DVD: Made in Korea

Documentairemaker In-Soo Radstake voelt zich naar eigen zeggen 100% Nederlands. Alleen zijn uiterlijk en voornaam verraden zijn Koreaanse achtergrond. 25 jaar lang heeft hij geen interesse in zijn afkomst, totdat hij besluit de acht anderen die in hetzelfde vliegtuig als hij vanuit Seoel naar Nederland kwamen, op te zoeken. Het blijft een voorzichtige zoektocht naar zijn identiteit, tot hij zijn vriendin (één van de acht geadopteerde) ontmoet. Zij is al een aantal keer naar Zuid-Korea afgereisd en heeft ook al haar biologische moeder ontmoet. Wat volgt is een zeer persoonlijk portret en een moeizame zoektocht naar zijn biologische ouders en naar zichzelf.
Made in Korea: een enkeltje Seoul –Amsterdam? is een typische egodocumentaire geworden, met de bijbehorende minpunten. Technisch is het niet al te spectaculair, maar dat is ook deels de charme. Ook de voice-over van In-Soo doet een beetje amateuristisch aan, maar storend is het niet. Het is vooral zeer boeiend om te zien wat er allemaal in het hoofd van In-Soo omgaat, met name als de voice-over wordt weggelaten. Ook de intieme interviews dragen bij aan het indringende, persoonlijke portret. Op dat vlak ontstijgt de film al snel de gemiddelde Spoorloos aflevering.

Helaas zijn er wel een aantal momenten waarop de film verveelt, al is dat deels te wijten aan ontwikkelingen in de zoektocht waar de maker geen controle over heeft gehad. Keer op keer wordt hij weer teleurgesteld door de Koreaanse cultuur van schaamte, die voorkomt dat hij echt duidelijkheid krijgt of hij zijn biologische moeder ooit zal vinden. Al duurt Made in Korea maar 75 minuten, het voelt toch net iets te lang. Aan de andere kant blijft het wel tot het einde spannend of hij zijn biologische moeder eindelijk zal vinden en daarmee een periode van innerlijke reflectie echt kan afsluiten. Die spanning en het intieme karakter van de zoektocht maken het uiteindelijk toch een geslaagd egodocument. De extra's, bestaande uit wat uitgebreidere interviews en het optreden van In-Soo in de Zuid-Koreaanse versie van Spoorloos, zijn verre van interessant.


Label: A-film Releasedatum: januari 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: