Bordspel: Vroeger of Later

Vroeger of Later is een grappig kaartspel waarbij alles draait om geschiedenis en jaartallen. Je trekt negen kaarten met op elke kaart een historische gebeurtenis. Het is de bedoeling dat je met de andere spelers om de beurt een gezamenlijke lange rij van kaartjes op tafel vormt. Alle kaarten moeten hierbij op de juiste volgorde liggen, van vroeger tot later. Vergelijk het maar met een tijdbalk. Het draait dus om slim spelen, logisch nadenken en een beetje bluffen.


Bluffen? Ja, als je niet meer weet waar je overgebleven kaarten precies moeten liggen, dan kun je ze nonchalant alsnog een plekje in de rij geven. Het gevaar is echter dat andere spelers niet in je bluf trappen. Als vermoed wordt dat er een fout in de tijdbalk zit, dan wordt dit aangegeven. Vervolgens wordt de tijdbalk van links naar rechts opengedraaid en wordt er gecontroleerd of de gebeurtenissen op de goede volgorde liggen. Dit is mogelijk omdat op de achterkant de precieze jaartallen vermeld staan.

Geen fouten? Dan moet de foutmelder twee nieuwe kaarten van de stapel nemen. Zitten er wel fouten in de lijn? Dan is diegene die als laatste een kaart heeft aangelegd de schuldige, ongeacht of hij daadwerkelijk de verkeerde kaart heeft geplaatst of niet. De schuldige moet drie nieuwe kaarten van de stapel nemen. Zo heeft Vroeger of Later wel iets weg van het dobbelspelletje Mexen of Mexicanen, waarbij je ook kunt kiezen of je een worp doorgeeft en de verantwoordelijkheid van die worp overneemt.

Het spel bevat maar liefst 330 speelkaarten. Zoals gezegd staat aan de ene kant de historische gebeurtenis en aan de andere kant steeds het jaar waarin de gebeurtenis plaatsvond. Alle kaarten hebben direct of indirect te maken met de Nederlandse geschiedenis. De kaarten zijn onderverdeeld in drie groepen. De groepen herken je aan het aantal sterren. Kaarten met één ster behandelen gebeurtenissen uit de hele geschiedenis die redelijk bekend zijn: 'de Slag bij Waterloo', 'het begin van WO2', 'het einde van het Romeinse Rijk' en zo verder. Kaarten met twee sterren gaan over gebeurtenissen uit de 20e en 21e eeuw (bv. 'Nederlanders zeggen nee tegen de Europese Grondwet'). Tot slot zijn er nog de kaarten met drie sterren: dit zijn ook gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Deze zijn echter een stuk minder bekend dan die uit de eerste groep en dus een stuk moeilijker om mee te spelen (bv. 'de ANWB wordt opgericht'). Je kunt de kaarten door elkaar schudden, maar je kunt de verschillende groepen kaarten ook apart houden en spelen.


Het spel is echt grappig en is zeker door de kaarten met twee en drie sterren voor de meesten best nog een leuke uitdaging. Vroeger of Later is bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar. Het is geschikt voor 2-8 spelers, maar met 9 of 10 spelers moet het vast ook wel lukken. Met name het blufgedeelte maakt het spel erg leuk. Kortom, Vroeger of Later is met 9,95 euro een leuk Sinterklaascadeautje voor de geschiedenisliefhebber: het past door het handzame formaat namelijk prima in de schoen...

Wil je het spel zelf spelen? Kijk op Vroeger of Later.


Uitgever: Jumbo Leeftijd: 12+ Aantal spelers: 2-8
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!