Nieuwe beschuldigingen van fraude tegen schaakgrootmeester Niemann

Er worden steeds meer beschuldigingen van fraude tegen schaakgrootmeester Hans Niemann geuit. Volgens een onderzoeksrapport van het online schaakplatform Chess.com, dat beschikbaar is voor de Wall Street Journal, zou de 19-jarige Amerikaan alleen al in 2020 bij zo'n 100 online partijen ongeoorloofde ondersteuning hebben gekregen. In de duels werd soms prijzengeld uitgereikt.

Chess.com beweert de onregelmatigheden in de spellen van Niemann te hebben ontdekt met behulp van valsspeldetectiesoftware, bijvoorbeeld door zijn zetten te vergelijken met die van schaakcomputers. Volgens het rapport bekende Niemann destijds de fraudepogingen en werd hij daarop tijdelijk geblokkeerd van het online platform.

In een interview op het Sinquefield Cup-schaaktoernooi gaf Niemann toe dat hij als tiener,  toen hij twaalf en zestien jaar oud was, twee keer vals had gespeeld in online games, maar nooit tijdens een persoonlijke partij op het schaakbord.

Op het Sinquefield Cup toernooi won Niemann verrassend van wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen. Die trok zich voor het eerst in zijn carrière terug uit een toernooi. In interviews beschuldigde hij de Niemann van bedrog. Volgens het Chess.com-rapport was er in dit spel geen bewijs dat Niemann vals speelde.

Inmiddels heeft de wereldschaakvereniging FIDE een onderzoekscommissie ingesteld – er wordt onderzoek gedaan naar de vermoedelijke fraudeur Niemann, maar ook tegen Carlsen vanwege mogelijke valse beschuldigingen.