Boek: Mijn vader de soldaat - Bozena van Mierlo-Dulinska

Voorjaar 1940. De Tweede Wereldoorlog is in alle hevigheid losgebarsten. Een jonge Pool wordt met zijn familie naar Siberië gedeporteerd. In het najaar van 1942 wordt hij soldaat in het Poolse leger, dat als onderdeel van de geallieerde strijdkrachten in 1944 Vlaanderen en het zuiden van Nederland bevrijdt. Na de oorlog besluit hij terug te keren naar het inmiddels communistische Polen. Zijn leven is voor altijd getekend door de verschrikkingen van de oorlog.

Vijftig jaar later leest Anna het oorlogsdagboek van haar vader. Ze woont in Den Haag en heeft het psychisch zwaar. De vraag waarom haar vader haar als kind geen liefde kon geven houdt haar nog altijd bezig. Haar vader was getekend door de oorlog, maar dat geldt ook op een bepaalde manier voor haar. Dan ontdekt ze dat haar vader een geheim uit de oorlog bij zich draagt. Grote vraag is hoe ze hem daarmee kan confronteren. Haar verhaal en het verhaal van haar vader staan centraal in het boek Mijn vader de soldaat van Bozena van Mierlo-Dulinska.

Het boek vertelt het verhaal van de ontberingen van een Poolse onderofficier in de Tweede Wereldoorlog. Weggevoerd uit zijn land sluit de man zich aan bij de geallieerden, waarna hij in de laatste fase van de oorlog moet ervaren hoe een deel van zijn land ingepikt wordt door de sovjets en een ander deel van zijn land onder de Russische invloedssfeer komt te vallen. De man strijdt voor vrijheid, maar verliest zijn eigen moederland. Het verhaal zet je als lezer aan het denken over de onderbelichte rol die het land Polen in de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld en de behandeling van de Poolse bevolking tijdens en na de oorlog.

Het verhaal van de onderofficier wordt verteld aan de hand van dagboekfragmenten. Die fragmenten worden afgewisseld met het verhaal van Anna, de dochter van de onderofficier. Vooral de verhaallijn van Anna leest soms wat moeilijk weg. De verhaallijn van de vader van Anna - de serie dagboekfragmenten - maakt een boel goed. Al met al is Mijn vader de soldaat een interessant boek dat met name liefhebbers van oorlogsliteratuur zal aanspreken.