keer geen mana, maar 'essence'. Essence regenereert niet, maar door de vaardigheid Siphon Blood kun je het stelen van je vijanden. Zijn tweede resource zijn dode lichamen, want ja, Corpse Explosion is terug. Tot tien dode lichamen kunnen ontploffen door deze populaire vaardigheid.

Diablo @ Blizzcon 2016 - blood golem (Foto: Blizzard)

Decrepify is de eerste vervloeking die bevestigd is. Een klein verschil: dit keer heeft het wel een enorme radius. De vijanden die vervloekt worden zijn tijdelijk 80% trager en doen 20% minder schade als ze toch iets kunnen raken. Maar er zijn ook nieuwe vaardigheden. Met Blood Rush gooit de Necromancer eigenlijk al zijn huid en organen weg en laat zijn bloed langs vijanden gaan om zo achter ze terecht te komen. Een soort teleport dus, maar dan wel anders... Maar de tofste vaardigheid moet toch wel Army of the Dead zijn. Wat nou een leger van tien skeletten? Je roept gewoon alle doden op die ooit op die grond gestorven zijn en die zich op een vijand storten. Als je meer dan honderd skeletten op zo'n vijand ziet afstormen krijg je bijna medelijden met diegene.

Diablo @ Blizzcon 2016 - army of the dead (Foto: Blizzard)

En meer...

Naast de Necromancer krijg je met deze uitbreiding ook twee extra character slots, een extra ruimte via een tweede tab in je stash en natuurlijk wat extra cosmetische bonussen zoals pets en portraits. Rise of the Necromancer komt ergens in de tweede helft van 2017 uit. Er komen meer veranderingen voor Diablo 3, zoals seasons (die straks ook op consoles verschijnen), extra zones in adventure modus en meer verrassingen. Diablo is nog lang niet dood, en we hoeven ons zeker niet te vervelen totdat Diablo 4 er is. Toch, Blizzard?