Liever geen Marokkanen

Afgelopen maandag was er bij Radar een item over verhuur-makelaars. Blijkbaar "discrimineren" zij op grote schaal. Maar is dit een probleem?

Het item werd met veel bombarie aangekondigd in de reclame voor het programma. De redacteur zag je bellen met een makelaar, terwijl hij aangaf "liever geen Marokkanen" in zijn woning te willen.

In het programma zelf bleek dat het ging om het verhuren van een (fictieve) woning. De 'eigenaar' wilde een makelaar inschakelen om zijn woning te verhuren en stelde als eis dat er geen Marokkanen, buitenlanders, etc. in zijn woning komen.

Radar zou Radar niet zijn als daar niet met verontwaardiging op werd gereageerd. Uiteraard reageerden alle gesproken politici met boosheid en afkeuring. Ook de NVM had hier geen goed woord voor over.

Maar is dit echt zo'n groot probleem?

Als ik iets wil verkopen, is het mijn beslissing aan wie, en voor welke prijs, ik verkoop. Het product is immers van mij. Er zijn mensen aan wie ik nog geen reddingsboei zou verkopen als ze aan het verdrinken zijn, om redenen die compleet arbitrair zijn. Puur op persoonlijke ervaringen met die personen.

Mocht iemand negatieve ervaringen hebben met een bepaalde groep, bijvoorbeeld Marokkanen, dan snap ik dat die persoon die groep mijdt. Mocht die persoon een huis in de verhuur hebben, dan begrijp ik het heel goed dat Marokkanen niet welkom zijn. Immers heeft die persoon, terecht of niet, een negatieve mening over deze groep. En een huurder is een relatie voor lange(re) termijn.

Mocht je, als verhuurder, ge-eikel krijgen met je huurder, dan heb je een levensgroot probleem. Jij bent verantwoordelijk voor het pand. Of je huurders iets mollen is niet relevant hierin. Ja, je kan ze aansprakelijk stellen, maar dat neemt niet weg dat jij initieel opdraait voor de schade. Daarnaast is het inkomen ook een factor die meegewogen moet worden. Uitzetten is heel moeilijk, immers genieten huurders een (overigens veelal terechte) nagenoeg eindeloze bescherming.

Om veel, al dan niet ingebeelde, ellende te voorkomen, snap ik dat je als particuliere verhuurder je vooroordelen, discriminerende en/of racistische ideeën meeneemt in je eisen. Dat een verhuur-makelaar hier in mee gaat, snap ik deels ook. Het spreekwoord is immers 'wie betaalt, bepaalt'. Al vind ik het ook volledig terecht als een makelaar zo'n klant weigert om principiële redenen. Een makelaar is immers ook een particuliere instelling.

Al met al vind ik dat we potentieel veel te ver zijn doorgeschoten in het maar opleggen van normen en waarden door de overheid. De overheid dient zich bezig te houden met overheidstaken. Zoals huisvesting middels woningbouwcoöperaties en laat de particulier lekker zelf bepalen met wie hij/zij zaken wil doen.