Eigen volk eerst!

Bij iedere nieuwe locatie zag je dezelfde beelden. Ongeruste burgers. Protesten. Voor- en tegenstanders met de neuzen tegen elkaar. Af en toe stevige ongeregeldheden. Brandstichting. Meutes voor gemeentehuizen. Gruwelijk irreële angstbeelden!

Wat zegt u? Asielzoekers? Vluchtelingenopvang? Nee joh. Ik heb het hier over zowat iedere nieuwe locatie voor een opvang van dak- en thuislozen in Nederland. De opvang van voornamelijk Nederlandse burgers dus. Men heeft momenteel nogal eens de mond vol over het ’Eigen Volk’ en over hoe onze eigen zwakkeren de dupe zijn van al die vluchtelingen. Maar als een reguliere crisisopvang in de eigen straat wordt gevestigd, dan laten buurtbewoners toch echt nog maar weinig van die compassie voor hun volksgenoten zien.

Irreële angsten. Werkelijk alles wordt uit de kast gehaald als bij een gemeente bezwaren worden aangetekend. Er wordt gegoogled op 'overlast daklozen’ en ieder artikeltje van de laatste tien jaar wordt aan het dossier toegevoegd. Momenteel kent Nederland zo’n 60.000 mensen zonder een eigen dak boven het hoofd, dus daar kun je makkelijk enkele tientallen heftige verhalen over verzamelen. Maar ja: overlast stopt meestal, juist als daklozen in een opvang terecht komen en hun leven weer op de rit kunnen gaan zetten.

Dit verschijnsel zie je trouwens zelfs bij nieuwe kinderdagverblijven.
"Huizenprijzen dalen! De rust wordt verstoord! Parkeerproblemen! Onze wijk gaat naar de kloten!"
Klachten, veelal ingediend door buurtbewoners die de godganse dag thuis zitten en zich de pleuris vervelen. Wie heeft er tenslotte verder nog tijd om hele dagen tegen de gemeente aan te schoppen en complete demonstraties te organiseren?

Geinig detail. Je ziet al die protesten altijd enkel en alleen uit die ene specifieke buurt of wijk komen. Het is nu niet zo dat vanuit een wijk of dorp verderop ook meteen hordes fanatieke demonstranten tegen een daklozenopvang op komen draven. In tegendeel zelfs: die kunnen in deze zaken vaak nog verrassend nuanceren.

Nog een typisch voorbeeld trouwens. Een kinderdagverblijf in Assen dat in 2011 protesteerde tegen een daklozenopvang in de buurt. Leermomentje voor de kinderen: die mannen zijn véél enger en gevaarlijker dan die lieve ome Peter bij wie jij altijd op schoot mag/moet zitten.

Achteraf valt het trouwens allemaal wel mee hoor. De buurt gaat niet naar de kloten en de overlast blijkt altijd enorm mee te vallen. Zeker tegenover de gruwelijke beelden die vooraf werden geschetst.

De maatschappelijke opvang in Nederland staat momenteel echt vreselijk onder druk. Ook dáár wordt enorm op bezuinigd en sommige gemeenten laten hun maatschappelijke opvang gewoon keihard vallen. Enorme wachtlijsten voor Nederlandse burgers – mannen, vrouwen, jongeren, kinderen en complete gezinnen - die regelmatig echt letterlijk op straat blijven staan. En waar blijven dan de protesten vanuit de hoek die het zo goed voor heeft met het eigen volk? Waarom zitten de raadsvergaderingen niet wekelijks vol met mensen die uitbreiding van de opvang eisen? Waar blijft Geert Wilders om deze kwetsbare Nederlanders te verdedigen?

O ja. Geertje zit in Australië. Om de oprichting van een vaag anti-islam partijtje bij te wonen. Een deel van het eigen volk mag dus gewoon verrekken.