[Special OWS] Vreemde snoeshanen

Op 12 februari beginnen in Vancouver de Olympische Winterspelen. In aanloop naar dit grote evenement zal FOK!sport in de geschiedenis duiken van de wintersporten met specials over grote sporters of gebeurtenissen. Vandaag hebben we het over vreemde snoeshanen op de Winterspelen.

Over het algemeen zie je op de Olympische Winterspelen sporters uit landen waar veel aan wintersport wordt gedaan. Uitzonderingen zijn het langebaanschaatsen en shorttrack waar bijvoorbeeld ook sporters uit ons land aan meedoen. In het verleden en heden zijn er verschillende sporters geweest die meededen aan de Spelen en uit een land kwamen waar sneeuw een zeldzaam iets is of om een andere reden hun deelname aan de Winterspelen bijzonder is. In deze special zullen een paar van deze sporters worden uitgelicht.

Over het bobsleeteam van Jamaica dat zich wist te plaatsen voor de Winterspelen is al genoeg geschreven en met de film Cool Runnings is er ook een film over gemaakt. Ook over Eddie "the Eagle" Edwards is al genoeg geschreven en vorig jaar hadden we nog een special over deze flamboyante Brit.


Het bobsleeteam van Jamaica in actie

Bij de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary, waar bovenstaanden ook aan deelnamen, deed ook een kleine delegatie van de Nederlandse Antillen mee. De Antilliaanse vlag werd tijdens de opening gedragen door Bart Carpentier Alting. Niet verrassend want hij deed als rodelaar mee en was stuurman van de tweemansbob die aan de start verscheen in Calgary. Daarnaast was hij overigens ook oprichter van  de bob- en rodelbond van de eilandengroep, en bovendien Chef de Mission. Bij het rodelen wist Carpentier Alting maar twee anderen achter zich te laten, en dat was iemand die gecrasht was en iemand die gediskwalifceerd was. In de tweemansbob deed hij het beter, samen met remmer Bart Dreschel werd hij 29e. Vier jaar later, in 1992, was Carpentier Alting wederom van de partij. Toen werd hij met remmer Dudley den Dulk 37e in de tweemansbob.

Tijdens de Winterspelen van 1988 in Calgary deed de Mexicaanse skiër Roberto Alvarez mee aan de 50 kilometer cross-country. Opvallend detail was dat hij tot die tijd nog niet verder had geskied dan een totale afgelegde afstand van 20 kilometer. Hij eindigde op de 61e en laatste plaats en finishte ruim een uur na de nummer 60. De organisatie had al een groep officials aangewezen die Alvarez moesten gaan zoeken langs het parcours omdat het zo lang duurde voordat hij over de finish kwam.

Tijdens de Olympische Winterspelen van 1992 in Albertville nam Marokko deel aan een groot aantal verschillende disciplines bij het skiën. Twaalf mannen en twee vrouwen kwamen uit bij verschillende disciplines van het alpineskiën en het cross-country-skiën. Echt veel succes hadden ze niet, en een aantal van hen zetten wanprestaties neer. Alle skiërs eindigden standaard met afstand als laatste in hun competities als ze al finishten.

Philip Boit was de eerste Keniaan die deelnam aan de Winterspelen. In 1997, hij was toen 16, zag hij tijdens een vakantie voor het eerst sneeuw. Hij besloot toen om als langlaufer zich te proberen te plaatsen voor de Spelen een jaar later in Nagano. En daar slaagde Boit ook in. De meeste wintersporters oefenden in de sneeuw maar Boit niet. Hij deed dat in het zand op houten planken. In Nagano was hij een grote publiekstrekker en toen hij van start ging aan de 10 kilometer klassiek, was dat de eerste maal dat hij op ski's in de sneeuw stond. Hij eindigde - niet echt verrassend - als laatste maar dat deerde hem niet. Toen hij eindelijk bij de finish kwam stond de winnaar van het goud Bjørn Dæhlie hem op te wachten en feliciteerde hem met de geleverde prestatie. Bij de Winterspelen van Salt Lake City in 2002 was hij wederom van de partij en vier jaar later werd hij in Turijn 92e van de 97 deelnemers.


Boit in actie

Tijdens de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City waren er meer vreemde snoeshanen. De Kameroenees Isaac Menyolli werd de eerste atleet uit Kameroen op de Winterspelen, Prawat Nagvajara was de eerste Thaise winteratleet, terwijl de Ier Paul O'Connor de eerste langlaufer voor zijn land in de Olympische geschiedenis was. 

Ook in Vancouver doen er bijzondere sporters mee. Iran is voor het eerst met een vrouw vertegenwoordigd. Marjan Kalhor zal uitkomen op de slalom en de reuzenslalom. Daarnaast doen er ook twee mannelijke skiërs uit Iran mee: de broers Pourya en Hossein Saveh-Shemshaki. Marokko doet voor het eerst sinds 1992 weer mee. Samir Azzimani zal zijn land vvertegenwoordigen op de slalom en reuzenslalom.

Tenslotte nog aandacht voor Clyde Getty, een Argentijn geboren in de Verenigde Staten. Vier jaar geleden deed hij al mee aan de Spelen in Turijn bij het freestyle skiën. Hij was toen 44 en ook in Vancouver staat hij er weer. Voor hem telt de olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen. Afgelopen zondag werd er door de NOS nog een korte documentaire over hem uitgezonden.


Clyde Getty