[Special OWS] Curling

Op 12 februari beginnen in Vancouver de Olympische Winterspelen. In aanloop naar dit grote evenement zal FOK!sport in de geschiedenis duiken van de wintersporten met specials. Vandaag aandacht voor Curling, een relatief onbekende sport op de Winterspelen.

 

Curling is een precisiesport die lijkt op bowls, petanque en bocce. Het grote verschil is dat het wordt gespeeld op ijs met zware stenen in plaats van metalen (of plastic) ballen.

Er wordt over het algemeen aangenomen dat de sport in het zestiende-eeuwse Schotland is bedacht, alhoewel het schilderij Jagers in de sneeuw van Pieter Breughel uit 1565 Nederlandse boeren afbeeldt die het spel spelen. Curling zoals het tegenwoordig gespeeld wordt, is wel in Schotland ontwikkeld.

Spelregels

Curling wordt gespeeld op een circa 42 meter lange baan die zowel op binnen- als op buitenbanen aangetroffen wordt. Het curlingijs wordt op speciale wijze voorzien van druppeltjes water op het ijs (pebbles), waarover de circa negentien kilogram wegende curlingsteen zal worden geschoven. De pebble vermindert het contactvlak tussen steen en ijs.

De stenen worden vanuit de 'hack', een rubberen afzetstuk in het ijs, naar 'het huis' gespeeld. De speler geeft bij het loslaten van de steen een draaiing mee, wat bekend staat als de 'curl' van de steen.


Het doel van het spel is om meer stenen bij het middelpunt, de dolly, van het huis te krijgen dan de tegenstander. Een wedstrijd bestaat uit twee teams van vier spelers, die per end(speelronde) ieder twee stenen gooien. Per end worden dus in totaal zestien stenen gegooid. De aanvoerder van het team, de skip, bepaald de tactiek en gooit de laatste twee (beslissende) stenen van het end. De overige spelers vegen en gooien, eigenlijk schuiven, de stenen om en om met de tegenstander.

Tijdens officiële kampioenschappen, zoals Europese kampioenschappen en Olympische Spelen, bestaan de wedstrijden uit tien ends. Dit neemt gemiddeld 2,5 uur in beslag. Bij minder belangrijke toernooien, zoals de gezelligheidstoernooitjes, worden meestal acht ends gespeeld.

Het vegen is een belangrijk onderdeel van het curling. Iedereen die de sport voor het eerst ziet, doet altijd wat lacherig over dit onderdeel. Maar vegen vermindert de wrijving tussen de steen en het ijs, waardoor de steen langer in beweging blijft en waardoor het moment waarop de steen daadwerkelijk gaat curlen wordt uitgesteld. In een wedstrijd, die twee en half uur duurt, wordt gemiddeld vijf kilometer aan veegwerk afgelegd.

Sinds de Spelen van 1998 is curling een olympische sport. Het wereldkampioenschap curling wordt bij de mannen sinds 1959 gehouden en bij de vrouwen sinds 1979. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen domineert Canada. Tot en met 2007 wonnen ze 44 van de 78 edities.


Op dit moment wordt in Nederland curling gespeeld bij clubs in Utrecht, Zoetermeer (PWA), Tilburg en in Heerenveen. Dit gebeurt vooral op ijshockeybanen, maar sinds het seizoen 2002-2003 beschikt Zoetermeer tevens over 3 echte curlingsheets in het PWA Silverdome complex. Curling wordt op de Nederlandse publieke zenders weinig tot nooit uitgezonden, meestal alleen tijdens de Spelen. Eurosport geeft er wel geregeld aandacht aan.

De finale van het WK in 2008

 

Bij de mannen won Canada in 2006 de olympische titel. Bij de vrouwen ging het goud naar Zweden. In Vancouver gaat het curling op 16 februari van start met de voorrondes. Na de halve finales worden de finales op 26 februari (vrouwen) en 27 februari (mannen) gehouden.

Bij de mannen doen naast gastland Canada, Groot-Brittannië, Duitsland, Verenigde Staten, Noorwegen, Zwitserland, Frankrijk, Denemarken, China en Zweden mee.

Bij de vrouwen zijn dat Canada, China, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Rusland, Duitsland en Japan.