Het WK voetbal van 1930

Over iets meer dan een week begint het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Wij nemen je mee terug naar het eerste WK dat in 1930 in het Zuid-Amerikaanse Uruguay werd gehouden.

In 1930 werd het WK voor het eerste georganiseerd. Kwalificatierondes waren er niet. Dertien landen waren de gelukkige deelnemers nadat zij een uitnodiging ontvingen van de FIFA. Gastland was Uruguay. Zij wonnen twee jaar eerder de Olympische Spelen en vierden in 1930 ook het honderdjarige jubileum van onafhankelijkheid. Europese teams zoals Frankrijk, Joegoslavië, Roemenië en België kwamen per boot naar Zuid-Amerika om deel te nemen aan het WK. In tegenstelling tot Italië, Spanje, Zweden en Nederland gingen zij wel in op de uitnodiging. De andere Europese landen vonden de reisduur te lang en de kosten te hoog.

Het toernooi

Als voetballiefhebber was het in 1930 mooi om in Montevideo te wonen. Daar vonden namelijk alle wedstrijden plaats. Estadio Centenario was het stadion waar alle duels werden afgewerkt. Het stadion met 95.000 stoeltjes was speciaal gebouwd voor het eerste WK in de geschiedenis. De dertien deelnemende landen waren onderverdeeld in vier groepen.

De eerste ronde

Argentinië was ingedeeld in de groep met vier landen. Frankrijk, Mexico en Chili waren de andere landen in de groep. Frankrijk en Mexico openden het toernooi en speelden daarmee ook de eerste wedstrijd van een WK. Op 13 juli 1930 won Frankrijk met 4-1 van de Mexicanen. Argentinië won alle drie de wedstrijden en ging door naar de halve finale.

Bolivia, Brazilië en Joegoslavië vormden groep twee. Het Europese land versloeg Bolivia met 4-0 en Brazilië werd met 2-1 over de knie gelegd.

Gastland Uruguay was ingedeeld in groep drie. De uiteindelijke winnaar van het toernooi bereikte de volgende ronde door Roemenië en Peru te verslaan. In tegenstelling tot de andere groepswedstrijden, werden de duels van Uruguay gespeeld in een vrijwel uitverkocht stadion.

De laatste groep bestond uit de Verenigde Staten, Paraguay en België. Onze zuiderburen eindigde als laatste zonder een punt. Amerika werd groepswinnaar met vier punten. Toen kreeg je per gewonnen wedstrijd nog twee punten.

Halve finales

Gek genoeg eindigden beide halve finales in 6-1. Argentinië was veel te sterk voor de Verenigde Staten. Ruim 90.000 fans zagen hoe Uruguay Joegoslavië versloeg. De thuisploeg was na vier minuten nog wel op voorsprong gekomen, maar ook toen duurde een wedstrijd negentig minuten waardoor Uruguay nog tijd genoeg had om de achterstand om te buigen in een ruime overwinning.

Finale

De eerste finale uit de geschiedenis van het WK ging tussen Uruguay en Argentinië. Het was een herhaling van de finale van de Olympische Spelen van twee jaar eerder. Uruguay won die finale met 2-1. Twee jaar later stonden de twee voetbalgrootmachten weer tegenover elkaar en ook nu bleek Uruguay de sterkste. Het werd 4-3.