FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 december 2019

NFL: Seahawks en Vikings vechten mooi duel uit

In de NFL hebben de Seattle Seahawks en de Minnesota Vikings een prima duel uitgevochten. In Seattle was geen van beide ploegen duidelijk sterker dan de rest en dus bleef het lang spannend.

De eerste drive van de Vikings leverde gelijk een touchdown op: fullback CJ Ham zette een indrukwekkende run neer, waarna Dalvin Cook een paar plays later kon scoren. Vlak voor het einde van het eerste kwart trok Chris Carson de stand met een 1-yard touchdown weer gelijk.

In het tweede kwart werd een pass van Seahawks-quarterback Russell Wilson omhoog getikt door defensive tackle Armon Watts van de Vikings, die pas vorige maand in de NFL debuteerde, waarna safety Anthony Harris een 20-yard interception return touchdown liet noteren: 7-14.

Via een field goal voor beide teams kwam de 10-17 ruststand op het scorebord, in het derde kwart namen de Seahawks de touwtjes in handen: Rashaad Penny scoorde met een 1-yard run en Wilson bereikte David Moore met een prachtige pass over zo'n 40 yards, waarna Moore de resterende 20 yards richting endzone aflegde voor 27-17.

Een 13-yard touchdown van Penny vergrootte de Seahawks-voorsprong aanzienlijk, maar Vikings-quarterback Kirk Cousins bereikte Laquon Treadwell al snel voor een indrukwekkende 58-yard touchdown pass en met zeven minuten te gaan bracht Kyle Rudolph de spanning helemaal terug: 34-30....waarna Dan Bailey het extra punt miste en de score zo niet binnen één field goal kreeg.

Dat bleek de genadeslag voor de bezoekers, Jason Myers trapte nog een 36-yard field goal binnen voor Seattle en daarmee was het gedaan: 37-30.

Seahawks - Vikings (Bron: YouTube)

FIOD haalt website factuurvervalser uit de lucht

De FIOD heeft dinsdag 3 december de website www.koopjefactuur.online geblokkeerd. Ook doorzocht de FIOD een woning in de gemeente Voorst. Hierbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Er is (nog) niemand aangehouden.

Het onderzoek richt zich op een 46-jarige man uit de gemeente Voorst. Via zijn website maakt hij reclame voor het verdoezelen van privé-uitgaven. Ondernemers konden vervalste facturen kopen tegen betaling van 15% commissie. Privé-uitgaven zouden op die manier als zakelijke uitgaven in de belastingaangifte kunnen worden verwerkt. Ook zou de in rekening gebrachte btw teruggevraagd kunnen worden bij de fiscus.

Bij dit soort praktijken is sprake van valsheid in geschrifte en belastingfraude. Dat is strafbaar. De FIOD doet verder onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Hierbij wordt ook gekeken naar de klanten die gebruik hebben gemaakt van de ‘diensten’ van de aanbieder.

Overlastgevende jongeren in Bolsward gestraft

Bolsward stond van 9 februari 2019 tot en met 7 september 2019 in het teken van een groep jongeren die, samen of alleen, verantwoordelijk was voor een flink aantal strafbare feiten. Heel vervelend voor de slachtoffers maar ook voor de maatschappij die hier veel last van ondervindt. Joyriding, diefstal, belediging van ambtenaren, mishandeling en openlijk geweld, een greep uit de vele strafbare feiten die de bewoners uit Bolsward moesten doorstaan.

Werkstraf
Op de zitting van 19 november stonden alle drie de verdachten terecht voor de kinderrechter in Leeuwarden. Een van de verdachten, een 16-jarige jongen hoort 30 uur werkstraf voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar tegen zich eisen. De jongen is tegen de rechter open en eerlijk over zijn aandeel in het openlijk geweld en de belediging waarvan hij wordt verdacht. De officier eist deze straf omdat uit de rapportages blijkt dat er na het plegen van de feiten nu veel goed gaat in het leven van de jongen. Een voorwaardelijke straf met een lange proeftijd moet ervoor zorgen dat dit zo blijft. De rechter is het hiermee eens en legt de straf conform de eis op.

Deels afstraffen deels stok achter de deur
Anders is dit met een 15-jarige jongen, die zeven strafbare feiten op zijn tenlastelegging heeft staan. Tijdens de behandeling op de zitting ontkent hij alles, terwijl er toch voldoende bewijs voorhanden is om zijn aandeel aan te tonen. Het gaat hier om joyriding en diefstal. Ook de mishandeling en openlijk geweld tegen twee slachtoffers vindt de officier bewezen. De verdachte neemt tijdens de zitting weinig verantwoordelijkheid voor zijn daden en dat baart zorgen voor de toekomst. Dat samen met het gegeven dat er sprake is van een groot aantal feiten die overlast en onveiligheid hebben veroorzaakt komt de officier tot een eis die deels afstraft en deels een flinke stok achter de deur is. De rechter legt 50 uur werkstraf op en twee weken jeugddetentie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en bijzondere voorwaarden, waaronder toezicht en begeleiding van de jeugdreclassering en het volgen van onderwijs.

Bijzondere voorwaarden
En dan staat de derde jongeman terecht. Deze nét 18-jarige wordt verdacht van 12 feiten, gepleegd in de periode vanaf 9 februari 2019 tot en met 7 september 2019, en deels gepleegd met de 15-jarige verdachte. De rechter spreekt hem uiteindelijk vrij van drie feiten, omdat de rechter twijfelt of de 15-jarige medeverdachte de waarheid spreekt over het aandeel van de 18-jarige verdachte. Maar de overige negen feiten kunnen wettig en overtuigend bewezen worden. Joyriding, vernieling, openlijk geweld, belediging agenten, uitgeven vals geld leveren hem 75 uur werkstraf op en vier weken jeugddetentie geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden als dagbesteding en begeleiding van de jeugdreclassering.

Een vierde verdachte, een 18-jarige jongen die meerderjarig was ten tijde van de gepleegde feiten, staat aanstaande vrijdag 6 december op zitting. Hem wordt onder andere openlijk geweld en diefstal verweten.

'Dementie binnenkort belangrijkste doodsoorzaak'

Het aantal mensen met dementie groeit snel, met ingrijpende gevolgen voor patiënten zelf, hun omgeving en de samenleving. Dat vraagt om een intensieve en gecoördineerde aanpak. In vervolg op het Deltaplan Dementie – dat in 2020 afloopt – kondigt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een nieuwe nationale dementiestrategie aan. In het voorjaar van 2020 zal hij de uitgewerkte strategie aan de Tweede Kamer aanbieden.

Het in 2013 gestarte Deltaplan Dementie – een samenwerking van een groot aantal organisaties uit overheid, zorg, onderwijs, wetenschap en zakelijke dienstverlening – eindigt in 2020. Met het Deltaplan zijn veelbelovende resultaten geboekt als het gaat om onderzoek en wat betreft het dementievriendelijk maken van de samenleving. Maar in het licht van het stijgend aantal mensen met dementie en de impact van de aandoening voor mensen en hun omgeving, is er nog veel te doen.

In vervolg op het Deltaplan Dementie start minister De Jonge daarom in 2021 met de nationale dementiestrategie, een overkoepelend dementieprogramma dat aansluit bij al lopende programma’s op het gebied van de ouderenzorg.

Dementie ontwikkelt zich in razend tempo tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland en tot de duurste aandoening. Nu telt ons land ongeveer 265.000 mensen met dementie. Dat aantal groeit naar 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. De zorgkosten die met dementie samenhangen zullen stijgen van €6,6 miljard nu naar €15,6 miljard in 2040. Wereldwijd is er een groei te zien van 46,8 miljoen mensen met dementie in 2015, 74,7 mln. in 2030 en 131,5 mln. in 2050.

De totale kosten van dementiezorg zijn naar verwachting in 2030 gestegen tot € 2,7 biljoen per jaar. Daarom is niet alleen een nationale maar ook een internationale strategie cruciaal. In de zomer van 2020 vindt op initiatief van Nederland daarom een internationale topbijeenkomst plaats waar de leidende spelers op het gebied van dementieonderzoek en -zorg samen de contouren van een internationale strategie willen opstellen.

Overheid: 'Meeste asielzoekers gedragen zich netjes'

Rijk en gemeenten zijn samen aan zet om overlast door asielzoekers tegen te gaan. Dat is nodig om het draagvlak in de samenleving te behouden voor asielzoekers die onze bescherming echt nodig hebben, aldus de Rijksoverheid. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol sprak dinsdag met de Brabantse Commissaris van de Koning en vier Brabantse burgemeesters over hun zorgen omtrent overlast.

De meeste asielzoekers in Nederland gedragen zich netjes en veroorzaken geen problemen. Een relatief kleine groep zorgt echter voor problemen, zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Dit is onaanvaardbaar. De burgemeesters en de commissaris maken zich hier - net als de staatssecretaris- grote zorgen over.

‘Dit is een probleem dat niet alleen vanuit Den Haag kan worden opgelost. We doen dat samen met de burgemeesters, de politie, het Openbaar Ministerie, COA, IND en DT&V’, zegt de staatssecretaris. ‘Daarom is het goed en belangrijk om elkaar regelmatig te spreken en te werken aan oplossingen.’

Commissaris van de Koning Wim van de Donk: ‘Overlast is een stevige zorg hier in Noord-Brabant. Er wordt hard gewerkt om deze problemen op te lossen, maar dat gaat nog niet snel genoeg. Samen zetten we in op verbetering, lokaal én landelijk.’

Er gebeurt al veel tegen overlastgevers, waarbij de grenzen van de wet- en regelgeving worden opgezocht. Hierin trekken de organisaties in de migratieketen, gemeenten, de politie en het OM samen op. Zo zijn er drie ketenmariniers aangesteld, die zich vooral in Ter Apel en Cranendonck inzetten om overlast terug te dringen. Daarnaast wordt met de Top X-aanpak gewerkt, waardoor de zwaarste groep overlastgevers goed in beeld is. Ook wordt voortaan eerder bekeken of vreemdelingenbewaring mogelijk is in het geval van een vertrekplicht. Bij crimineel gedrag is uiteraard het strafrecht van toepassing waarbij indien mogelijk snelrecht wordt toegepast.

Aanvullende maatregelen worden onderzocht, in overleg met de provincie en gemeenten. Daarover stuurt de staatssecretaris nog voor de Kerst een brief naar de Tweede Kamer.

Man rijdt huis binnen na ruzie

De politie is afgelopen nacht, iets na middernacht, ter plaatse geweest op de Vrijmark in Almere. Daar troffen zij een personenauto aan die de gevel had geramd van een woning.

Na een ruzie in de relationele sfeer is de verdachte op de woning ingereden. Hierbij heeft de gevel aanzienlijke schade opgelopen. Er zijn bij het incident geen slachtoffers gevallen. Twee bewoners van de woning konden zich ternauwernood in veiligheid brengen. De bewoners van de woning hebben de nacht verder doorgebracht op een andere locatie.

Na het incident is de verdachte te voet gevlucht. Met behulp van de politiehelikopter werd de verdachte opgespoord. Bij de arrestatie is er een waarschuwingsschot gelost. De politie heeft kort daarna een in België woonachtige verdachte (37) aangehouden. Dit met behulp van een politiehond. De verdachte is hierbij gewond geraakt en is voor medische hulp overgebracht naar het ziekenhuis.

Olympique Lyon wil verlengen met Depay

Olympique Lyon hoopt tot een akkoord met Memphis Depay te komen. Het contract van de aanvaller annex aanvoerder loopt in de zomer van 2021 ten einde en het is geen geheim dat tal van buitenlandse clubs willen proberen om de Oranje-international over ruim een half jaar over te nemen, daar hij dan nog maar een jaar op de loonlijst staat.

"Hij is degene die uiteindelijk de beslissing neemt", vertelt voorzitter Jean-Michel Aulas dinsdag in gesprek met BeIN Sports. "Maar we zullen hoe dan ook een contractverlenging voorstellen. Hij is immers een exceptionele voetballer. Hij is een aardige jongen, een interessante man."

"Memphis is op dit moment echt gelukkig bij Lyon", stelde technisch directeur Juninho afgelopen maand op de website van de Zuid-Franse club. "We gaan dus tegen het einde van het jaar praten over een contractverlenging."

Lyon wil voorkomen dat Depay tussentijds vertrekt uit de Ligue 1, al waren er volgens Juninho destijds nog geen concrete aanbiedingen binnengekomen.

Clubs met interesse moeten echter ook Manchester United voorrang verlenen, zo is afgesproken bij de transfer van Depay in 2017.

"Manchester United heeft de eerste optie als er zich clubs melden om Memphis te kopen", verwees de Braziliaanse bestuurder naar de voormalig werkgever van de Nederlander.

Depay heeft er nimmer een geheim van gemaakt nog een stap in zijn loopbaan te willen zetten. Olympique Lyon is niet zijn eindstation, zo telde de aanvaller eerder over zijn ambities.

Hij staat na zijn komst van Manchester United op 130 duels in alle competities, waarin hij goed was voor 50 doelpunten en 41 assists

Eerste verbrande anus na poepgatzonnen voor Hollywoodacteur

Amerikaans acteur Josh Brolin is overtuigd van de gevoeligheid van zijn anus. De 51-jarige acteur, die we kennen van films als Slow Burn, Flirting with Disaster en Only the Brave, heeft zijn anus een flinke portie vitamines toebedeeld door zijn poepgat geruime tijd letterlijk in het zonnetje te zetten.


Josh Brolin (Foto: Steve Granitz/WireImage via Getty)

Eerder ging het 'perineum sunning' al de wereld over, nadat 'influencer' Ra of Earth dit nieuw fenomeen de wereld in had geholpen. Ra of Earth adviseerde om slechts dertig seconden het donkere oog naar de zon te keren. Dit zou meer energie geven dan een hele dag gekleed in de zon lopen, aldus de influencer die bewondering kreeg van duizenden enthousiastelingen. 

Lees ook: Nieuwe gezondheidshype: met je blote poepgat vol in de zon

Brolin begon iets te  fanatiek aan zijn nieuwe hobby, met een pijnlijke beloning tot gevolg.

"Probeerde dit perineum zonnen waar ik over heb gehoord en mijn suggestie is: doe het NIET zolang als ik deed. Mijn kontgat is enorm verbrand en ik zou de dag winkelend doorbrengen met mijn familie en in plaats daarvan zit ik nu op ijs en gebruik aloë en after sun vanwege de ernst van de pijn", aldus Brolin op Instagram. In goed Nederlands eindigde hij zijn tirade met "I don’t know who the fuck thought of this stupid shit but fuck you nonetheless. Seriously."


Fans Bordeaux leggen uit protest duel met Nţmes stil

De wedstrijd tussen Girondins de Bordeaux en Nîmes in de Ligue 1 heeft dinsdagavond bijna een halfuur lang stilgelegen. Scheidsrechter Clement Turpin zag zich genoodzaakt om het duel na elf minuten spelen te onderbreken, omdat supporters van de thuisploeg het veld op stormden. Zij hielden het veld bezet, tot het bestuur van Bordeaux inging op hun eisen. De fans van Bordeaux wilden protesteren tegen het bestuur en de onduidelijkheid over de eventuele overname van hun club.

Om dit kracht bij te zetten, hadden ze een groot spandoek met een boodschap aan eigenaar King Street en president Frédéric Longuépée meegenomen die moest worden getoond tijdens de wedstrijd. De beveiliging nam dit spandoek volgens lokale media echter voor de wedstrijd af, tot grote woede van de supporters. Om het spandoek terug te krijgen en hun punt te maken tegenover het bestuur, besloten de supporters na elf minuten spelen het veld op te stappen.

Turpin kon daardoor niet anders dan de spelers van Bordeaux en Nîmes bij een 0-0 stand richting de kleedkamers te sommeren. Uiteindelijk bleven de fans een kwartier lang op het veld, tot het bestuur van Bordeaux besloot om het afgepakte spandoek terug te geven.

Toen de fans te horen kregen dat ze het spandoek terugkregen, besloten ze hun plek op de tribune weer op te zoeken. Na een klein halfuur keerden de spelers weer terug op het veld, om na een korte warming-up de wedstrijd te hervatten.

Indien er zich nog een incident voordoet, maakt Turpin definitief een einde aan de wedstrijd tussen de nummers drie en negentien van de Ligue 1.

Geen 'losersvlucht' tijdens Olympische Spelen van Tokio

Nederlandse sporters die op de Olympische Spelen van Tokio in 2020 niet meer in actie hoeven te komen zijn niet verplicht om meteen naar huis te vliegen. Voor deze sporters heeft het NOC*NSF hotels geboekt in de Japanse hoofdstad zodat ze de rest van de Spelen als toerist bij kunnen wonen.

Tijdens de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 waren sporters die uitgeschakeld waren, of waarvan de sport erop zat, verplicht op het vliegtuig richting Nederland te stappen, in de volksmond werd dit de 'losersvlucht' genoemd. Op deze verplichting kwam veel kritiek van zowel de sporters zelf als de buitenwereld.

In Tokio hebben sporters drie keuzes: verblijf in het hotel van TeamNL, op eigen gelegenheid in Japan blijven of naar huis terugkeren.

Verdachte plaatsen granaat betuigt spijt, OM gelooft er weinig van

Veertig maanden gevangenisstraf. Dat hoorde verdachte van het plaatsen van een handgranaat Desley G. (22) vandaag tegen zich eisen. De granaat bevond zich aan de brievenbus van de Eerste Coehoornstraat in Amsterdam, bij een bestuurder van de Nasr moskee. De verdachte laat niks los over zijn precieze betrokkenheid en motief, maar er stonden afdrukken van zijn duim en handpalm op de tape waarmee de granaat was vastgeplakt. Desley G. bood vandaag zijn excuus aan, maar het OM neemt die spijt niet echt serieus.

'Ik ben betrokken geweest bij het incident en ik wil mijn excuses aanbieden aan de slachtoffers en de mensen die dat is overkomen.' Met die woorden opent 22-jarige verdachte Desley G. - een blauwe jas met bontkraag over zijn stoel, gele gympen, vlassig baardje - de zaak vandaag in de rechtbank. Meer laat hij niet los. Op iedere verdere vraag over zijn exacte rol en zijn motieven is het antwoord hetzelfde: 'Ik beroep me op mijn zwijgrecht.'

Toch zijn afdrukken van zijn duim en handpalm aangetroffen op de tape waarmee de granaat werd bevestigd aan de brievenbus van het huis aan de Eerste Coehoornsstraat, stelt de Officier van Justitie bij het opnoemen van de feiten. 'Er is aangifte gedaan namens de bewoners, de familie Bouakili, waarvan Ali Bouakili ook bestuurslid en woordvoerder was van de Nasr Moskee.' Hij is vandaag niet aanwezig, zijn vrouw zit wel in de zaal.

Bouakali was al eerder doelwit van bedreigingen. Dit zou te maken hebben met een weigering van het moskeebestuur om een doodsgebed uit te spreken voor de omgekomen Syriëganger Sarah L. en haar dochter te organiseren. Desley G. zegt hier allemaal niks van te weten. Zelf is hij niet gelovig, zo maakt hij met korte antwoorden op vragen van de rechter duidelijk. Wel heeft hij 'een prachtige vrouw die moslima is.'

Mishandeling
Maar ook voor mishandeling van die vrouw in mei 2018 moet Desley G. vandaag voorkomen. Zelf ziet hij dit anders. 'Ik heb haar slechts een tik verkocht. Dat was niet netjes van me. Maar het is geen mishandeling.' Uit het onderzoek komt naar voren hoe de verdachte met vuurwapens en magazijnen op foto's staat. Ook zou hij met grote pakken geld poseren en op een filmpje zeggen dat zijn 'stacks hoger zijn dan zijn haar'.

Het is niet de eerste keer dat de verdachte in de rechtbank verschijnt. In een recent rapport van de reclassering wordt gesproken over een 'slechte maatschappelijke inbedding', geen werkervaring en geen vaste woon- of verblijfplaats. De aan de verdachte voorgehouden conclusie van gebrek aan zelfinzicht stuit Desley G. tegen de borst. 'U doet of ik een domme jongen ben en of ik leef zonder een doel. Dat is niet zo. Natuurlijk leef ik met een doel. Alleen is het niet zo goed verlopen de afgelopen tijd.'

Hij geeft aan zeker wel hulp te kunnen gebruiken bij het opbouwen van zijn leven. Wat hij dan wil? 'Wit geld, een baantje, een huis.' Maar de officier vraagt zich af wat het nut van hulp zal zijn. Want er zijn, zo blijkt uit het rapport, al vele pogingen gedaan. 'De Top 600-aanpak, Spirit, begeleid wonen. Maar allemaal zonder resultaat', aldus de officier.

Ook de spijtbetuiging van vandaag maakt niet veel indruk op het OM: 'Er wordt niks duidelijk over uw motief of exacte betrokkenheid. Wat is spijt waard als je het op deze manier uit? Ik zou daar als slachtoffer niks mee kunnen.' Er is voor het OM geen twijfel dat Desley G. degene is die de granaat bevestigde. 'Ook is het vermoeden groot dat er mede-daders zijn, maar wie is helaas ongewis.'

Buitengewoon ernstig
De officier benadrukt nogmaals de ernst van het feit. 'Stel je voor, iemand haalt zo' n granaat eraf. Het kan een kind zijn. Dan zijn de gevolgen niet te overzien en daarom is dit zo buitengewoon ernstig.' Reden om een straf te eisen van veertig maanden, zonder voorwaarden. Officier van Justitie: 'Meneer G. zegt open te staan voor hulp, maar tot dusver komt hij zijn beloftes in trajecten niet na. Dus wat zijn de intentie die hij nu uitspreekt eigenlijk waard?'

De hoogte van de straf motiveert de officier als volgt: 'De ernst van de feiten, we hebben in Amsterdam helaas te maken met mensen die het nodig vinden anderen bang te maken met handgranaten. Het is een groot maatschappelijk probleem waarbij we duidelijk moeten maken dat dit totaal niet kan en hier fors voor moet worden gestraft.'

De advocaat van de verdachte benadrukt in zijn pleidooi dat er geen enkele link te vinden is tussen de eerdere bedreigingen van Bouakili en zijn cliënt. Ook vindt hij de proceshouding van Desley G. wel degelijk veranderd en noemt zijn intenties nu wel echt hulp te willen oprecht. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Formule E vanaf volgend seizoen officieel wereldkampioenschap

De internationale autosportfederatie FIA maakte dinsdag bekend dat Formule E vanaf het seizoen 2021/2022 de officiële status van wereldkampioenschap krijgt.

Het nieuwe Formule E-seizoen is vorige week in Saoedi-Arabië van start gegaan. Aan het kampioenschap voor elektrisch aangedreven formule-wagens wordt deelgenomen door fabrieksteams van Audi, BMW, DS, Jaguar, Mahindra, Mercedes, Nissan en Porsche. De Nederlandse coureurs Robin Frijns en Nyck de Vries rijden respectievelijk voor Audi en Mercedes.

"De creatie en ontwikkeling van de Formule E is een groot avontuur geweest en ik ben er trots op dat de FIA vandaag de WK status kan bevestigen", vertelt FIA president Jean Todt. "Vanaf het moment dat we met deze trip begonnen is de Formule E ongetwijfeld steeds sterker geworden. In een relatief korte tijdsspanne heeft de serie bewezen relevant voor de auto-industrie te zijn. Twee leidende fabrikanten zijn er vanaf dit seizoen bijgekomen hetgeen betekent dat er nu 10 fabrikanten actief zijn."

Op dit moment hebben alleen Formule 1, WEC (endurance), WRC (rally) en WRX (rallycross) de officiële FIA WK status.

Nederlandse handbalsters halen uit tegen Cuba

De Nederlandse handbalsters hebben, zoals van tevoren al werd verwacht, ruim van Cuba gewonnen. In de derde groepswedstrijd op het WK handbal in Japan won Oranje met 51-23.

Nederland had verrassend genoeg de eerste wedstrijd op het WK verloren tegen Slovenië en, nadat het tegen Angola had gewonnen, trof Oranje in de derde groepswedstrijd Cuba, de makkelijkste tegenstander in de poule. Het niveauverschil tussen beide landen was heel erg groot en dat uitte zich dan ook in de score. Nederland won met maar liefst 51-23 van Cuba. Angela Malestein was topscorer aan Nederlandse kant met elf doelpunten, Lois Abbingh was ook aardig op dreef met tien goals.

Nederlandse handbalsters halen uit tegen Cuba (Bron: Youtube.com)

Donderdag om 10.00 (Nederlandse tijd) is Servië de tegenstander op het WK handbal. Net zoals Nederland heeft Servië na drie wedstrijden vier punten, doordat Servië vandaag met 28-25 van Noorwegen verloor.

Slovenië dat de eerste wedstrijd won van Nederland verloor verrassend genoeg van Angola. Het werd maar liefst 33-24 voor de Angolese handbalsters.

RKC verscheurt contract van 'persona non grata' die meezong met Ajax-liedjes

Dylan Seys staat niet langer onder contract bij RKC Waalwijk. De hekkensluiter in de Eredivisie heeft besloten om het contract van de 23-jarige Belg, dat liep tot aankomende zomer, per direct te ontbinden. Dat is 'in goed overleg' gebeurd, zo meldt RKC op zijn officiële website.

"Wij willen Dylan bedanken voor zijn doelpunten en assists bij RKC Waalwijk. Wij wensen hem succes in zijn verdere carrière", laat algemeen directeur Frank van Mosselveld weten op de clubwebsite.

Seys was bezig aan zijn derde seizoen bij RKC, dat hem in 2017 overnam van Club Brugge. In zijn eerste twee jaar, waarin de Waalwijkers op het tweede niveau speelden, was de aanvaller een vaste waarde, maar dit seizoen kwam hij slechts tot drie invalbeurten in de Eredivisie.

Seys raakte dit seizoen meermaals in conflict met de clubleiding. Het opmerkelijkste incident vond plaats tijdens de thuiswedstrijd van RKC tegen Ajax. Seys, die niet in de wedstrijdselectie zat en daarom op de tribune plaatsnam, zong tijdens het duel luidkeels mee met de liedjes van de Amsterdamse fans, zo was te zien in een filmpje dat hij zelf op Instagram plaatste. Later verwijderde hij de video weer.

RKC besloot destijds geen straf op te leggen aan zijn speler, omdat er volgens de club te weinig bewijs was. "Maar als je naar de reacties van supporters van RKC kijkt, wordt Seys al genoeg gestraft", zei Van Mosselveld daarover.

Het is onduidelijk waar Seys zijn carrière gaat vervolgen. Onlangs trainde hij mee bij een niet nader genoemde club in Israël, maar het is niet bekend of daar een contractvoorstel uit voortgekomen is.

Brescia wil van Balotelli af: "Hij is gratis op te halen"

Mario Balotelli gaat Brescia mogelijk in januari alweer verlaten. De spits, die vorige maand het Italiaanse voetbalnieuws domineerde door het racisme-incident bij Hellas Verona, mag in de winterstop transfervrij vertrekken, zo bevestigt voorzitter Massimo Cellino in het tv-programma Le Iene.

Volgens de preses van Brescia past Balotelli niet bij een club die tegen degradatie vecht. "Mario is verdrietig, omdat hij niet kan voetballen zoals hij wil. Strijden tegen degradatie uit de Serie A vereist opofferingen en wellicht dacht hij dat het veel makkelijker zou zijn", aldus Cellino, die Balotelli wil laten vertrekken. "In januari mag hij gratis weg. Hij moet op dit moment zelf kiezen welk pad het beste is voor hem."

Cellino raakte in Italië onlangs in opspraak nadat hij zei dat Balotelli voor de wedstrijd tegen AS Roma buiten de selectie was gelaten omdat hij zwart is. "Ik wilde de situatie 'de-dramatiseren', maar ik deed dat iets te veel", reageert de voorzitter nu.

"Of ik een racist ben? Ik ben katholiek, dus ik kan geen racist zijn. Ik heb met Balotelli gesproken en hij voelt zich niet beledigd. Mijn commentaar is uit zijn verband getrokken. Ik zei iets stoms, ik maak ook grapjes."

Balotelli streek afgelopen zomer neer bij Brescia, maar zijn komst is geen succes gebleken. De 29-jarige Italiaan scoorde zelf twee keer in acht competitieduels en verloor met Brescia de laatste zes wedstrijden op rij. De club staat met zeven punten uit dertien duels onderaan in de Serie A.

Begin november werd Balotelli in de uitwedstrijd bij Hellas Verona racistisch bejegend door de supporters van de thuisclub. In Italië kon de spits lang niet bij iedereen rekenen op steun, want zelfs de ultra's van zijn eigen club keerden zich tegen Balotelli.

Deceuninck-Quick Step haalt sprinter Bennett binnen en heeft selectie voor komend jaar rond

Deceuninck-Quick Step heeft een opvolger gevonden voor Elia Viviani. Sam Bennett komt over van BORA-hansgrohe en ondertekent een contract voor twee jaar bij de Belgische ploeg. Ook Shane Archbold komt over van BORA-hansgrohe.

Maanden geleden werd al bekend dat Deceuninck-Quick Step graag Bennett wilde inlijven als opvolger van Viviani, die komend seizoen uitkomt voor Cofidis. Probleem was alleen dat Bennett nog een contract had bij het Duitse team, dat hem niet zomaar wou laten gaan.

Uiteindelijk hebben ze de Iers kampioen toch naar Deceuninck-Quick Step laten gaan, doordat Bennett geen perspectief zag bij zijn voormalige werkgever. Hij kwam pas op het derde plan terecht omdat BORA-hansgrohe de voorkeur gaf aan Peter Sagan en Pascal Ackermann in de sprints.

Vier weken geleden maakte BORA-hansgrohe bekend dat de wegen van het team en Bennett zich dan toch zouden scheiden. Nu is bekend geworden dat Bennett samen met zijn vaste sprintaantrekker Archbold voor twee jaar heeft getekend bij Deceuninck-Quick Step. Daarmee heeft de Belgische ploeg de selectie voor 2020 rond.

"Ik ben opgelucht dat ik bij Deceuninck-Quick Step getekend heb", reageert Bennett op de transfer. "Ik zit bij de ploeg waarvan ik als kind een poster had hangen boven mijn bed. Ik had nooit gedacht dat ik ooit zelf met dat shirt zou rijden."

Alabasta Arc het beginpunt voor One Piece: Pirate Warriors 4

Bandai Namco heeft een trailer van welgeteld 24 seconden uitgebracht voor One Piece: Pirate Warriors 4 waarin de Alabasta Arc wordt getoond. Dat hoofdstuk zal het startpunt van de game zijn.

In de Alabasta Arc vechten spelers tegen Crocodile, de baas van Baroque Works, om de vrede in het koninkrijk Alabasta te herstellen op Sandy Island op het eiland. Natuurlijk zien we prinses Vivi, Miss All Sunday en meer bekenden uit dat hoofstuk in de korte trailer.

One Piece: Pirate Warriors 4 komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en Switch op 27 maart in Europa.

'ADO heeft contact met beoogde trainer; Martin Jol niet beschikbaar'

ADO Den Haag onderzoekt de mogelijkheden om Maurice Steijn aan te stellen als eindverantwoordelijke, zo meldt Omroep West dinsdagmiddag. De lokale omroep weet te melden dat het eerste contact inmiddels is gelegd. Steijn is momenteel door Al-Wahda uit de Verenigde Arabische Emiraten op non-actief gesteld en verblijft nog altijd in het Midden-Oosten.

Alfons Groenendijk maakte maandag bekend dat hij vertrok bij ADO, de huidige nummer zeventien van de Eredivisie. De trainer had er geen vertrouwen meer in dat hij het tij kon keren en stapte op. Na de bekendmaking van het vertrek van Groenendijk werd Steijn al snel gelinkt aan ADO.

Inmiddels is er al contact, maar ADO wil niet inhoudelijk reageren op het laatste nieuws. ADO wil wel kwijt er 'meerdere kandidaten op het lijstje staan' van technisch directeur Jeffrey van As. De komst van Steijn, die van 2011 tot 2014 al eindverantwoordelijk was in Den Haag, 'is zeker nog niet in kannen en kruiken', zo klinkt het. Zo zou Steijn in financieel opzicht flink moeten inleveren, aangezien hij nog een fors salaris krijgt bij Al-Wahda.

Ook de naam van Martin Jol werd na het vertrek van Groenendijk meteen genoemd, aldus Omroep West. De voormalig speler van FC Den Haag was onlangs, in de rol van commissaris, nog betrokken bij ADO. De oefenmeester heeft echter laten weten momenteel wegens 'omstandigheden' niet beschikbaar te zijn, in welke hoedanigheid dan ook.

Assistent van Koeman vertrekt per direct bij Oranje

Kees van Wonderen vertrekt bij de KNVB, zo meldt de voetbalbond in een persbericht. De oud-verdediger heeft zijn functie als assistent-bondscoach neergelegd. Van Wonderen, die in maart 2018 toetrad tot de staf van het Nederlands elftal, liet bondscoach Ronald Koeman eerder deze week weten tot de conclusie te zijn gekomen dat zijn werkzaamheden bij Oranje niet volledig aansluiten bij zijn ambities als trainer-coach.

"In mijn functie als assistent heb ik het gevoel dat ik onvoldoende mijn ei kwijt kan", aldus Van Wonderen. "Daardoor merkte ik dat ik niet meer helemaal gelukkig was in mijn werk. Het besluit om te stoppen was moeilijk, maar in het belang van het team wilde ik daar niet langer mee wachten. Het is een prachtige periode geweest bij Oranje, waar ik met plezier op terugkijk."

"Natuurlijk is het erg jammer dat Kees ons verlaat", reageert Koeman. "Hij had vanuit zijn functie een goede inbreng in onze staf. Maar als hij zelf aangeeft dat hij niet honderd procent happy is met zijn rol, dan is dat natuurlijk zijn eigen keuze. Ons volgend trainingskamp is volgend jaar maart. Dat geeft ons in ieder geval ruim de tijd een geschikte opvolger te vinden. Ik bedank Kees voor zijn inbreng."

Van Wonderen trad in augustus 2015 bij de KNVB in dienst. De vijfvoudig international combineerde sinds vorig jaar maart zijn functie bij Oranje met zijn werkzaamheden als jeugdcoach. Met de Onder-17 bereikte hij de afgelopen vier seizoenen de Europese eindronde. In 2018 was hij coach van het team dat in Engeland Europees goud behaalde. Dit jaar had hij in Ierland als assistent van Onder 17-coach Peter van der Veen een aandeel in de Europese titel.

The Crew 2 is een lang weekend gratis te spelen

The Crew 2 is van 5 tot en met 9 december gratis te spelen op Playstation 4, Xbox One en pc. Naast toegang tot de basisgame, krijgen nieuwe spelers de kans om de nieuwe update Blazing Shots en tal van andere uitdagingen alleen of met maximaal drie vrienden te ervaren.

The Crew 2 is vanaf vandaag voor iedereen via Uplay (PC) te pre-loaden. Spelers die na het weekend hun reis in de Amerikaanse open wereld van de game willen voortzetten, behouden niet alleen hun in-game vooruitgang, maar krijgen ook nog eens van kortingen tot 70% op de volledige game en de Season Pass.

The Crew 2 is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Operation Shifting Tides voor Rainbow Six Siege is beschikbaar

Operation Shifting Tides, het vierde en laatste seizoen van het vierde jaar van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, is nu beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en Windows. Operation Shifting Tides brengt een nieuwe aanvaller en verdediger, respectievelijk Kali uit India en Wamai uit Kenia, naar de game. Ook is de map Theme Park volledig opnieuw ontworpen.

Spelers met de Year 4 Pass hebben nu toegang tot de nieuwe Operators. Voor de overige spelers is het vanaf 10 december mogelijk om de twee nieuwe Operators te ontgrendelen met Renown of R6 Credits. Alle andere nieuwe content, inclusief de nieuwe versie van Theme Park, is nu gratis beschikbaar voor alle spelers.

In Operation Shifting Tides ontmoeten spelers twee nieuwe Operators:

  • Kali, de nieuwe aanvaller uit India, is gewapend met het nieuwe CSRX 300 scherpschuttersgeweer. Dit wapen breekt barricades en luiken met één schot. Verder is één schot in de torso genoeg om de tegenstander neer te halen (injure). De gadget van Kali is onder de loop van de CSRX 300 te vinden: de LV Explosive Lance, die alle gadgets vernietigt aan beide kanten van een breekbare of verstevigde oppervlakte.
  • Wamai, die nieuwe verdediger uit Kenia, beschikt op zijn beurt over een gadget genaamd het Mag-NET Systeem. De gadget trekt vijandelijke projectielen aan en laat ze afgaan op de locatie van de geplaatste Mag-NET. Wamai maakt granaten en andere projectielen nutteloos of beter nog, hij keert ze tegen hun gebruikers.

Naast de twee nieuwe Operators ontdekken spelers de opnieuw ontworpen map Theme Park. In deze nieuwe versie is het gehele spoorplatform verwijderd en zijn de oost- en westkant van de map dichter bij elkaar gebracht. De bomplaats ‘Waterspuwer en het Griezelige Restaurant’ zijn vervangen door ‘de Troonzaal en Wapenopslag’. De Gongkamer in dit gebied is de nieuwe hoofdingang, terwijl de Arcade-ingang (voorheen de hoofdingang) voortaan geblokkeerd is.

Eén van de overige updates dit seizoen is een vernieuwd penetratiesysteem voor ledematen (kogels gaan nu door ledematen heen en raken mogelijk ook het hoofd of de torso met de bijbehorende schade). Om te stoppen met het abseilen aan de zijkant van gebouwen moet voortaan een knop ingedrukt worden, om ongewenste acties te voorkomen. Ook zijn de prijzen van verschillende Operators verlaagd (Hibana, Echo, Dokkaebi, Vigil, Zofia, Nomad en Kaid). Als laatste is er een nieuwe Elite skin verkrijgbaar: de Capitão Elite skin.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Neverwinter Nights Enhanced Edition uit op consoles

Neverwinter Nights Enhanced Edition is beschikbaar op consoles. De fysieke editie is vanaf vandaag verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch en kost €49,99.

Neverwinter Nights: Enhanced Edition, de 'Computer RPG of the Year' uit 2002, levert 10 zelfstandige D&D-avonturen met co-op en online multiplayer mogelijkheden. Multiplayer is beschikbaar voor Nintendo Switch en PlayStation 4 via een patch. Multiplayer voor Xbox One komt vanaf januari 2020 beschikbaar. De basiscampagne keert terug met tal van modules zoals Wyvern Crown of Cormyr en Pirates of the Sword Coast als gratis downloads. Daarnaast zitten de uitbreidingen Shadows of Undrentide en Hordes of the Underdark er ook bij. Met deze content pas je de klasse, vaardigheden en het uiterlijk van je held volledig aan.

Beamdog heeft de titel geüpgraded met native ondersteuning voor hoge-resolutie breedbeeldschermen, de besturing is geoptimaliseerd voor console, nieuwe content, herontworpen UI en UX, bugfixes, balansveranderingen en een bijgewerkteeng ine die de visuele kwaliteit van de game verbetert.

Neverwinter Nights: Enhanced Edition is vanaf nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

Vader en zoon aangehouden na geweldsincident op school

De politie heeft aan het begin van de middag in een woning in de wijk 't Zand een 51-jarige man en zijn 15-jarige zoon aangehouden ter zake mishandeling omdat zij kort daarvoor zich zouden hebben misdragen op de middelbare school van de zoon in Tilburg.

Een medewerker van de school vertelde dat zij handtastelijk waren geworden nadat aan hen was verteld dat de zoon naar een andere onderwijsinstelling moet gaan die beter bij zijn capaciteiten aansluit. De zoon zou een medewerker hebben geslagen en getrapt. Vader zou een personeelslid stevig vastgepakt en weggeduwd hebben. Die kwam daardoor ten val. Er is aangifte gedaan, ook zijn getuigenverklaringen opgenomen. De politie stelt een nader onderzoek in naar het incident.

Persona 5 Royal komt in maart

Vandaag kondigt Atlus hoogstwaarschijnlijk de release date aan van Persona 5 Royal. De gameindustrie zou echter de gameindustrie niet zijn als dit niet van tevoren zou lekken.

Ditmaal is de dank aan Amazon. Op de website van Amazon is namelijk de game al te pre-orderen, compleet met nieuw marketingmateriaal waarop de release date is te vinden: 31 maart. Of dit ook echt klopt horen we later nog van Atlus zelf, maar het heeft er alle schijn van.

In de 'Phantom Thieves Edition' vind je een steelbook, masker van Joker, collector's box, soundtrack, art book en dynamisch thema. De game komt exclusief naar PlayStation 4.

Persona 5 Royal date + special edition

'Aankondiging Resident Evil 3 Remake laat niet lang meer op zich wachten'

Na het enorme succes van Resident Evil 2 Remake was de vraag al snel daar: wanneer komt de remake van deel drie? Het lijkt erop dat het antwoord daarop luidt: snel, heel snel.

De website gamstat houdt precies bij wat er allemaal wordt toegevoegd op PSN. Toevallig staan daar sinds kort drie iconen bij Biohazard 3, bij ons beter bekend als Resident Evil 3. Het betreft iconen voor een een Japanse, international en speciale edities van de game. Wellicht staat de aankondiging ons wel te wachten op The Game Awards aanstaande 12 december.

Resident Evil 3 Remake

SayNo2Ducks steunt Ongehoord Nederland

Al sinds 2016 voert SayNo2Ducks al vele tientallen jaren strijd tegen de gevaren van eenden in Nederland. Een zeer terechte strijd die alleen nog maar moeilijk voet aan de grond krijgt in ons mooi land, schijnbaar mag de waarheid niet gezegd worden. Omdat deze eenzame strijder geen voet aan de grond krijgt bij de MSM sluit hij zich aan bij Ongehoord Nederland, de redding van ons land lijkt nu nabij.

'Kanker kansloos zonder zwaartekracht'

Onderzoeker Joshua Chou is bezig met een bijzonder interessant onderzoek. De eerste bevindingen? De geteste vormen van kanker - eierstok, borst, neus en long - blijken zo goed als kansloos als de zwaartekracht wegvalt.

Chou legt uit dat kankercellen samenklonteren tot een tumor, die blijft groeien tot de cellen een signaal krijgen om het lichaam binnen te dringen. Wanneer dat punt precies bereikt wordt is echter de vraag, maar volgens Chou geeft het wel aan dat kankercellen elkaar 'aanvoelen' om samen een tumor te vormen.

Dat gebeurt in principe door mechanische krachten en die zijn er alleen als er zwaartekracht is. Zwaartekracht weghalen zou dus een optie kunnen zijn en dat heeft Chou met zijn collega's onderzocht met een speciaal ontworpen microzwaartekrachtapparaat, waar de kankercellen in getest werden.

Maar liefst 80 tot 90 procent van de cellen werden uitgeschakeld: ze gingen dood of konden niks meer 'vasthouden'. Een indrukwekkend aantal, zeker omdat de vier geteste kankers juist moeilijk te doden zijn. Chou is in elk geval enthousiast: "We zijn klaar om het in de ruimte uit te proberen", doelt hij op een onderzoeksmissie in het ISS begin volgend jaar.

Chou's uiteindelijke doel is om te bewijzen dat gewichtsloosheid gebruikt kan worden om kanker nagenoeg kansloos te maken en de cellen dus voor de gek te houden. "Mijn visie is om deze methode naast de bestaande behandelingen in te zetten", aldus Chou, die dan de behandelingsduur hoopt te verkorten. Magie is het overigens zeker niet, bevestigt ook Chou, die aangeeft dat het vooral behandelingen als chemotherapie zou kunnen helpen.

NBA: Golden State Warriors van top naar flop

De afgelopen vijf seizoenen was er één zekerheid in de NBA: de Golden State Warriors was een topploeg en haalde steevast de NBA-finale. Dat succes vergankelijk is blijkt dit seizoen echter. De Warriors staan op de laatste plaats op de NBA-ranglijst. Gisteravond stond een wedstrijd tegen mede-laagvlieger Atlanta Hawks op het programma. Ook in deze wedstrijd bleek Golden State kansloos te zijn.

De Golden State Warriors hebben te maken met een ongekende reeks pech. In de span van een paar wedstrijden is het hele huidige seizoen vergooid. Een kleine samenvatting van al het onheil:

In wedstrijd 5 van de NBA finale scheurde Kevin Durant zijn achillespees. Achteraf werd gezegd dat hij te snel terugkeerde van een eerdere blessure.
In wedstrijd 6 (de uiteindelijk beslissende wedstrijd van de serie) scheurde Klay Thompon zijn kruisband.
In de zomer vertrok Kevin Durant naar de Brooklyn Nets.
In de vierde wedstrijd van het huidige seizoen brak Stephen Curry zijn linkerhand.
In de tiende wedstrijd van dit seizoen verrekte D’Angelo Russell zijn duim.
Draymond Green kampt met een hielblessure die hem met enige regelmaat aan de kant houdt.

Tegen de Hawks traden de Golden State Warriors aan met een team dat niet zou misstaan in de G-League, de competitie voor B-teams van de NBA-ploegen. Ky Bowman, een guard die normaal geen seconde speeltijd zou krijgen in de NBA is nu één van de vaste krachten van de ploeg. Met zijn basis-salaris van 80.000 dollar per jaar komt hij in aanmerking voor een sociale huurwoning in San Franscisco, hij woont in een hotelkamer die de ploeg ter beschikking heeft gesteld.

Met Atlanta gaat het dit seizoen niet veel beter maar ze hebben nog een paar jonge spelers waar groei van kan worden verwacht. Tweedejaars Trae Young is een begenadigd schutter en de rookies De’Andre Hunter en Cam Reddish maakten indruk in college. Hunter won vorig seizoen de college-titel en werd verkozen tot beste verdediger van het jaar. Reddish was een dragende kracht in het sterrenteam van Duke.

De wedstrijd tussen de laagvliegers eindigde in een ruime zege voor de Atlanta Hawks: 104 – 79. Het was de eerste keer dit seizoen dat een ploeg er niet in slaagde om tachtig punten te scoren. Trae Young maakte 24 punten voor de Hawks, De’Andre Hunter kwam tot 18. Vince Carter is op 42-jarige leeftijd nog altijd actief in de NBA. Hij scoorde zes punten voor de Hawks.

Golden State kent één lichtpuntje dit seizoen en dat is het spel van rookie Eric Paschall. Hij was weer de beste speler voor zijn ploeg en maakte 24 punten. Als de Warriors volgend seizoen weer op volle sterkte zijn kan hij een waardevolle bankspeler worden.

Er is één andere ploeg die er mogelijk nog beroerder voorstaat dan de Golden State Warriors en dat zijn de New York Knicks. Golden State weet dat de slechte positie op de ranglijst het resultaat is van blessures, bij New York is het al jaren ellende troef en niemand lijkt te weten hoe de weg naar boven kan worden ingeslagen. New York is ook een ploeg geworden waar je alleen wil spelen als je nergens anders een contract kan krijgen.

Op bezoek bij de koploper in het oosten, de Milwaukee Bucks, kreeg New York weer een ongenadig pak slaag: 132 – 88. De selectie van de Knicks kent ook maar één lichtpuntje en dat is rookie RJ Barrett. Barrett was afgelopen seizoen teamgenoot van Cam Reddish en Zion Williamson bij het universiteitsteam van Duke en de Knicks kozen hem als derde tijdens de draft. Tegen de Bucks had Barrett een totale off-night. Hij miste al zijn negen schoten en eindigde met twee schamele punten.

Bij de Bucks hoefde Giannis Antetokounmpo maar 21 minuten op het veld te staan. De Griek maakte 29 punten, pakte 15 rebounds en schoot zelfs zijn driepunters raak.

In het vierde kwart, met de wedstrijd al lang en breed beslist, mocht Thanasis Antetokounmpo ook acte de présence geven. De oudere broer van Giannis (en met 1 meter 98 ook het kleinere broertje) speelt zelden voor de Bucks. Na een mislukt NBA-avontuur bij de Knicks heeft hij een paar jaar voor Panathinaikos in zijn thuisland gespeeld. De Bucks haalden hem als steun voor zijn broertje Giannis. Op het veld kan zijn rol denigrerend worden omschreven als ‘human victory cigar’, naar de overwinningssigaar die de legendarische Celtics-coach Red Auerbach altijd opstak als zijn ploeg zo ver voorstond dat ze niet meer konden verliezen. Het was de vierde keer de Thanasis op het veld mocht komen dit seizoen, steevast bij een ruime voorsprong.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Phoenix Suns 104 – 109
Philadelphia 76ers – Utah Jazz 103 – 94
Atlanta Hawks – Golden State Warriors 104 – 79
Memphis Grizzlies – Indiana Pacers 104 – 117
Milwaukee Bucks 132 – 88
Sacramento Kings – Chicago Bulls 106 - 113

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 18-3
Toronto Raptors 15-4
Miami Heat 14-5
Boston Celtics 14-5
Philadelphia 76ers 15-6
Indiana Pacers 13-7
Brooklyn Nets 10-10
Orlando Magic 8-11
Charlotte Hornets 8-14
Detroit Pistons 7-13
Washington Wizards 6-12
Chicago Bulls 7-14
Cleveland Cavaliers 5-14
Atlanta Hawks 5-16
New York Knicks 4-17

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 17-3
Denver Nuggets 13-4
Los Angeles Clippers 15-6
Houston Rockets 13-6
Dallas Mavericks 13-6
Utah Jazz 12-9
Minnesota Timberwolves 10-9
Phoenix Suns 9-10
Sacramento Kings 8-11
Oklahoma City Thunder 8-11
Portland Trail Blazers 8-12
San Antonio Spurs 7-14
Memphis Grizzlies 6-14
New Orleans Pelicans 6-14
Golden State Warriors 4-18

'Van Bommel gaat op voor laatste kans en stelt doelstelling bij'

Mark van Bommel wil volgens het Eindhovens Dagblad nog één keer zijn schouders eronder zetten om de boel bij PSV weer op de rit te krijgen. Volgens het regionale dagblad gaat de trainer voor zijn laatste kans en is 'een nieuwe misstap van de ploeg op korte termijn voor zijn betrekking waarschijnlijk fataal'. De krant meldt verder dat de Eindhovenaren de landstitel uit het hoofd hebben gezet en zich vol richten op de tweede plaats en het winnen van de TOTO KNVB Beker.

PSV is al uitgeschakeld in de Europa League en staat in de Eredivisie op een teleurstellende derde plaats, met een achterstand van dertien punten op koploper Ajax. De achterstand op nummer twee AZ bedraagt na vijftien wedstrijden zeven punten.

Zowel bij de achterban van PSV als intern binnen de club heerst er onvrede over de resultaten. "Ook binnen de spelersgroep heerst onvrede, al is dat in de meeste gevallen logisch omdat het veelal om ongelukkige reserves gaat", aldus de krant.

PSV treft tot aan de winterstop Fortuna Sittard (thuis), Rosenborg BK (thuis), Feyenoord (uit), GVVV (uit) en PEC Zwolle (thuis). Deze wedstrijden staan in het teken van overleven, waarna in de winterstop gekeken zal worden of eventuele versterkingen haalbaar zijn.

In de tweede seizoenshelft zal PSV zich volledig op de tweede plaats richten. Met oog op de voorrondes van de Champions League is deze positie is belangrijk voor het team van Van Bommel. Bij PSV is volgens het dagblad het 'gegeven doorgedrongen dat Ajax op dit moment te ver uit is gelopen en normaal gesproken dus niet meer te achterhalen is'.

Zus Cristiano Ronaldo haalt uit naar Van Dijk: "Was dat zwaar Virgil?"

Cristiano Ronaldo liet maandagavond verstek gaan bij de uitreiking van de Ballon d'Or. Virgil van Dijk verwees hier in gesprek met VTBL naar door te grappen of de Portugees wel een 'concurrent van hem was'. Deze opmerking van de verdediger van Liverpool, die in de uitverkiezing op de tweede plek eindigde achter winnaar Lionel Messi, is niet in goede aarde gevallen bij Katia Aveiro, de zus van Ronaldo. Zij haalt in een bericht op social media uit naar de Oranje-international.

"Ik denk dat een aantal mensen compleet gefrustreerd is! En onrealistisch! Het was algemeen bekend dat Ronaldo niet zou gaan winnen, hoewel hij een aantal belangrijke collectieve prijzen gewonnen heeft..."

"Maar dat is een ander verhaal en we zullen zien wanneer de waarheid over het voetbal naar buiten komt", begint Aveiro, die in het verleden al vaker verwees naar een zogenaamde 'voetbalmaffia', haar bericht. "Beste Virgil, waar jij je nu bevindt, is Ronaldo al duizend keer geweest."

"Kijk, beste Virgil, Cristiano Ronaldo is drie keer kampioen geworden in het land waar jij al jaren speelt en waar het je nog steeds niet gelukt is. Cristiano Ronaldo is zelfs de beste speler en de topscorer geweest van het land waar jij speelt."

"Overigens was hij toen jonger dan jij nu bent. Daarna, beste Virgil, ging Cristiano Ronaldo ergens anders naartoe waar hij de beste speler in de clubgeschiedenis werd. Real Madrid, zegt je dat wat Virgil? Misschien wel, want deze club, met een of andere Cristiano, versloeg jullie zelfs in de Champions League-finale. Ronaldo heeft er hier al vijf van, Virgil", gaat zij verder.

Aveiro verwijst ook naar de finale van de Nations League, die afgelopen zomer door Portugal werd gewonnen van het Nederlands elftal: "En deze zelfde Ronaldo heeft jouw Oranje in een finale verpletterd. Was dat zwaar Virgil? We hebben medelijden met je."

"En beste Virgil, zelfs in een van de minst succesvolle seizoenen uit zijn loopbaan heeft Cristiano Ronaldo meer prijzen gewonnen dan jij. Mooi is dat, of niet? Nu Virgil, zodra je prijzen wint tegen echte tegenstanders kunnen we verder praten. Zodra je er daar een handvol van hebt, van de hoofdprijzen, mag je misschien aan dezelfde tafel als Cristiano zitten. Voor mij ben je altijd de beste speler van de wereld Cristiano en de beste speler aller tijden!", sluit zij af.

J. Verstappen: "Van mij krijgt Max een tien!"

Jos Verstappen is zeer te spreken over het seizoen van zijn zoon Max. Hij geeft de Red Bull-coureur zelfs een tien voor zijn prestaties van het afgelopen weekend geëindigde Formule 1-seizoen. Ook is Jos hoopvol gestemd voor volgend jaar.

Gevraagd naar een oordeel over het seizoen van dit jaar was Joss the Boss dus duidelijk bij Peptalk op Ziggo Sport. "Van mij krijgt hij een tien! Als hij het goed doet krijgt hij een tien, maar anders niet hoor. Ik denk dat Max op de best mogelijke positie geëindigd is dit jaar."

Toen Jos gevraagd werd naar de mooiste overwinning was er ook weinig twijfel. "Oostenrijk. Die was belangrijk voor Red Bull en voor Honda. Het was op de Red Bull Ring, de thuishaven van Red Bull, waar meer dan twintigduizend Nederlanders bij aanwezig waren. Alles bij elkaar was dat de mooiste winst", aldus de voormalig Formule 1-coureur.

Met twee pole positions en één ontnomen eerste startplek was het ook op kwalificatiegebied een goed seizoen. "De kwalificatie vind ik zeker belangrijk. Je moet op de eerste startrij staan om meer kans te hebben om te winnen. Maar ik geniet meer van een overwinning."

"We komen steeds dichterbij en dat zag je ook tijdens de laatste race in Abu Dhabi, wat niet het beste circuit is voor de RB15. Toch zat Max daar maar 0,36 seconde van de pole positie af. Als zijn laatste rondje perfect was geweest, had dat zelfs twee tienden kunnen zijn. Het laat zien dat we steeds dichterbij komen en daarom zijn de kansen voor volgend jaar ook groeiende", zo vulde Verstappen aan.

Uiteraard werd vader Verstappen ook gevraagd naar zijn verwachtingen voor volgend jaar. "Dat blijft afwachten. Red Bull is heel enthousiast over volgend jaar, maar dat zijn Ferrari en Mercedes ook. Het is belangrijk om er vanaf de eerste wedstrijd te staan. Die kans is groter, omdat de reglementen hetzelfde blijven. Ik heb goede hoop, maar we zullen moeten afwachten tot volgend jaar hoe het ervoor staat."

J. Verstappen: "Van mij krijgt Max een tien!" (Pro Shots / Zuma Press)
J. Verstappen: "Van mij krijgt Max een tien!" (Pro Shots / Zuma Press)

Alleen Picnic B.V. valt onder cao, rest van B.V.'s niet

De verkooptak van online-supermarkt Picnic is verplicht om de cao voor het levensmiddelenbedrijf toe te passen. Dat geldt echter niet voor de overige Picnic-vennootschappen, die zich bezighouden met onder andere opslag, distributie en software-ontwikkeling. Dat oordeelt de kantonrechter in een zaak die door vakbond FNV was aangespannen.

Volgens de FNV zouden alle Picnic-vennootschappen onder de cao voor het levensmiddelenbedrijf moeten vallen. Gezamenlijk werken ze namelijk aan één activiteit: de exploitatie van een online supermarkt, aldus de vakbond.

De kantonrechter gaat hier niet in mee. Alleen de Picnic-vennootschap die de online supermarkt exploiteert, Picnic B.V, is een werkgever die onder de cao voor het levensmiddelenbedrijf valt. Picnic B.V. moet deze cao dan ook naleven. Voor het overige vat de FNV de werkingssfeer van de cao te ruim op, aldus de rechter.

De cao biedt namelijk nergens aanknopingspunten voor de stelling dat het begrip werkgever zo moet worden opgevat dat daaronder ook rechtspersonen kunnen vallen die weliswaar niet zelf een winkel exploiteren, maar wiens activiteiten wel samen zouden kunnen hangen met het exploiteren van een winkel.

Ook niet als deze activiteiten worden uitgevoerd door een andere rechtspersoon ten behoeve van hetzelfde concern. Daarom zijn de overige vennootschappen niet verplicht de cao voor het levensmiddelenbedrijf toe te passen.

Normen voor medicijnresten in water niet altijd nodig

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in kaart gebracht of wettelijke normen voor geneesmiddelen nodig zijn om de waterkwaliteit te garanderen. Wettelijke normen blijken niet altijd nodig te zijn om beleid voor de waterkwaliteit vorm te geven. Hiervoor kan een wetenschappelijk onderbouwde schatting van de concentratie die veilig is voor organismen (een risicogrens) voldoende informatie geven. Wettelijke normen zijn ook niet nodig om de waterkwaliteit door de jaren heen te volgen of om de waterkwaliteit van locaties te kunnen vergelijken. 

Wettelijke normen voor de waterkwaliteit kunnen nuttig zijn om beleid te verankeren, maar brengen ook verplichtingen met zich mee. Waterbeheerders moeten dan de waterkwaliteit monitoren, de resultaten rapporteren en maatregelen nemen als normen niet worden gehaald. Voor medicijnresten is dat juist het lastige punt. Een waterbeheerder kan namelijk niet eisen dat er vanuit een ‘bron’, zoals een huishouden, minder medicijnenresten in het water terechtkomen. Ook zijn oplossingen aan het einde van de zogeheten medicijnketen, zoals aangepaste rioolwaterzuiveringen, niet overal zinvol of haalbaar. 

In Nederland zijn ongeveer 2000 verschillende actieve stoffen geregistreerd als geneesmiddel. Het is praktisch en financieel onhaalbaar om van al deze stoffen te meten of er restanten in water achterblijven. Ook is van de meeste stoffen weinig tot geen informatie beschikbaar over de effecten op waterorganismen. 

Het is niet nodig om voor iedere actieve stof apart een risicogrens af te leiden. Mogelijk kan een verzameling van stoffen (indicatorstoffen of gidsstoffen) representatief zijn voor een grotere groep. Metingen van effecten bij organismen en zogeheten bioassays kunnen soms ook een voldoende beeld geven van de kwaliteit van een watersysteem.

Voor beleidsmakers en waterbeheerders is een informatieblad opgesteld. Met de informatie kunnen zij een besluit nemen over de wenselijkheid van normen voor medicijnresten

RTS/survivalgame van Starship Troopers in de maak

De Starship Troopers-franchise heeft niet bijzonder veel boeiends voortgebracht sinds Paul Verhoevens film in 1997, behalve wat vergeetbare sequels en mislukte games. Toch wil strategy publisher Slitherine het nog eens proberen met Starship Troopers: Terran Command, een survival-RTS gebaseerd op de originele film.

Terran Command wordt een mix tussen real-time strategy en tower defense, waarin grote golven aan vijanden moeten worden afgehouden. Hoewel uit de gameplaytrailer vooral blijkt dat je een basis aan het verdedigen bent, is het ook mogelijk om eenheden op andere strategische plekken op de map te plaatsen zoals verhoogd terrein of bij belangrijke chokepoints.

Starship Troopers: Terran Command moet ergens in 2020 uitkomen. Would you like to know more? Kijk dan op de officiële Steam-pagina.

Nederland profiteert maximaal van lage rente

Van alle sterke economieën in Europa profiteert Nederland het meest van de lage rente. Het algemene idee is dat vooral de Zuid-Europese landen (met hun grote schuldenbergen) spekkoper zijn. Maar na Spanje staat Nederland op de 2e plaats. Relatief gezien heeft ons land bijna het meeste profijt weten te halen uit de lage rentestand. Dit blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Spanje scoort het hoogste met +16,5% van het bbp, Nederland is tweede met +12.7%. Finland (-6,4%), België (-3,0%) en Frankrijk (-2,9%) scoren het slechtst. Italië (+5.9%) en Duitsland (+3.9%) zijn goede middenmoters. Wordt er gekeken naar absolute bedragen dan speelt de schaalgrootte van een land sterk mee. Duitsland en Italië gaan Nederland dan voorbij.

Afgelopen tien jaar
Volgens Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland, gaat doorgaans veel aandacht uit naar de negatieve kant van een lage rente die langdurig aanhoudt. “Kijk bijvoorbeeld naar de pensioenen in Nederland, ook leidt het tot ongelijkheid. Lage rente houdt ook zombiebedrijven overeind en het zou leiden tot zeepbellen op de financiële markten. Ons onderzoek richt zich op de concrete rentebaten per land in de afgelopen tien jaar. Hoeveel er per land betaald is aan rente en hoeveel er is ontvangen.”

Geeroms legt uit dat voor het onderzoek 2008 als startpunt is genomen omdat toen de monetaire versoepeling in Europa van start ging. “We hebben niet alleen naar de overheid gekeken, maar ook naar de rentebaten en -lasten van het bedrijfsleven, het bankwezen en de particuliere huishoudens. Die saldi hebben we per land bij elkaar opgeteld.”

Waarom Nederland zo goed uit de bus komt? Geeroms: “Er is één duidelijke hoofdreden: de particuliere schulden. Vooral de hypotheeklast, die is in ons land -relatief gezien- veruit het grootst. Door de langdurig lage rente zijn de kosten hiervan fors afgenomen. Nederland heeft daarvan maximaal geprofiteerd.” Daarnaast scoort Nederland op de verschillende onderdelen van het onderzoek steeds boven de middenmoot.

Groot voordeel voor bedrijven
Geeroms over wat hem opviel aan de onderzoeksresultaten: “Overduidelijk komt in beeld hoe sterk het bedrijfsleven heeft weten te profiteren van de lage rente. Vooral bij de Zuid-Europese bedrijven met een hoge schuldenlast zie je enorme scores. Variërend van 18% van het bbp in Italië (+ €299 miljard) tot 34,5% in Spanje (+ € 378 miljard EUR). Het Nederlandse bedrijfsleven komt tot +€ 31 miljard.”

Wat Geeroms ook opvalt is dat niet alle regeringen profiteren van de rentedaling. “In sommige landen zie je dat de winst van de lagere rente wordt opgeslokt door enorme groei van de staatsschuld. Spanje is daarvan het beste voorbeeld: de situatie verslechterde in tien jaar met 12,7% (- €138 miljard). De Duitse overheid wist de rentedaling te koppelen aan schuldenbeheersing en kwam zo het beste uit de bus met + 6% van het bbp of + €184 miljard.”

Van Basten uit FIFA 20 na 'Sieg Heil'

Het aanmoedigen van de Duitse oorlogsmachine door Marco van Basten is bij EA Sports niet echt lekker gevallen. De ontwikkelaar heeft de Nederlandse oud-voetballer uit het spelletje FIFA 20 gehaald, nadat hij vorige maand op TV 'Sieg Heil' zei.

Van Basten was niet zichtbaar tijdens het interview met de Duitse Heracles-trainer Frank Wormuth, maar zijn opmerking was op de achtergrond wel te horen. FOX Sports besloot hem daardoor al een uitzending op de bank te houden, 7 december is de voormalig aanvaller weer terug op de buis.

De oud-voetballer maakte al dezelfde dag excuses, maar EA heeft daar een broertje dood aan. Men zegt op de hoogte te zijn van Van Basten's matige grapje en heeft de zogenaamde 'ICON-items' van hem voorlopig onbeschikbaar gemaakt. Met dergelijke items is Van Basten als personage speelbaar in het spelletje.

Het is nog niet duidelijk of Van Basten door bezitters nog wel te verhandelen is op FIFA 20's marktplaats en te gebruiken is in het spel, of dat hij helemaal verbannen is.

ACM stelt grenzen aan online misleiding

Bedrijven zijn online steeds beter in staat consumenten te sturen in hun keuzes en aankopen. Zij investeren volop in het vergaren van data en gedragskennis om consumenten effectief te kunnen beïnvloeden. Een aanbod dat is toegespitst op je persoonlijke profiel kan handig zijn, maar je weet niet welke keuzes je niet voorgelegd krijgt. Het persoonlijke aanbod kan tegen het belang van de consument ingaan. ‘Waar gaat verleiden over in misleiden?’ is de vraag die centraal staat in de leidraad ‘Bescherming van de online consument’ die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag ter consultatie publiceert. Hierin geeft de ACM concreet invulling aan de norm voor online misleiding. Het doel is dat bedrijven zich aan de regels houden en dat de online consument wordt beschermd.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM: “We moeten ervoor waken dat bedrijven voor consumenten gaan bepalen wat de juiste keuzes zijn. Dit gebeurt als bedrijven consumenten gericht bepaalde informatie tonen en andere informatie achter te houden. Bedrijven kunnen zo misbruik maken van kwetsbaarheden van consumenten en deze in hun eigen voordeel gebruiken. Wij zien dat hier grote belangen spelen. We moeten voorkomen dat de consument in de digitale economie het onderspit delft.”

Wat gaat er mis?
Bedrijven hebben online steeds meer mogelijkheden om gegevens die zij hebben verzameld gericht in te zetten om consumenten te verleiden tot bepaalde keuzes of aankopen. Technieken als algoritmes en kunstmatige intelligentie kunnen worden ingezet om consumenten te faciliteren, maar ook om hen te manipuleren. De informatie die de consument te zien krijgt, is namelijk vooraf voor hem geselecteerd of wordt in een bepaalde volgorde of context aan hem getoond. Dit maakt dat de keuze voor hem wordt ‘voorgesorteerd’. Door hem niet álle informatie te geven maar alleen een bepaalde selectie daarvan. Consumenten zijn geneigd die voorgesorteerde keuzes - onbewust - te volgen. Soms omdat ze geen andere keuze hebben, soms omdat het sturende gedrag van bedrijven misleidend is. Dit is schadelijk voor consumenten én voor concurrerende bedrijven die de belangen van consumenten wel voorop plaatsen.

Hoe werkt het? Stel, je zoekt als consument online een hotelkamer. Het platform bepaalt welke zoekresultaten je te zien krijgt. Zijn dat de kamers die het beste passen bij wat je zocht? Of zijn het de kamers van adverteerders die het meeste betalen aan het platform? En de volgorde waarin ze worden getoond, hoe wordt die bepaald? Op basis van relevantie voor jou als consument of iets anders? De consument kan dit zelf niet controleren. Maar de informatie zoals die wordt getoond maakt wel dat hij tot bepaalde keuzes wordt gebracht.

Waar gaat het mis en wordt verleiding misleiding?
De consumentenregels bepalen dat de consument op basis van juiste en volledige informatie in staat gesteld moet worden om een weloverwogen keuze te maken. Dat is bepalend voor de vraag of de beïnvloeding te ver is gegaan. Beïnvloeding gaat te ver als de consument wordt gestuurd naar keuzes die niet in zijn belang zijn. Dit gebeurt als hij zijn keuze baseert op onjuiste, onvolledige of valse informatie. Of dat hij onder druk wordt gezet om snel te beslissen. Bijvoorbeeld als hij iets koopt omdat het om ‘een speciale aanbieding’ ging of omdat er maar ‘een beperkt aantal exemplaren beschikbaar waren’ terwijl er nog voldoende voorraad is. Deze vormen van misleiding zien we zowel online als offline. Maar online zijn de mogelijkheden om in te spelen op de persoon of het moment veel groter en is het bereik ervan vele malen groter.

(Voorwaardelijke) taakstraffen voor jeugdige overvallers

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaken van twee jeugdige verdachten van straatroven in Haren. In maart en april van dit jaar werden in Haren en omgeving meerdere personen beroofd en mishandeld door jeugdige overvallers. Eerder besloot de rechtbank dat in de zaken van twee andere verdachten meer onderzoek nodig was.

Eén van de verdachten is vrijgesproken van diefstal met geweld en bedreiging met geweld in vereniging , maar wel veroordeeld voor openlijke geweldpleging en het overtreden van de leerplichtwet. De tweede verdachte is veroordeeld voor diefstal met geweld en bedreiging met geweld in vereniging

Aan de persoon die werd veroordeeld voor openlijke geweldpleging wordt een voorwaardelijke werkstraf van 30 uur met een proeftijd van 2 jaar opgelegd. Aan de persoon die werd veroordeeld voor diefstal met geweld en bedreiging met geweld in vereniging, wordt een voorwaardelijke jeugddetentie van 6 maanden opgelegd met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 120 uur.

55% werkende Nederlanders: 'Alleen kans op loonsverhoging door van baan te veranderen'

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt alleen een loonsverhoging te kunnen krijgen door van baan te wisselen. Dit blijkt uit onderzoek van Brunel onder 1.158 werkende Nederlanders boven de achttien. Opvallend is dat ondanks deze (ogenschijnlijk) beperkte salarismogelijkheden 65 procent verwacht over vijf jaar nog steeds bij dezelfde organisatie te werken.

Deze ogenschijnlijke loyaliteit aan de huidige werkgever kan wellicht verklaard worden door het feit dat een goed salaris voor drie op de vijf ondervraagden niet de belangrijkste reden is om bij een werkgever te blijven. “Uit eerder onderzoek dat wij hebben gedaan, blijkt dat men uitdaging, ontwikkeling en plezier de belangrijkste factoren vindt in een baan. Mensen willen geprikkeld en geïnspireerd worden. Ook merk ik bij veel sollicitanten dat bedrijfscultuur en een goede werksfeer zwaar meewegen in de baankeuze”, aldus Annemieke Kaspersen, manager recruitment bij Brunel.

Hoog verloop
Als geld niet dé motiverende factor is om van baan te wisselen, waarom is het verloop binnen bedrijven dan toch zo hoog? Meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) heeft het idee dat het verloop binnen zijn of haar organisatie hoger is dan vijf jaar geleden. “De meest gehoorde redenen om van baan te wisselen zijn: beperkte groeimogelijkheden, ontevredenheid over de werkzaamheden en een mindere werksfeer”, vertelt Kaspersen. “Een gebrek aan communicatie ligt bijna altijd ten grondslag aan deze redenen. Directies in bedrijven staan vaak wel open om te praten over de inhoud van het werk en veranderingen in functies, maar communiceren dit vaak niet goed aan medewerkers en dat is zonde! Dat de communicatie over andere kwesties ook te wensen over laat, bevestigt het onderzoek.” Zo zegt 42 procent van de ondervraagden dat het voor hen onduidelijk is waarop loonsverhogingen in de organisatie zijn gebaseerd.

Te veel toezeggingen
Naast deze communicatieproblemen zou afgunst ook een motiverende factor kunnen zijn om van baan te wisselen. Drie op de tien Nederlanders vindt namelijk dat hun werkgever te veel toezeggingen doet om nieuw personeel binnen te halen. “Geld mag dan wel niet de belangrijkste reden zijn om bij een werkgever in dienst te blijven, maar als je merkt dat een nieuwe medewerker een hoger salaris krijgt dan jij, kan dat toch gaan wringen”, zegt Kaspersen. “Hier moeten werkgevers mee uitkijken. Het is logisch dat je nieuwe mensen wilt overhalen om bij je te komen werken, maar als je daarmee je huidige personeel kwijtraakt, schiet het natuurlijk niet op.”

41% stoort zich aan collega's tijdens lunch

Maar liefst achttien procent van de werkende Nederlanders luncht op werk het liefst alleen. Mannen (twintig procent) zijn hiervan een grotere voorstander dan vrouwen (slechts veertien procent). Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.085 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagden zegt 41 procent zich tijdens de werklunch weleens te ergeren aan de tafelmanieren en/of eetgewoontes van collega’s.

Niet alleen het geklieder van- en geslurp door collega’s lijkt voor veel werkenden een reden om liever alleen te lunchen, ook de drukte aan de lunchtafel speelt een belangrijke rol. Zo stelt meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) dat ze tijdens de werklunch moeilijk tot rust komen. Vooral hoogopgeleiden hebben hier veel last van (61 procent). “Ik lees dat iedereen tegenwoordig alleen maar op zijn mobiel zit en dat er daarom steeds minder wordt gepraat onder werktijd”, zegt Vince Franke. “Bij ons op kantoor merk ik daar echter niks van. Tijdens de lunch is het vaak één grote kakafonie van verschillende gesprekken en geluiden. Dat is vaak hartstikke gezellig, maar er zitten altijd dagen tussen dat je – ook tijdens de lunch – wat extra rust nodig hebt.”

Irritaties tijdens de lunch
Naast eetgewoontes en tafelmanieren zijn ook de bijzondere voedseleisen van collega’s een grote bron van ergernis voor een aanzienlijk deel van de werkende Nederlanders. Zo stoort maar liefst negentien procent zich aan de speciale voedselwensen van collega’s die bijvoorbeeld vegetarisch, vegan en/of glutenvrij eten. Een andere belangrijke lunch-irritatie is het lange natafelen van sommige collega’s. Een op de drie ondervraagden zegt zich weleens te ergeren aan collega’s die onnodig lang aan de lunchtafel blijven plakken. Franke: “Ik denk dat iedereen één of meerdere collega’s heeft (gehad) die zonder gêne een uur voor de lunch uittrekken. Dit valt voor mij in dezelfde categorie als te laat komen en te vroeg weggaan. Niemand staat bij ons met een stopwatch bij de lunchtafel maar wanneer je er een loopje mee neemt, krijg je het wel gewoon te horen.”

Lunchproblemen
Ook wanneer het gaat om de invulling van de werklunch, zien de ondervraagden nog veel ruimte voor verbetering. Zo vindt 29 procent van hen het door de werkgever verzorgde lunchaanbod te beperkt. Dertig procent stelt dat hun werkgever bijvoorbeeld meer zou moeten doen om gezonde lunchkeuzes te stimuleren. Met 38 procent zijn voornamelijk jongeren tot dertig jaar een groot voorstander van een gezondere lunch. Franke: “Waar vroeger een boterhammetje met pindakaas en een gekookt eitje volstond, stellen medewerkers tegenwoordig – ook bij ons – veel hogere eisen aan de inhoud van de werklunch. Dit brengt echter ook flink hogere kosten met zich mee, waarvoor we een kleine bijdrage vragen. Van alle medewerkers heeft overigens niemand daar een probleem mee”. Bij de ondervraagden waarbij voor de werklunch een bedrag wordt ingehouden op het (bruto)loon, vindt maar liefst 31 procent dit bedrag te hoog.

Minister Slob leest kleinkinderen graag voor en roept (groot)ouders op om vaker voor te lezen

Ministers Van Engelshoven en Slob (onderwijs) roepen op tot een leesoffensief. De leesmotivatie en –plezier van leerlingen daalt en dat heeft invloed op de leesvaardigheid. Die trend willen de ministers van onderwijs keren met een offensief, als aanvulling op andere bestaande manieren om lezen te stimuleren. Het doel van het offensief is voorlezen en lezen onder jongeren stimuleren. Want lezen leer je door voorgelezen te worden en door zelf te lezen.

Minister Van Engelshoven: “Nieuwe werelden ontdekken, avonturen beleven die je in het echt nooit zou meemaken en een kijkje geven in de gedachten van mensen die heel anders zijn dan jij. Lezen is prachtig! We gaan er alles aan doen om jongeren daar achter te laten komen. Daarvoor ligt er ook een rol voor ouders. Lees je kind voor!”

Vaste onderdelen in verbeterd curriculum
Het offensief bestaat uit meerdere acties, gebaseerd op een advies van Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad. Leesplezier en –motivatie worden vaste onderdelen van het verbeterde curriculum. Op deze manier kan modern en eigentijds onderwijs helpen om het leesplezier en –motivatie op de lange termijn te verbeteren. Op korte termijn komt er een publicatie aan alle scholen over wat werkt om het leesonderwijs te verbeteren. Ook gaan de ministers samen met onderwijs- en leesorganisaties in gesprek hoe het leesplezier vergroot kan worden. Hierbij zal extra aandacht zijn voor groepen die nu achterlopen, zoals vmbo’ers, jongens en leerlingen die meertalig zijn opgevoed. Bibliotheken krijgen een belangrijke rol in de aanpak. Bovendien roepen de ministers ouders en grootouders op hun kinderen of kleinkinderen regelmatig voor te lezen.

Dalende leesvaardigheid niet nieuw
Het is niet nieuw dat de leesvaardigheid en het leesplezier onder leerlingen daalt. Er wordt op verschillende andere manieren lezen gestimuleerd. Zo krijgen ouders bij de geboorte van hun kind een jeugdlidmaatschap voor de bibliotheek. Op scholen zorgt Bibliotheek op School ervoor dat kinderen gemakkelijk boeken kunnen lenen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt waardoor er in de komende jaren veel meer jeugdboeken beschikbaar komen bij de e-bibliotheek. Ook werd eerder bekend dat er extra geld komt voor onder andere lesprogramma’s over taal op basisscholen.

Kleinkinderen voorlezen
Minister Slob: “Lezen leer je door te doen. Door zelf te lezen en door voorgelezen te worden. Ik lees bijvoorbeeld graag mijn kleinkinderen voor. Ik geniet van zo’n moment. We gaan met deze aanpak lezen stimuleren. Tegelijkertijd roep ik ouders en grootouders op hun kinderen en kleinkinderen voor te lezen.”

Lezen vergroot welzijn
Lezen is niet alleen noodzakelijk om zelfstandig mee te doen in de maatschappij, maar uit onderzoek blijkt ook dat het ons leert om anderen beter te begrijpen en het ons welzijn vergroot.

ME trekt opnieuw ten strijde in Haagse wijk Duindorp

De politie hield maandagavond 2 december twaalf personen aan na wederom ongeregeldheden in de Haagse wijk Duindorp. Ook deze avond moest de Mobiele Eenheid (ME) worden ingezet om de rust te laten terugkeren.

Omstreeks 19.30 uur werd het onrustig in de wijk toen er met onder meer vuurwerk en stenen werd gegooid naar de politie. De politie hield uiteindelijk twaalf personen aan van 15 tot en met 58 jaar voor belediging, openlijke geweldpleging en het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Zes verdachten zijn minderjarig. Alle verdachten zitten nog vast en moeten nog verder worden verhoord. Rond middernacht werd het weer rustiger.

PlayStation is 25 geworden

Het was op 3 december 1994 dat Sony de eerste PlayStation uitbracht in Japan. Wie meetelt weet dat dit 25 jaar geleden is, tijd voor een feestje dus. De console was meteen een ongekend succes voor Sony. In de eerste week werden honderdduizend stuks verkocht en uiteindelijk ging de console meer dan honderd miljoen keer over de toonbank.

Dit kunstje werd later nog eens herhaald met PlayStation 2 en nu weer met PlayStation 4. PlayStation onderscheidde zich regelmatig door features door te voeren die voor veel mensen aantrekkelijk waren. Zo was PlayStation 2 ook een dvd-speler, terwijl PlayStation 3 juist een erg goedkope Blu-Ray-speler was.

Niet alleen door hardware wist PlayStation zich te onderscheiden. Denk aan series als Spyro the Dragon, Crash Bandicoot, Gran Turismo en nog zoveel meer. Ook third-parties voelden zich thuis op PlayStation met klassiekers als Resident Evil en Final Fantasy VII. Sony is in Software blijven investeren, waardoor we nu kunnen genieten van games als The Last of Us, Horizon: Zero Dawn, Spider-Man, God of War en wederom nog zo veel meer.

Het waren 25 mooie jaren en er volgen ongetwijfeld nog 25 betere jaren. Gefeliciteerd PlayStation!

Acht arrestaties voor groepsverkrachtingen

In een al langer lopend onderzoek naar groepsverkrachtingen zijn dinsdagochtend op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch arrestaties verricht. In alle vroegte werden acht mannen in de leeftijd van 18 tot 26 jaar uit ’s-Hertogenbosch en Rosmalen opgepakt. Hun woningen worden doorzocht.

De zaak kwam begin dit jaar aan het rollen. Afzonderlijk van elkaar deden drie tienermeisjes uit ’s-Hertogenbosch melding van verkrachting door meerdere jongens op verschillende momenten. In alle gevallen kwamen de meisjes in contact met leden van de groep, onder meer via social media. De meisjes werden vermoedelijk gedrogeerd en vervolgens in weerloze toestand misbruikt door meerdere jongens uit de groep. Soms werd er geweld gebruikt. Het misbruik vond plaats bij een garagebedrijf in ’s-Hertogenbosch. In april van dit jaar deden forensisch rechercheurs sporenonderzoek in een ruimte bij het bedrijf. In die ruimte zouden de verkrachtingen hebben plaatsgevonden.

Doorzoekingen
Tijdens de doorzoekingen van dinsdag worden niet alleen zaken in beslag genomen die als bewijs kunnen dienen. Ook worden er kostbare spullen in beslag genomen in verband met mogelijke schadevergoedingen aan slachtoffers, die later door de rechter kunnen worden opgelegd. Het rechercheteam heeft aanwijzingen dat er meer meisjes slachtoffer zijn geworden van de groep, maar daarover tot nu toe hebben gezwegen, bijvoorbeeld uit angst voor de jongens. Nu de jongens uit de groep vastzitten, is die drempel mogelijk lager.

Naaktfoto’s
Binnen het onderzoek zijn naaktfoto’s en ander beeldmateriaal naar voren gekomen. Als het gaat om beeldmateriaal van een minderjarige is het bezit en verspreiden ervan altijd strafbaar. Het valt onder kinderporno en wanneer wij dit soort beelden tegenkomen onderzoeken wij altijd de herkomst en de verspreiding. De impact die dit heeft op slachtoffers is enorm: “De gevolgen zijn hetzelfde als bij fysiek seksueel misbruik: schaamte, angsten, somberheid. Het liefste willen ze alles vergeten, maar omdat de beelden niet verwijderd kunnen worden, blijft de stress aanhouden. Dat bemoeilijkt de verwerking.“

De doorzoekingen van de woningen van de verdachten gaan zeker tot in de middag duren. De aangehouden jongens gaan in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

'Radioactief lijk niet gevaarlijk voor omgeving'

Als niet bekend is dat een overledene behandeld is geweest met radioactieve stoffen, hebben mensen die betrokken zijn bij de uitvaart kans om blootgesteld te worden aan straling. In de uitvaartsector kan een dergelijke situatie 1 à 2 keer per jaar voorkomen. Direct betrokkenen ontvangen hierbij minder straling dan de jaarlijkse, natuurlijke hoeveelheid. Bij een crematie is de blootstelling van omwonenden aan straling die vrijkomt gering.

Om bepaalde ziekten (zoals prostaatkanker) te behandelen krijgen patiënten radioactieve stoffen toegediend, bijvoorbeeld via een infuus of een pil. Door de behandeling kunnen deze patiënten tijdelijk zelf een bron van straling worden en mensen in hun directe omgeving aan straling blootstellen. Dit kan ook gebeuren als een patiënt na een behandeling overlijdt en daarna wordt begraven of gecremeerd. Als bekend is dat de patiënt een bron van straling is, kunnen maatregelen worden genomen om de blootstelling te beperken.

Als dit niet bekend is, kunnen mensen worden blootgesteld aan extra straling. De meest blootgestelde personen zijn familieleden en werknemers van uitvaartorganisaties die betrokken zijn bij de verzorging van de overleden patiënt. De berekende blootstelling is in deze gevallen lager dan de maximaal toegestane waarde. Bij werknemers die een crematie uitvoeren, kan de blootstelling van de huid hoger zijn dan de maximaal toegestane waarde. Hoe meer tijd er zit tussen de behandeling en overlijden, hoe lager de blootstelling in alle gevallen zal zijn.

Als de overledene wordt gecremeerd, is de maximale extra blootstelling van omwonenden van het crematorium gering. Deze is lager dan de blootstelling aan natuurlijke straling die iedereen in twee dagen ontvangt.

OM eist 15 maanden cel voor 10 miljoen illegale sigaretten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in de rechtbank Rotterdam tot 15 maanden maanden gevangenisstraf geëist tegen een 40-jarige man uit Brunssum. Het OM verwijt de verdachte in augustus 2017 meer dan 10 miljoen namaaksigaretten voorhanden te hebben. Als de sigaretten in Nederland op de markt waren gebracht, zou er circa 2,3 miljoen euro aan heffingen, zoals accijns en omzetbelasting, zijn ontdoken.

Container
In augustus 2017 ontving de FIOD een tip dat er een container volgeladen met illegale merksigaretten in de haven van Rotterdam zou worden gelost. Op het ladingsbewijs stond dat er in de container 1350 dozen met elektrische ventilatoren in zouden zitten. Een rare koop voor een bedrijf dat, volgens het uittreksel van de Kamer van Koophandel, handelde in chemische grondstoffen en chemicaliën, decoratie- en cadeauartikelen. De container zou afgeleverd worden in Brunssum. Op 25 augustus 2017 werd de container gecontroleerd door speurhonden van de Douane. De tabaksspeurhonden sloegen aan op de container en de röntgenbeelden toonden ook een afwijkend beeld.

Heterdaad
Drie dagen later werd de container opgehaald en overgebracht naar Brunssum. Daar werd verdachte door een observatieteam op heterdaad betrapt samen met drie handlangers. Volgens de officier zou de container in een vrijstaande loods zijn geplaatst. De dozen uit de container werden gelost en in een vrachtwagen en twee bestelbusjes geplaatst. Uit onderzoek bleek in de bruine kartonnen dozen gevuld waren met sloffen sigaretten van merknamen. De sloffen zijn vervolgens onderzocht en daaruit bleek dat het geen echte merksigaretten waren. Ook bleek dat de verdachte vermoedelijk op de hoogte was van de komst van de container met namaaksigaretten. Hij was volgens de officier druk bezig deze sigaretten aan de man te brengen. Afnemers kregen de sloffen tegen ‘een vriendenprijsje’ aangeboden.

Ernst van de feiten
Accijnsfraude veroorzaakt grote financiële schade doordat accijns en andere belastingen niet worden afgedragen. Naast financiële redenen is er ook schade voor de volksgezondheid. De Nederlandse regering ontmoedigt actief het roken van tabaksproducten. Wanneer er goedkopere sigaretten op de markt komen waarover geen belasting wordt geheven, wordt dit beleid ondermijnd en zal er meer gerookt worden. Verder blijkt uit verschillende onderzoeken dat gesmokkelde en illegaal geproduceerde sigaretten vaak gevaarlijker zijn voor de volksgezondheid dan sigaretten en tabak die via het normale circuit verkocht worden. Illegale sigaretten en tabak bevatten vaak meer schadelijke stoffen. In deze zaak is er naast accijnsfraude ook sprake van merkvervalsing. De aangetroffen tabak was verpakt in verpakkingen waarop valse merknamen zichtbaar waren. Hierdoor is de consument misleid.

Strafeis
De verdachte is op heterdaad betrapt en had toegang tot de dozen met sigaretten. Volgens het OM had de verdachte ook toegang tot de dozen met nepsigaretten. Hij was bezig met het lossen van de sloffen en laadde deze dozen op verschillende pallets. De officier van justitie eiste op de zitting 15 maanden gevangenisstraf waarvan 5 voorwaardelijk tegen de verdachte. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

NHL: Sabres vegen Devils van het ijs

De ijshockeyers van de Buffalo Sabres hebben een bijzonder overtuigende zege gepakt. De ploeg walste over de New Jersey Devils heen, vooral door een spectaculaire eerste periode.

Al binnen drie minuten opende Jack Eichel de score en amper twee minuten later stond het dankzij Jeff Skinner al 2-0. Nog eens twee minuten later had ook Conor Sheary de puck in het doel liggen en na nog tien minuten spelen tekende Sheary ook voor de 4-0.

Rasmus Asplund sloot de eerste periode af met een goal en dus een 5-0 stand voor de Sabres, Victor Olofsson ging vroeg in de tweede periode door waar de ploeg gebleven was. Richting de helft van de periode redde Nico Hischer uit de powerplay de eer voor de Devils, Henri Jokihärju beantwoordde dat kort daarop met de 7-1 en daar bleef het verrassend genoeg bij.

Uitslagen NHL maandag
Buffalo Sabres - New Jersey Devils 7-1
New York Rangers - Vegas Golden Knights 1-4
Detroit Red Wings - New York Islanders 1-4
Chicago Blackhawks - St Louis Blues 0-4
Anaheim Ducks - Los Angeles Kings 4-2

Sabres - Devils (Bron: YouTube)

Doden en wegmaken van lijk van vader: meer onderzoek nodig

Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft maandag in een tussenuitspraak besloten dat er meer onderzoek nodig is in de zaak tegen een man die ervan wordt verdacht zijn vader gedood te hebben. Hij zou daarna het lichaam hebben weggemaakt door het in de Zuid-Willemsvaart te gooien. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde de man eerder tot 20 jaar gevangenisstraf.

In mei 2016 zag een getuige een pakket drijven in de Zuid-Willemsvaart bij Helmond. Het bleek om het ingepakte lichaam van een 67-jarige man te gaan. De zoon van de man kwam in beeld als verdachte, maar blijft ontkennen dat hij iets met de moord op de man en het wegmaken van het lichaam te maken heeft. Toch veroordeelde de rechtbank hem onder andere op basis van zoekopdrachten in zijn mobiele telefoon.

Meer onderzoek
De verdediging van de verdachte heeft tijdens een eerdere zitting om meer onderzoek gevraagd. Volgens de verdachte is zijn telefoon namelijk gehackt vanuit het buitenland en zijn de aangetroffen zoekopdrachten door de hacker ingevoerd. Het hof vindt na beraadslaging dat het onderzoek niet volledig is geweest en dat een deskundige moet onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat er door derden met de telefoon van de verdachte is geknoeid.

Daarnaast moet er ook meer onderzoek worden gedaan naar de aangetroffen bestanden op de laptop van het slachtoffer. De verdachte heeft in hoger beroep als alternatief scenario geschetst dat zijn vader zou zijn vertrokken met een internet-date. Op de laptop van het slachtoffer staat een chatsessie. Er bestaan echter verschillen tussen die bestanden en de originele conversatie, die is opgevraagd bij de datingsite. Het hof verwijst de zaak naar de raadsheer-commissaris om beide scenario’s nader te onderzoeken.

Belasting op industriŰle luchtvervuiling veelbelovend

Een belasting op industriële luchtvervuiling (zoals fijnstof) kan ervoor zorgen dat de vervuilende uitstoot grotendeels verdwijnt en is praktisch uitvoerbaar. De maatschappelijke schade door luchtvervuiling, voor een groot deel gezondheidsschade, is hoger dan de kosten voor de industrie om deze terug te dringen. Dit staat in het zojuist gepubliceerde onderzoek ‘Een belasting op luchtvervuiling in de Nederlandse industrie’ van het Centraal Planbureau (CPB) dat kijkt naar de sectoren staal, basisplastics (ethyleen) en kunstmest.

Het CPB concludeerde in 2018 al dat beprijzing van vervuilende uitstoot effectief kan zijn. Nu is onderzocht hoe dat voor de industrie uitpakt. Bij een belasting die gelijk is aan de maatschappelijke schade, wordt het voor bedrijven voordeliger om technologie (zoals filters) te gebruiken om de emissies terug te dringen, dan om via de belasting voor de uitstoot te betalen. Wel stijgen daardoor de productiekosten in de Nederlandse industrie. Dit kan een daling van de vraag naar hun producten tot gevolg hebben. Bedrijven zouden nu al maatregelen kunnen nemen om de emissies te verlagen want de technologie bestaat al, maar de bestaande regelgeving verplicht ze hier niet toe.

Het invoeren van een dergelijke belasting is praktisch mogelijk. Grotere bedrijven rapporteren hun vervuilende uitstoot en de maatschappelijke kosten van luchtvervuiling per stof zijn ook berekend. Luchtvervuiling kan ook zonder belasting afnemen als gunstig bijeffect van maatregelen tegen CO2-uitstoot, maar dit gebeurt pas op de langere termijn als het klimaatbeleid strenger wordt. Een belasting op luchtvervuiling zorgt daarnaast voor een veel grotere afname van emissies.

De vraag is voor welke delen van de economie een belasting zou moeten gaan gelden als deze echt wordt ingevoerd. Andere grote uitstoters naast de industrie zijn bijvoorbeeld de landbouw en het verkeer. Wat in deze sectoren de effecten van een belasting zouden zijn, vraagt nader onderzoek. De beprijzing van industriële luchtvervuiling heeft weinig effect op de stikstofproblematiek.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: wederom mist en glad

Met name in het oosten van het land bevinden zich momenteel wolkenvelden, elders is er weinig bewolking. Met name in het zuiden is het nevelig en plaatselijk komen er mistbanken voor, die lokaal verkeersbelemmerend kunnen zijn. De mist kan zich in de loop van de ochtend noordwaarts uitbreiden, mogelijk tot aan het midden van het land in de middag. De mist zal voor een groot deel ook overgaan in nevel en laaghangende bewolking. Elders is vandaag geregeld de zon te zien, al drijven er soms ook wolkenvelden over. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in gebieden waar mist of laaghangende bewolking aanwezig blijft tot 8°C langs de noordwestkust. De wind draait naar zuidwest en is zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

In de avond en nacht naar woensdag breidt het gebied met laaghangende bewolking en nevel zich nog wat verder noordwaarts uit. Vooral in het zuidoosten zou zich opnieuw mist kunnen gaan vormen. Het uiterste noorden houdt waarschijnlijk enkele opklaringen. De minimumtemperatuur ligt in het midden en zuiden rond of iets boven het vriespunt, in het noorden blijft de temperatuur ruim boven nul. De wind is zwak tot matig uit een overwegend zuidwestelijke richting. In het noordelijk kustgebied is de wind af en toe vrij krachtig.

Woensdagochtend begint grijs met nevel en vooral in het zuiden ook mist. De mist zal op veel plaatsen overgaan in nevel en laaghangende bewolking. Het zuidoosten heeft in de middag de grootste kans op wat zon. In de avond is er op steeds meer plaatsen opnieuw sprake van mist. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +2°C in gebieden met nevel en laaghangende bewolking tot +5°C in het zuidoosten wanneer de zon er bij komt. In het noorden staat er een matige zuidwestenwind, in het zuiden staat er een zwakke zuidoostelijke wind. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

In Spanje ziet het er mooi uit. Dit is het meer bij La Viñuela. (Foto: Kroezel)
In Spanje ziet het er mooi uit. Dit is het meer bij La Viñuela. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Meer zzp'ers positief over financiŰle positie bedrijf

In 2019 zijn meer zelfstandig ondernemers zonder personeel positief over de financiële situatie van hun bedrijf dan vier jaar geleden (53 tegen 43 procent). Ook zijn zij vaker tevreden met hun inkomen en over het behoud van opdrachten. Een gunstige beoordeling van de financiën gaat samen met meer animo om te sparen voor het pensioen. Dit blijkt uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van het CBS en TNO.

Nederland telt 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Hun aantal is de afgelopen jaren voortdurend gestegen. De meeste zzp’ers zijn zelfstandig ondernemers: zij werken voor eigen risico of rekening in een eigen praktijk of bedrijf. Via de ZEA is bekend hoe zij de financiële positie van hun bedrijf beoordelen, of zij tevreden zijn met hun inkomen en het behoud van opdrachten, en welke pensioenvoorzieningen zij hebben getroffen.

Ruim de helft positief over financiële situatie bedrijf
Met het aantrekken van de economie en de toename van de koopkracht in de afgelopen paar jaar is de stemming onder zelfstandig ondernemers zonder personeel verbeterd. In 2019 is 53 procent positief over de financiële situatie van het bedrijf. Vier jaar eerder was dat nog 43 procent. De ondernemers zijn ook iets vaker tevreden over de hoogte van hun inkomen en hebben meer vertrouwen in het behoud van opdrachten. Bovendien maakt een groter deel van de ondernemers zich geen zorgen over de toekomst van het bedrijf.

Zelfstandig ondernemers zonder personeel die voornamelijk eigen arbeid aanbieden zijn positiever over de financiële situatie van hun bedrijf dan degenen die voornamelijk producten verkopen. Bij beide groepen is de afgelopen vier jaar het aandeel toegenomen dat de financiële situatie van het bedrijf positief beoordeelt. Het grootste verschil is te vinden bij de laagopgeleide zelfstandig ondernemers die arbeid aanbieden. In 2015 waren die het minst positief, nu ligt het aandeel dat de financiële situatie als (zeer) goed beoordeelt op ongeveer hetzelfde niveau als dat van middelbaar en hoogopgeleiden.

Laagopgeleide zelfstandig ondernemers die eigen arbeid aanbieden, werken vaak als bouwarbeider (28 procent), als persoonlijk dienstverlener, schoonmaker of keukenhulp (13 procent) of in beroepen in transport en logistiek (12 procent). Vooral de laagopgeleide bouwarbeiders beoordelen hun situatie in 2019 beduidend beter. Hoogopgeleide ondernemers die voornamelijk eigen arbeid aanbieden, werken vaak in bedrijfseconomische en administratieve beroepen (24 procent) of in zorg- en welzijnsberoepen (17 procent). Zelfstandig ondernemers die voornamelijk producten verkopen, werken ongeacht hun onderwijsniveau meestal in commerciële beroepen (32 procent) of als tuinder, akkerbouwer of veeteler (21 procent).

Meer ondernemers leggen geld opzij voor pensioen
De meeste zelfstandig ondernemers zonder personeel hebben pensioenvoorzieningen getroffen (82 procent). Ondernemers die de financiële situatie van hun bedrijf als slecht beoordelen, treffen minder vaak voorzieningen (68 procent) dan degenen die hun situatie als goed (87 procent) of zeer goed (94 procent) beoordelen.

De grootste groep zelfstandig ondernemers bouwt pensioen op of heeft dat gedaan in een pensioenfonds via werk in loondienst (45 procent). Zij hebben eerder in loondienst gewerkt of hebben naast hun werk als zelfstandig ondernemer tevens een baan als werknemer.

Vanaf 2017 vraagt het CBS naar de pensioenvoorzieningen van zelfstandig ondernemers. Vergeleken met 2017 bouwen zelfstandig ondernemers in 2019 vaker pensioen op door te sparen of te beleggen. In 2017 was dat 37 procent, in 2019 43 procent. Vooral de ondernemers die de financiële situatie van hun bedrijf als goed of zeer goed beoordelen, sparen of beleggen, respectievelijk 51 procent en 72 procent.

Bron: CBS, TNO

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.