Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 36

De herfst breekt langzaam aan, dus wie nog van de zon wil genieten moet de donkere bioscoop misschien nog even links laten liggen. Maar wie wel toe is aan een paar uurtjes kunst en vermaak kan vanaf deze week onder andere naar onderstaande nieuwe films.

Copshop

Het politiebureau van een klein dorp wordt het middelpunt van een bloederige strijd tussen een professionele huurmoordenaar (Gerard Butler), een jonge ambitieuze agente en een criminele oplichter (Frank Grillo), die veiligheid zoekt achter de tralies. Copshop is geregisseerd door Joe Carnahan (The Grey), met in de hoofrol Gerard Butler (Greenland), Alexis Louder (Watchmen) en Frank Grillo (The Purge: Anarchy).

Worth

Enkele dagen na 9/11 wordt advocaat Kenneth Feinberg (Michael Keaton) aangesteld om het Victim Compensation Fund in goede banen te leiden. Feinberg staat voor de onmogelijke opdracht om de waarde te berekenen van de levens van de ruim 5000 slachtoffers. Gedurende drie jaar treedt hij op als bemiddelaar voor de nabestaanden, maar wordt hij ook het doelwit van hun leed en frustraties, want geen enkele cheque kan de pijn van hun verlies verzachten. Worth, met Michael Keaton (Birdman, Spotlight) en Amy Ryan (Beautiful Boy) is geregisseerd door Sara Colangelo. De film is in wereldpremière gegaan op het Sundance Film Festival in januari 2020. Worth is gebaseerd op het boek What is Life Worth van Kenneth R. Feinberg.

The Courier

The Courier is een spionagethriller over het waargebeurde verhaal van de onopvallende Britse zakenman Greville Wynne (Benedict Cumberbatch), die wordt gerekruteerd tijdens een van de grootste internationale conflicten in de geschiedenis. In opdracht van de Britse MI-6 en een CIA-agent (Rachel Brosnahan), vormt hij een geheim, riskant partnerschap met Sovjetofficier Oleg Penkovsky (Merab Ninidze). Hun missie: belangrijke informatie verzamelen die nodig is om een nucleaire confrontatie te voorkomen en de Cuba Crisis te beëindigen. Wynne komt terecht in een levensgevaarlijke operatie waarin elke stap die hij zet wordt gevolgd en niemand te vertrouwen is.

Playlist

Als Sophie te horen krijgt dat ze kan gaan werken bij een beroemde uitgeverij in Parijs is dat een flinke stap richting haar ultieme droom. Ze hoopt ooit haar eigen grafische illustraties gedrukt te zien, maar voor nu moet ze het doen met een baan op de publiciteitsafdeling. Het leven krijgt echter een andere wending als ze onverwachts zwanger raakt. Haar relatie loopt stuk en een carrière in de uitgeverswereld moet weer plaats maken voor haar oude baantje in de bediening. Is het leven in Parijs eigenlijk wel uit te houden onder deze omstandigheden?

Mijn Beste Vriendin Anne Frank

De allereerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank vertelt het aangrijpende verhaal van Hannah Goslar over haar bijzondere vriendschap met Anne Frank. Hannah en Anne zijn boezemvriendinnen in de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wanneer de familie Frank onderduikt, verliezen ze elkaar uit het oog. Drie jaar later, in 1945, volgt een bijzondere ontmoeting tussen de twee meisjes in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De moedige Hannah zet haar leven op het spel in de hoop haar sterk verzwakte vriendin te helpen. De film is geregisseerd door Ben Sombogaart (Knielen op een Bed Violen, De Storm en De Tweeling).

Enfant Terrible

Enfant Terrible volgt het leven en carrière van Rainer Werner Fassbinder. Seks, drugs, radicale ideeën en hoogoplopende ruzies. Er zijn weinig cineasten die de enfant terrible-stempel meer verdienen dan Fassbinder. De nadruk in de film ligt op zijn periode in de jaren '70 toen hij volledig geobsedeerd was door film en zijn ambitie om één van de beste regisseurs ooit te worden.

Dear Comrades!

Lyuda is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Ze is een trouw communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de ideologie van Stalin. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Lyuda voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken. Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders. De bijeenkomst wordt door de autoriteiten hard neergeslagen. Lyuda is getuige van het bloedbad en de paniek en komt tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Haar wereldbeeld kantelt. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat ze wanhopig op zoek naar haar dochter. Het verhaal van de aangrijpende Russische film Dear Comrades! van Andrei Konchalovsky is gesitueerd in de Sovjet-Unie in 1962, ten tijde van Chroesjtsjov, toen een arbeidersstaking bloedig werd neergeslagen. Een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt. De in prachtig zwart-wit beelden geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs en is verkozen als de Oscar-inzending voor Rusland.

Charlatan

Jan Mikolasek was een kruidendeskundige, die zijn volledige leven wijdde aan de zorg voor de zieken, ondanks de grote obstakels die hij tegenkwam in zijn privé- en openbare leven. Mikolasek werd geboren aan het begin van de 20e eeuw en verwierf roem en rijkdom met onorthodoxe behandelmethoden om een breed scala aan ziekten te genezen. Al ver voor de Tweede Wereldoorlog won de genezer in Tsjechoslowakije aan reputatie en rijkdom, zowel tijdens de nazi-bezetting als onder het communistische bewind. Beide regimes wilden zijn vaardigheden gebruiken en in ruil daarvoor bescherming bieden. Maar hoe hoog zou de prijs zijn die Mikolasek zou moeten betalen om deze status te behouden als het tij zou gaan keren? Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.