Ring Fit Adventure

Nintendo is al jaren geïnteresseerd in fitness en wellness, een segment in de markt dat gameuitgevers grotendeels onbenut laten. Wii Fit van Nintendo was jaren geleden wel een groot commercieel succes, maar mijn inziens op de lange termijn geen goede fitnessgadget. Ring Fit is wat dat betreft een stuk beter.

Wii Fit is een vrij serieuze game met een sober en neutraal uiterlijk. Die game dient vooral lage intensiteit oefeningen aan en legt de focus vaak op yoga. Met Ring Fit gooit Nintendo het over een hele andere boeg. Deze game heeft allereerst een kleurrijk en cartoonesk uiterlijk. Van een serieuze toon is ook geen sprake. Sterker nog, het heeft een beetje humor en neemt bijvoorbeeld gymcultuur op de hak. Deze stijl vind ik persoonlijk een stuk meer aansprekend. Het belangrijkste verschil is het feit dat Ring Fit niet alleen maar uit sportoefeningen bestaat, maar ook vol zit met gamemechanieken en RPG-elementen. Dat zorgt ervoor dat het naast fitness ook echt een game is. Hier kom ik later op terug, eerst is het belangrijk om even de accessoires te bespreken.

De game is enkel fysiek verkrijgbaar omdat je de Ring-Con nodig hebt om zo’n beetje alle oefeningen te doen. Dit is een grote rubberen ring waar je de rechter Joy-Con aan vastmaakt. De Ring-Con is buigbaar, maar geeft lekker veel weerstand en voelt ook super stevig. Daarnaast is er nog een legstrap die je samen met de linker Joy-Con aan je been vastmaakt. De ingebouwde sensoren in beide Joy-Cons meten vervolgens of je de oefeningen juist doet.Er moet gelijk gezegd worden dat de sensoren niet heel precies zijn. De game werkt dit goed tegen door een korte calibratie te doen bij het begin van elke oefening, maar zo precies als bijvoorbeeld VR wordt het niet. Het is dan ook relatief makkelijk om vals te spelen, maar daar heb je alleen jezelf mee.

De game bevat een doodsimpel verhaal waarin je Dragaux, een enorme gespierde draak die chaos brengt, moet zien te stoppen. Ring Fit is opgesplitst in meerdere werelden met individuele levels. Elk level is een soort hindernisbaan waar je letterlijk doorheen moet rennen. Dat betekent dus dat je in je woonkamer stilstaand gaat joggen. Hoe sneller je beweegt hoe sneller je personage op het scherm gaat. Daar blijft het niet bij, als je bijvoorbeeld een trap op moet vraagt de game je om je knieën hoger op te trekken. Verder zijn er ook obstakels die je kunt vernietigen met kogels die je kunt schieten door in de ring te knijpen. Levels op deze manier doorlopen is geinig en natuurlijk ook een goede lichte cardio workout.

Wat Ring Fit zo interessant maakt is dat het dus niet alleen een fitnessgame is maar ook een heuse RPG. Terwijl je door levels rent stuit je wel eens op vijanden. Wanneer je deze slechteriken aanraakt gaat de game onmiddellijk over op een klassiek turn-based RPG gevecht. Je valt omstebeurt elkaar aan en jij moet er natuurlijk voor zorgen dat de levensmeter van je vijanden eerder verdwijnt dan die van jou.

Je valt aan door een sportoefening uit een menu te kiezen en die voer je vervolgens uit. Kies je squats bijvoorbeeld dan moet je lekker gaan squatten, waarbij je bij elke goed uitgevoerde squat schade toebrengt aan je tegenstanders. Hoeveel squats je moet doen is afhankelijk van de intensiteitsniveau die je voor de game hebt gekozen. Het moedigt je ook constant aan om net een stapje verder te gaan. Diepere squats betekent bijvoorbeeld dat je meer schade doet.

De game begint erg simpel qua game-elementen, maar de RPG-systemen worden dieper hoe verder je in het spel komt. Je wordt aangespoord om niet telkens dezelfde oefeningen te doen omdat dat tactisch niet de beste oplossing is. Rode vijanden doe je meer pijn door arm-oefeningen te doen die rood gecodeerd worden. Gele vijanden zijn bijvoorbeeld dan weer zwak voor buikspieroefeningen. Door te levelen speel je een heel arsenaal aan nieuwe sportoefeningen vrij en je moet dan zelf een slimme beperkte selectie maken.

Zoals ik al zei is de diepgang verrassend voor een fitnessgame, want je moet ook letten op uitrusting (sportkleding) en ook shakes maken die je tijdens gevechten herstellen en buffs geven. Je hebt zelfs later in de game een soort skilltree. Het is niet zo dat je uren zit te puzzelen met al deze elementen, maar het is lekker onderhoudend en het betekent ook dat je zeker niet hersenloos de gevechten zit uit te voeren.

De combinatie van een antagonist, een gevoel van progressie door de RPG-mechanieken, de goede Ring-Con accessoire, een vaste structuur aan de hand van werelden en levels en het vrolijke uiterlijk resulteren in de leukste fitnessgame die ik ooit heb gespeeld. Na een maandje spelen ben ik nog steeds gemotiveerd om het meerdere keren per week op te pakken. Desondanks heeft deze game op den duur wel een beperkte levensduur. Inmiddels merk ik dat levels repetitief beginnen te worden omdat het omgevingen en obstakels recyclet en ik ook bijna alle oefeningen heb vrijgespeeld. Hopelijk krijgt het een DLC, anders zie ik het alsnog over een tijd toch in de kast verdwijnen.

De kernvragen blijven natuurlijk of het ook echt een goede workout is en of je er fit mee kunt worden. Op die eerste vraag is het antwoord volmondig 'ja'. De intensiteit van het joggen en een paar oefeningen is ietwat laag, maar er zit lekker veel variatie in. Je hebt niet alleen oefeningen voor specifiek armen, benen en buikspieren, maar ook een beetje aerobics en yoga. Als je de moeilijkheidsgraad hoog genoeg zet ben je zelfs, als je al vrij fit bent, na een uurtje Ring Fit echt wel aan het zweten. De game geeft gelukkig ook, vooral voor beginners, goede instructies en legt de nadruk op de juiste lichaamshouding.

Als je echt fit en gezond wilt worden is Ring Fit niet genoeg. Het blijft voor iedereen noodzakelijk om vooral naar zijn of haar dieet te kijken, iets dat de game overigens ook vaak aangeeft. Uiteindelijk ben je ook oefeningen aan het doen die gebruik maken van je lichaamsgewicht en die veel repetities vereisen. Als je wat grotere en sterkere spieren wilt kweken is de sportschool ook nog steeds onvermijdelijk. Ik vind Ring Fit dan ook vooral uitstekend als complementair workout apparaat voor naast de gym of een sport. Het lijkt me ook uitmuntend voor mensen die al jaren weinig doen, en weer iets dat motiverend werkt zoeken, om hun lichaam meer in beweging te brengen. Kortom, Ring Fit is een geweldige hulpmiddel die echt fitness en gaming perfect samenbrengt.