FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 september 2021

Random Pics van de Dag #411

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Tijdlusgeweld in nieuwe Deathloop-trailer

Er is wederom een nieuwe trailer getoond voor Deathloop, de nieuwe game van Dishonored-maker Arkane Studios. We zien wat meer achtergrondverhaal van Colt en verder vooral heel veel geweld.

In de trailer, getiteld 'Down the Rabbit Hole' krijgen we een kijkje in de wereld van hoofdrolspeler Colt. Hoe dieper hij het konijnenhol inkruipt, hoe meer vragen er ontstaan. Deathloop verschijnt op 14 september voor PlayStation 5 en pc.

Blikseminslag op voetbalveld in Enschede

Welkom!

Op een voetbalveld in Enschede, om precies te zijn bij amateurs van Victoria'28 is vanavond de bliksem ingeslagen. Voor zover bekend zijn er drie gewonden gevallen waarvan er één naar het ziekenhuis is gebracht. Hij lijkt wel aanspreekbaar. Verschillende andere mensen hebben behoorlijke klachten zoals zware hoofdpijn en trillingen in armen en benen.

De bliksem lijkt te zijn ingeslagen in een lichtmast naast het sportcomplex. De ambulance is met drie wagens aanwezig op het terrein, waar op dat moment meerdere teams aan het trainen waren.

'De paniek was groot' aldus een oogetuige. 

Volgens de getuige leek de bui nog ver weg.

Kan dat? Jazeker. We hebben in dit geval denk ik te maken met een CG+ Natuurlijk is bliksem altijd gevaarlijk, maar bij een CG+ slaat de bliksem soms vér voor of vér achter de bui in. Dan denk je dat er niets aan de hand is, maar dit soort verraderlijke bliksems geven toch ieder jaar weer diverse slachtoffers. 

Dit had veel erger kunnen aflopen denk ik zo. 

Ik ga de radarbeelden bestuderen en kom hier morgen op terug.

Update: 23.45: Niemand is in levensgevaar. De schrik zit er goed in. En inderdaad wat mijn vermoeden al was, is dat het inderdaad om een CG+ gaat. En nog erger, en dat was mijn eerste gedachte ook al toen ik het hoorde.... het was de eerste ontlading van die bui. Dus in dit geval zijn er geen fouten gemaakt door met zijn allen toch te gaan trainen. Ook was de heftigheid en de locatie van de buien anders dan in eerste instantie de voorspelling was. Persoonlijk geeft mij dat toch een beetje een rustig gevoel dat er geen onnodige slachtoffers zijn gevallen alsdat de onweersbuien allang verwacht waren en dat je ze ook op de radar had kunnen zien. 

Hordenloopster Bol pakt Diamond League-titel, Thompson-Herah weer razendsnel

In Zürich is het Diamond League-seizoen in de atletiek afgesloten. De tweede en laatste dag van de finales stond vol met topprestaties, in elke wedstrijd werd de kampioen van het seizoen gekroond.

400m horden vrouwen
Femke Bol moest het doen zonder haar twee voornaamste Amerikaanse concurrentes en maakte haar daardoor aanwezige favorietenrol volledig waar. Ze schudde de Amerikaanse Shamier Little in de laatste fase af en won in een ijzersterke 52,80 seconden, voor Little (53,35) en de Oekraïnse Anna Ryzhykova (53,70).

400m horden mannen
Karsten Warholm zette met het wereldrecord in de olympische finale met afstand de meest bizarre prestatie van het jaar neer, een vergelijkbare prestatie zat er logischerwijze even niet meer in. Warholm won wel: de Noor finishte in 47,35 seconden, voor de 47,81 van de Braziliaan Alison dos Santos en de 48,24 van Kyron McMaster van de Britse Maagdeneilanden.

100m vrouwen
Elaine Thompson-Herah loopt dit jaar de stenen uit de straat en de Jamaicaanse dubbel olympisch kampioene deed dat in Zürich nog eens dunnetjes over: ze snelde naar de winst in 10,65 seconden, de gedeeld tiende tijd ooit gelopen. Ter illustratie over 2021: het was tegelijkertijd 'slechts' de op vijf na snelste tijd van dit jaar. De Britse Dina Asher-Smith werd in 10,87 tweede, voor de 10,93 van de doorgebroken Zwitserse Alja Del Ponte.

Polsstokhoogspringen mannen
Op Armand Duplantis staat het hele jaar al geen maat en ook in Zürich was dat het geval: met een indrukwekkende sprong over 6,06 meter pakte hij weer eens de winst, drie wereldrecordpogingen op 6,19 meter lukten niet. De Amerikaan Sam Kendricks werd met 5,93 meter tweede, de Rus Timur Morgunov kwam tot dezelfde hoogte.

100m mannen
Bij de vrouwen ging het erg hard, bij de mannen was het erg spannend: de Amerikaan Fred Kerley klopte André de Grasse in 9,87 seconden, twee honderdsten voor de Canadees. Ronnie Baker (9,91) werd derde, voor Trayvon Bromell (9,96).

200m vrouwen
Christine Mboma uit Namibië is met haar achttien jaren de sensatie van het jaar en ook in Zürich stond ze er in topvorm bij: de Namibische tiener won in een geweldige 21,78 seconden, een verbetering van haar eigen wereldrecord onder 20 jaar en een van de snellere tijden ooit. De Jamaicaanse Shericka Jackson werd met een indrukwekkende 21,81 seconden tweede, voor de 22,19 van de Britse Dina Asher-Smith. Marije van Hunenstijn werd achtste in 23,16 seconden.

200m mannen
Een Amerikaans-Canadees duel, dat gewonnen werd door de snoeihard door de bocht lopende Amerikaan Kenneth Bednarek in 19,70 seconden. Olympisch kampioen André de Grasse werd in 19,72 seconden tweede namens Canada, voor de 19,83 van Fred Kerley.

3000m steeplechase mannen
Niet voor het eerst was het Kenia boven en net als onlangs in Parijs was dat vooral dankzij Benjamin Kigen. Hij gaf nog bijna een voorsprong weg, maar won in 8:17,45 minuten, vlak voor de Marokkaanse olympisch kampioen Soufiane El-Bakkali en Kigen's landgenoot Abraham Kibiwot.

800m vrouwen
De Britse Keely Hodgkinson kent met olympisch zilver het seizoen van haar leven en sloot dat op passende wijze af: winst in een fraaie 1:57,98 minuten, voor de Amerikaanse Kate Grace en de Jamaicaanse Natoya Goule, die beiden na 1:58,34 minuten over de streep kwamen.

800m mannen
De strijd ging tussen de Keniaanse winnaars van olympisch goud en zilver en het was de kampioen die won: Emmanuel Korir sprintte met zijn alle kanten op stuiterende hoofd naar winst in 1:44,56 minuten, vier tienden van een seconde voor Ferguson Rotich en met de Amerikaan Clayton Murphy op de derde plek.

Hoogspringen mannen
Gianmarco Tamberi is één van de twee olympisch kampioenen, Mutaz Essa Barshim was er niet bij. De Italiaan sprong over 2,34 meter en dat was genoeg voor de winst. Andriy Protsenko uit Oekraïne kwam tot 2,30 meter, net als de Rus Ilya Ivanyuk.

Speerwerpen mannen
In zijn tweede worp gooide Johannes Vetter de speer naar 89,11 meter en dat bleek voor de Duitser genoeg voor de Diamond League-titel. Zijn landgenoot Julian Weber werd met 87,03 meter tweede, voor de 85,22 meter van de Tsjech Jakub Vadlejch.

Speerwerpen vrouwen
Niet echt hét toponderdeel van de huidige atletiek en dat was ook in Zürich het geval. De winst ging met 65,26 meter in haar laatste worp naar de Duitse Christin Hussong, achter haar waren de afstanden al beduidend matiger. Kelsey-Lee Barber uit Australië werd tweede met slechts 62,68 meter, plek drie was met 61,54 meter voor de Tsjechische Nikola Ogrodnikova.

Uitgebreide showcase God of War: Ragnarok getoond

God of War: Ragnarok, de sequel op 2018's zeer succesvolle God of War, is uitgebreid getoond tijdens de PlayStation Showcase vanavond. We zien Kratos opnieuw vergezeld worden door zijn zoon Atreus, die inmiddels wat ouder is geworden.

De uitgebreide trailer trapt af met wat achtergrondverhaal en personages waar het duo mee te maken krijgt in het oude Noorwegen. Verderop is er een boel actie te bekennen met een aantal interessante nieuwe vijanden en indrukwekkende nieuwe abilities. 

Venom maakt opwachting in Spider-Man 2

Insomniac Games is een studio met een missie. Naast het pas aangekondigde Wolverine is de studio ook bezig met Spider-Man 2. Dat, terwijl ze recent ook nog Ratchet & Clank: Rift Apart en Spider-Man: Miles Morales hebben uitgebracht.

De trailer toont niet veel, maar hey. Spider-Man en Venom. Na het succes van de eerdere delen is er genoeg om naar uit te kijken. Helaas blijft het voorlopig ook bij uitkijken naar, want de game komt pas in 2023 uit voor PlayStation 5.

Insomniac Games werkt aan Wolverine

Eén van de grotere aankondigingen van de PlayStation Showcase 2021 is zonder twijfel Wolverine. Insomniac Games, dat eerder alom lof ontving door hun werk aan Spider-Man en Miles Morales, krijgt hiermee een nieuwe superheld om mee aan de slag te gaan.

Helaas is er verder géén informatie en de trailer is eigenlijk alleen een logo-onthulling. Toch, voor fans, is dit iets om naaruit te kijken. De game wordt exclusief uitgebracht voor PlayStation 5.

Guardians of the Galaxy laat zich weer zien

Square Enix en Eidos hebben tijdens de PlayStation Showcase meer laten zien van Guardians of the Galaxy. De singleplayer open-world game werd aangekondigd tijdens E3 van dit jaar.

De trailer toont meer van de actie, personages, bekende GotG-humor en natuurlijk wat over de setting. Op 26 oktober komt de game uit voor pc, last-gen, current gen en als cloud versie ook op Nintendo Switch.

Nieuwe beelden Alan Wake-remaster getoond in PlayStation Showcase

Een leuke traktatie tijdens de PlayStation Showcase: nieuwe beelden van de award-winnende action/thriller Alan Wake, ditmaal geremastered voor de nieuwe generatie consoles en videokaarten.

"Experience improved visuals, enhanced character models & richer environmental details in a remaster of Remedy Entertainment’s classic game. Alan Wake Remastered includes the main game and its two story expansions - The Signal and The Writer - with the complete experience rendered in all-new 4K visuals", zo luidt de beschrijvende tekst bij de nieuwe trailer. Alan Wake Remastered komt op 5 oktober uit voor PlayStation 5, Xbox Series X en pc.

Nieuwe hack-n-slash-game Project Eve officieel aangekondigd

Tijdens de PlayStation Showcase is zojuist de aankondigingstrailer van Project Eve getoond, een nieuwe action/adventuregame exclusief voor PlayStation 5. De game lijkt invloeden te hebben van titels als NieR: Automata en Bayonetta

Project Eve wordt ontwikkeld door Shift Up, een Koreaanse gamestudio die onder andere de mobile game Destiny Child ontwikkelde. Project Eve speelt zich af in de nabije toekomst waarin de aarde geregeerd wordt door onbekende, buitenaardse vijanden. Bekijk de actievolle trailer hieronder.

Van Gerwen en Van Duijvenbode simpel langs Denemarken op World Cup of Darts

Michael van Gerwen en Dirk van Duijvenbode hebben zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van de World Cup of Darts. Denemarken werd met 5-1 verslagen. Het duo moest nog wel even op gang komen, want de eerste twee legs verliepen nog zeer stroef. Daarna trapten de twee het gaspedaal in en snelden ze weg bij het Deense duo. 

In de eerste twee legs hadden Van Gerwen en Van Duijvenbode het ronduit lastig. Andreas Toft Jørgensen en Niels Heinsøe hadden zelfs pijlen op 2-0, maar daar stak Van Duijvenbode een stokje voor. De Nederlanders waren wakker tegen Denemarken pakten de volgende vijf legs op rij en wonnen met 5-1. In de volgende ronde wacht Singapore, dat met 5-4 te sterk was voor Gibraltar. 

Van Duijvenbode debuteert voor Nederland in de World Cups of Darts. Voor Van Gerwen is het de vierde keer dat hij met een andere partner aantreedt bij het WK voor landenteams. Nadat hij in 2018 met Raymond van Barneveld nog de eindzege pakte, verliepen de laatste twee deelnames minder succesvol. Zo verloor Van Gerwen vorig jaar met Danny Noppert al in de kwartfinales tegen Duitsland en een jaar eerder bleek Ierland in de halve eindstrijd te sterk voor Van Gerwen en Jermaine Wattimena. Van Gerwen won de World Cup of Darts wel al drie keer. In alle gevallen deed de 32-jarige Vlijmenaar dat aan de zijde van Van Barneveld. Naast de triomftocht in 2018 veroverde het tweetal ook in 2014 en 2017 de wereldtitel.

Litouwen 5-3 Hongarije
Polen 5-2 Tsjechië
Gibraltar 4-5 Singapore
VS 5-1 Zweden
Schotland 5-0 China
Netherlands v Denmark
Wales 5-2 Finland
Australië 5-0 Italië 

Eerste gameplay voor Tiny Tina's Wonderlands

Tiny Tina's Wonderlands heeft een eerste gameplay-trailer gekregen. De titel werd eerder dit jaar tijdens E3 aangekondigd. De game is een spin-off van Borderlands en speelt zich af in een fantasy-setting.

Dit betekent niet dat er géén wapens zijn, integendeel. De core-gameplay van Borderlands is nog steeds de essentie. Maar dan in fantasy. En met Tiny Tina. En nog meer. Bekijk het allemaal in de trailer hieronder.

Op 25 maart komt de game naar pc, PlayStation 4 & 5 en Xbox Series X | S.

Star Wars: Knights of the Old Republic Remake aangekondigd

Tijdens de PlayStation Showcase 2021 is Star Wars: Knights of the Old Republic Remake aangekondigd. De titel mag vanzelfsprekend zijn. Fans vroegen al langer om een remake van de cult classic.

Meer informatie is nog niet bekendgemaakt. Vooralsnog is de game alleen voor PlayStation 5 aangekondigd, wat in ieder geval doet denken dat de game next-gen only is. De trailer bevat ook vrijwel geen beelden, dus een release zal nog ver in de toekomst liggen.

Update: De game wordt gepubliceerd door Sony Interactive Entertainment, dus het lijkt erop dat de game exclusief beschikbaar gaat zijn op PlayStation 5. Een release op pc zou nog kunnen.

Update 2: In een post geplaatst op de website van PlayStation valt te lezen dat de game een 'Console Exclusive on PlayStation 5 at launch' is. Wat dat voor de langere termijn betekent is niet duidelijk, maar bij launch is de game dus zeker niet beschikbaar voor Xbox.

FC Twente geeft het na rust uit handen en mist groepsfase Champions League

De vrouwen van FC Twente zijn er donderdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Benfica was met 4-0 veel te sterk. 

Vorige week speelde Twente thuis nog met 1-1 gelijk tegen Benfica, maar in Portugal ging het helemaal mis voor de landskampioen. Bij rust stond het nog 1-0 door een treffer van Cloe Lacasse in de 43e minuut. Het was éénrichtingsverkeer. Doelvrouw Daphne van Domselaar hield de ploeg op de been. De aanvalsters van Twente konden daar weinig tegenover zetten.

Vlak na rust zorgde de Braziliaanse Nycole Raysla 2-0. De 3-0 volgde in de vijftigste minuut door Lacasse. De Canadese zette in het 72e minuut de 4-0 eindstand op het bord. FC Twente, met Oranje-internationals Kika van Es en Renate Jansen in de basis, kon daar vrijwel niets tegenover stellen.

Er is dit seizoen geen enkele Nederlandse ploeg actief in de groepsfase van de Champions League, die dit seizoen een nieuwe opzet heeft gekregen. PSV werd als nummer twee van vorig seizoen eerder in de eerste voorronde uitgeschakeld door Arsenal. 

Mede dankzij een zuivere hattrick van Vivianne Miedema wist Arsenal zich donderdag wel te plaatsen voor de groepsfase. In Tsjechië werd Slavia Praag met 0-4 verslagen, na een eerdere 3-0-zege in Londen. Miedema maakte alle drie haar treffers in de tweede helft. Tussen de 60e en 72e minuut besliste ze het duel in Sinobo Stadium. Na haar derde treffer, haar honderdste in dienst van Arsenal, kreeg de spits van Oranje een publiekswissel. De loting voor de groepsfase, waarin zestien clus zullen deelnemen, is maandag. 

België: IC's moeten 25% van hun bedden reserveren voor COVID-19 patiënten

De Belgische ziekenhuizen moeten weer opschalen naar fase 1A van het spreidingsplan, waarbij een kwart van de IC-bedden vanaf woensdag 15 september moet worden vrijgehouden voor COVID-19-patiënten. “We moeten Covid-patiënten beter spreiden over het land, maar sommige families verzetten zich en zeggen: ‘dan liever dat hij hier doodgaat’."

De oorzaak van het opschakelen is het stijgende aantal patiënten met COVID-19 dat moet worden opgenomen. België beschikt over tweeduizend intensivecarebedden. Daarvan moeten er dus vijfhonderd gereserveerd worden voor coronagerelateerde zorg. 

Een beslissing die moeilijk te verdedigen valt en er weer voor gaat zorgen dat de reguliere zorg op achterstand komt, volgens Hoofdarts Van Assche van het UZ Leuve. “Bovendien vallen in werkelijkheid nog meer dan een kwart bedden weg voor reguliere patiënten. De overheid houdt geen rekening met 'gesloten bedden' door personeelstekort. En ook dat levert na drie coronagolven een groot probleem op”, vertelt de hoofdarts bij Radio 1.

“De toename van ernstig zieke covidpatiënten in bepaalde regio’s zoals Brussel was volgens ons te vermijden. En dit heeft grote gevolgen voor de overgrote meerderheid van gevaccineerde landgenoten.” De hoofdarts van UZ Leuven pleit dan ook voor de invoering van een algemene vaccinatieplicht. 

Dokter Philippe Jorens van het UZ in Antwerpen wil het niet laten komen tot een vaccinatieverplichting, maar hij begrijpt niet waarom mensen zich niet laten vaccineren.“Dat men kritisch is ten opzichte van vaccins, is menselijk”, zegt Jorens. “Maar ik zou ze eens willen meenemen naar onze IC om te tonen hoe erg de ziekte is als je niet gevaccineerd bent. En hoe je andere mensen kunt aansteken. We vinden het moeilijk dat het argument van de vrijheid om zelf te beslissen over vaccinatie zo veel vrijheid ontneemt van anderen. Onze kinderen worden verplicht gevaccineerd tegen polio voor de volksgezondheid. Ik zie geen groot verschil met het coronavirus.”

De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vindt niet dat patiënten nu in de steek worden gelaten. Wel erkent hij dat er een grote achterstand is door uitgestelde zorg en dat die ook leed veroorzaakt. “We zouden patiënten alleen in de steek laten als we niet sterk genoeg optreden tegen het virus”, klinkt het. “De klacht van de ziekenhuizen is terecht, maar er is maar één goede oplossing: voorzichtig blijven, niet aankondigen dat morgen al alles voorbij is, meer vaccineren en nog even doorbijten.”

Visser snelt naar Nederlands hordenrecord, ook Hassan 2e in Diamond League-finale

In het Zwitserse Zürich is dag twee van de Diamond League-finales in de atletiek in volle gang. De beste atleten van het seizoen plaatsten zich voor de finales, de winnaars daarvan mogen zich de Diamond League-kampioen in hun onderdeel noemen.

100m horden vrouwen
Nadine Visser zat er vanaf het begin lekker bij en in de slotfase liep alleen de Nigeriaanse Tobi Amusan bij haar weg: Amusan won in een Afrikaans record van 12,42 seconden, maar Visser werd tweede en knalde met 12,51 maar liefst 0,07 seconden van haar eigen Nederlandse record af. Plek drie was in 12,55 voor de Jamaicaanse Megan Tapper.

1500m vrouwen
Sifan Hassan en Faith Kipyegon vochten weer eens een prachtige strijd uit, waarbij de Nederlandse en de olympisch kampioene uit Kenia tot in de laatste meters knokten. De winst ging naar Kipyegon, die Hassan in de laatste meters eindelijk wist te breken: 3:58,33 om 3:58,55 minuten. Plek drie was op gepaste afstand voor de Amerikaanse Josette Norris.

110m horden mannen
Vrijwel de hele race werd het een nek-aan-nekstrijd tussen Devon Allen en Ronald Levy en het was de Amerikaan Allen die in 13,06 seconden de winst pakte. De Jamaicaan Levy liep dezelfde tijd en werd dus nét tweede, zijn landgenoot en olympisch kampioen Hansle Parchment finishte in 13,17 als derde. Voor Koen Smet was er met 13,77 een zevende plek.

1500m mannen
Ook dit werd weer een geweldige race tussen de twee topfavorieten: de Noorse olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen en de Keniaan Timothy Cheruiyot, die in Tokyo geklopt werd door de Noor. Dat leek dit keer ook te gebeuren, maar Cheruiyot hield stand en sprintte in 3:31,37 minuten naar de winst, acht honderdsten voor Ingebrigtsen en met de Australiër Stewart McSweyn op de derde plek (3:32,14).

400m vrouwen
Een prachtige tweestrijd tussen twee van de favorietes, met de Amerikaanse Quanera Hayes in 49,88 seconden als winnares. Vice-olympisch kampioene Marileidy Paulino uit de Dominicaanse Republiek werd met 49,96 tweede, vlak voor Sada Williams uit Barbados (50,24) - Lieke Klaver werd in een keurige 51,09 seconden zevende.

400m mannen
Ook dit werd een prachtige strijd om de winst, met een nog kleiner verschil: de Amerikaan Michael Cherry leek te winnen, Kirani James uit Grenada leek er voorbij te komen...en Cherry hield het nét vol. Hij won in 44,41 seconden, één honderdste voor James, en met Deon Lendore uit Trinidad & Tobago in 44,81 seconden op plek drie. Liemarvin Bonevacia liep in 45,35 seconden naar een prima vijfde plek.

3000m steeplechase vrouwen
Norah Jeruto en Hyvin Kiyeng leken de wedstrijd in handen te hebben en bij de laatste passage van de waterbak viel de beslissing: Kiyeng stapte mis, Jeruto ging er vandoor en won in 9:07,33 minuten, een dikke seconde voor Kiyeng, die de Amerikaanse Courtney Frerichs nog net van het lijf wist te houden.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Er stond geen maat op Anzhelika Sidorova, de Russische won met een van de beste prestaties ooit: in haar derde en laatste poging sprong ze over 5,01 meter, waarmee ze pas de vierde vrouw ooit is die de barrière van vijf meter wist te slechten, na Yelena Isinbayeva, Jennifer Suhr en Sandi Morris. De Griekse Katerina Stefanidi werd met 4,77 meter tweede, tien centimeter hoger dan de Sloveense Tina Sutej.

Hinkstapspringen vrouwen
Yulimar Rojas is al geruime tijd ongenaakbaar en de Venezolaanse, die olympisch goud won en daarbij het oude wereldrecord verpulverde, benadrukte dat in de finale nog maar eens: met 15,48 meter - twee centimeter onder het oude wereldrecord - pakte ze met afstand de winst. Plek twee was met 'slechts' 14,64 meter voor de Jamaicaan Shanieka Ricketts, voor haar landgenote Kimberly Williams (14,47m).

Hinkstapspringen mannen
Pedro Pablo Pichardo uit Portugal en de Burkinees Hugues Fabrice Zango waren de favorieten en Pichardo maakte dat het meest waar: in zijn laatste sprong vloog hij naar 17,70 meter, bijna een halve meter verder dan zijn tot dan beste sprong en exact een halve meter verder dan die van Zango. De Algerijn Yasser Mohamed Triki werd met 17,03 meter derde.

Discuswerpen vrouwen
Valarie Allman is dé vrouw van het jaar en de olympisch kampioene en wereldranglijstaanvoerder liet nog maar eens zien waarom: met een indrukwekkende 69,20 meter in haar vijfde worp pakte ze overtuigend de winst. Haar Kroatische voorgangster Sandra Perkovic werd met 67,22 meter tweede, voor de Cubaanse Yaimé Pérez (64,83m).

Discuswerpen mannen
Daniel Ståhl uit Zweden werd dit jaar uitgedaagd, maar sloot het jaar wel af als de nummer één: met 66,49 meter in al zijn eerste poging zou hij de winst pakken. Zijn Sloveense uitdager Kristjan Ceh werd met 65,39 meter tweede, voor de 65,33 meter van de Jamaicaan Fedrick Dacres.

Ontario 'verbrandt' Kuifje en Asterix strips wegens stereotypering inheemse bevolking

In Canada is ophef ontstaan nadat de scholengemeenschap 'Conseil scolaire catholique Providence', met dertig katholieke scholen en zo'n 10.000 leerlingen ongeveer 5.000 boeken en strips vernietigden die een stereotiep beeld geven van de inheemse bevolking van het land. Dat meldt de Canadese openbare omroep (CBC).

Het gaat onder meer om verhalen van Kuifje, Asterix en Lucky Luke. Sommige boeken werden weggegooid, andere verbrand door middel van 'een zuiveringsceremonie met vuur' en na afkoeling als meststof gebruikt voor de bomen. Zo werd iets negatiefs in iets positiefs omgezet. “We begraven de as van racisme, discriminatie en stereotypen in de hoop dat we zullen opgroeien in een inclusief land waar iedereen in welvaart en veiligheid kan leven”, klinkt het in een video voor de leerlingen van de betrokken basis- en secundaire scholen.

Een comité met vertegenwoordigers van de scholenraad en de inheemse bevolking van Canada analyseerde honderden kinderboeken over de First Nations en maakte een document van 165 pagina’s op met titels die verwijderd moesten worden met de reden waarom.

CBC kon de hand leggen op de lijst en zag er verschillende boeken op staan waaronder romans, maar ook encyclopedieën en stripverhalen. In totaal moesten er 155 titels verdwijnen, 152 mochten blijven staan en 193 worden nader beoordeeld. In totaal zijn er 4.716 boeken verwijderd uit dertig schoolbibliotheken.

Een van de strips die niet door de beugel kon, is Kuifje in Amerika uit 1932 van de Belgische scenarist en striptekenaar Hergé. Het comité spreekt van “onacceptabel taalgebruik”, “foutieve informatie” en “een negatieve en beledigende voorstelling van de inheemse bevolking”. Het gaat hierbij om woordgebruik zoals ‘roodhuiden’. Ook Kuifje en de Zonnetempel is verwijderd.

Drie titels van de 'sneller dan zijn schaduw' stripreeks Lucky Luke ondergingen hetzelfde lot. Daar had de commissie onder meer een probleem met het machtsevenwicht tussen witten en autochtonen, die als slechteriken worden voorgesteld. Maar vaak was het woord ‘indiaan’ of ‘verovering’ al reden tot verwijdering uit de schoolbieb.

Ook de seksualisering van autochtone vrouwen stuit het comité tegen de borst. Daarbij wordt onder meer verwezen naar het inheemse meisje dat verliefd wordt op Obelix in Asterix en de Indianen. Zij wordt voorgesteld in een minirokje en met een diep decolleté. “Er is iets ontwikkeld dat seksuele wreedheid wordt genoemd, een beeld van inheemse vrouwen als gewillige vrouwen”, was de opmerking.

Volgens Suzy Kies - een lid van de inheemse bevolking die hielp met het opstellen van de lijst - worden autochtonen in de gebannen boeken voorgesteld als dronken, onbetrouwbaar, lui en dom. “Mensen raken in paniek omdat we boeken verbranden, maar we hebben het over miljoenen werken met een negatief beeld van inheemse mensen, die stereotypen in stand houden, die echt schadelijk en gevaarlijk zijn.” Ze is ook van mening dat boeken over de inheemse bevolking niet geschreven kunnen worden door iemand die daar niet toe behoort. “Nooit óver ons, zónder ons”.

Geschokt
Enkele van de bekritiseerde auteurs hebben al geschokt gereageerd en spreken van censuur. Een van hen is de Canadese stripauteur Marcel Levasseur. Zijn humoristische reeks Laflèche - over de geschiedenis van Canada - was tien jaar geleden nog finalist voor een prijs van de Ontario Library Association. “In tien jaar tijd ben ik van een winnaar naar een verboden auteur gegaan”, zucht hij. De auteur is zo aangeslagen door het nieuws over het verwijderen van zijn strip uit de schoolbibliotheek dat hij het schrijven aan zijn vierde album al op voorhand in twijfel trekt. "Beseffend dat een strip zo kwetsbaar kan zijn, dat het van de ene op de andere dag een voorwerp van schaamte kan worden... Wil ik dit wel?"

Scholen in Quebec hebben naar verluidt besloten om controversiële boeken te bewaren, maar ze op een speciale plaats te bewaren. De vertegenwoordiger van de schoolbibliothecarissen in Quebec legt uit dat elke leraar vrij is om te kiezen of hij een boek uit zijn klas wil verwijderen. Volgens haar is het ook de verantwoordelijkheid "om de student te ondersteunen bij zijn lezen, om het in de juiste context te plaatsen". Suzy Kies is het daar niet mee eens. "In een ideale wereld zouden we de tijd kunnen nemen om de situatie aan elk kind uit te leggen, bij elk boek, maar we leven niet in een ideale wereld."

Inheemse auteurs zijn ook buiten de boot gevallen
Zelfs boeken van autochtone schrijvers zijn in de ban gedaan vanwege het gebruik van ongepaste woorden.

De jeugdroman Indian Winter, Michael Noel, werd  verwijderd wegens "racistische opmerkingen", "ongewenst taalgebruik", "verkeerde informatie", "blanke macht over Aboriginals" en het "onvermogen om te werken zonder blanke Aboriginal".

Dit weinig vleiende portret verrast de vice-president van de uitgeverij Hurtubise, Arnaud Foulon. Hij herinnert zich dat de auteur, die in april stierf, van Algonquin-afkomst was. Etnoloog, Michel Noël werkte voor de regering van Quebec.

De Canadese onderwijsfilosoof Normand Baillargeon noemt de boekverbranding “buitengewoon verontrustend”. Volgens hem kan het zijn dat een boek wordt teruggetrokken als het bijvoorbeeld objectief aantoonbare onwaarheden bevat, maar dan moet er een “zeer ernstige” aanleiding zijn. Hij pleit er voor om fictieve verhalen en stripverhalen niet op dezelfde criteria te beoordelen als bijvoorbeeld encyclopedieën.


Opmerking submitter:

Boekverbrandingen in de 21e eeuw, welkom in woke Trudeau land.

WhatsApp laat gerapporteerde chats 'nalezen' na klachten over de inhoud

De messenger-dienst WhatsApp, laat van gemelde berichten de inhoud nalezen op ongewenste inhoud zoals terrorisme of kinderporno. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift "ProPublica". 

Update 9 september 18.50 uur: Naar aanleiding van een opmerking in FB de tekst in de twee alinea's hieronder iets genuanceerd.

De uitwisseling van berichten tussen verzender en geaddresseerde is versleuteld, waardoor gesprekken niet kunnen worden gelezen door Whatsapp, moederbedrijf Facebook, politie en inlichtingendiensten. Bij WhatsApp gemelde berichten kunnen wel gelezen en eventueel gemodereerd worden als iemand de berichten meldt en zelf daarmee doorstuurt naar WhatsApp.

Meer dan 1.000 medewerkers in Austin, Texas, Dublin en Singapore lezen door WhatsApp-gebruikers gemelde berichten en onderzoeken miljoenen stukjes gebruikerscontent. Deze werknemers gebruiken speciale Facebook-software om streams van gerapporteerde privéberichten, afbeeldingen en video's te doorzoeken die door WhatsApp-gebruikers als ongepast zijn gemeld en vervolgens zijn gescreend door de kunstmatige-intelligentiesystemen van het bedrijf. Deze medewerkers beoordelen alles wat er op hun scherm verschijnt - claims over alles, van fraude of spam tot kinderporno en mogelijke terroristische plannen - meestal in minder dan een minuut.

WhatsApp's communicatiedirecteur, Carl Woog, erkent dat teams in Austin en elders WhatsApp-berichten beoordelen om "de ergste" misdragers te identificeren en te verwijderen. Maar Woog vertelde ProPublica dat het bedrijf dit werk niet beschouwt als contentmoderatie, en zei: "We gebruiken deze term eigenlijk niet voor WhatsApp."

WhatsApp's ontkenning over moderatie van berichten, verschilt merkbaar van WhatsApp's zakelijke broers en zussen, Instagram en Facebook. Het bedrijf heeft meegedeeld dat ongeveer 15.000 moderators inhoud op Facebook en Instagram onderzoeken. Dat is openbare inhoud die niet versleuteld is. Het publiceert driemaandelijkse transparantierapporten waarin wordt beschreven op hoeveel accounts Facebook en Instagram "actie heeft ondernomen" voor verschillende categorieën beledigende inhoud. Er is geen dergelijk rapport voor WhatsApp.

Wederom EK-goud Küng op tijdrit

De Zwitser Stefan Küng heeft bij het Europees kampioenschap wielrennen in het Italiaanse Trentino de titel bij het tijdrijden met succes verdedigd. De Zwitser verwees wereldkampioen Filippo Ganna en de Belg Remco Evenepoel naar het zilver en brons.

Küng, als laatste gestart, was na 22,4 kilometer zeven seconden sneller dan Ganna. Evenepoel, de Europees kampioen van 2019, moest vijftien seconden toegeven.

De twee Nederlandse deelnemers konden geen rol van betekenis spelen. Jos van Emden werd elfde op een minuut en zeventien seconden en Julius van den Berg 24e op ruim twee minuten van de winnaar. 

Hayter pakt leiding terug in Groot-Brittannië

Ethan Hayter heeft de vijfde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Britse sprinter van Ineos was de rapste in de eindsprint en nam bovendien ook weer de leiderstrui van Wout van Aert over.

De vlucht van de dag werd door vijf renners gevormd, die geen van allen gevaarlijk waren voor de klassementsrenners. In de straten van finishplaats Warrington was het peloton weer compleet en vervolgens waren het de renners van Ineos die zich op kop van het peloton nestelde.

Mark Cavendish kon niet meesprinten om de overwinning door een valpartij in de laatste bocht. Voor Hayter was het zijn negende overwinning dit jaar.

In het algemeen klassement heeft Hayter acht seconden voorsprong op Van Aert en negentien tellen op Julian Alaphilippe. 

Boete voor piloot: hogere straf vanwege ontbreken lerend effect

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft een inmiddels 74-jarige piloot vervolgd voor een overtreding van de regels van het luchtverkeerscircuit van het vliegveld Hilversum, waardoor gevaar kon ontstaan voor een ander vliegtuig dat al in datzelfde circuit vloog. In de vervolgingsbeslissing van het OM speelde de hoogmoedige houding van de piloot na de overtreding een belangrijke rol. De zaak diende op 8 september bij de kantonrechter in Haarlem. Die veroordeelde de piloot vanwege diens houding tot een hogere straf dan gebruikelijk.

Toedracht
Centraal stond een voorval dat plaatsvond op 16 mei 2019. Die ochtend vloog de betrokken piloot vanuit Antwerpen naar Hilversum om aldaar een vriend op te halen en door te vliegen naar Ameland. In plaats van aan te sluiten op het vaste invoegpunt van het luchtverkeerscircuit, kwam de piloot op vliegveld Hilversum recht aangevlogen. De gezagvoerder van het andere vliegtuig, die op dat moment circuittraining gaf, zag dit gelukkig op tijd aankomen. Hij nam de besturing van zijn leerling-piloot over, verminderde de snelheid en week uit naar links. In zijn beleving was een botsing ontstaan als hij dat niet had gedaan. Door zijn ingrijpen werd dit botsingsgevaar voorkomen.

Weigering gesprek
De piloot van het lesvliegtuig wilde het voorval graag bespreken met zijn collega-piloot, maar deze was na zo’n vijf minuten alweer vertrokken naar Ameland. Toen hij later die dag terugkwam op vliegveld Hilversum probeerde de dienstdoende havenmeester het gesprek met hem aan te gaan, maar dat weigerde hij. Hij vertelde een ‘prima circuit’ te hebben gevlogen en als de havenmeester op- of aanmerkingen had, moest hij de luchtvaartpolitie maar inschakelen. Dat heeft de havenmeester gedaan.

Beroep op overmacht verworpen
Terwijl de piloot bij het eerste telefonische contact met de luchtvaartpolitie nog liet weten dat er ‘niets was gebeurd’ en het ‘een overdreven houding van het vliegveld Hilversum’ was, gaf hij vijf maanden later – toen hij als verdachte werd gehoord – een andere verklaring. Hij zou een vogelaanvaring hebben gehad en hij had zo gevlogen ‘omwille van de veiligheid van de mensen op de grond, zijn vliegtuig en hemzelf’. De rechter was met het OM eens dat deze verklaring terzijde moest worden geschoven, mede omdat de uitgewerkte radiocommunicatie geen enkele aanleiding gaf te veronderstellen zich iets dergelijks had voorgedaan.

Just Culture
Het OM heeft in deze zaak veel onderzoek laten doen vanwege de ‘Just Culture’, die in het luchtvaartrecht wordt erkend en door het OM wordt onderschreven. Kort gezegd wordt volgens Just Culture niemand bestraft als geen sprake is van opzet of grove nalatigheid. De gedachte daarachter is dat betrokken personen dan sneller veiligheidsproblemen melden en daarvan kan worden geleerd. In deze Just Culture ligt volgens het OM besloten dat een betrokkene zelf verantwoordelijkheid neemt, het gesprek over een voorval aangaat en daarvan probeert te leren. Dat heeft de piloot niet gedaan, terwijl zijn vlieggedrag als grof nalatig is te beschouwen.

Strafrecht
Het OM meende daarom dat de normen, ook de norm van Just Culture, bij hem via het strafrecht moesten worden ingeprent. Omdat de piloot ter zitting de schuld wederom volledig buiten zichzelf legde, eiste het OM bovenop de €1.000 (die eerder als transactie was voorgesteld) een voorwaardelijke ontzegging van de vliegbevoegdheid van zes maanden. Daarin ging de rechter niet mee, hoewel hij de zorgen over de houding van de piloot deelde. Die vond de rechter het ‘meest verontrustend in het geheel’. Vanwege ‘de staat van dienst en de werkzaamheden’ van verdachte zag hij voor een voorwaardelijke ontzegging nog geen aanleiding. Het moest echter niet nogmaals gebeuren en daarom volgde een geldboete van €2.000 waarvan €1.000 voorwaardelijk.

Computerspel Peppa Pig verschijnt eind oktober

Voor mensen met kinderen vast niet onbekend: My Friend Peppa Pig. De populaire Britse animatieserie krijgt nu met behulp van Bandai Namco een heuse videogame.

Vandaag verscheen er een gameplaytrailer voor de nieuwe Peppa-game op het YouTube-kanaal van Bandai Namco. In de trailer wordt benadrukt dat het gaat om 'actual gameplay footage' dus downgrades in de daadwerkelijke release zijn onwaarschijnlijk. Bekijk de trailer hieronder; My Friend Peppa Pig verschijnt op 22 oktober voor PC en consoles. 

Football Manager 2022 day one naar Xbox Game Pass

Microsoft kondigt aan dat Football Manager 2022 bij release direct beschikbaar is via Xbox Game Pass. Het betreft FM 2022 voor pc en FM 2022 Xbox Edition voor Xbox-consoles.

De game maakt ook gebruik van Play Anywhere, wat inhoudt dat progressie die je boekt op het ene platform mee te nemen is naar het andere platform. Goed nieuws dus voor fans van de managersserie die toegang hebben tot Xbox Game Pass.

De game is ook in ontwikkeling voor Nintendo Switch en mobile. Over een versie voor PlayStation is niets aangekondigd. De game komt uit op 9 november.

Football Manager 2022

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 36

De herfst breekt langzaam aan, dus wie nog van de zon wil genieten moet de donkere bioscoop misschien nog even links laten liggen. Maar wie wel toe is aan een paar uurtjes kunst en vermaak kan vanaf deze week onder andere naar onderstaande nieuwe films.

Copshop

Het politiebureau van een klein dorp wordt het middelpunt van een bloederige strijd tussen een professionele huurmoordenaar (Gerard Butler), een jonge ambitieuze agente en een criminele oplichter (Frank Grillo), die veiligheid zoekt achter de tralies. Copshop is geregisseerd door Joe Carnahan (The Grey), met in de hoofrol Gerard Butler (Greenland), Alexis Louder (Watchmen) en Frank Grillo (The Purge: Anarchy).

Worth

Enkele dagen na 9/11 wordt advocaat Kenneth Feinberg (Michael Keaton) aangesteld om het Victim Compensation Fund in goede banen te leiden. Feinberg staat voor de onmogelijke opdracht om de waarde te berekenen van de levens van de ruim 5000 slachtoffers. Gedurende drie jaar treedt hij op als bemiddelaar voor de nabestaanden, maar wordt hij ook het doelwit van hun leed en frustraties, want geen enkele cheque kan de pijn van hun verlies verzachten. Worth, met Michael Keaton (Birdman, Spotlight) en Amy Ryan (Beautiful Boy) is geregisseerd door Sara Colangelo. De film is in wereldpremière gegaan op het Sundance Film Festival in januari 2020. Worth is gebaseerd op het boek What is Life Worth van Kenneth R. Feinberg.

The Courier

The Courier is een spionagethriller over het waargebeurde verhaal van de onopvallende Britse zakenman Greville Wynne (Benedict Cumberbatch), die wordt gerekruteerd tijdens een van de grootste internationale conflicten in de geschiedenis. In opdracht van de Britse MI-6 en een CIA-agent (Rachel Brosnahan), vormt hij een geheim, riskant partnerschap met Sovjetofficier Oleg Penkovsky (Merab Ninidze). Hun missie: belangrijke informatie verzamelen die nodig is om een nucleaire confrontatie te voorkomen en de Cuba Crisis te beëindigen. Wynne komt terecht in een levensgevaarlijke operatie waarin elke stap die hij zet wordt gevolgd en niemand te vertrouwen is.

Playlist

Als Sophie te horen krijgt dat ze kan gaan werken bij een beroemde uitgeverij in Parijs is dat een flinke stap richting haar ultieme droom. Ze hoopt ooit haar eigen grafische illustraties gedrukt te zien, maar voor nu moet ze het doen met een baan op de publiciteitsafdeling. Het leven krijgt echter een andere wending als ze onverwachts zwanger raakt. Haar relatie loopt stuk en een carrière in de uitgeverswereld moet weer plaats maken voor haar oude baantje in de bediening. Is het leven in Parijs eigenlijk wel uit te houden onder deze omstandigheden?

Mijn Beste Vriendin Anne Frank

De allereerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank vertelt het aangrijpende verhaal van Hannah Goslar over haar bijzondere vriendschap met Anne Frank. Hannah en Anne zijn boezemvriendinnen in de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wanneer de familie Frank onderduikt, verliezen ze elkaar uit het oog. Drie jaar later, in 1945, volgt een bijzondere ontmoeting tussen de twee meisjes in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De moedige Hannah zet haar leven op het spel in de hoop haar sterk verzwakte vriendin te helpen. De film is geregisseerd door Ben Sombogaart (Knielen op een Bed Violen, De Storm en De Tweeling).

Enfant Terrible

Enfant Terrible volgt het leven en carrière van Rainer Werner Fassbinder. Seks, drugs, radicale ideeën en hoogoplopende ruzies. Er zijn weinig cineasten die de enfant terrible-stempel meer verdienen dan Fassbinder. De nadruk in de film ligt op zijn periode in de jaren '70 toen hij volledig geobsedeerd was door film en zijn ambitie om één van de beste regisseurs ooit te worden.

Dear Comrades!

Lyuda is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Ze is een trouw communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de ideologie van Stalin. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Lyuda voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken. Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders. De bijeenkomst wordt door de autoriteiten hard neergeslagen. Lyuda is getuige van het bloedbad en de paniek en komt tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Haar wereldbeeld kantelt. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat ze wanhopig op zoek naar haar dochter. Het verhaal van de aangrijpende Russische film Dear Comrades! van Andrei Konchalovsky is gesitueerd in de Sovjet-Unie in 1962, ten tijde van Chroesjtsjov, toen een arbeidersstaking bloedig werd neergeslagen. Een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt. De in prachtig zwart-wit beelden geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs en is verkozen als de Oscar-inzending voor Rusland.

Charlatan

Jan Mikolasek was een kruidendeskundige, die zijn volledige leven wijdde aan de zorg voor de zieken, ondanks de grote obstakels die hij tegenkwam in zijn privé- en openbare leven. Mikolasek werd geboren aan het begin van de 20e eeuw en verwierf roem en rijkdom met onorthodoxe behandelmethoden om een breed scala aan ziekten te genezen. Al ver voor de Tweede Wereldoorlog won de genezer in Tsjechoslowakije aan reputatie en rijkdom, zowel tijdens de nazi-bezetting als onder het communistische bewind. Beide regimes wilden zijn vaardigheden gebruiken en in ruil daarvoor bescherming bieden. Maar hoe hoog zou de prijs zijn die Mikolasek zou moeten betalen om deze status te behouden als het tij zou gaan keren? Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

COVID-19: 2.403 positief getesten en 3 doden, totaal 1.963.947 en 18.058

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.403 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.963.947 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 68 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 443 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 16 patiënten opgenomen, er liggen nu 214 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.058 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

 

 

 

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Neo gaat terug naar de Matrix in eerste trailer voor The Matrix Resurrections

De titel van de vierde Matrix-film is vandaag bekend gemaakt in de eerste trailer voor het vervolg op de Matrix-trilogie: The Matrix Resurrections.

In de trailer is te zien hoe Neo na zijn avontuur in de eerste films rondloopt in... de Matrix. Hij lijkt weer van niets te weten en opnieuw verleid te moeten worden. Is deze film een vervolg op de eerdere films of een poging het verhaal opnieuw te vertellen? 

Terugkerende acteurs in dit vierde deel zijn Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss en Jada Pinkett-Smith. Nieuwe gezichten zijn onder andere Yahya Abdul-Mateen II, Jessica Henwick, Jonathan Groff, Neil Patrick Harris, Priyanka Chopra Jonas, Christina Ricci, Telma Hopkins, Eréndira Ibarra en Max Riemelt. 

De film is geregisseerd door Lana Wachowski; haar zus Lily, met wie ze de eerste films maakte, doet nu niet mee. The Matrix Resurrections draait in bioscopen vanaf 16 december.

Zoetwaterecosystemen in gevaar door glyfosaatgebruik (Roundup)

Een reeks recente onderzoeken hebben aangetoond dat de onkruidverdelger glyfosaat - dat gewoonlijk wordt verkocht onder het label Roundup - de structuur van natuurlijke zoetwaterbacteriële en zoöplanktongemeenschappen kan veranderen. De onderzoekers ontdekten dat voor zoöplankton waterconcentraties van 0,1 mg/L glyfosaat voldoende waren om diversiteitsverlies te veroorzaken.

"Omdat plankton de basis vormt van de voedselketen in zoetwaterecosystemen, is het erg belangrijk om te begrijpen hoe planktongemeenschappen reageren op veelgebruikte pesticiden", zegt Jesse Shapiro, universitair hoofddocent bij McGill's Department of Microbiology & Immunology. "Ons onderzoek toont aan dat de structuur van deze gemeenschappen kan worden aangetast onder de momenteel aanvaardbare Noord-Amerikaanse richtlijnen voor waterkwaliteit."

Zoetwatervijvers gebruikt om de toxiciteit van landbouwchemicaliën te testen
Toxiciteitsstudies zijn vaak gebaseerd op laboratoriumtests met een enkele soort, waarbij de mogelijke invloed van veel omgevingsfactoren en soortinteracties op verontreinigende stoffen wordt genegeerd. In deze onderzoeken gebruikten de onderzoekers een groot aantal experimentele vijvers van 1.000 liter gevuld met natuurlijk meerwater om een beter zicht te krijgen van de effecten van de chemicaliën op natuurlijk voorkomende planktonische organismen. Ze registreerden de aanwezige bacteriën, algen en zoöplankton en hun reacties op de individuele en gezamenlijke aanwezigheid van drie chemicaliën die algemeen door boeren over de hele wereld worden gebruikt: het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat (Roundup – met name gebruikt in maïs- en sojavelden), het neonicotinoïde insecticide imidacloprid (gebruikt om doordringende zuigende insecten te bestrijden), en voedingsmeststoffen.

"We ontdekten dat wanneer de pesticiden en meststoffen alleen en in combinatie werden gebruikt, in een breed scala van concentraties, dat glyfosaat de meeste impact had", zei Andrew Gonzalez, een professor in McGill's Biology Department.

Zoetwaterbacteriën en zoöplanktongemeenschappen reageren anders
Interessant is dat glyfosaatverontreiniging zoetwaterbacteriën en zoöplankton op een verschillende manier beïnvloedde. De bacteriegemeenschappen werden aanvankelijk aangetast door hoge concentraties glyfosaat, maar konden binnen enkele dagen herstellen van deze stress.

"We geloven dat ze konden herstellen omdat ze uit een ongerept meer kwamen en de oorspronkelijke gemeenschap divers genoeg was om zo'n grote impact te 'bufferen'", zegt Naila Barbosa da Costa, een promovendus in biologie aan de universiteit van Montréal. en de eerste auteur van het recente artikel over bacterioplankton in Molecular Ecology. "We weten niet of bacteriegemeenschappen uit minder diverse ecosystemen op dezelfde manier met een sterke besmetting om kunnen gaan."

Bij de eerste blootstelling aan glyfosaat nam de hoeveelheid en diversiteit van de zoöplanktongemeenschap snel af. Daarna herstelde de totale hoeveelheid aan zoöplankton zich binnen minder dan 3 weken, maar het aantal soorten zoöplankton (en dus de diversiteit) bleef laag, vooral in sterk verontreinigde vijvers. Dit komt omdat de toepassing van glyfosaat de gevoeliger soorten elimineerde, waardoor de 'sterkere' soorten het over konden nemen en zich konden vermenigvuldigen.

"Langdurig verlies van soorten en verschuivingen in samenstelling hebben duidelijke implicaties voor het functioneren en de stabiliteit van zoetwaterecosystemen, zelfs wanneer de hoeveelheid van zoöplankton onaangetast lijkt", zegt Marie-Pier Hébert, een promovendus bij McGill's Department of Biology. "Hoe de effecten van glyfosaat de gezondheid van zoetwaterecosystemen op de lange termijn zullen beinvloeden, verdient veel meer onderzoek."

Het nutteloze feitje van de dag: Johan en Martin oet Twente

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de salades van Johma wel maar wist je dat die naam te danken is aan de familie die met het merk startte? In 1962 begonnen Johan Schreur en zijn vrouw Ger Bartelink een saladebedrijfje in het Overijsselse Glanerbrug. Voor de naamgeving van het bedrijf voegden ze eerste letters van Johan samen met de naam van hun zoon: Martin. Zo werd Johma geboren.

Het nutteloze feitje van de dag: Johan en Martin oet Twente (kiliweb/Open Food Facts)
Het nutteloze feitje van de dag: Johan en Martin oet Twente (kiliweb/Open Food Facts)

Commerciële coronateststraten gaan soa-testen doen

Om te voorkomen dat ze binnenkort zonder werk zitten, gaan veel commerciële teststraten soa-testen aanbieden. Dat meldt radiozender BNR.

Een van die bedrijven is Spoedtest.nl. Die verwacht binnen een maand de eerste soa-testen bij mensen door de brievenbus te verspreiden. BNR sprak met verschillende coronatestbedrijven, waaronder Snelkliniek dat ook plannen heeft om de komende maanden soa-testen aan te bieden. Lees verder bij Skipr.

PlayStation Studios koopt ontwikkelaar Firesprite

PlayStation heeft wederom een nieuwe studio opgeslokt, Firespite uit Liverpool. De behoorlijk omvangrijke partij met 250 medewerkers hielp eerder bij de ontwikkeling van de positief ontvangen PS5-'freebie' The Playroom.

Firespite heeft ervaring in de VR-wereld met titels als The Playroom VR en The Persistence VR. In een interview met Gamesindustry.biz heeft PlayStation-baas Herman Hulst weersproken dat Firespites volgende project ook VR gaat worden. "Niet per se, hoewel de expertise van Firespite in PlayRoom en Persistence wel bewezen heeft dat ze in die hoek wat ter tafel kunnen brengen. Het is echter nog te vroeg om nu al te spreken over projecten waar zij zich mee bezig gaan houden", aldus de Amsterdammer.

Het opkopen van Firespite komt niet lang na het verwerven van studios Housemarque en Nixxes. Who's next? Een herinnering voor PlayStation-fans: vanavond om 22:00 trapt er een PlayStation Showcase af waarin 'de toekomst van PS5' centraal staat.

ILT wil vliegmaatschappijen beboeten voor het niet terugbetalen van tickets D-reizen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bereidt een sanctie voor richting een aantal luchtvaartmaatschappijen. Deze maatschappijen weigeren geld terug te boeken aan passagiers. Deze passagiers hadden losse vliegtickets gekocht bij het inmiddels failliete D-Reizen. Afgelopen voorjaar heeft de ILT hierover richtlijnen gestuurd aan de luchtvaartmaatschappijen. Deze richtlijnen stellen dat de luchtvaartmaatschappijen verantwoordelijk blijven voor de betaling aan passagiers bij een faillissement van een reisbemiddelaar, ook als de luchtvaartmaatschappij al geld heeft overgemaakt aan de reisbemiddelaar.

Naar aanleiding van de richtlijnen heeft een aantal maatschappijen alsnog de ticketprijs vergoed aan passagiers. Een aantal maatschappijen weigert dit. Het lijkt tot nu toe te gaan om zes maatschappijen. De ILT bereidt deze sanctie voor om de rechten van passagiers te beschermen. Momenteel staan de betrokken passagiers namelijk met lege handen.

Tussenrapportage lopende inspecties
De ILT doet momenteel onderzoek naar informatievoorziening over passagiersrechten op de websites van de luchtvaartmaatschappijen, naar de terugbetaling van losse vliegtickets die via een (online) reisbemiddelaar zijn geboekt en inspecteert de terugbetalingstermijn van de luchtvaartmaatschappijen. De uitkomsten hiervan verschijnen in de eindrapportage ‘passagiersrechten’. Deze verschijnt begin november. Daarom publiceert de inspectie nu een tussenrapportage met de opvolging van de resultaten tot nu toe.

Uit deze tussentijdse rapportage blijkt dat de meeste websites de juiste informatie over passagiersrechten bevatten, al is de informatie niet altijd goed vindbaar. Wanneer passagiers een los ticket hebben geboekt via een (online) reisbemiddelaar moeten ze deze ook kunnen omboeken of hun geld terugvragen via de luchtvaartmaatschappij. Uit de inspecties blijkt dat de luchtvaartmaatschappijen de passagiers ten onterechte verwijzen naar de reisbemiddelaar. Overigens blijkt uit het onderzoek dat de terugbetalingstermijn van zeven dagen inmiddels over het algemeen goed wordt nageleefd bij direct geboekte tickets. Als het ticket echter via een reisbemiddelaar werd gekocht en de terugbetaling ook via deze tussenpersoon gebeurt, wordt de termijn voor terugbetaling vrijwel nooit gehaald. Reisbemiddelaars zijn niet gehouden aan de termijn van zeven dagen.

De betrokken luchtvaartmaatschappijen ontvangen een individuele bevindingenrapportage. Waar relevant voegt de ILT hier een opdracht aan toe voor een verbeterplan. In de eindrapportage zullen de eindconclusies, de eventuele verbeteringen op basis van de bevindingenrapportage en de handhavende acties van de ILT aan bod komen.

Lege vliegtuigstoelen (Pixabay)
Lege vliegtuigstoelen (Pixabay)

Nederlaag voor regeringspartij bij verkiezingen Marokko: van 125 naar 12 zetels

De 'grootste' politieke partij van Marokko, de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), heeft een enorme verkiezingsnederlaag geleden. Uit de voorlopige verkiezingsuitslag blijkt dat de partij, die bij de vorige verkiezingen in 2016 nog 125 zegels kreeg, na deze verkiezingen maar 12 zetels overhoudt. Het enorme verlies komt vooral twee liberale partijen ten goede. Meer hierover bij het AD.

Gisteren werden in Marokko lokale, regionale en landelijke verkiezingen gehouden. Het land telt zo'n 36 miljoen inwoners.

De PJD had vanwege een nieuw systeem voor zetelverdeling al rekening gehouden met het verkrijgen van minder zetels na deze verkiezingen. Onder de nieuwe regels had PJD 80 zetels in plaats van 120 zetels toegewezen gekregen.

Grootste kerkgenootschappen vragen klimaat te redden: 'Luister naar roep van de aarde'

Paus Franciscus, de Anglicaanse aartsbisschop Welby en de oosters-orthodoxe patriarch Bartholomeus hebben een oproep aan de wereld gedaan om het klimaat te redden. In een gezamenlijk verklaring voor de bescherming van de schepping zeggen ze: ,,Luister naar de roep van de aarde.” De drie religieuze leiders vertegenwoordigen samen de grootste kerkgenootschappen met in totaal zo'n 1,8 miljard gelovigen. Zo meldt het AD.

In de gezamenlijke boodschap voor het Scheppingsseizoen 2021 benadrukken de religieuze leiders het belang van samenwerking en het waarderen van duurzaamheid boven kortetermijnvoordelen als essentiële onderdelen van onze gemeenschappelijk antwoord op de dreiging van klimaatverandering en aantasting van het milieu.

Een essentieel uitgangspunt voor sociale, economische en ecologische stabiliteit is rentmeesterschap – de “individuele en collectieve verantwoordelijkheid voor onze door God gegeven gave”, benadrukken de religieuze leiders.

De gezamenlijke boodschap waarschuwt verder tegen het maximaliseren van onze belangen ten koste van toekomstige generaties, en merkt op dat door ons te concentreren op onze rijkdom, langetermijnactiva, inclusief de overvloed van de natuur, vaak worden uitgeput voor kortetermijnvoordeel. Bovendien gedragen we ons door de nieuwe mogelijkheden voor vooruitgang en welvaartsaccumulatie die ons door technologie worden geboden, op manieren "die weinig aandacht tonen voor andere mensen of de grenzen van de planeet."

"De natuur is veerkrachtig, maar toch delicaat", benadrukken de religieuze leiders. “Nu, op dit moment, hebben we een kans om ons te bekeren, om ons vastberaden om te draaien, om in de tegenovergestelde richting te gaan. We moeten vrijgevigheid en eerlijkheid nastreven in de manier waarop we leven, werken en geld gebruiken, in plaats van zelfzuchtig gewin.”

De religieuze leiders wijzen erop dat we te midden van de klimaatcrisis voor “een harde gerechtigheid” staan, gekenmerkt door verlies van biodiversiteit, aantasting van het milieu en klimaatverandering – allemaal onvermijdelijke gevolgen van onze acties – omdat we “gretig meer van de hulpbronnen van de aarde hebben verbruikt dan de planeet kan verdragen.”

We worden echter ook geconfronteerd met "een diepgaand onrecht", aangezien "de mensen die de meest catastrofale gevolgen van deze misstanden dragen, de armsten op aarde zijn en het minst verantwoordelijk zijn geweest voor het veroorzaken ervan."

Dit blijkt duidelijk uit het extreme weer en de natuurrampen van de afgelopen maanden die ons, tegen hoge menselijke kosten, onthullen dat klimaatverandering "niet alleen een toekomstige uitdaging is, maar een onmiddellijke en dringende kwestie van overleven". Bovendien hebben overstromingen, branden en droogtes hele gemeenschappen gedwongen te verhuizen; cyclonen hebben hele regio's verwoest en water- en voedselonzekerheid hebben geleid tot conflicten en ontheemding voor miljoenen mensen.

De religieuze leiders waarschuwen verder dat "morgen erger kan zijn" en dat de kinderen en tieners van vandaag het risico lopen catastrofale gevolgen te ondervinden, tenzij we nu de verantwoordelijkheid nemen om onze wereld als "medewerkers van God" in stand te houden. Daarom nodigen ze iedereen uit, in het belang van onze kinderen, om "anders te eten, reizen, uitgeven, investeren en leven, niet alleen denkend aan onmiddellijke interesse en winst, maar ook aan toekomstige voordelen."

Ten slotte herhalen de religieuze leiders hun oproep aan alle christenen, gelovigen en mensen van goede wil om een rol te spelen in het veranderen van onze collectieve reactie op de dreiging van klimaatverandering en aantasting van het milieu.

Ze gaven ook aan te bidden voor de wereldleiders die in november bijeen zullen komen voor de COP26 VN-conferentie over klimaatverandering, eraan herinnerend dat “kiezen voor het leven betekent dat je offers brengt en zelfbeheersing aan de dag legt”.

Paus Franciscus, oecumenisch patriarch Bartholomeus en aartsbisschop Justin Welby van Canterbury merken ook op dat dit de eerste keer is dat ze zich genoodzaakt voelen om gezamenlijk “de urgentie van duurzaamheid, de impact ervan op aanhoudende armoede en het belang van wereldwijde samenwerking” aan te pakken.

"Zorgen voor Gods schepping is een spirituele opdracht die een reactie van toewijding vereist", zeiden ze. “Dit is een kritiek moment. De toekomst van onze kinderen en de toekomst van ons gemeenschappelijk huis hangen ervan af.”


Geen straf na poging doodslag (2015) op leden motorclub Bandidos

Een 61-jarige man is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch ontslagen van alle rechtsvervolging na een poging tot doodslag op meerdere personen op een terras voor een café in Sittard. Het hof veroordeelde de man in 2019 daarvoor nog tot een gevangenisstraf. Tegen die uitspraak ging de man in cassatie bij de Hoge Raad die de zaak terugwees.

In mei 2015 werden 3 mannen op het terras van een café in Sittard door leden van een rivaliserende motorclub aangevallen. De man heeft omdat hij de aanval wilde stoppen vanuit het café door het raam een pistool afgevuurd in de richting van dat terras. Daarop bevonden zich weliswaar mensen, maar er raakte niemand gewond door het schot.

Beroep op noodweer
Het hof vond eerder nog dat er geen sprake was van noodweer. Na terugwijzing door de Hoge Raad is er nogmaals naar het beroep op noodweer gekeken. Het hof heeft vastgesteld dat de man onverwachts werd geconfronteerd met een groep van 15 tot 20 personen, waarvan een deel buitensporig geweld gebruikte. Zo werd er onder meer een boksbeugel gebruikt en werd door een van de aanvallers, na het nemen van een aanloop, op het hoofd van een persoon gesprongen en werd er meermalen op het hoofd van een andere persoon gestampt.

De personen die werden mishandeld liepen onmiddellijk gevaar op zeer zwaar lichamelijk letsel, eventueel met de dood tot gevolg. Het hof heeft vastgesteld dat er een noodzaak was voor de man om de slachtoffers te verdedigen, en dat niet van hem verwacht kon worden dat hij de situatie maar op zijn beloop zou laten. Volgens het hof was het in die situatie, ook gelet op de aard, de ernst en de duur van de mishandelingen gerechtvaardigd dat de man eenmaal een pistool afvuurde om zo de vechtpartij te stoppen. Daarom slaagt het beroep op noodweer.

Ontslag van rechtsvervolging
Nu er sprake is van noodweer, ontslaat het hof de man van alle rechtsvervolging en wordt aan hem geen straf opgelegd. Hoewel niet relevant voor het oordeel van het hof, had het handelen van de man wel effect: de vechtpartij stopte en de meeste personen kozen het hazenpad.

Reusser pakt EK-goud tijdrit,Van Dijk zilver

Net als vorig jaar heeft Ellen van Dijk naast de Europese titel bij het tijdrijden gegrepen. Van Dijk pakte zilver en moest het goud in het Italiaanse Trentino aan de Zwitserse Marlen Reusser laten. Reusser reed over de afstand van 22,4 kilometer een tijd van 27 minuten en twaalf seconden. Van Dijk had negentien seconden achterstand. Het brons was voor de Duitse Lisa Brennauer.

Halverwege de tijdrit gaf Van Dijk, die als laatste was gestart, zeven tellen toe op Reusser. De Zwitserse, die bij de Spelen in Tokio zilver pakte, had echter het voordeel dat ze in de in de slotfase Brennauer en Bussi in kon halen.

Van Dijk won de eerste vier edities en werd vorig jaar dus tweede achter Anna van Breggen. Riejanne Markus, de tweede Nederlandse deelneemster vandaag, werd vijfde.

Geen nieuwe wapens, wel gasmaskers in 73e militaire parade Noord-Korea

In de 73e militaire parade in Noord-Korea, de derde van dit jaar, liepen dit keer niet alleen militairen mee. De legers van Kim Jong-un werden vergezeld door een colonne mensen in beschermende kleding. In het midden van een periode van crisis en hongersnood wil de leider in ieder geval uitstralen dat COVID-19 in zijn land onder controle is. Zo meldt het AD.

COVID-19: vergelijking 2020 met 2021

Belangrijkste reden van de verschillen tussen 2020 en 2021 is de intrede van de besmettelijker virusmutatie Delta

Trailer toont wat je zoal tegenkomt in Far Cry 6

Ubisoft heeft een overview trailer vrijgegeven voor Far Cry 6. De trailer gaat in op wie en wat je zoal tegenkomt in de game en waar het verhaal overgaat. De beelden bekijk je hieronder.

De trailer gaat in op het leven als Guerilla, hoofdpersonage Dani Rojas, antagonist Antón Castillo, hoe guerilla-kampen werken en wat er te vinden is in de wereld. Dat alles met ruim zes minuten aan mooie gameplay.

Wil je liever niet kijken, maar gewoon de game spelen? Dan moet je nog even geduld hebben tot 7 oktober. Dan komt de game naar pc, PlayStation 4 & 5 en Xbox Series X | S.

FOK! Wat een weer: afscheid van de zomer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo! 

Wat een weer, zo ben ik eerder begonnen en dat is een goed teken. Het bleef overal droog en werd warm. Het was mijn inziens prachtig weer, de zon was er volop, de temperatuur ruim boven 25 graden en het voelde echt zomers. Strandherinneringen zijn er dit jaar helaas niet, die zullen ook niet meer komen. Niet voor mij maar dat geeft niet want het weer gaat door. 

Dat lagedrukgebied waarover werd gesproken, lijkt mee te vallen. Waar we meer last van krijgen de komende dagen is de botsing van een lagedrukgebied boven Groot-Brittanië dat naar het noordwesten trekt en een hogedrukgebied boven het noorden van de Kaspische zee. Een uitschieter van laatstgenoemde zorgt voor een vore waardoor warme en koude lucht samenkomen en er neerslag ontstaat. Hier gaan wij wel wat van merken.

Met name het binnenland heeft een flinke neerslagkans, dit zal in de late middag zijn. Tegen die tijd zijn de maximumtemperaturen van 22 graden aan de westkust tot aan 28 graden landinwaarts al wel bereikt. De wind draait in de loop van de dag naar het zuidwesten en wordt matig. Morgen is dan ook echt de laatste dag met warmte. 

Na morgen is er nog altijd een neerslagkans maar de warmere temperaturen zijn dan wel klaar. Zoals het er nu naar uit ziet is de temperatuur na het weekend stabiel rond de 20 graden en ziet het er droog uit. Dit is het afscheidscadeautje van de zomer, zoals deze eigenlijk moet zijn. Nog even pieken, voor de herfst komt. 

Tot een volgende keer!

 
Ook aan het strand was het heerlijk vertoeven (Foto: DJMO)
Aan het strand was het heerlijk vertoeven, waar ik niet was. (Foto: DJMO)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Chinook vliegt voorbereidingsvluchten om 'rattle noise' te meten

Defensie start vandaag met voorbereidingsvluchten op Vliegbasis Deelen om trillingsgeluid te meten bij woningen. De vluchten geven inzicht in het effect van dit zogeheten rattle noise (Rattle noise is geluid van trillende objecten in of aan een huis. Deze trilling wordt veroorzaakt door een zogeheten laagfrequent geluid) in huizen door overvliegende Chinook-transporthelikopters. De resultaten gebruikt Defensie om rattle-vluchten rondom Vliegbasis Gilze-Rijen goed voor te bereiden. Waarnemers toetsen het plan van aanpak in de praktijk.

De testvluchten vinden plaats op Vliegbasis Deelen vanwege de ruimte die deze vliegbasis biedt. De definitieve vluchten rondom Vliegbasis Gilze-Rijen zijn op meerdere dagen in oktober, met een uitloop naar november. De exacte data worden nog bepaald en met de omgeving gedeeld. Flexibiliteit speelt een grote rol, want onder meer de weersomstandigheden moeten goed zijn voor het effectief uitvoeren van de vluchten.

Het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft samen met Defensie een plan uitgewerkt hoe deze vluchten en metingen moeten worden uitgevoerd. Een vertegenwoordiging van de gemeente Gilze-Rijen en de Auditcommissie Vliegbasis Gilze-Rijen kijkt mee met de vluchten op Deelen. Ook wordt een vertegenwoordiging van gemeenten en omwonenden uitgenodigd voor de uiteindelijke vluchten rond Gilze-Rijen.

Bouwkundige maatregelen
Na een aantal onderzoeken naar ‘rattle noise’ en constructief overleg met de omgeving, besloot Defensie maatregelen te nemen. Het gaat om bouwkundige ingrepen tegen de trillingen die veroorzaakt worden door ‘rattle noise’. De aanpassingen verbeteren het leefklimaat van omwonenden.

Tijdens de meerdaagse vluchten in oktober worden in en nabij 6 woningen in de gemeente Gilze en Rijen metingen uitgevoerd wanneer een Chinook-transporthelikopter overvliegt. Zo ontstaat er inzicht in de geluidsniveaus waarbij ‘rattle noise’ kan optreden. Er wordt gekeken of resultaten uit eerdere onderzoeken ook representatief zijn voor woningen in de omgeving van de vliegbasis.

Afhankelijk van de uitkomsten onderzoekt Defensie of meer woningen, naast de al eerder vastgestelde, in aanmerkingen komen voor maatregelen. Defensie heeft voor de verdere bouwkundige vervolgmaatregelen in huizen vanaf 2022 geld gereserveerd. Voor de uitvoering is Defensie in gesprek met het Bureau Sanering Verkeerslawaai.

Archieffoto Chinook(Ministerie van Defensie)
Archieffoto Chinook(Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.