Boek: 1914-1918 Door Duitse ogen - André Gysel

Bijna honderd jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog. Dit was de eerste oorlog die bijna voor de ogen van de media plaatsvond. Logisch dus ook dat er heel veel foto’s zijn van alles wat maar met deze oorlog te maken heeft. Tot nu toe zijn er heel veel boeken verschenen met foto’s, maar er waren er maar weinig tot geen die het geheel vanaf de Duitse kant bekeken. Andre Gysel maakt daar met het boek 1914-1918 door Duitse ogen een eind aan.

De hoofdstukken in dit boek zijn verdeeld over meerdere thema’s waarin de foto’s verdeeld zijn. Zo gaan er delen over de bewegingsoorlog, de propagandaoorlog, begraafplaatsen en bijvoorbeeld de Duitse legerleiding. De meeste foto’s zijn voorzien van commentaar over waar het over gaat of wat het zou kunnen zijn. Als iets niet 100% zeker is, geeft de schrijver zijn mening en is het ook duidelijk dat dit waarschijnlijk zo is.

De stukken uit dagboeken van soldaten over gebeurtenissen kwamen voor mij persoonlijk heel onverwacht. Dit is iets wat je bij een fotoboek niet zou verwachten, maar het geeft wel een mooi beeld bij de foto’s. Het meest bijzondere hoofdstuk moet haast wel het hoofdstuk zijn dat over de briefkaarten van Otto gaat. Deze kaarten zijn in het zogenaamde Sütterlinschrift geschreven. Deze zo goed als onleesbare schrijfstijl werd eerst naar het Duits omgezet en daarna naar het Nederlands, beide teksten staan erbij plus een foto van het originele schrift.

Veel van de foto’s in dit boek zijn niet van zeer goede kwaliteit. Dit komt doordat het vaak foto’s waren in de vorm van briefkaarten. Toch is alles verder in een zo hoog mogelijke kwaliteit afgedrukt. Koppel dat aan de zeer uitgebreide omschrijvingen bij de foto’s en je hebt een schitterend boek in handen. Niet alleen voor de doorgewinterde WO1 freak maar ook voor de gewone lezer.