Nieuwe James Bond heet SPECTRE

De vierentwintigste James Bond-film krijgt de titel SPECTRE. Dat maakten de producenten van de film vandaag bekend in een persmoment bij Pinewood Studios in Engeland.

De film is de vierde titel met Daniel Craig als de Britse spion, en de tweede onder regie van Sam Mendes, die ook verantwoordelijk was voor Skyfall in 2012. SPECTRE zou oorspronkelijk dit jaar nog verschijnen, maar de releasedatum werd verschoven naar volgend jaar om Mendes de gelegenheid te geven eerst een theaterproject te doen alvorens terug te keren naar Bond. Mendes zal samenwerken met de Nederlandse Hoyte van Hoytema, die voor Interstellar samenwerkte met Christopher Nolan.

Naast Craig zullen ook Ralph Fiennes en Naomie Harris terugkeren. Zij namen in Skyfall (spoiler) de klassieke posities van 'M' en Moneypenny in, na de dood van M in de rol van Judi Dench. Dench speelde de rol sinds 1995, tegenover Pierce Brosnan in GoldenEye. Ook Ben Wishaw keert terug in SPECTRE, in de rol van Q. Nieuwe castleden zijn Cristoph Waltz in de rol van Oberhauser, Léa Seydoux als Madeleine Swann, Monica Belluci als Lucia Sciarra, Dave Bautista als Mr Hinx en Andrew Scott als Denbigh. Over Waltz ging korte tijd het gerucht dat hij de rol van Ernst Stavro Blofeld zou spelen, de topman van de organisatie SPECTRE, die tussen 1963 en 1983 zeven keer in Bondfilms voorkwam. 

Voor de film is ook een nieuw model van de Aston Martin DB10 ontwikkeld, die ook werd onthuld tijdens het persmoment:

Aston Martin DB10 uit SPECTRE
Aston Martin DB10 uit SPECTRE

SPECTRE zal verschijnen op 6 november 2015. De opnames voor de film beginnen aanstaande maandag.