DVD: The Band's Visit

Once
-not long ago-
a small Egyptian police band
arrived in IsraŰl.

Not many remember this...
It wasn't that important

Bovenstaande tekst is de intro van de IsraŰlische festivalhit The Band's Visit en vat de film perfect samen. Het 8-koppige politieorkest van AlexandriŰ komt door een misverstand terecht in een desolaat woestijndorp dat stamt uit de socialistische periode van IsraŰl. Rijen saaie, grijze flats dus. Ze ontmoeten wat lokale bewoners, be´nvloeden voor heel even hun leven, vergaren nieuwe inzichten en verdwijnen weer net zo geruisloos als dat ze gekomen waren.

Het vergt visie en een eigen stijl om een nietszeggende gebeurtenis om te vormen tot een boeiende film. Debuterend regisseur Eran Kolirin beschikt overduidelijk over genoeg kwaliteiten, het tempo van de film is heerlijk traag en de acteurs komen allemaal goed uit de verf. Je wint natuurlijk ook niet zomaar drie belangrijke prijzen in Cannes. Toch verkiest hij tijdens bepaalde scŔnes stijl boven inhoud, waardoor de boodschap over IsraŰliŰrs en Arabieren en de op papier intrigerende gesprekken tussen de diverse karakters niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Doordat de film te graag artistiek wil zijn, wordt The Band's Visit te afstandelijk en soms zelfs een beetje saai. Dat ligt niet aan het lome ritme, dat perfect bij het verhaal past. Het is bijvoorbeeld een scŔne waarin de IsraŰliŰrs en de Egyptenaren langzaam gezamenlijk een lied zingen, dat veel te geforceerd overkomt.
Gelukkig staan tegenover dit soort mislukte momenten even zoveel momenten die wel die wel geslaagd zijn. Vooral de scŔnes tussen de dirigent van het 'Alexandria Ceremonial Police Orchestra' en de zelfstandige vrouw die de band opvangt in haar kleine restaurant zijn stuk voor stuk prachtig. Onder de oppervlakkige gesprekken tussen twee vreemden speelt zich van alles af. Hun verleden, verlangen en dromen worden eigenlijk niet besproken, maar in elk gesprek tussen de twee spelen ze een rol. Ook binnen het politieorkest zijn talloze onderhuidse spanningen te bespeuren. Zo is er de jonge versierder die meer aandacht lijkt te hebben voor het vrouwelijk schoon dan voor de muziek, tot ergernis van de oudere muzikanten. Humoristisch en tragisch is vooral de man die maar dolgraag zelf eens zou willen dirigeren, maar nooit de kans krijgt.

Had Eran Kolirin zich maar wat minder gericht op het artistieke karakter en nog meer op dit soort wonderschone menselijke problemen, dan was The Band's Visit een absolute topper geweest en niet zomaar een fijn arthouse filmpje dat mooie momenten met saaie afwisselt. De opvallend lange 'making-of' op de dvd is helaas net zo wisselvallig als de film zelf.


Label: Movie Affairs Releasedatum: september 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: