Gadget: PocketBook Aqua

E-readers: de een zweert erbij de ander heeft liever the real deal: een echt boek. Een kleiner groepje leest liever op hun tablet. Dit laatste groepje heeft voornamelijk een uitdaging als het gaat om met deze zomerse temperaturen ook buiten nog iets te kunnen lezen. Over het algemeen worden tablets dan volkomen onleesbaar. Een e-reader biedt dan weer uitkomst, maar als je naar het strand gaat, kunnen ook die een probleem opleveren: water en zand. PocketBook heeft met de Aqua een e-reader die hiertegen bestand is op de markt gebracht.

De Pocketbook Aqua ziet er uiterlijk redelijk standaard uit: een 6" scherm een aantal knoppen en een USB-aansluiting. Wat hierbij echter opvalt, is het kapje over die USB-aansluiting en de knoppen die helemaal afgedekt zijn. De knoppen werken hierdoor wel iets stroever dan normaal, maar dit is nergens irritant. Ook het scherm sluit naadloos aan op de behuizing, wat natuurlijk essentieel is voor de stof- en waterdichtheid. Veel meer vergelijkingsmateriaal dan de BeBook Neo die ik een paar jaar geleden reviewde heb ik niet, maar in vergelijking daarmee is de Aqua met zijn 170 gram heel erg licht. Hierdoor is hij nog makkelijker mee te nemen naar bovengenoemd strand. Verlichting heeft deze e-reader helaas niet.

Met een 1GHz CPU en 256MB RAM en een E Ink Pearl™-scherm met thin film touch-technologie zit het op het gebied van de hardware ook wel goed. Het bekijken van een internetpagina of het werken in een van de apps gaat goed en van vertraging is, naast de trage e-ink-schermopbouw, niks te merken. Er is geen slot voor een sd-kaart aanwezig maar de 4GB ingebouwde opslagruimte is ruim voldoende om een behoorlijk aantal boeken kwijt te kunnen. Het accugebruik kan ik helaas weinig over zeggen, maar deze lijkt wel op hetzelfde niveau te zitten als veel andere e-readers. De WiFi-adapter werkt op de gangbare 2,4GHz netwerken.

Je kunt op twee manieren boeken toevoegen aan de e-reader: op de aloude manier als hij aan je pc verbonden is met een USB-kabel of via Dropbox. De voorgeïnstalleerde Dropbox-app maakt na het inloggen een aparte folder binnen je Dropbox aan waar je de bestanden naartoe kunt kopiëren. Ook kun je direct boeken kopen en downloaden via Bookland.

Naast boeken lezen zijn er nog wat andere applicaties geïnstalleerd op de PocketBook Aqua: je kunt foto’s bekijken, een paar spelletjes (patience, schaken en sudoku) spelen, er is een kalender, een rekenmachine en een RSS-reader. De RSS-reader komt standaard met een aantal kanalen voorgeconfigureerd, maar je kunt ook je eigen kanalen toevoegen. Helaas klinkt dit beter dan dat het is. De app lijkt regelmatig te crashen en is verre van stabiel. Deze zou ik dus niet al te hard mee laten tellen als je naar een e-reader aan het zoeken bent. Mochten er meerdere mensen gebruik maken van de reader dan kan je ook aparte profielen aanmaken voor deze gebruikers.

Het lezen an sich werkt heel goed op de PocketBook Aqua. Voor het compleet opnieuw bijwerken van de pagina kun je kiezen uit nooit, iedere pagina of om de drie, vijf of tien pagina’s. Het lettertype kun je afhankelijk van het type document zelf bepalen. Verder kun je natuurlijk het zoomlevel, de sprong tussen lettertypen, de regelafstand, paginamarges en de tekstrichting bepalen (links naar rechts of rechts naar links). Of het scherm in portrait- of landscapemodus gebruikt moet worden, kan de gebruiker natuurlijk ook zelf bepalen. Al deze opties zijn binnen handbereik als er een boek gelezen wordt.

Natuurlijk moesten we ook de waterdichtheid testen. Ik heb er mee onder de douche gestaan en buiten in de regen gehouden maar hij gaf geen krimp. De stofdichtheid heb ik niet kunnen testen, maar met een IP-code IP-57 zou dit over het algemeen wel goed moeten zitten.

Al met al is de PocketBook Aqua dus de ideale e-reader om mee te nemen naar het strand. Hij kan goed tegen het stof en als de zee er een keer overheen spoelt, is dat ook niet erg. Hij leest fijn maar van de apps moet je je niet te veel voorstellen. De verlichting mis ik persoonlijk niet, ik lees dan ook met name bij daglicht.

Specificaties:

Beeldscherm 6 inch E Ink Pearl™ E Ink Pearl (600×800), 166 dpi
Materiaal scherm Glas
Aanraakscherm Capacitief multi-sensor (Film Touch)
Voorverlichting -
Grijstinten 16
Processor 1 GHz
Functioneel geheugen 256 MB
Flash-geheugen 4 GB (De werkelijke interne opslagruimte kan afwijken, afhankelijk van de software-instellingen op uw apparaat)
Accu Li-Ion, 3,7 W, 1300 mAh tot één maand zonder op te laden (hierboven genoemde levensduur en waarden zijn afhankelijk van gebruiksmodus, verbindingen en instellingen)
Draadloze verbinding Wi-Fi (802.11 b/g/n)
USB-aansluiting Micro USB
Uitbreidbaar geheugen -
Audio-uitgang -
E-book-indelingen EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI)
Afbeeldingsindelingen JPEG, BMP, PNG, TIFF
Aanvullende kenmerken ReadRate, DropBox, Boekwinkel, Browser, Rekenmachine, Kalender en klok, Chess, Woordenboek, Klondike, Fotoalbum, RSS, Sudoku, Handgeschreven notities
Schermmateriaal Plastic, zacht
Kleur donkerblauw
Afmetingen 114,6 х 174,4 х 9 mm
Gewicht 170 g
Developer Obreey Products