Boek: Leoni Jansen - Geheim

Meer dan zeventig jaar geleden na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is het thema voor velen nog moeilijk bespreekbaar: fout zijn in de oorlog. Als zangeres en regisseur Leoni Jansen zestien is, vertelt haar vader haar dat hij ook 'fout' is geweest. Veel vertelt hij niet, en zij vraagt niet door. Tien jaar na zijn dood zoekt Jansen naar antwoorden op vragen die altijd onbeantwoord zijn gebleven. Haar fysieke en mentale zoektocht naar antwoorden zijn de basis voor het boek Geheim.

Het is 2008. Tijdens een wandeling naar Santiago de Compostella beginnen de vragen over het oorlogsverleden van haar vader aan haar te knagen. Ze wordt nieuwsgierig naar hem, zijn geschiedenis en beweegredenen en besluit zijn leven na te reizen. Jansen gaat naar Tunesië, waar haar vader vocht in het Afrika-korps onder Rommel. Ze reist naar Texas, waar haar vader als krijgsgevangene tussen de katoenplukkers werkte. Maar ze neemt ook een kijkje in het Drentse Veenhuizen, waar haar vader na de oorlog gevangen zat. Haar ervaringen en gesprekken met betrokkenen vormen samen met persoonlijke gebeurtenissen een groot deel van het boek.

Geheim bevat een persoonlijk, maar ook toegankelijk en leesbaar verhaal. Jansen stelt zich zeer kwetsbaar op en vertelt openhartig over haar jeugd en de rol die haar vader daarin speelde, waardoor je je de emoties die tijdens de zoektocht bij haar en anderen naar boven komen, goed voor kunt stellen. Het boek is door de verslagen van haar reizen naar locaties in en buiten Nederland niet enkel interessant voor enkel liefhebbers van boeken over het thema zelf. Ook mensen die van reisverhalen houden, zouden het boek eens moeten lezen.

Met Geheim heeft Jansen een boek geschreven waarin ze niet alleen meer over haar vader te weten komt, maar ook over haar familie en haarzelf. De foto's die af en toe zijn geplaatst, zorgen ervoor dat het aangrijpende verhaal nog meer gaat leven. Het boek zorgt er tevens voor dat je als lezer nog eens bij jezelf te rade gaat hoe makkelijk achteraf het maken van een fout is. Op het moment zelf bestaat het leven vaak uit keuzes en consequenties; goed en fout zijn stickers die na die tijd pas geplakt worden. Dat bewijst Geheim nog maar eens weer...