Boek: KonMari - Spark Joy

Vorig jaar kwam haar boek Opgeruimd uit wat een regelrechte hit werd. Marie Kondo ofwel KonMari komt nu met een opvolger: Spark Joy wordt gebracht als een geïllustreerde masterclass in de kunst van het opruimen.

Het verschil tussen Opgeruimd en Spark Joy is dat Spark Joy dieper ingaat op de methode, je kunt het boek echt als naslagwerk gebruiken en hoe je "opgeruimd" toepast op je spullen. Het is een samenvatting van de Konmari – methode en is ingedeeld in 3 delen: de KonMari-supertips, de opruim-encyclopedie en het magische effect. Het bevat een register zodat je meteen kan beginnen met de categorie die jij wilt.

In het eerste deel geeft KonMari de Konmari-supertips, ze gaat ze dieper in hoe je kunt aanvoelen hoe je blij wordt van iets. Soms kost dat namelijk moeite en daar heeft ze een goede uitleg voor. Voor de nuchtere Nederlander is het misschien wat lastig maar word je er blij van dan mag je het houden. Er zijn natuurlijk ook spullen waar je niet blij van wordt, ook dit legt ze uit. Ze maakt ook duidelijk hoe belangrijk het is dat je tijd en moeite stopt in het opruimen. Verder leert ze je in de volgende hoofdstukken hoe je je een moodboard moet maken en de grondbeginselen van opbergen.

Konmari Spark joy
Konmari Spark joy

Het tweede deel van het boek is het grootste deel van het boek. Ze neemt je mee van je kledingkast, boeken, Komono (categorie overige spullen) tot je verzameling foto's. Je leert hoe je ze moet opruimen, er staan zelfs plaatjes bij hoe je je kleding moet opvouwen. Na vragen van lezers van het eerste boek heeft ze in dit boek getracht delen te visualiseren zodat je een idee hebt hoe je moet opruimen, opvouwen etc. Waar kwam ik achter? Ik deed het op de manier die ik op Youtube had gevonden maar die bleek met de plaatjes als naslagwerk erbij toch niet helemaal juist te zijn. Toch weer wat geleerd.

Het resultaat zou er mogen zijn als je het derde deel leest. Als je opruimt op de KonMari manier dan krijg je niet alleen een stralend huis maar ook je leven wordt beïnvloed. Je krijgt meer balans in je liefdesleven. Ook krijg je aanwijzingen om anderen te leren opruimen en hoe je moet omgaan met huisgenoten die niet opruimen. Het uiteindelijke doel van al dat opruimen is dat je de spullen houdt waar je blij van wordt, na het eerste shockeffect van het verzamelen van de verschillende categorieën, hou je de spullen met mooie herinneringen.

KonMari leert je om je spullen lief te hebben en er goed voor te zorgen. Het blijft voor mij toch een redelijk ver-van-mijn-bedshow, ben toch wel wat nuchter hierin maar mijn klerenkast is inmiddels al op de KonMari manier opgeruimd en ingericht. Het geeft mij toch wel wat overzicht. Wat wel duidelijk is dat als je op deze manier gaat opruimen het je veel tijd kan schelen, maar die tijd moet je er wel voor uittrekken. En of je er gelukkiger van wordt? Dat laat ik aan jou!

Het boek is echt een aanvulling op haar eerste boek en wordt ook als zodanig gebracht. Maar natuurlijk is het ook heel goed op zichzelf te lezen en gebruiken.