Inhumaan straffen

Vandaag hoorde ik de strafeis tegen de moordenaar van Anne Faber. Iets van 28 jaar, met tbs. Mijn eerste gedachte was 'waarom geen levenslang?'

Jaren was het zo in Nederland dat levenslang ook daadwerkelijk inhield dat je bij leven de gevangenis niet meer zou verlaten. Maar, zoals de Duitsers dat zo mooi verwoorden: "das war einmal."

De Hoge Raad heeft in 2017 geoordeeld dat levenslang gevangen zitten, zonder enig perspectief op vrijlating, inhumaan is. Er werd geoordeeld dat er na 25 jaar gekeken moet worden of iemand weer kan integreren in de maatschappij.

Is dit echter wenselijk? Het lijkt mij dat sommige individuen beter permanent uit de samenleving gehouden kunnen worden. En of je iemand nou levenslang in een cel zet, of levenslang tot tbs veroordeelt ... ik zie het verschil niet.

Het is namelijk zo dat tbs levenslang kan worden. De enige manier waarop een tbs'er vrij kan komen, is door de goedkeuring van zijn behandelend artsen, een team van psychologen, psychiaters, etc. Zij beslissen elke zoveel tijd of iemand weer rijp genoeg is om weer op de maatschappij losgelaten te worden. Dit zou zorgvuldig moeten gebeuren, maar we weten allemaal dat psychologie als 'wetenschap' nog in de kinderschoenen staat. Dus een zorgvuldig oordeel is enkel gestoeld op 'onderzoek' dat veelal niet reproduceerbaar is, zonder een harde methodiek en waar de uitkomsten een enorme bandbreedte bedragen.

Dat veld van 'experts' laten we beslissen over onze gestoorde criminelen. Geen wonder dat zij vaker kiezen voor verlenging van tbs, dan voor vrijlating. Een proces dat, voor zover bij mij bekend, tot in den eeuwigheid gerekt kan worden. Met andere woorden; een de facto levenslange straf.

Als we dit met z'n allen accepteren, waarom dan niet levenslang in de gevangenis? Waarom niet die mensen, waarvan we vinden dat zij nooit de maatschappij meer in mogen, ook daadwerkelijk permanent uit de maatschappij verwijderen?

Inhumaan? Wellicht. Maar waar was de humaniteit van die mensen tijdens hun daden? Goed voorbeeld is de moordenaar uit de eerste paragraaf. Hij heeft Anne Faber bruut verkracht en daarna vermoord. Zijn straf zou inhumaan zijn, indien levenslang. Mijn enige gedachte bij die klacht is; 'Ja. En?'