iPhone 15 Plus

Het  is even geleden dat ik zelf een iPhone heb gehad, maar de iPhone 15 is wat dat betreft een goed moment om even weer te zien hoe groen het gras aan de overkant is. Het mag geen verrassing zijn dat Apple weer een lekkere smartphone heeft geleverd die bijna op alle vlakken uitstekend presteert.

Wij mochten dit jaar de iPhone 15 Plus testen. Dit model heeft ten opzichte van de duurdere ‘Pro’-varianten een aantal duidelijke minpunten, maar het verschil tussen de twee modellen is niet zoals met de iPhone 14 dermate groot dat de verleiding om de toch al verpulverde portemonnee nóg wijder open te trekken een stuk minder is. De nieuwe Pro-modellen hebben relatief weinig spannende upgrades gekregen, terwijl de reguliere iPhone 15 (Plus) een inhaalslag heeft gemaakt door de twee belangrijkste features van de iPhone 14 Pro (Max) over te nemen: Dynamic Island en de 48-megapixel hoofdcamera.

Okay, je hebt dan geen titanium behuizing en andere leuke foefjes zoals de extra telelens camera, maar wat overblijft is nog steeds een hele mooie premium telefoon. Dat mag ook wel, want de vraagprijs mag dan ten opzichte van vorig jaar gezakt zijn, je betaalt nog altijd zo’n duizend euro voor deze toestellen. Maar goed, Dynamic Island. Voor als je het niet kent: de notch op de iPhones is geüpgraded naar een soort statusbalk die handige informatie en updates kan geven voor allerlei applicaties en widgets. Het is absoluut een gimmick, maar ik was verrast hoe deze feature de boel net iets speelser, dynamischer en eleganter maakt.

De andere mooie feature is de primaire camera waarmee je maximaal 48-megapixel foto’s mee kunt schieten. Ik keek als nieuwe vader hier naar uit, want nu kan ik nog betere foto’s van de kleine in mijn familieapps spammen. Een van mijn favoriete camerafuncties is de manier waarmee je altijd portretfoto’s kunt maken. Als je een persoon of huisdier fotografeert kun je er daarna voor kiezen om aan de hand van kunstmatige intelligentie de achtergrond alsnog te vervagen. Het is handig om die extra flexibiliteit in de nabewerking te hebben, want als amateur fotografeer je niet vaak het perfecte moment met de juiste instellingen. Voeg daar nog een goede optische zoom-functie aan toe en ik had voor mijn gevoel meer dan genoeg in huis om mooie plaatjes te schieten.

Zijn dit soort features dan voldoende om zo’n dure telefoon in huis te halen? Laten we eerlijk zijn: als je in de afgelopen twee of zelfs drie jaar een smartphone hebt gekocht ben je niet nu al een een upgrade toe. De afgelopen jaren is de vooruitgang in deze industrie vrij marginaal geworden en tegenwoordig moeten we het vooral hebben van kleine updates en leuke gimmicks.

Dit jaar is er dankzij de Europese Commissie wel een nieuwe extra bijkomstigheid: we zijn eindelijk van die vervelende Lightning-poort af! Apple moest verplicht overgaan op USB-C en dat betekent dat we nu richting een gemeenschappelijke oplaadpoort voor alles werken. Over opladen gesproken, de iPhone 15 heeft een behoorlijk trage laadsnelheid omdat het minder dan 30W vermogen aanneemt. De accuduur is gelukkig wél prima, de iPhone 15 Plus hoeft bij mij niet eens elke dag in de oplader.

Een van de grootste minpunten van de reguliere iPhone 15-modellen is toch wel de 60Hz ververssnelheid van het scherm. Dat is inmiddels echt verouderd en helaas ook goed merkbaar. De Pro-modellen hebben uiteraard een 120Hz scherm, maar geef ons proleten dan minimaal 90Hz. Over andere elementen is er verder weinig over te klagen. Het voorgenoemde scherm is lekker fel (maximaal 2000 nits) en zelfs HDR-content begint er goed uit te zien. Verder is de A16 Bionic chip in de iPhone 15 (Plus), die vorig jaar in de iPhone 14 Pro-modellen zat, nog altijd meer dan goed genoeg. Je kunt prima multitasken, relatief zware games zoals Genshin Impact goed draaien en foto’s maken tegelijk zonder dat de boel gaat haperen. Op dit moment lijkt me niet dat er veel mensen zijn die meer nodig hebben.

Conclusie:
De iPhone 15 (Plus) is een mooie smartphone die merkbaar een stuk beter is dan mijn vorige telefoon (Samsung S20). Het is jammer dat het opladen langzaam is en dat de ververssnelheid op de reguliere modellen zo laag is, maar de aangename verrassing van hoe goed Dynamic Island werkt maakt dat grotendeels goed. Voeg daar nog de scherpe hoofdcamera, de USB-C-poort en de snelle chip aan toe en je mag toch spreken van hele aardige upgrades in een verder uitstekende telefoon.