DVD: The Thaw

De mammoet. Veel mensen zien hem als de harige versie van de olifant ten tijde van de prehistorie. Vele duizenden jaren terug is dit beest uitgestorven en vormt dus geen gevaar meer voor de mensheid... Of toch wel? The Thaw laat je zien wat een parasiet uit de oudheid kan doen met mensen van vandaag de dag.

Thaw

David Kruipen (Val Kilmer) vindt in een deels ontdooide gletsjer ten noorden van Canada een perfect behouden exemplaar van een mammoet. Zijn dochter Evelyn (Martha McIsaac) komt met een kleine groep andere studenten naar het Noordpoolgebied om de ontdekking te bekijken. Bij aankomst blijkt het complete kamp verlaten te zijn. De onderzoekers hebben een kamp opgeslagen in de buurt van de opgraving, maar al snel blijkt dat een parasiet afkomstig uit de mammoet flink aan het werk is geweest. Evelyn en de rest van de studenten moeten vechten voor hun eigen leven om niet besmet te raken. Als de studenten niet snel handelen en de parasiet vernietigen, kunnen er wereldwijde consequenties volgen.

Hoe gaar of goedkoop bovenstaande synopsis ook mag klinken, de film is verre van verkeerd. Door het acteerwerk van de studenten en onderzoekers en de spanningsopbouw heeft The Thaw geen muziek nodig om je op het puntje van je stoel te laten zitten. Dit is toch iets waar veel Amerikaanse films lak aan hebben: vele films vallen of staan bij de soundtrack. Hier hoor je alleen muziek op punten waar het al spannend is, zodat het moment nog intenser wordt. Een goede keuze om dit zo te doen.

Naarmate de film vordert krijg je soms het gevoel alsof je naar The Thing van John Carpenter zit te kijken. Een complex wat is afgesloten van de buitenwereld, parasieten, zeer vreemde gebeurtenissen, stervende mensen en natuurlijk sneeuw en ijs. Toch zit er veel meer bloed, dood en verderf in dan in Carpenters (meester)werk. En dat er gruwelijk materiaal in zit, wordt al zeer snel duidelijk. De infecties worden volledig in beeld gebracht, net als de 'medische aanpakken' en de 'post mortem'.

Als er dan toch een minpunt gezegd moet worden, dan is het de input van Martha McIsaac. Ze is veel te schattig en te lief om een zware rol als deze op haar te nemen. Ze doet het zeker niet verkeerd, maar de overtuiging is er niet goed genoeg. Je gelooft niet in haar.
Voor de extra's hoef je het ook niet te doen. Naast vier trailers is het ook afgelopen met het bonusmateriaal. Een klein beetje spijtig is het einde, wat je eigenlijk wel een beetje kan raden. Het is alleen op een manier gebracht waardoor je er toch vrede mee hebt dat het zo makkelijk eindigt.

Des te groter de verspreiding wordt, des te kriebeliger je zelf ook wordt. Je kleren beginnen te jeuken op je huid, je zit niet lekker meer... De film heeft me flink te pakken gehad voor de 84 minuten durende rit. Grijpt The Thaw jou ook?