Boek: Paul Verhoeven & Rob van Scheers - Volgens Verhoeven

Op stap door de filmgeschiedenis met Paul Verhoeven: dat is de ondertitel van het boek Volgens Verhoeven. De bekende filmregisseur uit Nederland schotelt in het boek samen met Rob van Scheers de lezer 65 analyses voor, waarin hij tientallen filmklassiekers bespreekt. Dat doet hij met veel oog voor detail waardoor je, volgens het boek, na het lezen van de analyse vaak anders naar de film gaat kijken. Ondertussen kom je ook meer over Verhoeven zelf te weten: de regisseur heeft veel persoonlijke herinneringen en anekdotes in de analyses verwerkt.

Het boek is samengesteld in samenwerking met de biograaf van Verhoeven, Rob van Scheers. Alle analyses in het boek zijn eerder gepubliceerd als interviewserie in de Volkskrant, maar de analyses zijn herzien, flink aangevuld en herschreven voor publicatie in het boek. De verhalen zijn prettig geschreven en voorzien van vele foto's, iets wat het boek aantrekkelijk maakt om te lezen en door te bladeren.

Verhoeven geeft in elke analyse (achtergrond)informatie over films als Schindler's List, Doctor Zhivago en Gone with the Wind. Hij bespreekt de regisseur, de totstandkoming, de scenario's en het camerawerk. Hij geeft complimenten, maar is ook niet bang om onderbouwde kritiek te geven. Verhoeven vertelt ook bij iedere film waar hij inspiratie en concrete ideeën voor zijn eigen films heeft opgedaan: details die extra leuk zijn om te lezen, zeker als je de betreffende films al eens gezien hebt.

Verhoeven en Van Scheers zijn erin geslaagd om heldere analyses in combinatie met persoonlijke meningen en achtergrondinformatie in een uitermate leesbaar boek te verpakken. De mooie vormgeving van het boek is een extra plus. Filmliefhebbers zullen dit boek zeker in hun kast moeten hebben. Gegarandeerd dat je een groot aantal films die in het boek besproken worden opnieuw zult kijken met andere ogen, met dank aan Volgens Verhoeven. Aanrader!