DVD: Redacted

reĚdact: to prepare, edit or revise for publication


Brian De Palma is een gevierd regisseur, maar wie naar zijn oeuvre kijkt kan haast niet anders dan concluderen dat hij al jaren teert op een aantal successen als Scarface en The Untouchables. Beide geweldige films, maar sinds begin jaren '90 heeft hij niets interessants meer gemaakt. Zijn laatste film, The Black Dahlia, was een pijnlijke flop. Een nieuwe De Palma blijft door zijn naam en faam echter altijd wel iets om naar uit te kijken, zo ook met Redacted. De film, met een boeiend en riskant thema (oorlogsmisdaden in Irak), werd bekroond met een zilveren Leeuw voor beste regie in VenetiŰ. De Palma lijkt weer op zijn oude niveau te komen, door terug te keren naar zijn experimentele beginperiode.
Naast de naam van de regisseur is het vooral ook de vorm die Redacted interessant maakt. De film volgt een aantal Amerikaanse soldaten die uiteindelijk tot verkrachting en moord van weerloze burgers overgaan. Het verhaal wordt met behulp van meerdere bronnen verteld, om het uiteindelijk tot een realistisch geheel samen te laten vallen. Centraal staan de opnames die door ÚÚn van de soldaten wordt gemaakt, maar ook verschillende blogs, een Irakees journaal en een Franse documentaire worden gebruikt om een realistisch ogend drama neer te zetten. Helaas leidt de vorm teveel af van de inhoud, waardoor de boodschap ernstig wordt afgezwakt. Realistisch is het ook niet echt te noemen, want ondanks de diverse bronnen en het (voor Amerikaanse begrippen) lage budget ziet alles er nog steeds erg gelikt en geregisseerd uit.

Daarnaast is de initiŰle boodschap van De Palma ook niet echt sterk te noemen. De thematiek mag dan wel niet nieuw zijn voor hem, met Casualties of War in 1989 behandelde hij de misdaden van Amerikanen in Vietnam, maar veel vernieuwend doet hij inhoudelijk gezien ook niet. De les die hij Amerikanen probeert te geven (voor Europeanen lijkt het een stuk minder schokkend om Amerikaanse soldaten dit te zien doen) komt daardoor totaal niet over. De film voelt erg afstandelijk, ondanks de vele 'home-videos'. Het verdient respect dat iemand met een totaal nieuwe aanpak komt, maar in het geval van Redacted werkt het gewoon niet. Je gelooft het niet, en waarom zou je iets aannemen van een film waar je niet in op gaat.
Geweld wordt niet geschuwd, maar een oorlogsfilm heeft meer nodig om je te raken. Een indringend portret van echte mensen bijvoorbeeld. Er zit enige ironie in het feit dat De Palma ook met een 'realistische' aanpak de kijker niet weet te grijpen of te ontroeren. Wat ook mist is het universele. Redacted voelt als wederom een verhaal over misdaden van individuele, Amerikaanse soldaten die in de mainstream media niet besproken worden. Het lijkt vooral een les aan het Amerikaanse volk dat hun soldaten in Irak gruwelijke moorden plegen, in plaats van dat het iets zegt over hoe jonge soldaten die in de meest afgrijselijke situaties terecht komen, altijd en overal overgaan op gruwelijke wandaden. Redacted is dan ook een mislukte stijloefening en inhoudelijk een grote teleurstelling. De comeback van De Palma wordt nog even uitgesteld.


Label: Paradiso Releasedatum: september 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t