Vancouver 2010: Een terugblik

De Olympische Spelen in Vancouver zijn afgelopen. FOK! blikt nog eenmaal terug met de opmerkelijkste gebeurtenissen, de gouddelvers en de Nederlanders.

Een recordaantal van 82 landen deed aan de Spelen mee. Dit zijn er twee meer dan bij de vorige editie. Zeven landen maakten hun debuut; Colombia, Ghana, de Kaaimaneilanden, Montenegro, Pakistan, Peru en Servië. Jamaica, Marokko en Mexico maakten hun rentree. Ten opzichte van de vorige editie ontbraken de Amerikaanse Maagdeneilanden, Costa Rica, Kenia, Luxemburg, Madagascar, Thailand en Venezuela. Servië-Montenegro bestaat inmiddels niet meer.

De Winterspelen begonnen met een drama. Vlak voor de openingsceremonie, tijdens een training voor de rodelwedstrijden, kwam Nodar Kumaritahvili om het leven. De 21-jarige Georgiër maakte voor de laatste bocht een stuurfout en viel van de slee. Hij werd uit het ijskanaal gekatapulteerd en knalde tegen een metalen paal van de dakconstructie. Naar aanleiding van zijn dood werd op de rodelbaan bij bocht zestien de muur verhoogd en het profiel van het ijs veranderd.

Regen, mist en een gebrek aan sneeuw waren de oorzaken dat het programma van het alpineskiën in de war werd geschopt. Op de eerste dag stond het koningsnummer, de afdaling voor mannen, op het programma. Vanwege het weer werd deze echter uitgesteld en ook de combinatie voor vrouwen een dag later kon geen doorgang vinden.

Bij het langebaanschaatsen werd de 500 meter bij de mannen door defecte ijsdweilmachines vertraagd met ruim drie kwartier. De organisatie werd nog eens voor schut gezet, toen bleek dat een derde machine, die het euvel zou moeten verhelpen, verkeerd ingesteld was. Na dreigementen om de schaatscompetitie te staken, werd besloten om een machine uit Calgary over te laten vliegen. Daarna kon het programma bij het langebaanschaatsen gewoon doorgaan.

Bij het biatlon waren er problemen met de tijdswaarneming. Diverse biatleten mochten eerder weg dan gepland op de achtervolging, wat hen later op straftijd kwam te staan. Het zorgde wel voor een vertekend beeld in de wedstrijd. En ook de Noordse comninatie waren er problemen. De jury moest vanwege de druk van de organisatie de laatste springers er doorheen drukken, en dat terwijl de weersomstandigheden niet vergelijkbaar waren met de eerste springers. De laatste springers waren de favorieten voor olympisch goud en zij kregen dus met veel slechter weer te maken.

Magdalena Neuner, goed voor tweemaal goud bij het biatlon © Novum/AP

 
Vanwege hun inspirende prestaties kregen Petra Majdic en Joannie Rochette op de laatste dag van de Winterspelen de Terry Fox-award. Majdic behaalde met vijf gebroken ribben en een ingeklapte long brons op de sprint bij het langlaufen. Die verwondingen, die overigens pas een dag later bekend werden, liep ze op bij een training voor aanvang van de wedstrijd.

Kunstrijdster Joannie Rochette verloor drie dagen voor de start van haar belangrijkste wedstrijd in haar carrière haar moeder aan een hartstilstand. De Canadese was echter niet van plan om op te geven en veroverde een bronzen plak.

En natuurlijk waren er ook een Koning en Koningin deze Spelen: Koningin van de Spelen was Marit Bjørgen. De Noorse langlaufster pakte driemaal goud (sprint-klassieke stijl, 15 kilometer achtervolging en 4x5 kilometer estafette), een zilveren plak op de 30 kilometer klassieke stijl en een bronzen op de 10 kilometer vrije stijl. Bij de mannen was Simon Ammann Koning. Hij deed aan twee onderdelen mee bij het schansspringen en won ze allebei. Dat deed hij acht jaar geleden bij de Spelen van Salt Lake City overigens ook al.

De koningin van de Winterspelen in Vancouver © Novum/AP