FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 april 2019

Liverpool haalt flink uit tegen FC Porto en treft nu Barcelona

Liverpool heeft zich woensdagavond ten koste van FC Porto voor de halve finales van de Champions League geplaatst. Het team van Jürgen Klopp, die Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum aan het startsignaal liet verschijnen, zegevierde in het Estádio do Dragão met 1-4 dankzij doelpunten van Sadio Mané, Mohamed Salah, Roberto Firmino en Van Dijk. De verliezend finalist van afgelopen seizoen, die FC Porto thuis al met 2-0 had verslagen, zal zich nu meten met een van de favorieten voor de eindzege, Barcelona.

De tussenstand op het scorebord na het klinken van het rustsignaal was een hard gelag voor het team van trainer Sérgio Conceição. De thuisploeg had in het merendeel van de eerste 45 minuten een overwicht, maar dat leidde niet tot een doelpunt. Een vroege inzet van Jesús Corona ging over het doel van Alisson, die daarna zag hoe Moussa Marega uitblonk in het missen van kansen. De eerste poging van Liverpool, na 25 minuten, was daarentegen raak.

Een pass van Mohamed Salah in het strafschopgebied richting de tweede paal werd van dichtbij door Mané verzilverd. Het doelpunt leek wegens buitenspel niet door te gaan, maar op VAR-advies van Pol van Boekel keurde Danny Makkelie de treffer toch goed: 0-1. In het restant van de eerste helft had Alisson een goed antwoord op een lage inzet van Yacine Brahimi, terwijl James Milner op slag van rust bijna de 0-2 maakte. Een kopbal werd door Felipe van richting veranderd en ging maar net naast het doel van Iker Casillas.

Liverpool gooide de tweestrijd na 65 minuten spelen definitief in het slot. Het team van Klopp brak uit en na een heerlijke pass van Trent Alexander-Arnold werkte Salah het leer achter Casillas. Drie minuten later verkleinde Eder Militao de nadelige marge van FC Porto: na een corner van Alex Telles vanaf links kopte hij hard raak. Het was echter Liverpool dat het laatste woord had, luttele minuten na een enorme misser van Mané voor open doel.

Na een goede pass van Jordan Henderson, ingevallen voor Andy Robertson, kopte Firmino, de vervanger van Divock Origi in de rust de 1-3 achter Casillas. Het slotakkoord op Portugese bodem kwam van Van Dijk. Een corner van Milner werd door Mané doorgekopt, waarna Van Dijk met een rake kopbal de eindstand bepaalde: 1-4. Liverpool kan zich nu op de competitieduels met Cardiff City en Huddersfield Town focussen alvorens de eerste ontmoeting met Barcelona op het programma staat.

Tottenham Hotspur wordt na krankzinnig duel tegenstander van Ajax

Tottenham Hotspur wordt in de halve finale van de Champions League de opponent van Ajax. In een spectaculaire wedstrijd verloren the Spurs met 4-3 van Manchester City, wat na de 1-0 overwinning van vorige week in eigen stadion genoeg is om the Citizens uit het miljardenbal te knikkeren. Het duel in het Etihad Stadium kende een werkelijk krankzinnige beginfase, want al na elf minuten spelen stond er een 2-2 stand op het scorebord. Overigens is Heung-Min Son, met twee doelpunten de grote man aan de zijde van Tottenham, er in de heenwedstrijd van de halve finale niet bij, want hij ontving een gele kaart en is daarmee geschorst.

De heenwedstrijd in het Tottenham Hotspur Stadium eindigde door een doelpunt van Heung-Min Son in een 1-0 overwinning voor the Spurs . City-manager Josep Guardiola had ten opzichte van de eerste wedstrijd drie wijzigingen doorgevoerd: Benjamin Mendy voor Fabian Delph, Kevin De Bruyne voor Fernandinho en Bernardo Silva voor Riyad Mahrez. Zijn collega Mauricio Pochettino moest Harry Winks en Harry Kane wegens blessures missen en verving hen door Victor Wanyama en Lucas Moura.

Het duel in het Etihad Stadium kende een waanzinnige start. Na vier minuten spelen schoot Raheem Sterling vanuit de hoek van het strafschopgebied de openingstreffer binnen. Enkele momenten later was het alweer gelijk, nadat Aymeric Laporte de bal onbedoeld klaarlegde voor Son. De Zuid-Koreaan schoot via City-doelman Ederson raak en was zeer kort daarna andermaal trefzeker. Laporte verspeelde het leer aan Lucas Moura, waarna de bal via Christian Eriksen bij Son belandde. De aanvaller knalde op fraaie wijze de 1-2 tegen de touwen. Met die treffer was de spectaculaire beginfase nog niet ten einde.

Na elf minuten spelen was het namelijk alweer gelijk: nog nooit vielen er in dit tijdsbestek in de beginfase vier doelpunten in een Champions League-wedstrijd. Sergio Agüero bediende Bernardo Silva, die via de benen van Danny Rose Tottenham-doelman Hugo Lloris passeerde. Na de eerste vier doelpunten ging de storm even liggen, maar tien minuten later was het andermaal raak. De Bruyne vond Sterling bij de tweede paal, die de weinig attente Kieran Trippier te snel af was en zijn tweede van de avond tegen de touwen schoot. Voor rust liet Son nog een aardige mogelijkheid onbenut om al zijn derde treffer van de avond op het scorebord te brengen.

In de tweede helft kwam Manchester City sterk uit de kleedkamers, wat razendsnel resulteerde in kansen voor Sterling en De Bruyne. Na een uur spelen kregen the Citizens de verdiende treffer. De Bruyne stuurde Agüero het strafschopgebied in, waarna de Argentijn kiezelhard raak schoot: 4-2. De thuisploeg leek het duel te controleren, maar kreeg een kwartier voor tijd toch de deksel op de neus. Een hoekschop van Trippier vloog over Toby Alderweireld en Vincent Kompany heen en kwam zo haast per toeval op het lichaam van de ingevallen Fernando Llorente terecht.

Via de Spaanse spits verdween de bal in het doel, waarna er nog sprake was van hands. Scheidsrechter Cüneyt Çakir bekeek aan de zijkant de beelden op aanraden van de VAR, maar besloot de gegeven treffer te laten staan. Door de toch vrij onverwachte tegentreffer moest Manchester City plotseling nadrukkelijk op zoek naar de achtste treffer van het duel. Daardoor zag Guardiola zich genoodzaakt om Leroy Sané in het veld te brengen voor verdediger Mendy. Het slotoffensief resulteerde in een grote mogelijkheid voor Ilkay Gündogan, maar hij schoot hoog over. In blessuretijd leek Sterling op aangeven van Agüero Manchester City naar de halve finale te schieten, maar de Argentijn stond buitenspel en de treffer werd na inmenging van de videoscheidsrechter geannuleerd. Daardoor kwam Tottenham met de schrik vrij en plaats het zich voor de halve finale van de Champions League.

'KNVB overweegt programma week op te schuiven om Ajax tegemoet te komen'

De KNVB zoekt nog altijd naar een oplossing om Ajax tegemoet te kunnen komen in aanloop naar de halve finale van de Champions League. Voetbal International weet te melden dat de voetbalbond overweegt om de volledige competitie een week op te schuiven en wil dit idee donderdag voorleggen aan alle andere clubs.

In eerste instantie had men bij de KNVB geen rekening gehouden dat een Nederlandse club de halve finale van de Champions League zou halen. Daardoor komen momenteel twee zaken in het gedrang: dat alle wedstrijden in de laatste twee speelrondes van de Eredivisie tegelijkertijd worden gespeeld en dat clubs die Europees spelen niet korter dan 48 voor dat duel in competitieverband mogen spelen.

Men zag de beste optie in het vervroegen van het duel tussen De Graafschap en Ajax naar vrijdagmiddag, omdat het op zaterdag Koningsdag is. De Superboeren zien echter niets in dit plan, omdat dit om veiligheidsredenen niet mogelijk is. Daardoor is momenteel de enige overgebleven oplossing om de laatste twee speelrondes in de Eredivisie een week op te schuiven, waardoor er op zondag 12 en 19 mei gevoetbald wordt.

Het lijkt op dit moment de enige mogelijkheid te zijn om Ajax 48 uur rust te geven in aanloop naar de heenwedstrijd in de halve finale van de Champions League, die op dinsdag 30 april of woensdag 1 mei wordt afgewerkt. Donderdag zullen de overige clubs een beslissing nemen over dit plan. Op 5 mei wacht voor Ajax de bekerfinale tegen Willem II en eerder liet de KNVB weten dat deze wedstrijd niet verplaatst kan worden.

EU wil terreurpropaganda binnen uur van internet

Internetbedrijven krijgen een uur de tijd om terroristische propaganda in een EU-lidstaat te verwijderen als de bevoegde autoriteiten daar opdracht toe geven. Ze zijn echter niet verplicht actief naar illegale activiteiten te speuren, zodat de vrije meningsuiting en persvrijheid worden gewaarborgd. 

Arbeidsmigrant Abdou zag Amsterdam veranderen

Abdou Menebhi migreerde op 18-jarige leeftijd naar Amsterdam om daar te werken. Dat is precies vijftig jaar geleden. De eerste periode in die stad was voor hem niet gemakkelijk en hij zocht daarom hulp bij de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein.

Menebhi liet zijn familie achter in Marokko zodat hij hier in Nederland voor hen geld kon verdienen. Via Parijs kwam hij uiteindelijk in de hoofdstad terecht en zijn eerste indruk was goed. "Ik vond de stad tolerant, gezellig, met veel water en bloemen. Heel leuk."

Verblijfsvergunning
Het leven hier was in het begin niet makkelijk voor Menebhi. Hij maakte deel uit van een groep van ruim 180 illegalen die op het punt stond om uitgezet te worden. Om een verblijfsvergunning te bemachtigen zochten zij hun toevlucht in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein.

Hier voerden ze actie en ging de groep zelfs in hongerstaking om te voorkomen dat zij het land uit moesten. "Iedereen steunde de Marokkanen. Om humanitaire redenen of om politieke redenen. De solidariteit met de groep was heel groot." En met succes: iedereen krijgt een verblijfsvergunning.

Menehbi is nooit meer uit Amsterdam vertrokken en de kerk blijft altijd heel bijzonder voor hem. "Ik voel hier rust, het is echt een tweede huis voor mij." Wel vindt hij de stad minder tolerant geworden. "Individualisme is erg groot geworden. Amsterdam van de jaren 70 is niet meer het Amsterdam van nu."

Tentoonstelling
Over een halve eeuw Marokkaanse migratie is een tentoonstelling gemaakt die tot en met december op verschillende plekken in de stad Amsterdam te zien is.

Onherkenbaar PSG lijdt ook in derde kampioensduel gezichtsverlies

Paris Saint-Germain is er ook woensdagavond niet in geslaagd om de achtste landstitel uit de clubgeschiedenis op te eisen. Na de eerdere misstappen in de kampioenswedstrijden tegen RC Strasbourg (2-2) en Lille (5-1) leed het team van Thomas Tuchel een 3-2 nederlaag tegen FC Nantes. Tuchel miste acht spelers door blessures en/of schorsingen en wijzigde zijn elftal ook nog eens op zes plaatsen ten opzichte van de fikse nederlaag in Lille. Kylian Mbappé zat om onduidelijke redenen niet bij de wedstrijdselectie.

Het onsamenhangende elftal van PSG zorgde in de openingsfase weliswaar al snel voor gevaar, maar had niet de intensiteit die nodig was om een degradatiekandidaat als Nantes te bestrijden. Een heerlijke knal van Daniel Alves in de negentiende minuut leek PSG aanvankelijk op de goede weg te helpen: hij kreeg de bal van Leandro Paredes en schoot het leer met rechts van grote afstand in de linkerbovenhoek achter de kansloze Maxime Dupé.

De voorsprong van PSG was van korte duur en wederom maakte het team van Tuchel bij dode spelmomenten een zwakke indruk, net als afgelopen weekeinde tegen Lille. Diego Carlos kopte drie minuten later uit een corner de gelijkmaker achter Gianluigi Buffon en vlak voor rust moest de Italiaan opnieuw de bal uit het net halen. Thilo Kehrer liet zich veel te makkelijk aftroeven door Kalifa Coulibaly, waarna het leer via Samuel Moutoussamy uiteindelijk door Majeed Waris werd binnengetikt.

Nantes gooide het duel zeven minuten na rust in het slot en wederom zakte de defensie door de ondergrens. Na weer een corner van Vincent Rongier vanaf links kon Diego Carlos tussen vier man in de bal over de doellijn heenfrommelen: 3-1. De nederlaag had nog hoger kunnen uitvallen, maar Coulibaly miste een dot van een kans en Buffon stond niet toe dat een inzet van Waris de 4-1 betekende. Op aangeven van Colin Dagba maakte Metehan Güclü in de slotfase de 3-2, maar tot meer was PSG niet in staat. Met nog zes speeldagen te gaan heeft PSG nog altijd zeventien punten meer dan Lille.

Jumbo-Visma maakt Giro-selectie bekend met Roglic als kopman

Jumbo-Visma heeft de acht namen bekendgemaakt die komende maand aan het vertrek staan van de Giro d’Italia. Primoz Roglic is de kopman bij de Nederlandse WorldTour-ploeg.

Roglic krijgt in de eerste grote wielerronde van het jaar de steun van de Nederlanders Robert Gesink, Koen Bouwman, Antwan Tolhoek, Jos van Emden, Tom Leezer, de Belg Laurens De Plus en Duitser Paul Martens. Op dit moment is de volledige ploeg op hoogtestage op de Sierra Nevada.

"We zijn hier met heel de Giro-ploeg omdat het belangrijk is dat iedereen de beste voorbereiding heeft. Hier wordt iets gesmeed", geeft ‘Head of Performance’ Mathieu Heijboer aan op de website van de ploeg.

Roglic won eerder dit jaar de UAE Tour en de Tirreno Adriatico. De Giro d'Italia is het eerste hoofdoel voor de Sloveen van Jumbo-Visma. Vorig jaar in de Tour de France reed hij voor het eerst een klassement in een grote ronde. Toen werd hij vierde achter Gerraint Thomas, Tom Dumoulin en Chris Froome.

Bijna 30 doden bij busongeluk op Madeira

Een toeristenbus op het Portugese eiland Madeira is op een helling van de weg geraakt en op een huis terechtgekomen. Daarbij zijn volgens plaatselijke autoriteiten zeker 28 doden gevallen. De bus raakte rond 18.30 uur in een bocht op een helling van de weg.

Softdrugs en auto's in beslag genomen in Spaanse Polder Rotterdam

Bij een actie gericht op ondermijnende criminaliteit in de Spaanse Polder in Rotterdam, nam de politie woensdag 15 auto’s en aantal kilo’s softdrugs in beslag.

Auto's Spaanse polder
Het betrof een gezamenlijke actie van de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeente Schiedam en de gemeente Rotterdam. Het garagebedrijf dat werd doorzocht is van een 42-jarige man, die eerder veroordeeld werd voor het hebben van een hennepkwekerij. Het OM schat dat hij er tonnen aan verdiend heeft. Er is al beslag gelegd, maar nog onvoldoende om het hele bedrag te dekken.En omdat misdaad niet mag lonen, werden de auto’s én nog een scooter in beslag genomen.

Tijdens de ondermijningsactie werden op een andere locatie ook opslagboxen doorzocht. Bij deze doorzoekingen werden 3 kilo hennep, hennepgoederen en 10 kilo waterpijptabak in beslag genomen. Politie en OM hadden informatie ontvangen dat op deze locatie drugs en wapens zouden liggen opgeslagen. Ook bij eerdere controles op deze locatie werden al gestolen, verboden en drugsgerelateerde goederen aangetroffen. Aanvullend op de inbeslagname beoordeelt de gemeente Rotterdam of de opslagbox bestuurlijk gesloten kan worden.

Aanpak criminele activiteiten in Spaanse Polder
Politie, OM, gemeente Rotterdam, gemeente Schiedam en private partijen trekken samen op in de Spaanse Polder om criminele activiteiten aan te pakken. Al langere tijd zijn deze overheidspartijen constructief in gesprek met bonafide exploitanten van opslagboxen en de branchevereniging. Doel is dat criminele praktijken rondom opslagboxen structureel geen kans meer krijgen in Rotterdam en Schiedam. Hierbij worden onder andere afspraken gemaakt over screening van klanten, instructie van opslagbox-medewerkers en de werkwijze bij incidenten.

Coalitie verdeeld over voorrang voor Amsterdammers bij nieuwbouwwoningen

Woningen in de stad met voorrang toekennen aan Amsterdammers, of juist veel meer bijbouwen, zodat er ook voor het groeiend aantal expats een huis is in de stad? Het blijft een discussiepunt binnen de gemeenteraad en de coalitie, zeker nu het aantal buitenlandse kenniswerkers en expats dat zich vestigt in de stad maar blijft groeien.

Onlangs publiceerde het ING Economisch Bureau cijfers waaruit blijkt dat de krapte op de woningmarkt verder toeneemt door de migratie vanuit het buitenland. Vorig jaar vestigden 9.600 mensen zich vanuit het buitenland in Amsterdam. Tegelijkertijd vertrokken in 2018 veel jonge ouders (25-39 jaar) met hun allerjongste kroost.

Sluit ogen niet voor transformatie
SP-raadslid Erik Flentge kaartte de kwestie vanmiddag aan in de raadscommissie Wonen. Hij vindt dat er sprake is verdrijving op de woningmarkt en wil dat zijn eigen wethouder Ivens (SP) ingrijpt, zodat nieuwbouwwoningen in stad met voorrang naar Amsterdammers gaan. "Er vindt een transformatie plaats en daar moet je je ogen niet voor sluiten."

Maar volgens Zeeger Ernsting (GroenLinks) is niet het groeiend aantal expats het probleem, maar wel de uitsluiting van bepaalde inkomensgroepen. "Het grootste belang is toch eigenlijk dat de Amsterdamse woningmarkt toegankelijk blijft voor de laagste inkomens." Om dat te garanderen moeten er volgens hem vooral veel woningen bijgebouwd worden, zodat Amsterdam een 'open stad' kan zijn voor iedereen.

"Hoe open ben je voor al die Amsterdamse gezinnen die hier worden verdrongen?", vroeg Flentge zich af. Hij vindt groeiende instroom van kenniswerkers uit het buitenland en expats wel degelijk een probleem. "Anders zijn we een groot deel van de discussie niet aan het voeren."

"De woningmarkt is oververhit in Amsterdam, de economie is booming en dat betekent dat we een enorm tekort hebben en dat betekent dat we een enorm tekort hebben voor iedereen", zei Alexander Hammelburg van D66. "Als je Amsterdam een open en tolerante stad wil laten zijn, dan ga je niet naar bepaalde groepen kijken. Kijk naar de aantallen nieuwbouwwoningen die we kunnen opleveren."

Hoor alleen nog maar van mensen hoe het niet kan
Woonwethouder Ivens gaf vorig jaar al aan dat hij nieuwbouwwoningen met voorrang wil toewijzen aan Amsterdammers. "Het makkelijke antwoord is bijbouwen", zei Ivens vandaag tegen de aanwezige raadsleden. "Maar het gaat er ook om of je de juiste woningen bouwt en dat je ervoor zorgt dat de juiste personen erin komen."

De wethouder is bezig met een inventarisatie van voorrangsregelingen bij het toewijzen van woningen in de rest van de regio. Los daarvan zei hij ook nog steeds te onderzoeken hoe doorstromers voorrang kunnen krijgen op nieuw gebouwde woningen in de stad. "Tot nu toe hoor ik alleen nog maar van mensen hoe dat niet kan en ik ben daar nog niet klaar mee."

Halsema: 'Geen begrip voor BOA-staking Koningsdag'

De discussie rond de verdedigingsmiddelen voor BOA’s zit klem. Zo typeerde burgemeester Halsema de impasse waarin zij is geraakt met de BOA-bonden. Die eisen namelijk wapenstokken en pepperspray voor de handhavers. Vooralsnog hebben zij het plan, als zij de middelen niet krijgen, om op Koningsdag te staken.

Burgemeester Halsema gaf gisteren tijdens de commissie Algemene Zaken aan volgens haar tevergeefs geprobeerd te hebben de BOA-bonden tegemoet te komen met bodycams en meer inzet van politie. "Dit vinden de BOA's onvoldoende, zij willen ook geweldsmiddelen. En nu worden wij eigenlijk uit hoofde van het werkgeverschap voor het blok gezet om dat te doen."

Staking Koningsdag
De Nederlandse BOA Bond liet gisteren weten dat de handhavers als actie tijdens Koningsdag geen boetes zullen uitschrijven. En tussen 18:00 en 21:00 uur, wanneer veel mensen het centrum van de stad verlaten, willen ze zelfs het werk helemaal neerleggen. VVD-raadslid Rik Torn vroeg de burgemeester dan ook of het College, in verband met de dreigende staking, toch niet het verzoek om de geweldsmiddelen bij de minister van Justitie en Veiligheid in te dienen. Halsema wil hier echter niets van weten, aangezien minister Grapperhaus in december heeft laten weten niets te zien in zo'n maatregel.

Geen begrip
De aanstaande actie op Koningsdag kan op minder begrip rekenen van de burgemeester dan eerdere stakingen. "Omdat ik de zorgen begrijp en deel van de BOA's had ik ook begrip voor de acties. Dat is nu met Koningsdag anders." Wel geeft ze aan dat de gesprekken met BOA-bonden zullen worden voortgezet.

65 vaten met mogelijk drugsafval aangetroffen in Amsterdam Noord

In de berm van de Nieuwendammerdijk in Noord zijn vanochtend 65 vaten met mogelijk drugsafval aangetroffen. Het gaat om tonnen met een inhoud van 25 tot 30 liter.

Volgens de politie wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de herkomst van de vaten. Ook is niet duidelijk wat er precies in de tonnen zit.

"De politie is er mee bezig en dan moet het nog op een speciale manier verpakt afgevoerd worden en in een speciale oven worden verbrand", zegt een omstander. "Het mag wat kosten."

Getuigen die iets verdachts hebben gezien, worden opgeroepen om zich te melden.

Taxichauffeurs kondigen protestmars aan in Amsterdam

Taxichauffeurs die aangesloten zijn bij de Toegelaten Taxi Organisaties (TTO) lopen donderdag een protestmars in de stad. Het gaat om een landelijke mars, waarbij zo'n 1200 mensen worden verwacht.

De protestmars begint om 12:15 uur en duurt ongeveer drie kwartier. Daarna zal een petitie worden overhandigd aan wethouder Sharon Dijksma (Vervoer).

De demonstranten eisen een gelijk speeldveld in de taximarkt, waar alle chauffeurs dezelfde regels opgelegd krijgen. Daarbij zou het niet uit moeten maken of ze voor een taxicentrale werken of voor een dienst zoals Uber.

Oneerlijke concurrentie
Volgens FNV Taxi en FNV Zelfstandigen, die de protestmars organiseren, heeft de komst van platforms die werken met app-boekingen veel negatieve gevolgen voor de taxisector. "De markt is verzadigd", zegt Minke Jansma van FNV Taxi. Om die reden wil de vakbond dat de gemeente ingrijpt als er te veel taxichauffeurs zijn. "Bovendien is er sprake van oneerlijke concurrentie en schijnconstructies."

Ook wordt geëist dat de vakbekwaamheidstoets weer wordt ingevoerd, zodat de kans op gevaarlijke situaties wordt teruggedrongen. 

Ook chauffeurs die rijden voor taxi-app Uber gaan deze week actie voeren. Ze doen dat aanstaande vrijdag. 

MLB: Yankees halen uit tegen Red Sox

In de MLB hebben de honkballers van de New York Yankees en Boston Red Sox hun eerste van negentien ontmoetingen in het reguliere seizoen erop zitten. De Yankees wonnen in eigen huis met 8-0 tegen de aartsrivalen.

Bij de Yankees was vooral Mike Tauchman lekker bezig. In de vierde inning sloeg hij de 4-0 binnen, in de zesde inning deelde hij met een 3-run homerun de genadeklap uit aan de regerend kampioenen. Werper James Paxton stond acht uitstekende innings te gooien en hield de Red Sox-aanval keurig van scoren af.

Uitslagen MLB dinsdag
New York Yankees - Boston Red Sox 8-0
Detroit Tigers - Pittsburgh Pirates 3-5 (1 extra inning)
Philadelphia Phillies - New York Mets 14-3
Washington Nationals - San Francisco Giants 3-7
Miami Marlins - Chicago Cubs 0-4
Tampa Bay Rays - Baltimore Orioles 4-2
Atlanta Braves - Arizona Diamondbacks 6-9
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 8-4
Minnesota Twins - Toronto Blue Jays 5-6
Texas Rangers - Los Angeles Angels 5-0
Chicago White Sox - Kansas City Royals 5-1
San Diego Padres - Colorado Rockies 2-8
Oakland Athletics - Houston Astros 1-9
Los Angeles Dodgers - Cincinnati Reds 6-1
Seattle Mariners - Cleveland Indians 2-4

Yankees - Red Sox (Bron: YouTube)

Verscherpt toezicht voor Stichting Mosae Zorggroep

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Stichting Mosae Zorggroep onder verscherpt toezicht gesteld. Er zijn verbeteringen nodig om goede zorg te kunnen verlenen.

Stichting Mosae Zorggroep verleent ouderenzorg en thuiszorg in Maastricht en omgeving. Mosae heeft meerdere locaties. De inspectie bezocht er twee, Campagne en Scharwyerveld. Op de locatie Scharwyerveld woonden op het moment van het inspectiebezoek 77 mensen. Op de locatie Campagne woonden op het moment van het bezoek 149 mensen.

Wat is er aan de hand?
De inspectie volgt Mosae al geruime tijd. Sinds 2017 zijn meerdere bezoeken gebracht. Ook sprak de inspectie met de bestuurder, de raad van toezicht en de cliëntenraad. De inspectie ziet tekortkomingen op de thema’s persoonsgerichte zorg, deskundige zorgverlener en sturen op kwaliteit en veiligheid. Het bestuur van Mosae stuurt onvoldoende op kwaliteit. Bovendien gaan de verbeteringen te langzaam. Daarom stelt de inspectie nu een verscherpt toezicht in.

Hoe nu verder?
Het verscherpt toezicht duurt zes maanden. In de periode van het verscherpt toezicht kan de inspectie Mosae zowel aangekondigd als onaangekondigd bezoeken. Tussentijds beoordeelt de inspectie de resultatenrapportages en de uitkomsten van bezoeken. Voor het einde van het verscherpt toezicht besluit de inspectie of het verscherpt toezicht kan worden opgeheven. De inspectie kan ook verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

Start pilots logeerzorg om mantelzorgers te ontlasten

Tien gemeenten starten met een pilot logeerzorg om mantelzorgers te ontlasten. Door logeerzorg kunnen ouderen die thuis zorg krijgen van bijvoorbeeld een partner tijdelijk in een zorginstelling ‘logeren’ zodat de mantelzorger even op adem kan komen. Het ministerie van VWS ondersteunt de gemeenten met 1 miljoen euro vanuit het programma Langer Thuis. Met het geld kunnen gemeenten onder meer een coördinator voor de logeerzorg aanstellen. Deze brengt de mogelijkheden voor logeerzorg onder de aandacht van mantelzorgers en professionals en coördineert de samenwerking tussen gemeenten, zorgaanbieders en verzekeraars. De pilots worden gestart op initiatief van de Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Sophie Hermans (VVD).

Veel mensen zorgen voor een partner, familielid of naaste. Die mantelzorg is mooi, maar soms ook intensief en zwaar. Er zijn mantelzorgers die hierdoor overbelast raken en velen lopen het risico overbelast te worden. Om dit te voorkomen is er ondersteuning voor mantelzorgers, zoals respijtzorg. Respijtzorg is vervangende zorg die mantelzorgers in staat stelt om even er tussenuit te kunnen en op adem te komen. Een bijzondere vorm van respijtzorg is logeerzorg. Bij logeerzorg verblijft de oudere tijdelijk op basis van een ‘sociale noodzaak’ - om de mantelzorger te ontlasten - op een andere locatie dan thuis, bijvoorbeeld een verpleeghuis. Het gaat om een ‘planbaar’ tijdelijk verblijf, dus geen acute of crisiszorg. De logeerzorg kan meerdere keren per jaar en op dezelfde locatie plaatsvinden.

De Tweede Kamerleden Sophie Hermans (VVD) en Vera Bergkamp (D66) riepen in 2018 op om deze vorm van respijtzorg verder te ontwikkelen. Minister De Jonge zegde daarop toe om in het programma Langer Thuis, dat beoogt de zorg voor ouderen thuis te verbeteren, pilots in te richten voor deze vorm van respijtzorg. Die pilots werden vandaag symbolisch gestart door minister Hugo de Jonge (VWS), samen met vertegenwoordigers van de 10 gemeenten tijdens een bijeenkomst in het logeerhuis Strandgoed Ter Heijde van zorginstelling Pieter van Foreest.

Veel mantelzorgers zijn niet bekend met de ondersteuningsmogelijkheden voor hen, durven niet om hulp te vragen, of voelen zich bezwaard om de zorg over te dragen aan anderen. Ook is er veel onbekendheid bij huisartsen en wijkverpleegkundigen - degenen die toch vaak als eerste zien dat een mantelzorger wel wat ondersteuning kan gebruiken - over respijtzorg en logeerzorg. Bovendien is er ook op het gebied van de inkoop van plekken nog niet altijd duidelijk hoe logeerzorg te organiseren is. Gemeenten en zorgverzekeraars moeten daarin samenwerken, die samenwerking is nog niet vanzelfsprekend. Die drie elementen samen worden in de pilots opgelost.

Tien gemeenten (Westland, Capelle a/d IJssel, Dordrecht, Hoeksche Waard, Zeist, Nieuwegein, Helmond, Ede, Heerde en Assen) gaan aan de slag met de pilots. In elk van de pilotgemeenten gaat een coördinator logeerzorg aan de slag. Enerzijds om de partijen bij elkaar te brengen, anderzijds om de mantelzorgers te ondersteunen bij de toegang tot de logeerzorg. De 10 pilots zullen t/m april 2020 uitgevoerd en begeleid worden door VWS en kennisinstelling Movisie. Het doel is om te komen tot een stappenplan hoe gemeenten logeerzorg lokaal kunnen toepassen. Ook wordt de preventieve meerwaarde van logeerzorg zichtbaar gemaakt.

Het aantal ouderen neemt toe in Nederland van zo’n 1,3 miljoen 75-plussers in 2019 tot 2,1 miljoen in 2030. Ouderen worden ook ouder, blijven langer vitaal en wonen als gevolg daarvan langer zelfstandig thuis. De ondersteuning van mantelzorgers is een van de drie belangrijke randvoorwaarden voor het verbeteren van een goede kwaliteit van leven voor de groeiende groep thuiswonende ouderen, waarop in het programma Langer Thuis wordt ingezet. Het programma Langer Thuis is onderdeel van het Pact voor de Ouderenzorg waarin ruim 200 partijen zich committeren aan het verbeteren van de zorg voor onze ouderen door de strijd aan te gaan tegen eenzaamheid, de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren en thuis wonen beter mogelijk te maken.

Overvallers gaan er als haas vandoor

Twee mannen probeerden dinsdagavond een fastfoodrestaurant op de Teilingerstraat in Rotterdam te overvallen, maar gingen er zonder buit als een haas vandoor. De politie onderzoekt de zaak.

Een medewerker was rond 23:00 uur aan het schoonmaken, toen hij plotseling twee gemaskerde mannen bij de toonbank zag staan. Ze riepen om geld. Een van de twee hield een groot mes vast. De medewerker rende terug een kamer in en sloeg hard de deur dicht. Hij deed dat nog een paar keer. Daar schrokken de overvallers zo van, dat ze wegrenden in de richting van Zwart Janstraat.

Getuigen gezocht
Heeft u iets gezien of gehoord van de poging overval of heeft u andere informatie? Geef het door via nummer 0900-8844 of onderstaand tipformulier. Anoniem kan ook via M. 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Automobilist rijdt in op politieman

De politie hield in de nacht van dinsdag op woensdag op de Slaghekstraat in Rotterdam een 29-jarige Rotterdammer aan, die probeerde een agent aan te rijden. De agent raakte niet gewond.

Die nacht hielden agenten een alcoholcontrole op de Dordtselaan. De 29-jarige autobestuurder kreeg een stopteken, maar negeerde dat. Hij reed in op een politieman, die gelukkig net op tijd opzij kon stappen, en ging er vandoor. Collega’s van de agent zetten de achtervolging in, waarbij snelheden tot maar liefst 150 kilometer per uur werden gehaald. Op de Slaghekstraat botste de verdachte tegen een politieauto. Een andere politiewagen ramde het voertuig van de 29-jarige. Agenten hielden de autobestuurder aan voor poging doodslag en namen hem mee naar het bureau.

Maatschappelijke vraagstukken centraal op seminar

Op het seminar, georganiseerd door het Center for Big Data Statistics, werd ingegaan op hoe datagedreven besturen mogelijk is met big data.

Op 14 maart jl. vond op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen het tweede Big Data Matters seminar plaats. Op het seminar, georganiseerd door het Center for Big Data Statistics (CBDS, onderdeel van het CBS), werd ingegaan op hoe datagedreven besturen mogelijk is met big data. Dit gebeurde aan de hand van actuele maatschappelijke vraagstukken, zoals mobiliteit, energietransitie, arbeidsmarkt en luchtkwaliteit. Bedrijven, overheden op alle niveaus, kennisinstituten en universiteiten waren vertegenwoordigd.

Samenwerking
Het seminar, dat door meer dan 250 deelnemers werd bezocht, was een co-productie van het CBDS met diverse partners zoals LinkedIn, RVO, Mezuro, T-Mobile, TomTom, RET, Vito en de gemeenten Amsterdam en Eindhoven. Magchiel van Meeteren was, in zijn functie als managing director bij het CBS, nauw betrokken bij de organisatie: "Het betrekken van al deze partijen is noodzakelijk om complexe maatschappelijke problemen aan te pakken." De urgentie van samenwerking groeit. In zijn keynote wees wetenschapsjournalist Diederik Jekel er op dat de overheid al deze nieuwe ontwikkelingen niet moet missen. "We moeten de kracht van data omarmen."

Luchtkwaliteit
Zowel de maatschappelijke thema’s als de onderzochte databronnen (zoals mobiele telefoniedata voor het maken van statistiek) waren erg divers. Sofie De Broe, wetenschappelijk directeur van het CBDS: "Grote steden krijgen steeds meer te maken met het thema luchtkwaliteit. Burgers maken zich zorgen en vragen om informatie. Eindhoven is bijvoorbeeld een vrij stenige stad met veel straten waar het zogenaamde canyon-effect kan optreden, doordat fijnstof zich concentreert in de smalle straten met hoge bebouwing. Voor dit type steden is het noodzakelijk om aan scenario-ontwikkeling te doen en te bepalen wat de impact van deze scenario’s is op de gezondheid van hun inwoners. Als CBS kunnen we hier een toegevoegde waarde bieden door aan bestaande data en modellen over luchtkwaliteit van het RIVM data van het CBS toe te voegen, bijvoorbeeld bebouwingsgegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Door socio-demografische variabelen dan weer te koppelen aan de gegevens over de bebouwing kun je bijvoorbeeld inzichtelijk maken welke bevolkingsgroepen blootgesteld zijn aan luchtvervuiling."

Concrete resultaten
"Het grote verschil tussen de vorige editie van het Big Data Matters seminar en deze recente versie is dat we nu zoveel verder zijn en een veelheid aan projecten konden belichten, waarin het CBS met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden samenwerkt en concrete resultaten boekt", aldus Van Meeteren. Als succesvol voorbeeld noemt hij de samenwerking tussen vervoersmaatschappij RET, de gemeente Rotterdam en het CBS. "Dit is een mooi voorbeeld van diverse organisaties die - op initiatief van de Erasmus Universiteit - elkaar gevonden hebben. We hebben doelstellingen die elkaar raken. Daardoor is het gelukt in korte tijd een veilige manier te vinden om data met elkaar te delen en zo samen tot relevante maatschappelijke inzichten te komen."

Drukte in de stad
Een ander aansprekend voorbeeld is het gebruik van mobiele telefoniedata in de statistiek. Op het seminar spraken T-Mobile, Mezuro en de gemeente Amsterdam hierover. Zij werken samen met het CBS. Van Meeteren: "Grote steden in Nederland ondervinden regelmatig problemen als gevolg van drukte in de stad. Met behulp van geanonimiseerde mobiele telefoondata is het mogelijk om te bepalen hoeveel mensen zich op een bepaald moment op een bepaalde locatie bevinden. Voor gemeenten is dit zeer waardevolle informatie in de context van mobiliteit, veiligheid en toerisme." Ook het samenwerkingsproject met TomTom sprak de deelnemers van het seminar aan. Het uitgangspunt bij dit project is dat er overal auto’s met navigatiesystemen rijden, maar dat niet alle wegen zijn voorzien van sensoren. "Het vergelijken van de data van TomTom met de sensordata levert waardevolle inzichten op over het verkeersaanbod op juist kleine, lokale wegen."

Bijna 700 Amsterdamse statushouders uit de bijstand geholpen in 2018

Het afgelopen jaar zijn 691 vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan een fulltime baan geholpen en daardoor uit de bijstand gekomen. Dit blijkt uit cijfers die de gemeente Amsterdam vandaag heeft gepubliceerd.

De gemeente begeleidt sinds juli 2016 statushouders zo goed mogelijk naar passend werk, participatie of een opleiding. Door middel van speciaal getrainde en gespecialiseerde klantmanagers worden de statushouders intensief begeleid naar werk. Ook volgen ze tegelijkertijd een taalcursus die bijdraagt aan de inburgering.

Afgelopen jaar stroomden 691 uit de bijstand en gingen 661 statushouders parttime aan het werk. Hierbij moet gezegd worden dat dit soms dezelfde statushouder kan zijn, die eerst parttime werkte, en later dat jaar fulltime aan de slag ging. Nog eens 140 statushouders startten vorig jaar met een opleiding.

Sinds de start zijn 1259 statushouders uitkeringsonafhankelijk geworden. Het doel is dat vijftig procent van de statushouders na drie jaar zijn uitgestroomd uit de bijstand. Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken): 'Door statushouders vanaf het begin te ondersteunen stromen meer mensen uit de bijstand. Met 691 uitstromende statushouders in 2018, hebben we de doelstelling van 400 ruimschoots gehaald.'

Halsema: 'Ingrijpen bij Ajax was protocol, manier van optreden wordt onderzocht'

Het ingrijpen van de politie vorige week woensdag bij de entrada, voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Juventus, verliep volgens protocol. Burgemeester Halsema verklaarde dat gisteravond in de commissie Algemene Zaken, maar gaf wel aan dat de manier waarop er is opgetreden nog wel wordt onderzocht. Mocht daaruit blijken dat het geweld dat hierbij is gebruikt disproportioneel was, dan zal daarover geoordeeld worden.

Verbod
Al aan het begin van het seizoen 2018-2019 was de afspraak dat entrada’s verboden zijn, vertelt Halsema de commissie. "Er is toen ook bepaald dat daar niet zo scherp tegen op zal worden getreden, behalve als er sprake is van vuurwerk."

Reden hiervoor was een entrada in augustus 2018 voor de wedstrijd tegen Dinamo Kiev. Daar vielen gewonden na het afsteken van fakkels in de menigte.

Dilemma
Politiecommissaris Jan Pronker probeerde inzicht te geven in de keuzes die de politie woensdagavond moest maken. "Los van de vraag hoe het precies is gegaan, het was een dilemma. Als die entrada was verlopen zoals die tegen Kiev, dan was iedereen over ons heen gevallen. Als er gewonden of zwaargewonden waren gevallen. Nu hebben we het ook niet goed gedaan."

Volgens Pronker is een entrada met vuurwerk erg riskant. "Dit is iets wat we niet moeten willen." Halsema steunt de commissaris hierin: "Wat we vaak zien bij dit soort sfeeracties is dat het juist vaak gaat om vuurwerk en om gezichtsbedekking."

De-escaleren
Ondanks dat zowel de burgemeester als de politiecommissaris niet veel meer kunnen zeggen over die bewuste avond, om zo het onafhankelijk onderzoek niet in de weg te zitten, wilde Halsema nog wel kwijt dat de politie niet uit het niets besloot de waterwerper in te zetten. "Daartussen zit het omroepen dat mensen moeten vertrekken van een plek. De bedoeling daarvan is dat dit de-escalerend werkt."

NBA: Indrukwekkende comeback Nuggets, Raptors trekken stand gelijk

De basketballers van de Toronto Raptors hebben zich in de play-offs in de NBA hersteld van hun nederlaag in wedstrijd één tegen de Orlando Magic. In Toronto won de ploeg onder leiding van Kawhi Leonard's 37 punten overtuigend van Orlando, nadat vooral de tweede helft redelijk eenzijdig was: 111-82.

De San Antonio Spurs waren in Denver tegen de Nuggets hard op weg naar een 2-0 voorsprong in de serie, maar de thuisploeg vocht zich knap terug en in het vierde kwart namen ze het heft op indrukwekkende wijze in handen. Jamal Murray was in dat kwart goed voor maar liefst 21 punten en de Nuggets draaiden een achterstand van negentien punten om naar een 114-105 zege.

De Portland Trail Blazers pakten thuis wél een 2-0 voorsprong tegen de Oklahoma City Thunder. In de eerste helft ging het nog wat op en neer, maar vooral vanaf het derde kwart was Portland veel te sterk. CJ McCollum tekende voor 33 punten, Damian Lillard was goed voor 29 stuks en de Blazers wonnen met 114-94.

NBA play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Boston Celtics - Indiana Pacers, East 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Boston)
02.00 Milwaukee Bucks - Detroit Pistons, East 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Milwaukee)
03.30 Houston Rockets - Utah Jazz, West 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Houston)*
*Live op Ziggo Sport

Lillard en McCollum maakten indruk (Bron: YouTube)

Pierie tekent contract voor vijf jaar bij Ajax

Kik Pierie maakt deze zomer de overstap van sc Heerenveen naar Ajax. Laatstgenoemde club meldt via de officiele kanalen dat de achttienjarige verdediger tot medio 2024 gaat tekenen in de Johan Cruijff ArenA. Ajax betaalt minimaal vier miljoen euro voor Pierie, die afgelopen donderdag in Amsterdam was om de transfer af te ronden.

De stopper debuteerde in mei 2017 in het eerste elftal van sc Heerenveen en heeft inmiddels meer dan zestig wedstrijden op zijn naam staan, waarbij hij twee keer wist te scoren en vijf keer een medespeler in stelling wist te brengen. De in Boston geboren verdediger lag nog tot de zomer van 2020 vast bij de Friese club, maar Ajax heeft dus besloten dit contract af te kopen.

De jeugdinternational geldt als een grote belofte voor de toekomst, aangezien hij al veel duels in de Eredivisie heeft gespeeld. Mogelijk speelt Ajax met de komst van Pierie in op het vertrek van Matthijs de Ligt, die hevig in verband wordt gebracht met diverse Europese topclubs. Momenteel worden Barcelona en Juventus nadrukkelijk gelinkt met de negentienjarige Oranje-international.

Ajax is druk bezig om de selectie voor volgend seizoen in kaart te brengen. Eerder maakte de Amsterdamse club al melding van de komst van Razvan Marin. De 22-jarige middenvelder komt voor 12,5 miljoen euro over van Standard Luik en tekent tot medio 2024. Daarnaast is de club van trainer Erik ten Hag bezig met een transfer inzake Kjell Scherpen, de negentienjarige doelman van FC Emmen.

Haaienvinnen in beslag genomen op Schiphol

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 217 kilo gedroogde haaienvinnen in beslaggenomen. De partij is eind februari 2019 onderschept door de Douane op Schiphol. Na onderzoek van het Douanelaboratorium bleek dat de haaienvinnen afkomstig zijn van de haaiensoorten de zijdehaai (Carcharhinus falciformis) en de grote hamerhaai (Sphyrna mokarran). Dit zijn beschermde diersoorten die voorkomen op de zogenaamde CITES-lijst. Handel in deze soorten mag alleen met geldige CITES-vergunningen.

De zending was afkomstig uit Cuba en bestemd voor een bedrijf in de voedselindustrie in Hong Kong. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft navraag gedaan bij de CITES Management Autoriteit van Cuba. Cuba gaf aan dat dit een overtreding was van de CITES-regelgeving en dat ze gelijk een zaak zou starten tegen de exporteurs. Tevens zou zij kijken welke vissers erbij betrokken waren. Daarop heeft RVO.nl besloten om te handhaven en is aan de Douane toestemming gegeven voor het bestuursrechtelijk in bewaring nemen van de 217 kilo gedroogde haaienvinnen. RVO.nl zorgt als aangewezen opslaghouder tevens voor opslag van de haaienvinnen. Wat er met de vinnen gaat gebeuren is op moment van schrijven nog onbekend.
Bart Langeveld, uitvoeringsexpert bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: “Dit is een unieke vondst voor Nederland. In de veertig jaar dat ik dit werk doe heb ik nog nooit zo’n grote partij haaienvinnen onderschept zien worden. "

Duizenden haaienvinnen in beslaggenomen op Schiphol (Foto: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Duizenden haaienvinnen in beslaggenomen op Schiphol (Foto: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

Derde trailer voor X-Men: Dark Phoenix

Er is een derde trailer verschenen van X-Men: Dark Phoenix. In dit verhaal nemen de X-Men het op tegen hun meest formidabele en krachtigste tegenstander ooit: iemand uit hun eigen familie, Jean Grey.

Tijdens een reddingsmissie in de ruimte wordt Jean geraakt door een mysterieuze buitenaardse kracht. Ze overleeft het incident ternauwernood. Terug op aarde maakt deze buitenaardse kracht haar niet alleen oneindig veel sterker, maar ook veel instabieler. Worstelend met deze entiteit in haar komen Jean’s nieuwe krachten tot uiting op een manier die ze niet kan begrijpen, noch controleren. Als Jean de controle volledig kwijtraakt en ze iedereen van wie ze houdt pijn doet, zorgt ze voor barsten in het fundament van de X-Men.

Nu de X-Men uit elkaar dreigen te vallen, zullen ze een manier moeten vinden om samen te werken, niet alleen om Jean’s ziel te redden, maar ook om de aarde te beschermen tegen buitenaardse krachten die haar als wapen willen gebruiken en het heelal willen veroveren.

X-Men: Dark Phoenix is vanaf 6 juni 2019 in de Nederlandse bioscoop te zien, ook in IMAX en Dolby Cinema.

NHL: Superstunt Blue Jackets compleet, ook Penguins eruit

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning kenden een van de beste reguliere seizoenen ooit door een ploeg in de NHL. Men haalde een recordaantal overwinningen, maar in de play-offs ging het helemaal fout: de Columbus Blue Jackets stuntten in de eerste ronde en wonnen de serie met een heuse sweep, 4-0.

In eigen huis konden de Blue Jackets het afmaken en ze begonnen weer fenomenaal: binnen vier minuten stond het dankzij Alexandre Texier en Pierre-Luc Dubois 2-0. Toch kwam Tampa Bay terug en via goals van Steven Stamkos, Cedric Paqutte en Braydon Point vochten ze zich na een Columbus-goal van Seth Jones terug naar 3-3.

Oliver Björkstrand zette de thuisploeg weer op voorsprong, waarna de Lightning volle bak aan moest vallen. Door de vrijgekomen ruimte kon Columbus het in de laatste twee minuten keihard beslissen: Artemi Panarin, Texier en Matt Duchene deden het kanon in de Nationwide Arena knallen en de sensationele sweep was met de 7-3 zege compleet.

Blue Jackets - Lightning (Bron: YouTube)

Ook voor de Pittsburgh Penguins, recent nog twee keer kampioen, is het al voorbij. De New York Islanders wonnen de eerste drie duels en in Pittsburgh maakten ze het af. Jake Guentzel tekende na 35 seconden nog wel voor de Penguins-voorsprong, Jordan Eberle trok de stand al snel gelijk en goals van Brock Nelson en Josh Bailey bezorgden de Islanders de 1-3 winst en de sweep in de serie.

De Winnipeg Jets hebben het onderlinge duel met de St Louis Blues gelijk kunnen trekken. De Blues kwamen in eigen huis op voorsprong dankzij Vladimir Tarasenko, maar Mark Scheifele tekende voor de gelijkmaker. Overtime was nodig en daarin bezorgde Kyle Connor de Jets de winst, waardoor het na vier duels 2-2 staat.

De Vegas Golden Knights hebben nog één zege nodig om de San Jose Sharks definitief van zich af te schudden. In de eigen T-Mobile Arena werd het eigenlijk nauwelijks spannend: Max Pacioretty was goed voor twee goals en twee assists, goalie Marc-Andre Fleury pakte zijn vijftiende shutout in de play-offs en de Golden Knights wonnen met 5-0.

NHL play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins, East 1st Round - Wedstrijd 4 (2-1 Toronto)
02.00 Dallas Stars - Nashville Predators, West 1st Round - Wedstrijd 4 (2-1 Nashville)
04.00 Colorado Avalanche - Calgary Flames, West 1st Round - Wedstrijd 4 (2-1 Colorado)

De handshake na afloop van de serie tussen de Islanders en de Penguins (Bron: YouTube)

Garcia naar KLM Open golftoernooi

Sergio Garcia neemt half september deel aan de 100e editie van het KLM Open. Voor de Spanjaard is het zijn eerste deelname aan het grootste golftoernooi van Nederland.

Garcia won in zijn carrière 31 toernooien, waaronder 10 zeges op de PGA Tour en 15 op de European Tour. In 2017 boekte hij met het winnen van The Masters zijn grootste zege uit zijn twintigjarige professionele carrière. Op dit moment staat de 39-jarige golfer op de 28e plaats op de wereldranglijst.

“Ik kijk er enorm naar uit om in Amsterdam te spelen en deel te nemen aan een van de oudste toernooien van de wereld. Zes landgenoten schreven de titel al op hun naam. Ik hoop die van mij aan dat rijtje toe te voegen”, aldus Garcia.

Toernooidirecteur Daan Slooter is erg blij met de komst van de Spanjaard. “Na vele jaren goed contact met Sergio is het er eindelijk zo ver. Het is een grote eer om Sergio in Nederland te mogen verwelkomen tijdens deze speciale 100e editie van het KLM Open”, aldus Slooter. “Spaanse golfers hebben een speciaal plekje veroverd onder Nederlandse golfliefhebbers. Het wordt tijd dat Sergio ook een hoofdstuk gaat schrijven.”

Het toernooi vindt plaats van 12 tot en met 15 september op de golfbaan The International in Amsterdam.

Assassin's Creed: Unity gratis vanwege brand Notre Dame

Veel prominente personen hebben al hun steun uitgesproken voor de heropbouw van de Notre Dame in Parijs, en de Franse ontwikkelaar Ubisoft heeft aangekondigd ook zijn steentje bij te gaan dragen. Assassin's Creed-fans krijgen daarom Assassin's Creed Unity van 17 tot 25 april gratis van Ubisoft voor de pc zodat zij ook de Notre Dame kunnen beleven.

 Ubisoft heeft daarnaast 500.000 euro toegezegd aan de heropbouw van de Notre Dame. "Toen we Assassin's Creed Unity ontwikkelden, vormden we een meer innige band met de gebouwen van de stad - een van de meest prominente was de recreatie van de Notre Dame" schrijft Ubisoft op hun blog. "Video games stellen ons in staat gebieden te ontdekken op manieren die we ons nooit hadden kunnen voorstellen. We hopen dat met dit kleine gebaar we iedereen de mogelijkheid kunnen geven om ons virtuele eerbetoon aan dit monument te ervaren."

De recreatie van de Notre Dame in Unity heeft jaren gekost en de website GPSworld oppert dat de vele details zelfs kunnen helpen met de wederopbouw van de Notre Dame. De game is hier te claimen.

Op 15 april brak er een grote brand uit in de Notre Dame, vermoedelijk tijdens de restauratie van het gebouw. Het houten dak, de beroemde centrale torenspits van Eugène Viollet-le-Duc en pakweg 70 procent van het interieur werden volledig verwoest door het vuur.

notredame

Sony wordt strenger voor seksueel getinte games

De recente censuur van seksuele getinte games op de PlayStation 4 is geen toeval. Sony heeft nieuwe richtlijnen voor het reguleren van seksueel expliciete inhoud in de games die op het platform worden verkocht, vertelt een woordvoeder aan de Wall Street Journal.

Een woordvoerster van Sony heeft bevestigd dat het bedrijf zijn eigen richtlijnen heeft opgesteld zodat ontwikkelaars 'evenwichtige content op het platform kunnen bieden' en 'gaming de gezonde groei en ontwikkeling van jonge mensen niet remt', schrijft de Wall Street Journal. Er wordt gezegd dat leidinggevenden bij het bedrijf bang zijn dat de verkoop van seksueel expliciete games hun wereldwijde reputatie zou schaden. Volgens de Wall Street Journal zijn de games die worden verkocht op de Japanse thuismarkt de grootste zorg. Deze games bevatten vaak bijna naakte jonge vrouwen die minderjarig kunnen zijn.

The Wall Street Journal benoemt twee belangrijke redenen voor het nieuwe beleid op basis van de gesprekken met Sony-medewerkers. De eerste reden is de opkomst van de #MeToo-beweging, een campagne om seksueel wangedrag, intimidatie en aanranding te bestrijden en de manier waarop die kwesties worden besproken te veranderen. De tweede reden is de opkomst van streamingplatforms zoals Twitch en YouTube, waar seksueel expliciete games uit Japan een wereldwijd publiek kunnen hebben.

Deze regels zijn al in 2018 ingegaan. Afgelopen oktober kondigde uitgever Xseed Games aan dat het spel Senran Kagura Burst Re: Newal op PS4 zou worden uitgesteld om de 'intimiteitsmodus' te verwijderen en te voldoen aan 'de wensen van de platformhouder'. De vertaler van het spel tweette toen dat dit deel uitmaakte van een nieuw pakket aan regels. Verschillende ontwikkelaars van volwassen visual novels melden ook een strengere check als ze hun game ter goedkeuring aanbieden aan Sony.

Wat de regels precies zijn is niet eens duidelijk, waardoor ontwikkelaars nog eens in het duister tasten ook. Pas bij de goedkeuring krijgen ze feedback of hun spel voldoet aan de eisen van Sony.

Nintendo heeft aangegeven dat ze geen moeite hebben met dit soort games, zolang ze maar de juiste PEGI- of ESR-rating hebben. Zij leggen de verantwoordelijkheid bij ouders en verkooppunten.

Dead or Alive Xtreme 3 (Foto: Koei Tecmo)

Feyenoord gaat samenwerking aan met Vietnamese club: "Kan geen kwaad daar exposure te krijgen"

Feyenoord is een samenwerkingsverband aangegaan met het Vietnamese Hoang Anh Gia Lai FC, zo laten de Rotterdammers woensdag weten via de clubsite. De samenwerking is tot stand gekomen als onderdeel van een door premier Mark Rutte en Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen geleide handelsmissie, met als doel dat Feyenoord zijn know how en methodologie zal gaan delen met de Vietnamese club. Verder zullen ook Vietnamese teams, spelers en coaches naar Nederland komen om ervaringen op te doen.

HAGL FC is actief in de hoogste Vietnamese afdeling en wordt geleid door Doan Ngyen Duc. Het eerste contact kwam tot stand via het bedrijf WeSport Vietnam en voormalig profvoetballer Danny van Bakel, zo legt manager Internationale Relaties van Feyenoord Gido Vader uit: "Het was een buitengewoon prettige kennismaking. De accommodatie is echt puur op voetbal gericht en meneer Duc heeft het tot zijn persoonlijke missie gemaakt om Vietnam naar het WK te krijgen", vertelt Vader, die zelf eerder deze maand een bezoek bracht aan Pleiku, waar HAGL FC gevestigd is.

"Een samenwerking in Vietnam past in onze internationale filosofie, waarbij we de focus steeds meer op bepaalde gebieden leggen. Het kan bepaald geen kwaad om meer exposure te krijgen in Zuid-Oost Azië. Vietnam is een voetbalgek land met bijna honderd miljoen inwoners. Men heeft er de absolute wil om vooruit te komen in de vaart der volkeren. Het bedrijfsleven en de overheid hier scharen zich achter initiatieven om het voetbal vooruit te helpen. Die leren Feyenoord nu kennen", legt hij de beweegredenen van zijn club verder uit.

Vader merkte meteen al dat de acties van Feyenoord in het land voor veel aandacht zorgen: "Ons eerste Facebook-bericht in het Vietnamees werd binnen een paar dagen ruim 25.000 keer geliked, gedeeld door bekende Vietnamezen en leverde daarmee ook duizenden nieuwe volgers op. Daarnaast levert het vermarkten van onze know how en methodologie altijd een vergoeding op, terwijl wij bij kunnen dragen aan de vooruitgang van het voetbal. De komende tijd zal de samenwerking tussen Hoang Anh Gia Lai FC en Feyenoord verder gestalte krijgen", sluit hij af.

Nog geen akkoord bereikt over De Graafschap - Ajax

Ajax plaatste zich dinsdag ten koste van Juventus voor de halve finales van de Champions League, waardoor de ploeg twee wedstrijden extra moet spelen. De KNVB ruimde voor de eerdere optredens van de club in het miljardenbal nog extra voorbereidingstijd in door competitiewedstrijden te verplaatsen, maar dit zou nu weleens een moeilijk verhaal kunnen worden. Ajax treedt op 30 april of 1 mei aan tegen Manchester City of Tottenham Hotspur en moet vlak daarvoor, op zondag 28 april, volgens het speelschema van de Eredivisie ook tegen De Graafschap spelen.

Doordat deze wedstrijd onderdeel is van de laatste speelronde, zou hij normaal gesproken tegelijkertijd met alle andere wedstrijden op zondagmiddag 14.30 uur afgewerkt worden. De Graafschap is wel bereid om mee te werken aan een verplaatsing, maar vanwege de viering van Koningsnacht en -dag op de dagen ervoor, zijn de mogelijkheden beperkt: "Het is onmogelijk om de veiligheid in het stadion te garanderen tijdens zo'n belangrijke wedstrijd omdat we niet genoeg medewerkers hebben", legt algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp uit aan Omroep Gelderland .

Veel vrijwilligers van de club en politiemensen hebben tijdens Koningsnacht, dat valt op de vrijdagavond, al andere werkzaamheden in de agenda staan. De politie Noord-Oost Gelderland is dan ook van mening dat een wedstrijd op vrijdagavond 'niet te realiseren' is. De KNVB heeft, in overleg met Ajax, als extra optie de vrijdagmiddag aangedragen, maar dit is voor de Superboeren geen alternatief: "Dat is al helemaal geen optie. Voetbal speel je voor de supporters. Mensen werken, kinderen gaan naar school. Dat is dus niet wat we willen."

Er is woensdagochtend overleg gevoerd tussen de KNVB, de gemeente Doetinchem en De Graafschap, maar hieruit is nog geen oplossing naar voren gekomen. Ostendorp sluit dan ook niet uit dat de oorspronkelijke speeldatum 'gewoon' blijft staan: "Wij hebben best begrip voor Ajax. Zij staan ook voor een onmogelijkheid. Natuurlijk zijn we trots op de prestaties van Ajax. We willen het ook helemaal niet hard spelen, maar de omstandigheden maken het onmogelijk op dit moment."

Ostendorp blijkt een vooruitziende blik te hebben gehad, aangezien hij tot slot aangeeft een scenario zoals het zich nu voordoet wel te hebben verwacht. De sportbestuurder geeft aan een situatie waarbij Ajax heel ver zou komen in de Champions League, voor de start van het seizoen met de voetbalbond te hebben besproken: "Dat dit zou kunnen gebeuren bij het bereiken van de halve finale. Maar we werden door de KNVB weggelachen omdat het toch niet zou gebeuren. Nu zitten we ineens wel in deze onmogelijke situatie."

Bij laatste strijders tegen IS zat het venijn in de staart

In de strijd tegen IS zagen vliegers dat de situatie op de grond met de jaren zienderogen was veranderd. “IS had grote verliezen geleden”, zei Commandant der Strijdkrachten (CDS) luitenant-admiraal Rob Bauer op Vliegbasis Leeuwarden. Hij sprak tot de militairen die als laatsten de Air Task Force Middle East in Jordanië vormden, maar ook tot het detachement dat vervolgens de boel afbouwde en inpakte. Ze kregen vandaag de Herinneringsmedaille Internationale Missies.

Bauer vervolgde met vertellen dat het gebied dat IS had veroverd met de dag kleiner werd. Daardoor liep het aantal missies terug en waren er veel minder bommen nodig dan voorheen. Hij herhaalde de vraag van eind vorig jaar. Was een elfde detachement nog wel nodig?

Niet afbouwen
Bauer: “Het antwoord was ja. En hoe… Ze zeggen niet voor niets: het venijn zit in de staart.” Het laatste detachement ging niet zoals gedacht afbouwen, maar werd zelfs meer ingezet dan eerder in de strijd tegen IS. “Het munitiecomplex was tot 2 maal toe nagenoeg helemaal leeg. Er moest met spoed worden bevoorraad.”

Volgens de CDS was het geen wonder dat het 11e als ‘Final Eleven’ op veel belangstelling kon rekenen. Niet alleen journalisten kwamen het werk van het detachement ter plekke bekijken. Ook cabaretier Javier Guzman, Andre Kuipers en Bauer zelf bezochten de militairen.

Grote wonden
De manier waarop het team samenwerkte, joint en internationaal, vormde volgens Bauer de basis voor een eenheid die stond als een huis. “Dit was in het bijzonder merkbaar op oudejaarsdag. De dag waarop de F-16’s hun laatste missies vlogen. Hun laatste bommen in de strijd tegen IS lieten vallen. Na bijna 4 jaar kwam er dan nu echt een einde aan onze F-16 inzet vanuit Jordanië. De inzet die door de collega’s op het hoofdkwartier in Qatar werd ondersteund. Bijna 4 jaar tegen een tegenstander die mensen op barbaarse wijze onderdrukte en terroriseerde. Op een wijze die grote wonden achter laat. Achterover leunen en niets doen was geen optie”, zei Bauer.

“Op die bewuste 31 december keerden de F-16’s voor de laatste keer terug uit de strijd. Het zat erop. Een markering in de Nederlandse geschiedenis van de Koninklijke Luchtmacht en Defensie als geheel.”

Logistiek allesbepalende factor
Nu begon het werk voor de redeployment task force. “We vergeten soms gemakshalve dat logistiek een allesbepalende factor is voor het slagen van een missie. Want géén missie zonder logistiek. Zonder materialen, geen vlucht. Zonder water en eten, geen militairen. Zonder post, geen glimlach op het gezicht van diezelfde militairen. Maar wat we optuigen voor een operatie, moet ook weer terug. Met dezelfde chirurgische precisie als de missie werd uitgevoerd. En u zorgde daarvoor. Ieder vanuit z’n eigen expertise. Een speciaal samengesteld team vanuit de gehele organisatie. Vanuit de luchtmacht. Het Defensie Ondersteuningscommando. En het 10 Natresbataljon.”

Volgens Bauer was een redeployment niet eerder zo soepel verlopen. “Binnen 2 maanden had u 929.864 kilo materieel vervoerd, verdeeld over 119 containers en 8 transportvliegtuigen. Dan hebben we het over 7.104 verschillende artikelen.”

De redeployment task force deed de deur dicht in Jordanië. ”Na u kon de motor daar, die op volle toeren draaide, worden uitgezet.”

Bij laatste strijders tegen ISIS zat het venijn in de staart (Foto: Defensie.nl)
Bij laatste strijders tegen IS zat het venijn in de staart (Foto: Defensie.nl)

Van der Poel verslaat Alaphilippe in Brabantse Pijl

Mathieu van der Poel heeft opnieuw indruk gemaakt. De Nederlands kampioen won ditmaal de Belgische semiklassieker Brabantse Pijl voor de Fransman Julian Alaphilippe. Tim Wellens, de winnaar van van vorig jaar, werd derde.

Vanuit het vertrek wisten zeven renners zich los te maken van het peloton. De kopgroep met vijf Belgen en twee Italianen reden naar een maximale voorsprong van vijf minuten, maar vanuit het peloton was er de volledige controle. 

Van der Poel liet zich al vroeg zien in de koers. De Nederlands kampioen, die al een geweldige indruk maakt dit seizoen, versnelde op veertig kilometer van de streep. De versnelling van de Nederlander betekende ook het einde van de vluchtgroep en zo kan de echte finale beginnen in de Brabantse Pijl. In de laatste veertig kilometer moesten nog zeven hellingen worden overwonnen.

Na de versnelling van Van der Poel bleef het even rustig in het peloton. Op een kleine dertig kilometer van de streep zag Daryl Impey zijn kans. De Zuid-Afrikaans kampioen ging in de aanval en reed een voorsprong van twintig seconden bij elkaar. In het peloton was er nooit sprake van paniek doordat Deceuninck - Quick Step de controle behield voor hun kopman Alaphilippe.

De kleine Fransman, die in het Baskenland nog zwaar ten val kwam, liet zich op zeventien kilometer zien. Samen met Wellens versnelde hij en reed het gat zo dicht naar Impey. Ook Michael Matthews en Van der Poel wisten aan te pikken en zo ontstond er een kopgroep van vijf. 

Het verschil naar het peloton was op dat moment twintig seconden. Op de volgende beklimming versnelde Wellens ditmaal en Impey moest de rest van de kopgroep laten gaan. In het peloton bleef het verschil hangen rond de twintig seconden en het werd duidelijk dat de winnaar vooraan zat.

Op de laatste beklimmingen bleef het viertal samen en moest de sprint de beslissing brengen. Van der Poel begon de sprint op kop met in zijn Matthews. De Australiër van Sunweb raakte ingesloten en het werdzo een duel worden tussen Van der Poel en Alaphilippe. In de sprint was de Nederlander veel te snel voor de Fransman en pakte zo makkelijk de zege met drie fietslengtes voorsprong. Wellens werd derde, door Matthews in de laatste meters zijn sprint liet lopen. 

Overlastmelding levert kwekerij en nep AK47 op

Een wijkagent die na een overlastmelding op dinsdag 16 april naar een woning in Berkel en Rodenrijs ging, stuitte op een bewoner die hem uitschold en bedreigde. De bewoner werd aangehouden en bij een doorzoeking in zijn woning vonden agenten allemaal spullen voor een hennepkwekerij én een niet van echt te onderscheiden automatisch nepvuurwapen.

De wijkagent vroeg om bijstand nadat hij werd bedreigd. Toen een tweede hondenman aankwam, koos de bewoner eieren voor zijn geld en kwam hij zijn woning uit. Hij trok héél snel de deur dicht, maar niet snel genoeg. De deur stond net lang genoeg open voor agenten om allerlei draden te zien die over de vloer vanuit een kast naar diverse andere ruimtes liepen. Omdat er eerder ook meldingen waren gedaan van een chemische lucht werd de woning doorzocht.

Naast wat hennep werden materialen gevonden die worden gebruikt bij een hennekwekerij, waaronder koostoffilters, lampen en –armaturen en een weegschaaltje. Ook werd een gasmasker gevonden én een namaak AK47. De spullen zijn in beslag genomen.

Overlastmelding levert kwekerij en nep AK47 op (Foto: Politie)
Overlastmelding levert kwekerij en nep AK47 op (Foto: Politie)

Mannen moeten miljoenen aan Staat terugbetalen

De rechtbank bepaalt dat 3 mannen samen voor ruim 16,7 miljoen euro aan de Staat moeten terug betalen. Zij kwamen aan dit geld door hennepteelt en -handel en maakten deel uit van een criminele organisatie. Hier zijn zij al in december 2018 door de rechtbank voor veroordeeld.

De criminele organisatie teelde en verhandelde tussen 2004 en 2014 op grote schaal en op professionele wijze hennep. Deze organisatie was betrokken bij tenminste 14 hennepkwekerijen en de handel in hennep(stekken) vanuit een growshop in Velp.

De 3 mannen vormden de spil in deze criminele organisatie. Een 53-jarige Arnhemmer moet voor zijn aandeel een bedrag van ruim 7 miljoen terugbetalen. Een 49-jarige man uit Spanje moet een bedrag van ruim 6,2 miljoen euro betalen. Voor een 42-jarige man uit Arnhem is dat bedrag op 3,3 miljoen euro bepaald.

Daarbij bepaalt de rechtbank een vierde man, een 60-jarige man uit Duiven, meer dan 205.000 euro aan de Staat moet betalen. Hij was 1 van de technische mannen van de criminele organisatie.

Saints Row The Third krijgt Deluxe Edition op Switch

Deep Silver bevestigt vandaag dat de Deluxe Pack voor de open-wereld game Saints Row: The Third - The Full Package beschikbaar is om te pre-orderen voor de release op 10 mei 2019.

De Deluxe Pack bevat een lading aan door Saints Row-geïnspireerde goodies waaronder:

  • Een set Saints Row Analog Stick Thumb Grips, voor extra controle;
  • Dubbelzijdige A2-poster met iconisch Saints Row: The Third artwork;
  • Paarse microvezeldoek, versierd met het Saints Row: The Third insigne;
  • 2 console Sticker Sheets, met iconografie van de Saints Row wereld;
  • 3 dubbelzijdige lithographs, met artwork van zes geliefde personages uit de serie;
  • Dubbelzijdige alternatieve hoes, die eigenaren kunnen gebruiken om hun fysieke game aan te passen;
  • Deluxe Game Case Sleeve, met de originele artwork uit 2011 voor extra nostalgie.

Saints Row: The Third - The Full Package heeft nieuwe features voor Switch. Er is namelijk online en offline co-op. The Full Package bevat alle drie de Mission Packs en meer dan 30 DLC-items. Alle eerder uitgebrachte content is aanwezig op de gamecard, op twee DLC Packs na: de Bloodsucker Pack en Unlockable Pack. Deze zijn vanwege de gamebalans en op basis van feedback niet inbegrepen.

Asterion heeft nieuw CSGO dreamteam

Een van de grote namen in de Nederlandse esport-scene is Asterion. Ze hebben zich een tijdje rustig gehouden op het vlak van Counter-Strike, maar ze zijn weer terug. Hun verse team heeft een stel indrukwekkende namen, die de concurrentie zeker reeds kennen. Asterion doet mee aan het Dutch Championship Counter-Strike, maar kijkt nu al met een schuin oog naar DreamHack Rotterdam.

Asterion

De teamleden zijn Steven "blackie" Groeneveld, Mark "NexFox" Breetveld, Nino "NiNo" Roos, Patrick "Pat" Van der Bijl en Benn "cadzor" Proost. NexFox en blackie speelden afgelopen woensdag nog samen onder de vlag van mCon esports in de Mijndomein Masters. NiNo en blackie kennen elkaar nog van hun tijd bij Trust Gaming. De Belg cadzor speelde in het verleden reeds voor Asterion en Venko Gaming en Pat knalde hoofdjes kapot bij complexSimplicity.

blackie + NiNo
blackie en NiNo toen ze nog voor Trust Gaming speelden 

De kwalificaties voor de Dutch Championship Counter-Strike lopen nog tot 11 april. Hierin gaan 16 teams strijden om door te stromen naar het daadwerkelijke toernooi dat start op 23 april. Daarin nemen uiteindelijk acht teams het tegen elkaar op om te bepalen wie het beste Counter-Strike  kan spelen in Nederland. De prijzenpot is goed gevuld met €13.000,- dus het is de moeite waard om mee te doen!

ESL Dutch Championship
PoeHao en de trofee

Schaars (35) stopt na dit seizoen

Stijn Schaars is bezig aan zijn laatste wedstrijden als profvoetballer, zo maakt sc Heerenveen woensdag bekend. De 35-jarige middenvelder kampte het afgelopen jaar met het nodige blessureleed en heeft daarom besloten om na dit seizoen zijn carrière te beëindigen. "Ik heb geen zin meer in structurele fysieke problemen. Mentaal kan ik het nog makkelijk, ook qua conditie en spel. Alleen je hebt ook met je lichaam te maken en die geeft nu gewoon aan dat het beter is om te stoppen."

Dit seizoen maakte Schaars zijn rentree nadat hij vorig jaar een dubbele beenbreuk opliep. "Iedereen weet dat ik een zware blessure heb gehad, daar ben ik eigenlijk heel goed van genezen. Ik heb de tweede seizoenshelft weer lekker kunnen voetballen, alleen heb ik wel weer een paar andere dingen fysiek opgelopen. Hierdoor denk ik: ik kan wel doorgaan maar dan wordt het een beetje pappen en nathouden", aldus de 24-voudig international.

"Daar heb ik geen zin meer in. Het was echter wel een lastige keus. Voetbal is iets wat je hele leven beheerst heeft. Je bent op je twaalfde begonnen in de jeugdopleiding van Vitesse en op je achttiende maak je je debuut. Nu ben ik 35 jaar en zeventien seizoenen verder als profvoetballer. Die jaren zijn voorbij gevlogen. Je sluit nu wel iets af, dat is niet zomaar iets, dat is niet makkelijk."

Schaars, die eerder uitkwam voor PSV, Vitesse, AZ, Sporting Portugal en Oranje, is bezig aan zijn derde seizoen in Friese dienst. Inmiddels staat de teller op 62 officiële wedstrijden voor sc Heerenveen. ''Voetbal is het leukste spelletje dat er is. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Ik heb de halve wereld gezien en heel veel mooie wedstrijden mogen spelen."

"Ik ben drie keer kampioen geworden en Europees kampioen met Jong Oranje. Daarnaast heb ik ook een WK en een EK meegemaakt en voor veel mooie clubs mogen spelen. Ja, voor mij is het een prima carrière geweest", aldus Schaars op de site van Heerenveen. Op 12 mei sluit Heerenveen de Eredivisie af tegen NAC Breda. Wanneer de play-offs niet worden bereikt, wordt dat voor Schaars zijn laatste duel in het betaald voetbal.

Stijn Schaars stopt ermee. (PRO SHOTS/Niels Boersema)
Stijn Schaars stopt ermee. (PRO SHOTS/Niels Boersema)

Bennett wint ook tweede etappe Ronde van Turkije

Sam Bennett heeft woensdag de tweede etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. De Ierse wielrenner won gisteren ook al de openingsetappe.

Vanuit de start ging een groep van zeven renners in de aanval en pakte maximaal vier minuten voorsprong. Op 25 kilometer van de finish waren alle vluchters gegrepen door het peloton.

In de slotkilometer sprong Lukas Pöstlberger van BORA-hansgrohe weg maar in de laatste honderd meter werd hij teruggepakt door het sprintende peloton. Pöstlberger's ploeggenoten Bennett en Felix Grossschartner werden eerste en tweede. Door de winst blijft Bennett ook leider in het algemeen klassement.

Staat trok onterecht Ne­der­lan­der­schap 'uit­rei­zi­gers' in

De wet staat het niet toe dat de Nederlandse nationaliteit wordt ingetrokken van twee mannen die zich in 2013 en 2014 aansloten bij strijdgroepen in Irak en Syrië. Toen de mannen zich bij die groepen aansloten, stonden die strijdgroepen namelijk nog niet op de wettelijke lijst van 'verboden' organisaties.

Dat gebeurde pas in 2017. De Rijkswet op het Nederlanderschap, die intrekking van het Nederlanderschap mogelijk maakt, heeft geen terugwerkende kracht en mag daarom niet op de mannen worden toegepast. Dat staat in twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid besloot in september 2017 de nationaliteit van beide mannen in te trekken nadat zij bij verstek waren veroordeeld voor hun bijdragen aan de strijd in Syrië en Irak. Van beide mannen is onbekend waar zij zich nu bevinden.

Geen terugwerkende kracht
Intrekking van het Nederlanderschap is een zware maatregel met ernstige gevolgen. Dat mag dus niet lichtvaardig gebeuren. In 2017 is de Rijkswet op het Nederlanderschap zo gewijzigd dat het Nederlanderschap kan worden ingetrokken als een persoon zich aansluit bij een organisatie die op een lijst van terroristische organisaties staat. Die wetswijziging heeft geen terugwerkende kracht. Dat wil zeggen dat die alleen mag worden toegepast bij gevallen die op het moment van de wetswijziging bestonden of die zich daarna voordoen, maar niet bij gevallen van daarvóór.

Niet aangetoond, niet aanvaardbaar
De mannen om wie het in de uitspraken van vandaag draait, waren al jaren vóór de wetswijziging naar Syrië en Irak vertrokken om zich bij strijdgroepen aan te sluiten. Omdat niets bekend is over hun activiteiten in de laatste jaren, heeft de staatssecretaris niet aangetoond dat zij nog aangesloten waren bij een 'verboden' organisatie op het moment dat de wet werd gewijzigd. Juist omdat intrekking van het Nederlanderschap zo’n zware maatregel is, is het niet aanvaardbaar dat de staatssecretaris met terugwerkende kracht alsnog deze wettelijke mogelijkheid op de mannen toepast.

Mogelijkheid van intrekking Nederlanderschap blijft bestaan
Na de uitspraken van vandaag blijft de mogelijkheid om het Nederlanderschap in te trekken gewoon bestaan. Als een persoon op het moment van de wetswijziging aangesloten was bij een organisatie die op de lijst staat, of zich daarna bij zo’n organisatie aansluit, kan het Nederlanderschap worden ingetrokken.

De Graafschap ziet er niets in om duel tegen Ajax op vrijdagmiddag 26 april te spelen

De Graafschap ziet er niets in om de competitiewedstrijd tegen Ajax in de voorlaatste speelronde op vrijdagmiddag 26 april te spelen. Het duel staat momenteel gepland voor zondag 28 april, maar de kans lijkt groot dat de wedstrijd wordt verzet vanwege het succes van Ajax in de Champions League. De Graafschap vreest echter voor sportieve en organisatorische problemen en wil daarover in gesprek met de KNVB en de gemeente Doetinchem.

Ajax moet over een kleine twee weken opnieuw in actie komen in het miljardenbal. De eerste wedstrijd tegen Tottenham Hotspur of Manchester City staat op dinsdag 30 april of woensdag 1 mei op de agenda, terwijl de return een week later plaatsvindt op 7 of 8 mei. De KNVB verplaatste in een eerder stadium al een aantal Eredivisie-wedstrijden om Ajax de tijd te gunnen zich voor te bereiden. Het plannen van een nieuw moment voor De Graafschap - Ajax is echter een uitdaging, mede doordat Koningsdag op zaterdag plaatsvindt.

Als de wedstrijd op vrijdag 26 april wordt gespeeld, moet De Graafschap drie belangrijke duels afwerken binnen zeven dagen. "Maar los van alle sportieve aspecten die voor ons nadelig zijn: vrijdag is Koningsnacht en heeft de politie onvoldoende man beschikbaar om de wedstrijd in goede banen te leiden", legt algemeen directeur Martijn Ostendorp van De Graafschap uit. "En alle veiligheidsmensen van de club die zondag zouden werken, zijn op de vrijdag ingepland voor allerlei activiteiten rondom Koningsnacht in het land."

De gemeente Doetinchem staat er ook niet positief tegenover om het duel op vrijdag te spelen, laat Ostendorp weten. "Wij gaan straks (woensdag, red.) weer in overleg met de KNVB. In de middag voetballen is voor ons helemaal geen optie. Maar als club hebben wij uiteindelijk niets te zeggen. De KNVB bepaalt het programma en de gemeente kan er nog een stokje voor steken", weet de beleidsbepaler, die ook aanstipt dat de KNVB zou afwijken van de stelregel dat alle Eredivisie-duels in de laatste twee speelronden op hetzelfde moment moeten worden afgewerkt. "Die is er om competitievervalsing te voorkomen."

Doelman Oblak verlengt contract bij Atlético Madrid

Jan Oblak heeft zijn contract bij Atlético Madrid verlengd. Hij kon een toptransfer maken, maar opteert voor een verlenging tot medio 2023. De doelman van los Colchoneros werd de voorbije transferperiodes steevast in verband gebracht met een transfer naar een andere Europese topclub, maar door de krabbel van de Sloveen lijkt zijn toekomst in Madrid te liggen. Oblak reageert via de officiële kanalen van de huidige nummer twee van LaLiga verheugd op het contractnieuws.

"Ik ben erg blij dat ik mijn contract heb verlengd en dat ik hier mag zijn. Ik ga de clubkleuren zo goed mogelijk vertegenwoordigen en verdedigen en zal hard blijven werken", aldus de sluitpost, die sinds 2014 actief is bij de Spaanse topclub en nu een van de grootverdieners van Atlético zou zijn.

De 26-jarige doelman werd regelmatig gelinkt met een transfer, ook omdat de ontsnappingsclausule van Oblak 'slechts' honderd miljoen euro betrof. Onder meer Paris Saint-Germain, Juventus en Arsenal hadden de Sloveen op de radar staan. Met de nieuwe deal zou de afkoopclausule ook flink verhoogd zijn, waardoor topclubs niet zo gemakkelijk meer kunnen toeslaan.

Oblak heeft sinds zijn komst naar de topclub in 2014 203 wedstrijden gespeeld voor Atlético, met 115 clean sheets tot gevolg. De doelman heeft zowel de Spaanse Supercup, de Europa League als de Europese Supercup een keer gewonnen. Oblak was eerder actief bij NK Olimpija en in Portugal bij Benfica, Beira-Mar, Olhanense, Leiria en Rio Ave.

Ferdinand: "De Ligt is de beste jonge verdediger op deze planeet"

Rio Ferdinand heeft hoge verwachtingen van Matthijs de Ligt. De oud-speler van Manchester United is diep onder de indruk van de aanvoerder van Ajax. "Hij is de beste jonge centrumverdediger op deze planeet", zei Ferdinand dinsdagavond in zijn rol als analist bij BT Sport over De Ligt.

De negentienjarige mandekker bekroonde een ijzersterke tweede helft met het maken van het winnende doelpunt. "Hij is majestueus aan de bal en maakte ook een cruciaal doelpunt", aldus Ferdinand, die over heel Ajax te spreken is. "Het gaat om de mix van jonge en meer ervaren spelers. Dusan Tadic werd min of meer weggedaan door Southampton en verricht nu wonderen in de Champions League. Het zijn spannende tijden voor Ajax."

Toch denkt Ferdinand niet dat Ajax de Champions League gaat winnen. De voormalig international zet zijn geld op Liverpool. "Ik denk dat een Engels team dit jaar de Champions League wint. Wie? Liverpool", reageerde hij op de vraag van Gary Lineker. The Reds kunnen zich woensdag verzekeren van een plek in de halve finale, waarin Barcelona de tegenstander zou zijn. Ferdinand zag de Spanjaarden dinsdag met 3-0 winnen van Manchester United.

In de openingsfase werd Manchester United nog wel gevaarlijk. "Ik denk dat Jürgen Klopp de eerste tien minuten van de wedstrijd tussen Barcelona en Manchester United nog eens goed zal bekijken. Want als Sadio Mané, Mohamed Salah en Roberto Firmino daar zouden staan, dan zie ik die situaties anders aflopen", stelde Ferdinand. "Ik denk dat zij die kansen wel afmaken. Als ze kunnen counteren, dan kan de wedstrijd Liverpool op het lijf geschreven zijn. Ze zijn fysiek sterker dan dit Manchester United en ze zullen Barcelona meer in de problemen brengen."

Gemeente Kerkrade moet beelden journalist van website halen

De gemeente Kerkrade heeft beveiligingsbeelden online gezet waarop een journalist van De Limburger te zien is. De civiele rechter van de rechtbank Limburg heeft vandaag in kort geding bepaald dat de gemeente deze beelden van internet moet halen. Ook moet er een rectificatie worden gepubliceerd. Doet de gemeente dit niet, dan moet zij een dwangsom van 5000 euro per dag betalen.

Een journalist heeft in de gangen van het raadshuis van de gemeente Kerkrade vertrouwelijke informatie uit een besloten vergadering met betrekking tot de burgermeesterbenoeming gehoord. Hierover heeft hij een dag later in de krant een artikel gepubliceerd. Dit heeft tot commotie geleid. De gemeente heeft aangifte van afluisteren dan wel lekken van vertrouwelijke informatie gedaan. Het Openbaar Ministerie heeft vervolgens geconcludeerd dat de journalist niets strafbaars heeft gedaan en zag dus geen aanleiding tot strafrechtelijke vervolging.

De gemeente heeft daarop beveiligingscamerabeelden waarop de journalist in de gang(en) van het raadhuis is te zien (zijn gezicht is onherkenbaar gemaakt) op haar website geplaatst. De journalist vindt dat de gemeente Kerkrade onrechtmatig jegens hem heeft gehandeld door de camerabeelden openbaar op haar website te plaatsten, ook al is zijn gezicht onherkenbaar gemaakt. Hij vordert in kort geding het offline halen van de beelden en het plaatsen van een rectificatie.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld door de camerabeelden openbaar te maken. Het openbaar maken van de beveiligingsbeelden is in strijd met recht op eerbieding van het privéleven. De gemeente heeft wel rechtvaardigingsgronden aangevoerd, maar die zijn niet aannemelijk gemaakt.

Bovendien moet de gemeente als openbaar rechtspersoon én een overheidsinstantie zich van haar positie bewust zijn en moet zij weten dat een burger bescherming verdient, met name tegen overheidsoptreden als het onderhavige. Als zij vindt dat een burger jegens haar onrechtmatig handelt, kan de gemeente naar de rechter kan stappen en bijvoorbeeld schadevergoeding vorderen. Door de publicatie van de camerabeelden heeft de gemeente eigenrichting gepleegd. Een burger mag dat niet en de overheid ook niet.

'LSD-terrorist' krijgt taakstraf voor poging afpersing supermarkten

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 32-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden. Hij dreigde bij 2 supermarktketens drugs op producten aan te brengen als hij geen grote hoeveelheden bitcoins zou krijgen.

De verdachte stuurde in november 2016 via de website van een supermarktketen een bericht dat hij 250.000 euro aan bitcoins wilde hebben. Hij stelde een ultimatum: als hij dit bedrag niet voor een bepaalde tijd op zijn rekening had staan, zou hij pure LSD op producten in de winkels van de supermarktketen aanbrengen. Later die maand stuurde hij een bericht dat zijn eis was verhoogd naar 1 miljoen euro.

In diezelfde periode stuurde hij ook een andere supermarktketen een bericht dat hij 250.000 euro aan bitcoins wilde hebben. Ook hier dreigde hij dat hij LSD op hun producten zou aanbrengen als ze dit bedrag niet voor 15 december hadden betaald. Dit keer gaf de verdachte bovendien aan dat hij op producten voor kinderen drugs zou aanbrengen. De man ondertekende zijn dreigement met ‘de LSD-terrorist’.

Positieve ontwikkelingen
De verdachte maakte zich schuldig aan meerdere pogingen tot afpersing puur voor financieel gewin. De rechtbank vindt dit een bijzonder ernstig delict en zou daarvoor normaal gesproken een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op z’n plaats vinden. In dit geval zijn er volgens de rechtbank echter omstandigheden die maken dat in strafmatigende zin van dit uitgangspunt moet worden afgeweken.

Een psycholoog stelt dat er bij de verdachte sprake is van een borderline persoonlijkheidsstoornis en daarom beschouwt de rechtbank hem als verminderd toerekeningsvatbaar. Verder blijkt uit een rapport van de reclassering dat de verdachte zich sinds zijn schorsing uit de voorlopige hechtenis in februari 2017 coöperatief opstelde en zijn afspraken goed nakwam. Hij rondde een behandeling bij een forensische polikliniek positief af en neemt sindsdien zijn medicijnen trouw in. Daarnaast woont de verdachte inmiddels samen met zijn vriendin en zette hij een eigen bedrijf op. Ook krijgt hij nog altijd woonbegeleiding van een zorginstelling.

Tot slot weegt de rechtbank bij het bepalen van de straf mee dat het onwenselijk en onnodig lang duurde voordat de zaak aan de rechter werd voorgelegd. Dit trok een wissel op de verdachte. Al met al vindt de rechtbank een taakstraf van 180 uur op zijn plaats. Daarnaast legt de rechtbank hem een voorwaardelijke celstraf op van 4 maanden ’als stok achter de deur’. Vanwege de positieve ontwikkelingen in het leven van de verdachte in de afgelopen jaren, ziet de rechtbank net als de reclassering geen meerwaarde in het opleggen van bijzondere voorwaarden.

Bezwaren blokkeerfriezen tegen DNA-afname grotendeels gegrond

De raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag het merendeel van de bezwaren van negen klagers tegen afname van hun DNA gegrond verklaard.

5 gegrond, 2 formeel gegrond en 2 ongegrond
Van vijf veroordeelden mag het DNA niet worden opgenomen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Bij twee veroordeelden zijn bij de DNA-afname fouten gemaakt in een formulier. Hun bezwaren zijn formeel gegrond verklaard, maar hun DNA mag eventueel opnieuw worden afgenomen. Twee veroordeelden kregen te horen dat hun DNA wel in de databank mocht worden opgenomen. Hun bezwaar werd ongegrond verklaard.

Toetsing door de rechtbank
De rechtbank oordeelde eerst dat de feiten waarvoor de klagers zijn veroordeeld, niet ‘DNA-waardig’ zijn. De feiten zijn redelijkerwijs niet op te sporen met DNA-onderzoek; op grond van die feiten alléén kon volgens de rechtbank geen DNA worden afgenomen. Daarna toetste de rechtbank op de kans op herhaling van feiten die wel ‘DNA-waardig’ zijn. Dit baseerde de rechtbank op het strafblad van de klagers, als dit aanwezig was.

Niet op te sporen
De redenen waarom de rechtbank tot gegrondverklaringen kwam, verschilden. Twee klagers hadden een schoon strafblad. Eén klager had een strafblad waarop alleen rijden onder invloed staat. Dat feit is echter niet op te sporen met DNA-onderzoek.

Twee klagers hadden een strafblad waarop meer feiten stonden. Echter, voor die feiten gold dat ze niet zijn op te sporen met DNA-onderzoek, of dat die feiten heel oud en heel licht waren, of dat voor die feiten in het verleden helemaal geen straf was opgelegd. De rechtbank kon dus niet uit het strafblad van die twee afleiden dat zij misschien een nieuw feit zouden plegen dat met DNA kan worden opgespoord.

Strenge eisen aan DNA-afname
Vanwege de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer gelden strenge eisen voor de administratieve vastlegging van DNA-afname. Bij twee personen van wie het bezwaar formeel gegrond is verklaard, zijn fouten gemaakt in de formulieren rond de afname. Hun bezwaren zijn formeel gegrond verklaard maar hun DNA mag eventueel opnieuw worden afgenomen.

Kans op herhaling
De twee klagers van wie de bezwaren ongegrond werden verklaard, hadden zodanige feiten op hun strafblad dat op basis daarvan kan worden gevreesd voor een nieuw feit dat met DNA kan worden opgespoord. Hun DNA mag dus worden opgenomen in de databank.

Speciaal bericht voor de eindexamenstudenten op FOK!

De digitale examens en cspe’s zijn natuurlijk allang begonnen, maar ook de papieren examens komen er snel weer aan. Doe jij dit jaar eindexamen? Mijneindexamen.nl is een mobiele webapp voor alle examenleerlingen vmbo, havo en vwo. De site is ontwikkeld voor smartphone en tablet, maar werkt ook gewoon op je computer.

Op maat
Op mijneindexamen.nl stel je je persoonlijke examenrooster samen, door een niveau en vakkenpakket te selecteren. Vanaf dit jaar is het ook mogelijk vakken op een hoger niveau op te nemen in het rooster. Bij ieder vak staat welke hulpmiddelen zijn toegestaan en na afname verschijnt de link naar het correctievoorschrift. Zo krijgt elke leerling een overzicht op maat van zijn/haar examenperiode.

Alles in één app
Mijneindexamen.nl geeft ook praktische informatie ter voorbereiding op de examens: oefenexamens, syllabi, de slaag-zakregeling, algemene regels en tips. Zo heb je alle informatie die je nodig hebt om je examens goed door te komen op een rijtje. Met alle info handig op één plek hoef je niks meer uit te zoeken. Zo is studeren het enige dat je zelf nog hoeft te doen voor een goede voorbereiding op je examens. Veel succes!

Politie dringend op zoek naar vermiste 77-jarige man

De familie en politie maken zich ernstig zorgen over de vermissing van een 77-jarige man uit Maastricht. Via een oproep in de (sociale) media hoopt de politie op tips en informatie over de verblijfplaats van de vermiste of wie hem in de afgelopen periode nog heeft gezien.

Uit onderzoek blijkt dat er op maandag 1 april voor het laatst contact is geweest met de vermiste Cornelis (roepnaam Kees) van der Jagt. De politie is bezig met een onderzoek om te achterhalen waar de man is gebleven. Daarbij kan elk aanknopingspunt van belang zijn. Wellicht hebben burgers in de afgelopen dagen de bejaarde man nog ergens gezien in Maastricht. 

Lopend onderzoek
De politie heeft in de afgelopen tijd gesproken met familie en bekenden van de vermiste. Daarnaast zijn ook alle tips die zijn binnengekomen opgepakt en uitgezocht. Uit camerabeelden is duidelijk geworden dat hij met zijn rollator op maandag 1 april in de avond rond 19.45 uur zijn woning aan de Via Regia heeft verlaten. Er zijn diverse meldingen van behulpzame burgers binnengekomen die de man na dit moment nog hebben gezien in Maastricht. De politie neemt deze mee in het lopende onderzoek en probeert deze meldingen met camerabeelden te verifiëren.

Zoekacties
Vorige week is er onder leiding van de politie door vrijwilligers van het Veteranen Search Team in de omgeving de Via Regia in Maastricht gezocht naar de vermiste man en door de politie is er ook op en naast de oevers van de Maas gezocht. Ook vandaag wordt er door een politieboot van de Landelijke Eenheid en de politie Maastricht gezocht op het water. Daarnaast is er ook aan de politiediensten in de nabij gelegen buurlanden gevraagd om mee uit te kijken naar de vermiste man.

Uit voorlopig onderzoek is duidelijk geworden dat de vermiste zijn woning heeft verlaten gekleed in een groen geruit jasje. Hij is slecht ter been en gebruikt een donkerkleurige rollator om zich te verplaatsen. De man heeft een lengte van 1.60 meter, grijze haren en een bruine oogkleur. Mensen met informatie wordt verzocht om contact op te nemen via 0800-6070. 

Cornelis van der Jagt (Foto: Politie)
Cornelis van der Jagt (Foto: Politie)

Prijsstijging in Nederland hoogste binnen eurozone

In maart 2019 stegen de consumentenprijzen in Nederland twee keer zo hard als gemiddeld in de eurozone. Het verschil in prijsstijging tussen Nederland (2,9 procent) en de eurozone (1,4 procent) is de afgelopen maanden sterk opgelopen. Dat komt vooral door de prijsstijging van energie en van eten en drinken in Nederland. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers gepubliceerd door Eurostat.

Het is voor het eerst sinds de meting van de HICP in 1997 gestart is, dat Nederland de sterkste prijsstijging heeft in de eurozone. In de Europese Unie was de prijsstijging alleen hoger in Hongarije en Roemenië. Gemiddeld stegen de prijzen in de Europese Unie 1,6 procent.

Prijsstijging energie het hoogst van de eurozone
De prijsstijging van energie voor verbruik in woningen is in Nederland het hoogst van de eurozone. De prijzen van energie waren in maart 2019 in Nederland 16,7 procent hoger dan een jaar eerder. In Cyprus was dat net iets minder: 12,9 procent. In België en Duitsland was de prijsstijging respectievelijk 8,8 en 4,7 procent. In Nederland stegen de prijzen het sterkst, mede als gevolg van de hogere tarieven en belastingen voor energie. In Nederland bestaat energie voor woningen voornamelijk uit elektriciteit, gas en stadsverwarming. In andere landen worden ook andere brandstoffen gebruikt, zoals huisbrandolie.

Eten en drinken duurder
Ook de prijsstijging van eten en drinken in Nederland was in Nederland het sterkst in de eurozone. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in winkels waren in Nederland 3,6 procent duurder dan een jaar eerder. De stijging is bijna drie keer zo sterk als in de eurozone, waar de prijzen gemiddeld met 1,3 procent omhoog gingen. De prijzen van alcoholische dranken stegen in Nederland daarentegen minder sterk dan in de eurozone.

Niet alleen in de winkels was de prijsstijging van eten en drinken in maart 2019 hoog, ook in restaurants, cafés en kantines lagen de prijzen gemiddeld 4,7 procent hoger dan in maart 2018. Van alle landen in de eurozone was de prijsstijging alleen in Estland en Litouwen hoger. Afgelopen maand stegen deze prijzen in de eurozone gemiddeld 2,0 procent.

Belastingen verhoogd
In januari 2019 steeg het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Ook werden de energiebelasting en bepaalde accijnzen verhoogd. Deze belastingmaatregelen droegen bij aan de totale prijsveranderingen van goederen en diensten.

Om de theoretische bijdrage van de belastingmaatregelen te meten, berekenen het CBS en Eurostat een indexcijfer voor de consumentenprijzen zonder de invloed van veranderingen in belastingtarieven. Deze theoretische invloed is in Nederland het sterkst van alle landen in de eurozone. In welke mate de stijging van de belastingtarieven wordt doorberekend in de uiteindelijke consumentenprijzen, en welk deel van de prijsstijging dus is veroorzaakt door de belastingmaatregelen, is niet bekend.

Prijsstijging vergelijkbaar over langere periode
De prijsstijging in Nederland is doorgaans vergelijkbaar met die in de eurozone. In tien jaar tijd stegen de prijzen in zowel Nederland als gemiddeld in de eurozone met 14 procent.

In de eerste maanden van 2019 lag de prijsstijging in Nederland ver boven de gemiddelde prijsstijging in de eurozone. Een dergelijke sterkere prijsstijging in Nederland is vaker voorgekomen. In de periode 2009-2018 lag de prijsstijging in Nederland in drie jaren boven het gemiddelde van de eurozone. Dat gebeurde in 2009, toen de energieprijzen in de eurozone al eerder daalden dan in Nederland. Ook in 2012 en 2013 was de prijsstijging in Nederland hoger. Toen werd het hoge btw-tarief verhoogd van 19 naar 21 procent en werden andere belastingwijzigingen doorgevoerd.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend, zodat de prijsontwikkeling vergeleken kan worden met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten.

WhatsAppfraudeur opgepakt in Den Haag

Dinsdag heeft het Cybercrimeteam Limburg een 22-jarige verdachte uit Den Haag aangehouden in een onderzoek naar zogeheten Whatsapp-fraude. De man wordt ervan verdacht dat hij Whatsapp-accounts van vele slachtoffers heeft gehackt en overgenomen. Zogenaamd namens het slachtoffer werden vervolgens contacten benaderd met het verzoek om in verband met een “noodgeval” dringend geld over te maken.

De gebruikte bankrekeningen werden door zogeheten money mules ter beschikking gesteld van verdachte. Na de aanhouding van de verdachte verrichtte de politie een zoeking in zijn woning. Daarbij werden aanzienlijke hoeveelheden geld en vele digitale gegevensdragers in beslag genomen. Het Cybercrimeteam Limburg werkt in dit Cybercrime-onderzoek nauw samen met de politie van Noord-Holland en Haaglanden.

De verdachte is na zijn aanhouding in Den Haag, ingesloten in Venlo en zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Limburg.

WhatsAppfraudeur opgepakt in Den Haag (Foto ter illustratie: Pixabay)
WhatsAppfraudeur opgepakt in Den Haag (Foto ter illustratie: Pixabay)

Geen paarlen voor de zwijnen, maar eieren voor de apen

Aankomend weekend is het Pasen en daar kregen de dieren in DierenPark Amersfoort vanochtend een voorproefje van. “Niet alleen mensen vinden het leuk om versierde paaseieren te zoeken, ook dieren zijn daar goed in”, vertelt dierverzorger Thijs Zonnenberg. Zowel de bavianen als de stokstaartjes werden uitgedaagd om op zoek te gaan naar gekleurde lekkernijen in hun verblijf.

De paaseieren waren nog maar net verstopt, of de bavianen renden het verblijf in om op ontdekking te gaan en van het paasontbijt te genieten. Ook bij de stokstaartjes hielden de eieren niet lang stand. Zodra de eieren waren gevonden, waren de dieren druk bezig de eieren open te maken, die op te eten of ermee te spelen. “In de gekookte eieren zitten allerlei voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid. Zo is dit paasontbijt niet alleen vrolijk, maar ook nog eens goed voor de dieren”, laat de dierverzorger weten.

De gekleurde eieren zorgen voor een vrolijke start van het paasweekend dat voor de deur staat. “De bavianen en stokstaartjes deden vanmorgen een leuke ontdekking, maar ook bezoekers kunnen de hele meivakantie op zoek gaan naar eieren in ons park”, vertelt Thijs. “De pinguïns, Japanse kraanvogels en andere dieren zijn druk aan het broeden geslagen. Kleine kinderen leren in de meivakantie alles over vogeleieren, bijen en het buitenleven tijdens Boerenleven in DierenPark Amersfoort.”


Faillissementen stijgen wereldwijd met 6%

Door de lagere economische groei raken meer bedrijven in de problemen. Wereldwijd stijgt het aantal faillissementen in 2019 met 6%. In de helft van alle onderzochte landen komen de faillissementen hoger uit dan in de periode voor de economische crisis. Dit blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. De Global Insolvency Index van Euler Hermes omvat 43 landen die samen goed zijn voor 83% van het wereldwijde BBP.

Europese landen met opvallende stijgingen van het aantal faillissementen zijn Zweden (+10%) en Denemarken (+15%). Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich met +9% ook aan de verkeerde kant. Goed scoren Hongarije (-11%) en Tsjechië (-10%). Voor probleemland Griekenland is een daling voorzien van het aantal faillissementen met -6%.

In Nederland en Duitsland verandert er niet veel ten opzichte van vorig jaar. Daarmee horen we, net zoals de VS, tot de kopgroep van 15 beste landen. Extreem slecht zijn de faillissementscijfers van China. In het land is een ware sanering gaande van het groot aantal zombiebedrijven. Stegen de faillissementen in China vorig jaar met +60%, voor dit jaar wordt daarbovenop nog een stijging verwacht van +20%.

Robuuste trend
Het algemene faillissementsbeeld laat volgens Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland, een robuuste opwaartse trend zien. “Na 7 jaar van daling zagen we in 2017 het begin van een omslagpunt. Voor 2019 wordt voor Nederland een lichte stijging verwacht. Er zijn geen signalen die erop wijzen dat deze opwaartse trend komende periode ombuigt. Mede ook door de Brexit-perikelen.”

“Door de dalende economische groei komen steeds meer bedrijven in steeds meer landen in problemen als het gaat om productie- en (her)financieringskosten”, zo stelt Toemen. “Bedrijven kampen met een dalende vraag. Dat vergroot de kwetsbaarheid van vooral bedrijven met hoge vaste kosten en bedrijven met hoge voorraad. Ook bedrijven die voor hun werkkapitaal afhankelijk zijn van kredieten krijgen het moeilijker omdat financiële instellingen striktere regels hanteren nu de economische groei hapert.”

Pas op voor start ups
Een andere kwetsbare groep die Toemen noemt, zijn de jonge start ups. “Ze zijn in een florerende economie begonnen. Nu krijgen ze voor het eerst te maken met tegenwind. Omdat hun staat van dienst nog niet is gevestigd, zullen financiers afhoudend zijn als de ontwikkeling van de business opeens minder voortvarend verloopt.” Verder is er al enkele jaren een mondiale trend gaande dat het aantal grote faillissementen stijgt. Kwetsbare sectoren zijn retail, agrifood, bouw en zakelijke dienstverlening.

Risico’s in beeld
Op basis van de actuele insolventieprognoses adviseert Toemen ondernemers om extra alert te zijn. “Ben gewaarschuwd als betalingsgedrag van klanten opeens verandert. Worden rekeningen niet tijdig betaald, ook al zijn het de ‘beste’ klanten, zit er bovenop. Nog meer dan anders is strak debiteurenbeheer vereist.” Toemen verwacht mondiaal gezien een jaar met nog meer volatiliteit en heftige schommelingen. “Per land verschilt de situatie echter. Het is zaak om de risico’s goed in beeld te hebben. Juist als de economische schommelingen heftig zijn. Voordat je het weet, loop je als bedrijf zonder voldoende spreiding tegen een onverwachte knock-out aan.”

Ruim 100 kilo MDMA in verborgen ruimtes

Maandagmiddag rond 17.00 uur controleerden surveillerende agenten in Wouw een personenauto die op de A58 reed. De bestuurder parkeerde op de parkeerplaats bij de Wouwse Tol waar agenten hem om zijn papieren vroegen.

De man overhandigde zijn rijbewijs, maar kon geen kentekenbewijs van het voertuig tonen. De agenten vroegen vervolgens toestemming om in de auto te zoeken naar het chassisnummer, om zo hun controle te kunnen afmaken.

In de achterbak van de auto ontdekten de agenten vervolgens een verborgen ruimte die, na een eerste blik, gevuld was met boodschappentassen met mogelijk MDMA-kristallen. De auto is meteen in beslag genomen en de bestuurder, een 56-jarige man uit Berghem, is aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar zal de man vandaag verder gehoord gaan worden.

De auto is grondig onderzocht door de politie. In de auto troffen de agenten in totaal twee verborgen ruimtes aan. In die ruimtes stonden acht grote boodschappentassen die gevuld waren met MDMA-kristallen. In totaal ging het om ruim 114 kilo. Het spul is getest op het politiebureau, maar er zal nog onderzoek gepleegd gaan worden door het NFI om achter de exacte samenstelling te komen. De aangetroffen drugs zullen verder worden vernietigd. De aangehouden verdachte zit nog vast.

Ruim 100 kilo MDMA in verborgen ruimte's (Foto: Politie)
Ruim 100 kilo MDMA in verborgen ruimte's (Foto: Politie)

Staat moet gratieverzoek Yilmaz opnieuw beoordelen

De Staat moet de afwijzing van het gratieverzoek van Cevdet Yilmaz herroepen en hier opnieuw over beslissen. Dat heeft de Haagse voorzieningenrechter vandaag bepaald. Yilmaz, veroordeeld tot levenslang, heeft in 2017 een gratieverzoek ingediend. Het Openbaar Ministerie heeft de Staat geadviseerd het verzoek af te wijzen. Het Hof Den Haag en de Reclassering hebben geadviseerd het verzoek toe te wijzen. De Staat heeft vervolgens negatief beslist.

Tegen dit besluit heeft Yilmaz een kort geding aangespannen. Volgens de voorzieningenrechter is het positieve advies van het Hof voor de Staat ‘leidend’ bij de beslissing. Alleen bijzondere omstandigheden kunnen reden zijn voor afwijking van het advies. Maar die zijn er niet. Het afwijzen van het gratieverzoek is in strijd met de afspraken die met eiser en de kliniek zijn gemaakt en met Europese jurisprudentie.

Afspraken
Eiser is op 1 juli 1985 door het Hof Den Haag veroordeeld tot levenslang voor de schietpartij in café Het Koetsiertje in Delft, op 5 april 1983. Daarbij zijn zes doden gevallen en enkele personen gewond geraakt. Sinds 7 april 1983 zit eiser hiervoor vast. In 2001 is een afspraak gemaakt door de Staat, een TBS-kliniek en Yilmaz, op grond waarvan hij in de kliniek behandeld wordt. Het doel van de behandeling: verantwoorde terugkeer in de samenleving. Tijdens de behandeling zijn aan Yilmaz verloven toegekend. Vanaf eind 2016 heeft hij ‘transmuraal verlof”: hij woont en werkt buiten de kliniek maar hij dient zich nog wekelijks te melden.

Wel gratie volgens het Hof
De vrijheid die eiser al heeft als gevolg van zijn verlof kan geen reden zijn om gratie te weigeren. Want ondanks die vrijheid is er nog steeds sprake van tenuitvoerlegging van een opgelegde straf. Volgens de Staat bestaat er nog een ‘matige’ kans op herhaling. Dat is niet juist. Uit deskundigenrapporten volgt dat de kans op recidive in alle opzichten laag is. Het Hof heeft in zijn advies de bijzonder ernstige aard van het misdrijf genoemd en heeft onderkend dat het leed van de nabestaanden en slachtoffers er nog steeds zal zijn.

Een nieuw slachtofferonderzoek vond het Hof niet nodig. Na verloop van ruim 35 jaar vond het Hof dat er geen ruimte meer is voor vergelding. Daarom kwam het Hof tot de conclusie dat gratie verleend zou moeten worden. De Staat vindt dat de toestand van de slachtoffers zo zwaar weegt, dat het gratieverzoek is afgewezen. Dat is in strijd met de afspraken die met eiser en de kliniek zijn gemaakt en met Europese jurisprudentie.

Lesgebouw F-35 in Leeuwarden opgeleverd

De bouw van het kantoor- en lesgebouw voor de inzet van de F-35 op vliegbasis Leeuwarden is klaar. Op 16 april droeg het Rijksvastgoedbedrijf op de vliegbasis symbolisch de sleutel over aan het ministerie van Defensie. Nu kan het gebouw worden ingericht. Naar verwachting is het kantoor- en lesgebouw begin augustus operationeel.

F-35 programma
Het gebouw gaat onder andere gebruikt worden voor het trainen van gevechtsvliegers. Omdat het zo’n specifiek gebouw is met een bijzondere functie zijn er strenge veiligheidseisen gesteld. Dat vereiste nauwkeurige afstemming tussen alle partijen. Inmiddels zijn ook andere deelprojecten binnen het F-35 programma op Leeuwarden met de uitvoering begonnen, waaronder de aanpassingen van de bestaande hangaars en het squadrongebouw.

Vliegbasis Volkel 
Het Rijksvastgoedbedrijf is opdrachtgever namens Defensie en coördineert de bouwwerkzaamheden binnen het hele F-35 infrastructuurproject. Zo wordt onder meer de infrastructuur op de vliegbases Leeuwarden en Volkel aangepast. De aanpassingen variëren van compleet nieuwe gebouwen tot het aanpassen van de ondergrondse infrastructuur. Op vliegbasis Volkel is inmiddels gestart met een identiek kantoor- en lesgebouw. Het F-35 infrastructuurproject loopt nog door tot eind 2023.

Lesgebouw F-35 in Leeuwarden opgeleverd (Foto: Rijksvastgoedbedrijf)
Lesgebouw F-35 in Leeuwarden opgeleverd (Foto: Rijksvastgoedbedrijf)

Wouter Bos voorzitter commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen

Wouter Bos is de nieuwe voorzitter van de commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen (TZTO). Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft hem met terugwerkende kracht benoemd per 1 april 2019. Bos is de opvolger van Leon van Halder, die zijn werkzaamheden eerder dit jaar om gezondheidsredenen heeft moeten neerleggen en op 27 maart is overleden.

De commissie TZTO is in november 2018 ingesteld om te beschrijven hoe de zorg thuis voor ouderen er nu uitziet en welke trends en ontwikkelingen zij ziet die gevolgen hebben voor de zorg voor ouderen thuis. Vervolgens wordt de commissie verzocht zich uit te spreken over wat deze trends en ontwikkelingen betekenen voor de organisatie en de betaalbaarheid van de zorg thuis in 2030. Moeten ondersteuning en zorg anders worden ingericht om te zorgen dat ze ook in 2030 op niveau zijn? Aan het eind van dit jaar zal de commissie hierover een advies uitbrengen.

Wouter Bos is bestuursvoorzitter van Invest-NL, de staatsdeelneming die investeringen gaat stimuleren op maatschappelijke terreinen waar Nederland nu nog kansen laat liggen. Eerder was hij onder meer staatssecretaris en minister van Financiën en voorzitter van de raad van bestuur van het VU Medisch Centrum. 

Auto te water, bestuurder overleden

Woensdagochtend is een 57-jarige man uit Wolvega overleden nadat hij met zijn auto te water raakte op de Schuttevaerkade in Zwolle. Even voor 06:00 uur kwam de melding binnen van een voertuig dat ter water was geraakt. De bestuurder raakte door onbekende redenen ter hoogte van de kruising met de Pannenkoekendijk te water.

Duikers van de brandweer haalden het slachtoffer uit de auto, waarna op de kant een reanimatie werd gestart. De man werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar hij overleed. De VOA (Verkeers Ongevallen Analyse team) van de politie heeft onderzoek gedaan en de auto is geborgen.

Wereld Bananendag

Chiquita Brands International, ‘s werelds bekendste bananenbedrijf, heeft de handen ineen geslagen met Snapchat. Vandaag is het namelijk Wereld Bananendag en om dat kracht bij te zetten zijn er de hele maand april snapcodes te vinden op zo’n 200 miljoen Chiquita bananen, waarmee gebruikers speciale banaan-Lenses in de app kunnen vrijgeven.

De campagne is mede ontwikkeld door het Nederlandse Dffrnt Media en loopt wereldwijd gedurende een maand. Er zijn drie verschillende Lenses: World Lens, Face Lens en Gamified Lens. Snapchatters hoeven simpelweg de snapcode-stickers te scannen, waarna ze veranderen in een dansende banaan, een banaan make-over krijgen, of een spelletje kunnen spelen.

“Bananen behoren tot de topverkopen in supermarkten; ze liggen vrijwel op elke keukentafel of fruitschaal”, aldus Jamie Postell, Director of Sales North America bij Chiquita. “Chiquita is het eerste merk dat de Snapchat gezichtsherkenningtechnologie gebruikt voor een versproduct. We zetten onze bekende blauwe stickers in om de interactie aan te gaan met de Millennials en Gen Z consumenten op een leuke, relevante manier.”

Chiquita heeft al vaker de iconische blauwe sticker gebruikt in campagnes. Deze samenwerking met Snapchat stelt het merk in staat om op een leuke, speelse manier in contact te komen met de eindgebruiker. Het merk maakt bovendien gebruik van deze interactie om de gebruikers te wijzen op de achterliggende waarden van de blauwe sticker: hoge kwaliteit, lekkere bananen en vooral duurzame productie. Het ‘Behind the Blue Sticker’-initiatief bevat verschillende innovaties in het beheer en de logistiek van boerenbedrijven, met onder andere oog voor vermindering van afval, CO2-uitstoot en watergebruik.

ESD-SIC moet stoppen met uitstoot kankerverwekkende SiC-vezels

Gedeputeerde Staten in Groningen hebben een last onder dwangsom opgelegd aan ESD-SIC. Het bedrijf krijgt nu acht weken de tijd om de uitstoot van SiC-vezels naar nul terug te brengen. Als het daarna toch gebeurt, moet ESD-SIC per geconstateerde overtreding een dwangsom van 250.000 euro betalen, met een maximum van 750.000 euro. Het bedrijf kan maximaal een boete per week krijgen.

Gedeputeerde Nienke Homan maakte dit dinsdagavond bekend op een persconferentie. "De maat is vol, we willen dat het bedrijf nu alle maatregelen neemt die nodig zijn om de uitstoot van vermoedelijk kankerverwekkende SiC-vezels te stoppen. Als provincie zullen we het maximale doen, wat tot onze juridische mogelijkheden behoort." Ook werden de resultaten bekend gemaakt van een aantal onderzoeken die in opdracht van de provincie Groningen zijn uitgevoerd.

Eind vorig jaar bleek uit TNO-onderzoek dat ESD-SIC siliciumcarbide vezels uitstoot terwijl het daar geen vergunning voor heeft. Deze vezels zijn door de GGD als kankerverwekkend aangemerkt. Dit was voor de provincie aanleiding in januari een formele handhavingsprocedure te starten. Daarnaast heeft de provincie na de zware blazer van 24 januari 2019 TNO direct opdracht gegeven sneeuwmonsters te nemen en onderzoek te doen naar het verspreidingsgebied en de samenstelling van de stofdeeltjes. Vanwege de sneeuw was de verspreiding van de stofwolk toen goed zichtbaar.

Resultaten sneeuwonderzoek
Uit dit milieu-onderzoek van TNO blijkt dat in Delfzijl en Farmsum een hoge concentratie SiC-vezels is aangetroffen in stofdeeltjes die neerdaalden na de blazer van 24 januari. De hoogste concentratie SiC-vezels werd aangetroffen in het monster dat genomen werd op 0,8 kilometer afstand van het bedrijf. Ook bijna 7 kilometer verderop zijn echter SiC-vezels aangetroffen. Daarnaast bleken de stofdeeltjes ook zware metalen en PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) te bevatten. Op basis van deze enkele meting is niet goed te zeggen hoe zwaar de bodem belast wordt in de omgeving van ESD-SIC. Om hierover concretere uitspraken te doen is aanvullend bodemonderzoek nodig. De provincie heeft hier opdracht toe gegeven.

Luchtkwaliteit
Het sneeuwonderzoek geeft geen antwoord op de vraag hoe de luchtkwaliteit was tijdens de blazer. Daarom heeft de provincie Groningen TNO vervolgens opdracht gegeven nader onderzoek te doen naar de luchtkwaliteit. Uit de berekeningen van TNO blijkt dat de concentratie aan SiC-vezels in de lucht het hoogst is dichtbij het bedrijf ESD-SIC en afneemt als de afstand groter wordt. Dit geldt ook voor de zware metalen en PAK's.

Gezondheidsrisico's
De RIVM adviseert een maximaal toelaatbaar risiconiveau (MTR) voor lucht van 300 vezels per kubieke meter te hanteren als risicogrens voor SiC-vezels, hetzelfde als voor (amfibool) asbest. Het gaat dan om langdurige blootstelling aan de vezels. "Als we uitgaan van dertig tot vijftig blazers per jaar, dan zou het kunnen dat de uitstoot van SiC-vezels boven de MTR-waarde uitkomt. Dat risico kunnen we in ieder geval niet uitsluiten. We kunnen er geen getal op plakken, maar het gezondheidsrisico is niet nul. We vinden het een onwenselijke situatie, omdat het gaat om een kankerverwekkende stof die vrijkomt tijdens het reguliere productieproces en bij blazers. Ook kunnen vezels weer opwaaien van de bodem. Mensen moeten zo min mogelijk aan kankerverwekkende stoffen worden blootgesteld. Daarom adviseren wij de uitstoot van SiC-vezels te voorkomen."

De gemeente Delfzijl sluit zich aan bij het advies van de GGD. "De gemeente is verantwoordelijk voor de volksgezondheid van haar inwoners. Als die in het geding komt, dan moet het bedrijf zijn productieproces aanpassen", zegt wethouder IJzebrand Rijzebol.

Resultaten vierde ronde meetnet
Naast het sneeuwonderzoek en de duiding hiervan door de GGD heeft de provincie onlangs de resultaten van de vierde meetronde van het meetnet rondom industrieterrein Oosterhorn in Farmsum ontvangen. Deze meetronde beslaat de periode 25 januari tot 6 maart. De concentratie SiC-vezels in de lucht bleek in deze periode lager dan in de eerste drie metingen. De blazer van 24 januari vond plaats tussen twee meetseries in, daardoor zijn er helaas geen meetgegevens over de concentratie van SiC vezels tijdens de blazer beschikbaar. De meetresultaten van het meetnet na de zware blazer van 14 april zijn nog niet bekend. In de luchtapp is wel een piek in roet te zien bij de meetpaal ten zuidwesten van ESD-SIC.

'Wees zuinig op drinkwater'

Nederlanders denken dat ze elke dag 60 liter drinkwater verbruiken terwijl het werkelijk 120 liter is, blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens onder ruim 2200 mensen. Meer dan de helft van de bevolking vindt de echte hoeveelheid van 120 liter schokkend. Vitens start vandaag een publiekscampagne om Nederlanders bewust te maken van het eigen waterverbruik en ze van tips te voorzien om water te besparen. Diverse provincies en waterschappen ondersteunen de oproep van de campagne.

Door economische en demografische ontwikkelingen en klimaatverandering neemt de vraag naar drinkwater sinds enige jaren toe. Zo leverde Vitens in 2014 nog 346 miljoen kubieke meter drinkwater, in 2018 steeg dit naar 377 miljoen kubieke meter. Een stijging van zo’n 9%. Als de trend doorzet gaan we in 2050 in het extreme geval zelfs 30% meer drinkwater gebruiken in ons land. Daarnaast wordt Nederland zowel boven als onder de grond drukker, waardoor het steeds moeilijker wordt om voldoende drinkwater te kunnen blijven winnen.

Daarom zet Vitens samen met partners in op waterbesparing, onder het motto ‘Zuinig op ons water’. “We staan er niet bij stil, maar we gebruiken elke dag zuiver drinkwater om te douchen, de tuin mee te sproeien en het toilet door te spoelen.” aldus Jelle Hannema, directievoorzitter van Vitens, “Dit willen we met de campagne graag zichtbaar maken. Wees zuinig op ons water. Het is tenslotte van levensbelang.”

Tips om water te besparen vind je op de website van Vitens.

'Wees zuinig op drinkwater' (Foto ter illustratie: Pixabay)
'Wees zuinig op drinkwater' (Foto ter illustratie: Pixabay)

Joker morgen naar Super Smash Bros. Ultimate

Nintendo heeft uit het niets een video-presentatie van ruim vijftien minuten online geplaatst. De video gaat over de 3.0 update voor Super Smash Bros. Ultimate en het eerste Challenger Pack: Joker.

Joker is morgen beschikbaar in Super Smash Bros. Ultimate. Hij vecht met zijn pistool en mes en natuurlijk zijn eigen Persona, Arsene. Zijn stage is Mementos. Het uiterlijk van Mementos verandert afhankelijk van welke muziek er gespeeld wordt. Er worden elf muziektracks toegevoegd uit Persona 3, 4 en 5. In de video kun je Joker in actie zien. De Mii Fighters krijgen ook wat liefde in de vorm van nieuwe kostuums gebaseerd op personages uit Persona en Sonic. Deze kosten 75 cent per stuk.  

Ander groot nieuws is de terugkeer van de stage builder. Deze werd geïntroduceerd in Super Smash Bros. Brawl. Teken je level op het touchscreen, plaats diverse soorten platforms en hazards (zoals teleporters), bouw levels in de diepte en meer.

Een andere feature is een video editor, waarin je diverse opgeslagen video's kunt combineren. Video's en stages kunnen vervolgens online gedeeld worden. Hier heb je wel een Nintendo Online Abonnement voor nodig. Deze content is ook via de Nintendo Mobile app te bekijken via Smash World.

World of Warships: Legends vaart uit op consoles

Wargaming heeft bekendgemaakt dat World of Warships: Legends beschikbaar is op PlayStation 4 en Xbox One met haar Early Access lancering. De game is hiermee de tweede Wargaming-titel die op de consoles wordt uitgebracht. World of Tanks heeft momenteel 18 miljoen spelers.

De game ondersteunt Engels, Russisch, Japans, Frans en Duits en wordt gelanceerd met een breed scala aan schepen die te unlocken zijn, legendarische commandanten die je kunt toevoegen en gehele oceanen die je veroveren kunt. Spelers van Early Access op PlayStation 4 en Xbox One hebben momenteel de keus uit vijf verschillende kaarten die HDR-ondersteuning bieden en drie scheepsklasse met torpedojagers, kruisers en oorlogsschepen.

World of Warships: Legends is van de grond af opgebouwd om optimaal te kunnen profiteren van de kracht en mogelijkheden van de huidige generatie home consoles. Het heeft snellere gevechten, meer opties om jouw commandanten te ontwikkelen, een vernieuwde gebruikersinterface, intuïtieve nieuwe besturingselementen en console-exclusieve content.

In de toekomst komen er regelmatige updates met nieuwe content. Binnenkort komen er Japanse schepen aan, worden de legendarische commandanten ingezet, kunnen air carriers gecoördineerd worden en kan men, rond de zomer, aan de gang met nieuwe maps met volledige 4K-ondersteuning voor PlayStation 4 Pro en Xbox One X.

Final Fantasy X/X2 HD Remaster uit op Nintendo Switch en Xbox One

Square Enix maakt bekend dat Final Fantasy X/X-2 HD Remaster nu verkrijgbaar is voor Nintendo Switch en Xbox One. Final Fantasy X/X-2 HD Remaster bevat onder andere hd-graphics, nieuwe uitdagingen, extra spelvarianten en meer.

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster is nu zowel digitaal als fysiek beschikbaar voor de Nintendo Switch en alleen digitaal voor de Xbox One. Fysieke exemplaren van de versie voor de Nintendo Switch hebben een omkeerbare hoes met artwork van de helden uit de game.

Anno 1800 is bouwklaar

Anno 1800 is uitgekomen voor pc en Ubisoft heeft er natuurlijk een releasetrailer voor gemaakt. Daarnaast is er het post-launch plan dat laat zien wat het spel in de toekomst te bieden heeft.

Dit plan bevat de Season Pass die toegang biedt tot drie grote DLC: Sunken Treasures, Botanica en The Passage. Verder krijgen alle Anno 1800-spelers toegang tot gratis content waaronder de Co-op Mode, Community Challenges en Statistics Building die in de toekomst worden toegevoegd.

Spelers krijgen de mogelijkheid om hun vaardigheden als heerser te testen. In Anno 1800 creëren spelers enorme metropolen, zetten ze efficiënte logistieke netwerken op, staan ze aan het hoofd van een nieuw, exotisch continent en domineren ze tegenstanders door diplomatie, handel of oorlogvoering. De game combineert features van 20 jaar aan Anno, zoals individuele AI-vijanden, willekeurig gegenereerde maps, multisession gameplay en meer. Met de nieuwe Expedities-functie sturen spelers bemanningen over de hele wereld aan terwijl ze op zoek gaan naar roem en fortuin. Ook verkennen spelers Zuid-Amerika terwijl ze aanspraak maken op het zwarte goud dat dit nieuwe tijdperk van industrie mogelijk maakt.

Anno 1800 is verkrijgbaar voor pc in de Ubisoft Store en in de Epic Games store.

Final Fantasy XV warpt erop los in Final Fantasy XIV

Als je gisteren inlogde in Final Fantasy XIV waren er bekende gezichten in de wereld van Hydaelyn, want de samenwerking met Final Fantasy XV is begonnen.

Het “A Nocturne for Heroes”-evenement duurt tot 27 mei. Tijdens deze periode zal de Final Fantasy XV-held Noctis Lucis Caelum in de wereld van Hydaelyn verschijnen met zijn Regalia om samen met de Warriors of Light te strijden tegen magitek-infanterie, magitek-armor, en zelfs de Messenger, Garuda, uit Eos.

Voor deelname aan het evenement moeten spelers level 50 bereikt hebben en moet de hoofdscenario-quest “The Ultimate Weapon” zijn voltooid. De quest-keten kan dan worden gestart door het vinden van Kipih Jakkya in Ul’dah op de Steps of Nald, waar ze op zoek is naar de waarheid achter enkele wilde geruchten voor haar nieuwste artikel.

Hopelijk heb je genoeg Golden Saucer Points, want als je de verhaallijn hebt uitgespeeld dan kun je de Regelia als mount voor maximaal vier personen claimen met de casino-munten. Daarnaast zijn er muziek, kleding, kapsel en een Triple Triad-kaart vrij te spelen.

Vanaf gisteren rijd ik in ieder geval al rond in de auto. En net zoals in Final Fantasy XV kan het ook vliegen.

Energieverbruik gedaald in 2018

Het energieverbruik in Nederland was 3.100 petajoule in 2018, ongeveer 50 petajoule minder dan een jaar eerder. Er werd vooral minder steenkool verbruikt, 40 petajoule minder dan in 2017. Het verbruik van andere energiedragers bleef ongeveer gelijk. Er werd vorig jaar voor het eerst meer aardgas in- dan uitgevoerd. Dat meldt het CBS op basis van de laatste cijfers.

In 2018 was het totale energieverbruik in Nederland ongeveer 1,5 procent lager dan in 2017. Aardgas is de laatste jaren goed voor ruim 40 procent van het energieverbruik, aardolie voor een kleine 40 procent. De bijdrage van steenkool is in 2018 gedaald naar 11 procent. Gezamenlijk waren de drie fossiele bronnen vorig jaar goed voor 90 procent van het energieverbruik, 2 procent minder dan in 2017.

De overige energiebronnen zijn hernieuwbare energie, kernenergie, afval en netto invoer van elektriciteit.

Steenkoolverbruik terug op oude niveau
Voor het derde achtereenvolgende jaar daalde het verbruik van steenkool voor de productie van elektriciteit. Het totale steenkoolverbruik daalde van 380 petajoule in 2017 naar 340 petajoule een jaar later. Deze daling is vooral het gevolg van het stilzetten van oude kolencentrales in het kader van het Energieakkoord uit 2013.

In de periode 2013 tot en met 2015 steeg het kolenverbruik juist hard door ingebruikname van nieuwe kolencentrales. Het steenkoolverbruik in 2018 is ongeveer gelijk aan het gemiddelde van 2000 tot 2013, de periode voor de ingebruikname van nieuwe kolencentrales.

Import van stroom compenseert weggevallen productie uit steenkool
In 2016 en 2017 ging de teruglopende productie van elektriciteit uit steenkool gepaard met meer binnenlandse elektriciteitsproductie uit andere energiebronnen, vooral uit aardgas. In 2018 daarentegen werd de daling gecompenseerd door meer import van stroom. De netto import steeg van 3 procent van het elektriciteitsverbruik naar 7 procent, in totaal 29 petajoule. Er werd vorig jaar in ons land voor 435 petajoule aan elektriciteit verbruikt.

De productie, import en export van stroom is afhankelijk van technische, weers- en marktomstandigheden in binnen- en buitenland. De productie en het invoersaldo van elektriciteit variëren gedurende de laatste tien jaar dan ook veel meer dan het verbruik.

Aardgas: meer import dan export
In 2018 daalde de winning van aardgas met ruim 200 petajoule naar 1 160 petajoule, een afname van 16 procent. Dit was het vijfde opeenvolgende jaar met een daling. Dat de laatste jaren minder aardgas wordt gewonnen is het gevolg van de productiebeperkingen na aardbevingen in Groningen. De totale winning in Nederland is nu minder dan de helft dan in de jaren voor 2014.

De dalende winning wordt vooral gecompenseerd door aardgas te kopen in het buitenland. Vanaf 2012 stijgt de import van aardgas ieder jaar en in 2018 werd voor het eerst meer ingevoerd (1 770 petajoule) dan uitgevoerd (1 580 petajoule). Ook de export vertoont een dalende trend sinds 2013.

Energieverbruik gedaald in 2018 (Foto: FOK!)
Energieverbruik gedaald in 2018 (Foto: FOK!)

Tweede DLC-verhaallijn van Assassin’s Creed Odyssey komt over een week uit

Fields of Elysium, de eerste episode van The Fate of Atlantis, de tweede post-launch verhaallijn voor Assassin’s Creed Odyssey is vanaf 23 april beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

In deze verhaallijn vervolgt de Odyssee zich in het Griekse hiernamaals. Sluit nieuwe verbonden, neem het op tegen mythische wezens en ontdek de mysteries van het domein der goden.

Fields of Elysium bevat nieuwe Ability enhancements. Dit zijn aanpassingen die de huidige vaardigheden een nieuwe functie geven, wat een nog meer gepersonaliseerde speelstijl oplevert. De Ability enhancements zijn verdeeld over de verschillende takken van de skill tree: Hunter, Warrior en Assassin en worden vrijgegeven samen met de verhaallijn-episodes beginnend bij Fields of Elysium.

Spelers krijgen toegang tot The Fate of Atlantis door de verhaallijnen Between Two Worlds en Heir of Memories af te ronden en moeten daarnaast een personage van level 28 of hoger hebben. Voor spelers die niet voldoen aan deze eisen, introduceert The Fate of Atlantis een alternatief. Spelers krijgen de mogelijkheid om met een personage van level 52 aan de slag te gaan met vooraf ingestelde vaardigheden en items. Progressie gaat met dit alternatief echter niet over naar de main game save en achievements kunnen niet worden ontgrendeld.

Assassin’s Creed Odyssey is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De Season Pass bevat Legacy of the First Blade en The Fate of Atlantis alsmede Assassin’s Creed III Remastered en Assassin’s Creed Liberation Remastered.

Microsoft introduceert Xbox One S All Digital Edition

Microsoft heeft de Xbox One S All-Digital Edition aangekondigd. Zoals de naam al doet vermoeden is het de bedoeling dat je alleen digitale aankopen kunt doen en er zit dus geen disc-drive in, maar wel een terabyte aan schijfruimte.

De Xbox One S All-Digital Edition is ontwikkeld voor gebruikers die eenvoudig online een Xbox-game willen uitzoeken en digitaal in huis willen halen. De bundel wordt geleverd met drie downloadbare games: Minecraft, Forza Horizon 3 en Sea of Thieves. Met Xbox Game Pass kunnen nieuwe spelers bovendien meteen hun digitale collecties uitbreiden. Als je Xbox Game Pass nog niet hebt uitgeprobeerd, kun je profiteren van een speciale aanbieding in combinatie met de Xbox One S All-Digital Edition. Je krijgt dan meteen toegang tot meer dan 100 games.

De Xbox One S All-Digital Edition is vanaf vandaag als pre-order beschikbaar voor €229. Dat is €70 minder dan de Xbox One S (€299). De Xbox One S All-Digital Edition is verkrijgbaar vanaf 7 mei 2019.

Xbox One S All Digital (Foto: Microsoft)

'Verbeteringen jeugdhulp Rotterdam zorgen voor nieuwe risico's'

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft onderzoek gedaan bij Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR), Enver en de Rotterdams wijkteams naar de kwaliteit van de jeugdhulpverlening. De inspectie concludeert dat eerdere verbeteringen voldoende zijn doorgevoerd, maar dat er wel nieuwe veiligheidsrisico’s voor jeugdigen zijn ontstaan.

Doel van het toezicht van de inspectie bij de drie Rotterdamse jeugdhulpaanbieders was om na te gaan of eerder genomen verbetermaatregelen voldoende doorwerken in de praktijk. Daarnaast kreeg de inspectie signalen over de samenwerking rond veiligheid tussen de drie organisaties, met name bij de crisishulpverlening.

Conclusie
De inspectie concludeert dat eerdere verbeteringen voldoende zijn doorgevoerd, maar dat nieuwe risico’s zijn ontstaan rond de wachtlijstproblematiek en onvoldoende aansluitende of passende hulp.

Veiligheid en kwaliteit hangen af van hoe het geheel van aanbieders presteert binnen het lokaal ingerichte netwerk van jeugdhulp en hoe in gezamenlijkheid wordt gestuurd op veiligheid en kwaliteit. De betrokken partijen in Rotterdam moeten ieder voor zich én gezamenlijk de vraag beantwoorden of het ingerichte netwerk goed functioneert.

Het is vanuit deze achtergrond dat ook de gemeente in dit rapport wordt aangesproken in haar rol als opdrachtgever van het jeugdhulpnetwerk. Immers in die opdracht gevende rol ligt de uiteindelijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goed functionerende jeugdhulp.

Vervolg
De inspectie verwacht van JBRR, Enver en de wijkteams dat zij de aanbevelingen uitwerken in een verbeterplan met concrete maatregelen. De inspectie vraagt de gemeente Rotterdam om nader geïnformeerd te worden over de aanpak en het vervolg van de aanbevelingen die de inspectie aan de gemeente heeft gedaan. Daarnaast verwacht de inspectie dat de gemeente de regie voert bij de totstandkoming van de verbeterplannen bij JBRR, Enver en de wijkteams.

FOK! Wat een weer: bewolkt, mogelijk een bui

Het is half tot zwaar bewolkt en in het zuiden en oosten en later het midden valt plaatselijk wat lichte regen. In het noorden is het eerst nog zonnig, maar ook daar komt geleidelijk meer bewolking. In de middag ontstaat in de zuidwestelijke helft een enkele bui. De maxima lopen landinwaarts uiteen van 14°C onder de bewolking tot circa 19°C in opklaringen.

In het Waddengebied liggen de maxima rond 15°C. De wind is zuidoost tot oost, in het zuiden zwak, in het midden en noorden matig. Langs de zuidwestkust kan de wind in de middag mogelijk van zee komen. In de loop van de middag draait de wind overal weer naar het oosten en is meest matig.

De nacht naar donderdag verloopt droog en aanvankelijk zijn er nog wolkenvelden. In de loop van de nacht wordt het helder. De minima lopen uiteen van 7°C in het noordoosten tot 10°C in het westen. De wind is oostelijk en meest matig.

Donderdag overdag is er volop zon. De maxima lopen uiteen van 18°C in het Waddengebied tot lokaal 23°C landinwaarts. De wind is oostelijk en meest matig. (Bron: KNMI)

bevroren bloesem (Foto: Bekende van qltel)
Een schitterende foto van ondergespoten bloesem als bescherming tegen de vorst. (Foto: Bekende van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitlevering naar Polen deels toegestaan

Negen in Nederland verblijvende personen die in Polen worden verdacht van strafbare feiten, mogen worden overgeleverd. De rechtbank heeft in hun zaken niet kunnen vaststellen dat zij een reëel gevaar lopen dat hun recht op een eerlijk proces zal worden aangetast. Van nog eens negen andere personen is het overleveringsverzoek opnieuw aangehouden. In hun zaken heeft de rechtbank nog onvoldoende informatie over de onafhankelijkheid van de rechterlijke instanties in Polen om over de overlevering te kunnen beslissen.

Zorgen over onafhankelijkheid
Eerder stelde de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) een beslissing in alle Poolse overleveringsverzoeken uit vanwege zorgen over de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak en de gevolgen daarvan voor het recht op een eerlijk proces van de verdachten. De Poolse autoriteiten werd verzocht informatie aan te leveren die hierover duidelijkheid zou moeten geven.

Toetsing op 3 niveaus
Bij de beoordeling van de overleveringsverzoeken heeft de IRK vervolgens, volgend op een uitspraak van Hof van Justitie van de Europese Unie, bekeken of er bezwaren tegen de overlevering bestaan op nationaal niveau, op het niveau van de betrokken rechtbank en op het niveau van de individuele rechters die de zaak gaan behandelen.

Gebreken, maar wel eerlijk proces
De IRK stelde eerder al vast dat de rechterlijke macht in Polen fundamentele en structurele gebreken vertoont. Daar komt nu de conclusie bij dat deze gebreken ook kunnen doorwerken in de onafhankelijkheid van de betrokken rechtbanken. In de negen zaken waarin de overlevering nu wordt toegestaan, is echter niet gebleken dat de opgeëiste personen het gevaar lopen dat hun grondrecht op een eerlijk proces in de kern zal worden aangetast. Daarom kunnen deze personen aan Polen worden overgeleverd.

Andere zaken opnieuw aangehouden
In de overige zaken oordeelt de IRK dat er nog altijd onvoldoende informatie is om over de overlevering te kunnen beslissen. In deze zaken worden opnieuw vragen aan de Poolse autoriteiten gesteld. De behandeling van deze zaken wordt op een later moment voortgezet.

Veroordelingen tot 4 jaar voor omvangrijke drugssmokkel

In de strafzaak Brush heeft de rechtbank Rotterdam vandaag aan 10 verdachten gevangenisstraffen opgelegd die variëren van 4 jaar tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 270 dagen en een taakstraf van 240 uur.

Zuid-Amerika
De strafzaak heeft betrekking op een strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie die zich in de loop van 2011 bezig hield met de invoer van grote(re) partijen cocaïne uit Zuid-Amerika. Negen verdachten zijn veroordeeld voor de deelname aan die criminele organisatie.

Een aantal verdachten is ook veroordeeld voor betrokkenheid bij een of meer van deze drugstransporten en/of strafbare voorbereidings-handelingen daartoe, vuurwapenbezit en witwassen. In de strafzaak stonden in totaal 11 verdachten terecht. Eén verdachte is vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs in zijn zaak .

Een bijzonderheid in deze zaak is dat de aanvankelijke hoofdverdachte in 2015 slachtoffer is geworden van een liquidatie.

Straffen
Aan de hoofdverdachten is, conform de eis van het openbaar ministerie, een gevangenisstraf opgelegd van 4 jaar. Aan de andere verdachten zijn gevangenisstraffen opgelegd tussen de 40 maanden onvoorwaardelijk en een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 270 dagen en de maximale taakstraf van 240 uur. In een aantal zaken is een hogere straf opgelegd dan was geëist door de officier van justitie.

       

Capcom komt met eigen mini arcade-console

Nadat gister op het Twitter-kanaal van Capcom al een teaser werd geplaatst voor een 'speciale aankondiging' vandaag, werd zojuist officieel de Capcom Home Arcade mini-console aangekondigd. Het apparaatje heeft 16 gepreïnstalleerde games en beschikt over twee geïntegreerde joystick/button-configuraties, geheel in arcadestijl.

Het design is zoals in de beelden te zien is opmerkelijk te noemen. De console is in wezen in de controllers geïntegreerd. Hoe comfortabel dat is met spelletjes in lokale co-op laat zich raden, in dat opzicht is te hopen dat de console redelijk wat weegt. Onder de games bevinden zich onder andere Alien vs Predator, Captain Commando, Darkstalkers: The Night Warriors, Final Fight, Ghouls’n Ghosts, Street Fighter 2 en Strider. Verder beschikt het kastje over een HDMI-poort voor aansluiting op je tv, Micro-USB voor de voeding en onboard WiFi om te kunnen wedijveren op de online leaderboards.

Wie hoopt op een koopje komt bedrogen uit. De retro-console van Capcom zal vanaf 25 oktober beschikbaar zijn voor de niet geringe adviesprijs van €229. Pre-orderen kan via de Capcom-store.

58% statushouders uit 2014 heeft inburgeringsdiploma

Van de asielzoekers die in 2014 een verblijfsvergunning kregen en inburgeringsplicht hadden, had 58 procent op peildatum 1 oktober 2018 het inburgeringsexamen gehaald. 2 procent van de statushouders heeft de termijn van drie jaar overschreden. De rest heeft uitstel, vrijstelling of ontheffing gekregen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, dat in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Justitie en Veiligheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport jaarlijks onderzoekt hoe het asielzoekers vergaat die vanaf 2014 in Nederland zijn aangekomen.

Op de peildatum van 1 oktober 2018 waren er 12,9 duizend statushouders die in 2014 een verblijfsvergunning asiel hadden gekregen en inburgeringsplicht hadden: 58 procent heeft inmiddels het inburgeringsexamen gehaald, en 19 procent heeft hiervoor een ontheffing of vrijstelling gekregen. Ontheffing van inburgeringsplicht wordt bijvoorbeeld verleend als iemand door psychische of lichamelijke beperkingen niet in staat wordt geacht om het inburgeringsexamen te behalen. Vrijstelling is mogelijk na het behalen van een Nederlands schooldiploma.

21 procent heeft het inburgeringsexamen nog niet gehaald, maar heeft de termijn nog niet overschreden of heeft verlenging gekregen. Dat kan bijvoorbeeld bij het volgen van een alfabetiseringscursus, bij zwangerschap of als de aanmelding van het examen is vertraagd. 2 procent van de statushouders heeft de inburgeringstermijn van drie jaar overschreden. Statushouders jonger dan 18 of ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd zijn niet inburgeringsplichtig.

Ruim 6 op de 10 statushouders uit Syrië geslaagd
De helft van degenen die in 2014 een verblijfsvergunning asiel kregen en inburgeringsplicht hebben, is afkomstig uit Syrië, en een kwart komt uit Eritrea. In oktober 2018 had 64 procent van de Syrische statushouders het inburgeringsexamen gehaald en had 18 procent een ontheffing of vrijstelling.

Bij de Eritreeërs zijn deze percentages lager: de helft is geslaagd voor het examen, en 16 procent is vrijgesteld of ontheven. Bij alle nationaliteiten is een klein percentage overschrijdingen van de inburgeringstermijn te zien, oplopend van ongeveer 1,5 procent van de Syrische en Eritrese statushouders, tot 5 procent van degenen uit Irak.

Kwart statushouders uit 2015 geslaagd of ontheffing
Van de groep asielzoekers die in 2015 een verblijfsvergunning hebben gekregen en inburgeringsplicht hadden, heeft in oktober 2018 1 op de 5 het inburgeringsexamen behaald en is 4 procent daarvan vrijgesteld of ontheven. Drie kwart kan het inburgeringsexamen nog halen binnen de gestelde termijn en 0,3 procent heeft een overschrijding.

Van degenen die in 2016 een verblijfsvergunning kregen heeft 96 procent zijn examen nog niet behaald. Voor deze groep zijn overschrijdingen van de inburgeringstermijn nog niet aan de orde, in verband met de inburgeringstermijn van drie jaar. 3,3 procent van de statushouders uit 2016 heeft het examen al behaald en 0,5 procent heeft een vrijstelling of ontheffing van de inburgeringsplicht.

Het rapport Asiel en integratie 2019 bevat naast cijfers over de inburgering van asielzoekers die vanaf 2014 in Nederland kwamen ook gegevens over hoe het hen vergaat op het gebied van onder meer wonen, arbeidsmarkt, inkomen, zorg en onderwijs. In deze derde editie van het cohortonderzoek kon voor de statushouders uit 2014 de inburgering na drie jaar bekeken worden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.