Leve het Communisme

Het idee voor deze column zit al jaren in mijn hoofd, zonder dat ik ooit daadwerkelijk ook maar een letter op (het digitale) papier gezet heb. Echter heeft Maurits recentelijk een column geschreven over waarom hij een totaal verkeerd idee van socialisme niet goed vindt. Helaas voor hem heeft hij niets begrepen van waar het socialisme voor staat, maar goed. Ieder z’n ding.

Communisme en socialisme zijn nauw verwant, echter ga ik het socialisme negeren. Ik wil het enkel hebben over het “rode gevaar”.

Ooit (1867) kwam er een boek uit van ene Karl M. Iets over het kapitaal. Dit boek was dusdanig populair, dat het in 1917 zelfs leidde tot de oprichting van het eerste ‘communistische’ land ter wereld. Een prestatie die heel weinig auteurs kunnen claimen. Vele andere landen volgden in de jaren erna, om vervolgens bijna allemaal weer terug te gaan naar een (semi-)kapatalistisch systeem.

Waar ging het fout? Waarom lukte het niet om de idealen van het communisme een permanent gestalte te geven, zonder te vervallen in een dictatuur? Het antwoord is heel simpel. Het systeem is nooit correct doorgevoerd.

Het basisidee van communisme is namelijk simpelweg dat iedereen gelijk is en alles bezit, of niemand bezit iets. Al naar gelang je zienswijze. Dit houdt in dat je alles deelt met iedereen, alles samen wordt besloten, het volk de macht heeft en niet de elite. Idealiter bestaat er geen geld en zet iedereen zich in voor het verbeteren van het land en de wereld.

Tot zover zal hier niemand het mee oneens zijn, althans… Tenzij je materialistisch ingesteld bent, uiteraard. Maar goed.

Het bovenstaande idee is mooi. Heel mooi. Een ideaal, of zelfs utopie. En dat is meteen waar de schoen wringt. Het is een ideaal, een droom. Het communisme is nog nooit correct geïmplementeerd, omdat dit domweg niet mogelijk is. De mens is een kuddedier en heeft leiding nodig. Zet een groep mensen bij elkaar en automatisch zal er een leider boven komen drijven, iets wat direct tegen de basis van het communisme in gaat. Immers is er binnen het communisme geen leiding, in theorie.

Dus, hoe mooi de droom ook wezen mag, het zal helaas nooit werkelijkheid worden. Buiten Star Trek om, dan.

Leve het Communisme, in theorie. Nu terug naar de praktijk.