Paranormal Activity 4

Het is vijf jaar nadat Katie haar vriend Micah, haar zus Kristi en haar echtgenoot Daniel heeft vermoord en hun baby Hunter heeft meegenomen. Het is het begin van van de film Paranormal Activity 4, die onlangs op Blu-ray en dvd is uitgekomen. De bezeten Katie is teruggekeerd in een nieuwe stad, klaar om nieuwe slachtoffers te maken met haar demonische woede. Een buurmeisje legt alle gebeurtenissen vast...

De naam van het buurmeisje is Alex (Kathryn Newton) en zij staat centraal in de film. Ze woont samen met haar moeder Holly (Alexondra Lee), vader Doug (Stephen Dunham) en broertje Wyatt (Aiden Lovekamp). Vriendje Ben (Matt Shively) komt daarnaast regelmatig langs. Op een dag lopen Alex en Ben hun nieuwe buurjongetje Robbie (Brady Allen) tegen het lijf. De volgende dag blijkt Robbies moeder ziek te zijn, waarna het gezin Robbie tijdelijk in huis neemt.

De bezeten Katie (Katie Featherston) blijkt de moeder van Robbie te zijn. Dat verklaart in elk geval voor de kijker het merkwaardige gedrag van het kind. Met Robbie komt er tegelijkertijd ook een boel paranormale gekkigheid mee het huis in. Alex en Ben besluiten laptops in het huis uit te rusten met een programma dat permanent webcambeelden opneemt om er zo achter te komen wat er precies in huis gaande is.

De webcambeelden in de film worden afgewisseld met beelden van een handheldcamera, waardoor de film een schoolvoorbeeld is van 'found footage'-films als The Blair Witch Project. De filmstijl is kenmerkend voor de Paranormal Activity-serie en weinig vernieuwend. De  beeldtechnische 'trucjes' die gebruikt worden (out-of-focus beelden, acteurs die tijdelijk het beeld blokkeren waarna er iemand achter de acteur blijkt te staan, cuts op het moment dat er net iets spannends gebeurt, enzovoort...) zijn voor doorgewinterde horrorliefhebbers ook al bekend, waardoor er eigenlijk weinig te schrikken en te genieten valt.

Als je onbekend bent met de Paranormal Activity-serie, dan snap je eigenlijk niets van de achtergronden bij het verhaal. Je vraagt je af wat de ontvoering van Hunter en de gewelddadige dood van zijn ouders met verhaal te maken hebben. Paranormal Activity 4 is daardoor vooral interessant voor fans van de serie. Pluspunt van de film is een aantal grappig gevonden filmtechnieken, zoals de combinatie van Xbox Kinect met een infraroodcamera en een webcam vlak voor een openslaande koelkastdeur, waardoor je je steeds afvraagt wat er achter de deur vandaan komt als deze weer dicht slaat.

Is de film eng? Bij vlagen. Is het boeiend? Niet echt. Kortom: Paranormal Activity 4 is een film die alleen hardcore-liefhebbers van 'found footage'-films en fans van de serie zal aanspreken. Het opnemen van een extended version en wat extra 'recovered footage' op de dvd helpt niet echt bij dat oordeel. Voor een avondje griezelen zijn er wat mij betreft veel betere films te vinden...