'Wees zuinig op drinkwater'

Nederlanders denken dat ze elke dag 60 liter drinkwater verbruiken terwijl het werkelijk 120 liter is, blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens onder ruim 2200 mensen. Meer dan de helft van de bevolking vindt de echte hoeveelheid van 120 liter schokkend. Vitens start vandaag een publiekscampagne om Nederlanders bewust te maken van het eigen waterverbruik en ze van tips te voorzien om water te besparen. Diverse provincies en waterschappen ondersteunen de oproep van de campagne.

Door economische en demografische ontwikkelingen en klimaatverandering neemt de vraag naar drinkwater sinds enige jaren toe. Zo leverde Vitens in 2014 nog 346 miljoen kubieke meter drinkwater, in 2018 steeg dit naar 377 miljoen kubieke meter. Een stijging van zo’n 9%. Als de trend doorzet gaan we in 2050 in het extreme geval zelfs 30% meer drinkwater gebruiken in ons land. Daarnaast wordt Nederland zowel boven als onder de grond drukker, waardoor het steeds moeilijker wordt om voldoende drinkwater te kunnen blijven winnen.

Daarom zet Vitens samen met partners in op waterbesparing, onder het motto ‘Zuinig op ons water’. “We staan er niet bij stil, maar we gebruiken elke dag zuiver drinkwater om te douchen, de tuin mee te sproeien en het toilet door te spoelen.” aldus Jelle Hannema, directievoorzitter van Vitens, “Dit willen we met de campagne graag zichtbaar maken. Wees zuinig op ons water. Het is tenslotte van levensbelang.”

Tips om water te besparen vind je op de website van Vitens.

'Wees zuinig op drinkwater' (Foto ter illustratie: Pixabay)
'Wees zuinig op drinkwater' (Foto ter illustratie: Pixabay)