FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 oktober 2015

Reker aanvaardt burgemeesterschap Keulen

De tot burgemeester van Keulen gekozen Henriette Reker heeft met het zetten van haar handtekening donderdag het ambt aanvaard. Dat deed zij in het ziekenhuis waar zij herstelt van de aanval zaterdag. Ze werd door een 44-jarige Duitser in haar hals gestoken.

De aanvaller verklaarde het niet eens te zijn met het vluchtelingenbeleid in zijn land dat ook door Reker wordt gesteund. De aanval gebeurde op straat in Keulen een dag voor de burgemeestersverkiezingen zondag. Reker won die verkiezing uiteindelijk.

Volgens de gemeente Keulen gaat het goed met Reker en is ze op weg naar herstel. Haar werk als burgemeester wordt voorlopig nog door anderen waargenomen.

De Duitse politie waarschuwde donderdag voor een toenemend risico op geweld tegen politici door extreemrechtse tegenstanders van de opvang van asielzoekers. Het aantal incidenten bij opvangplaatsen stijgt volgens de politie al dramatisch.

Reker aanvaardt burgemeesterschap Keulen
Reker aanvaardt burgemeesterschap Keulen (Foto: ANP)

EL: uitslag Fenerbahçe - Ajax

Het heeft er steeds meer van weg dat Ajax zich na de winterstop op nationale verplichtingen mag concentreren. De koploper van de eredivisie raakte donderdag verder achterop in de Europa League door een nederlaag bij Fenerbahçe (1-0). Invaller Fernandão kopte de Turkse club in de voorlaatste minuut van reguliere speeltijd naar een zege.

Halverwege de groepsfase is het Noorse Molde met zeven punten hard op weg naar een stunt. Fenerbahçe volgt met vier punten en Ajax en Celtic sluiten de rij met twee punten. Ajax ontvangt Fenerbahçe en Molde nog in de ArenA en moet naar Celtic toe.

Het gemis van een echte centrumspits liet zich weer voelen bij Ajax. Het elftal van trainer Frank de Boer combineerde soms best aardig op de zompige grasmat van het Sükrü Saracoglu-stadion. Maar de aanvallers wisten zich nauwelijks in kansrijke positie te manoeuvreren. Lasse Schöne was voor de gelegenheid de centrale aanvaller van Ajax, bij afwezigheid van de geblesseerde Arek Milik. Hij kon zich nauwelijks onderscheiden. Anwar El Ghazi presteerde grillig op zijn favoriete positie op de de rechterflank, waar hij nog altijd veel meer indruk maakte dan zijn ploeggenoot Viktor Fischer links voorin.

Buitenlandse sterren
Fenerbahçe tegen Ajax was een confrontatie tussen de vele buitenlandse sterren op retour van de thuisclub en jeugdige talenten met mogelijk een mooie toekomst. Van Persie, een van de routiniers bij de Turkse club, kreeg de grootste kans van de wedstrijd. Doelman Jasper Cillessen hield zijn ploeggenoot bij het Nederlands elftal met een fraaie reflex van de openingstreffer af. De geboren Rotterdammer was niet de enige speler van Fenerbahçe met een mooi curriculum vitae. Nani speelde vorig seizoen eveneens nog voor Manchester United. Diego droeg eerder het shirt van clubs als FC Porto, Juventus, Werder Bremen, VfL Wolfsburg en Atlético Madrid.

Bij Ajax voetbalden de betere spelers centraal in de achterhoede. Joël Veltman was weer aardig op dreef, net als Jairo Riedewald. In een poging aanvallend gevaarlijk te worden wisselde trainer De Boer de tegenvallende Fischer voor Amin Younes. Niet de Duitser maar Klaassen was nog een keer dichtbij de openingstreffer. De middenvelder wist het schaarse kansje niet te benutten en zag Fernandão in de slotfase wel toeslaan.

Ajax verliest in slotfase van Fenerbahçe
Ajax verliest in slotfase van Fenerbahçe (Foto: ANP)

Fenerahçe

1 - 0

A.F.C. Ajax

 89' Fernandão    
 
 Gele kaart: Erkin, (Fenerbahçe), v. Rhijn, Dijks, Tete, (A.F.C. Ajax)
 
Stadion: Şükrü Saracoğlu Stadium, Istanbul
Toeschouwers: ?
Arbiter: Borbalán (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Fabiano
Gönül
Kjaer
Ba
Erkin
Mehmet
Diego (Tufan/72)
Souza
L.Markovic (Potuk/84)
v.Persie (Fernandão/72)
Nani
  Cillessen
v.Rhijn (Tete/63)
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
El Ghazi (Sinkgraven/77)
Schöne
Fischer (Younes/63)

Reddingsmissie door VS, Koerden en Irak was 'unieke kans'

De reddingsmissie die troepen van de Verenigde Staten donderdag in Irak uitvoerden, moet volgens het Pentagon niet worden gezien als een tactische verandering. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie was er sprake van "unieke omstandigheden". Welke dat waren blijft onvermeld.

Bij de missie, die de VS samen met Irakese en Koerdische strijders uitvoerden, werden zo'n zeventig gijzelaars bevrijd uit handen van terroristen van de zogenaamde Islamitische Staat. Er waren aanwijzingen dat IS op het punt stond de gijzelaars te vermoorden tijdens een massa-executie. De gijzelaars waren voornamelijk Irakese burgers, maar ook IS-strijders die van spionage werden beticht.

Een Amerikaanse militair kwam bij de reddingsactie om het leven. Daarnaast raakten verschillende Koerdische Peshmerga gewond, meldde een woordvoerder van het Pentagon. Meer dan twintig terroristen van IS werden gedood, zes zijn gevangengenomen.

Redding in Irak door 'unieke omstandigheden'
Reddingsmissie door VS, Koerden en Irak was 'unieke kans'  (Foto: ANP)

Jan Smit gaat op 'Elfstedentour'

Jan Smit gaat volgend jaar voor het eerst sinds 2010 weer op tournee door Nederland. Met zijn Elfstedentour doet de Volendammer elf grote steden aan om, net als de Elfstedentocht, te eindigen in Leeuwarden. Kaartjes voor de concerten zijn sinds donderdag te koop.

Smit trapt zijn nieuwe tournee op zaterdag 24 september 2016 af in Den Bosch. Vervolgens doet hij Kerkrade, Apeldoorn, Groningen, Rotterdam, Goes, Zwolle, Den Haag, Eindhoven en Amsterdam aan om op zaterdag 26 november in Leeuwarden te eindigen. De 3JS verzorgen Smits voorprogramma.

De Volendammer zit volgend jaar twintig jaar in het vak en wil dat met zijn fans vieren. "Ik kan niet wachten om samen met mijn fans uit het hele land mijn jubileum te vieren."Tijdens de concerten van de Elfstedentour brengt Smit de grootste hits uit zijn carrière ten gehore.

Jan Smit gaat op 'Elfstedentour'
Jan Smit gaat op 'Elfstedentour' (Foto: BuzzE)

Poetin: Assad moet met rebellen praten

De Syrische regering moet contact opnemen en gaan praten met rebellen die klaar zijn voor overleg. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin donderdag in Sotsji. Volgens Poetin is president Bashar al-Assad in elk geval klaar om een gesprek aan te gaan. Assad was eerder deze week in Moskou bij Poetin op bezoek.

Volgens Poetin is niet alleen de opmars van extreme moslims, onder meer van Islamitische Staat, de oorzaak van de problemen in Syrië. Hij wees ook naar de binnenlandse politieke problemen.

Het verrassingsbezoek aan Moskou was de eerste buitenlandse trip die Assad aflegde sinds de Syrische opstand in 2011 begon.

Het westen bekritiseert de Russen wegens de militaire steun aan het regime-Assad, dat verantwoordelijk zou zijn voor veel van de chaos in Syrië. Maar Rusland is al sinds het Sovjet-tijdperk een bondgenoot, en heeft er zijn enige diepzeehaven aan de Middellandse Zee.

Assad moet in overleg, vindt Poetin
Poetin: Assad moet met rebellen praten (Foto: ANP)

No Surrender-voorman zaterdag begraven

De afgelopen week vermoorde No Surrender-voorman Brian Dalfour wordt zaterdagmiddag begraven in Almere. Vrijdagavond is er een mogelijkheid tot condoleren in de stad, laat de motorclub op de website weten. De club meldt dat iedereen welkom is, "ook leden van andere motorclubs".

De politie heeft aan Omroep Flevoland laten weten op de hoogte te zijn van de uitvaart en maatregelen te treffen.

Dalfour en een andere man zijn afgelopen week met geweld om het leven gebracht in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe. Twee mannen zijn opgepakt voor de moorden.

No Surrender-voorman zaterdag begraven
No Surrender-voorman zaterdag begraven (Foto: ANP)

Draghi ontketent feestje op beursvloeren

Mario Draghi ontketende donderdag een feestje op de Europese aandelenbeurzen. Nadat de president van de Europese Centrale Bank meerdere malen zei dat de bank bereid is meer stimulerende maatregelen te treffen als dat nodig is, liepen de koersen gestaag op. Bedrijven als AkzoNobel en Aalberts Industries werden ook beloond voor hun derdekwartaalcijfers.

De AEX sloot met een winst van 1,8 procent op 457,97 punten en de MidKap steeg 1,1 procent tot 685,79 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs wonnen tot 2,5 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,4 procent pluste.

De ECB koopt maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen op bij financiële instellingen. In december buigt de bank zich over de effectiviteit van die steun. Mocht die te wensen overlaten, dan zal het steunbeleid worden aangepast. Het opkoopprogramma loopt overigens per definitie tot september volgend jaar.

Draghi
Het commentaar van Draghi zorgde voor een daling van de euro naar 1,1154 dollar, terwijl de eenheidsmunt eerder op de dag voor meer dan 1,13 dollar verhandeld werd.

Verffabrikant AkzoNobel zag de kwartaalwinst aanzienlijk stijgen en was de op een na sterkste stijger in de AEX met een plus van 5,3 procent. Alleen Aalberts Industries (plus 5,6 procent) werd nog royaler beloond voor zijn goede resultaten. Kabelaar Altice stond onderaan met een verlies van 2 procent.

Macintosh
Macintosh raakte bijna 35 procent aan beurswaarde kwijt, tot 0,64 euro. De Telegraaf meldde dat de onderneming voor zijn interieurwinkelketen Kwantum een handvol biedingen heeft gekregen, maar dat daar geen bod bij zit dat hoger is dan 35 miljoen euro. Kwantum staat voor 50 miljoen euro in de boeken.

In de MidKap werd Besi ruim 20 procent meer waard. De toeleverancier aan de chipindustrie presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht. Advies- en ingenieursbureau Arcadis (min 9 procent) werd afgestraft na teleurstellende resultaten.

Orange
Orange dikte in Parijs 7,5 procent aan. Het grootste telecombedrijf van Frankrijk schroefde zijn winstverwachting voor dit jaar op. Het Franse reclamebureau Publicis zakte daarentegen 7 procent na een verlaging van de omzetprognose.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 45,52 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,7 procent meer op 48,18 dollar.

Draghi ontketent feestje op beursvloeren
Draghi ontketent feestje op beursvloeren (Foto: ANP)

Mexico maakt zich op voor Patricia

De westkust van Mexico maakt zich gereed voor de komst van Patricia, een orkaan van de vierde categorie. De storm was donderdagmiddag nog ongeveer 385 kilometer verwijderd van de zuidwestelijke havenstad Lázaro Cárdenas. Een orkaan van de vierde categorie heeft een constante windsnelheid van 201 tot 249 kilometer per uur. Categorie vijf is het zwaarste type.

De kusten van de provincies Guerrero, Michoacán, Colima en Jalisco moeten rekening houden met flinke regenval en golven tot 4 meter hoog. De autoriteiten hebben de bevolking al gewaarschuwd voor aardverschuivingen en overstromingen. Patricia komt waarschijnlijk in de vroege uren van zaterdag aan land.

Mexico maakt zich op voor Patricia
Mexico maakt zich op voor Patricia (Foto: ANP)

Verhoor Clinton vooral politiek beladen

Het verhoor van de Amerikaanse ex-minister en presidentskandidate Hillary Clinton stond donderdag in de eerste uren vooral in het teken van politiek. Het daadwerkelijke onderwerp, de aanval op het consulaat van de VS in de Libische stad Benghazi in 2012 waardoor ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen om het leven kwamen, kwam amper aan bod.

Clinton, die destijds minister van Buitenlandse Zaken was, begon haar betoog door de vier overledenen te eren. Vooral liet ze blijken hoe zij de VS graag ziet: als een land dat de leiding moet nemen in een gevaarlijk wereld. "Als Amerika afwezig is, vooral op onstabiele plekken, zijn er consequenties", zei ze.

In de race om het presidentschap van de VS is het voor Clinton van groot belang dat ze goed uit het verhoor, dat een uur of tien kan duren, komt.

Verhoor Clinton vooral politiek beladen
Verhoor Clinton vooral politiek beladen (Foto: ANP)

Drugstunnel tussen Mexico en VS ontdekt

De politie heeft tussen Mexico en de Verenigde Staten een 800 meter lange tunnel ontdekt, die wordt gebruikt om drugs te smokkelen. Aan de grens zijn vervolgens zestien smokkelaars aangehouden en is ongeveer tien ton aan marihuana in beslag genomen.

De ondergrondse doorgang liep tussen de Mexicaanse plaats Tijuana naar de Amerikaanse stad San Diego. De aangehouden verdachten maken deel uit van het Jalisco Nueva Generación-kartel, dat samenwerkt met het Sinaloa-kartel van de ontsnapte drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán. Die verdween ongeveer drie maanden via een tunnel uit een zwaar bewaakte gevangenis.

Hamza B. krijgt 20 jaar in hoger beroep

De Amsterdamse crimineel Hamza B. is donderdag in Marokko in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf vanwege zijn aandeel in de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt drie jaar geleden. Het is dezelfde straf die hij in eerste aanleg kreeg. B. was volgens de rechtbank de bestuurder van de auto van waaruit werd geschoten.

De zaak werd in de Marokkaanse stad Tanger dertien keer uitgesteld. In augustus kwam naar buiten dat de rechtbank werd beschuldigd van corruptie. Rechters zouden in zowel de eerste als de tweede aanleg geld hebben aangenomen om te voorkomen dat B. levenslang zou krijgen.

Gevangenisstraf van 20 jaar voor Hamza B.
Gevangenisstraf van 20 jaar voor Hamza B. (Foto: ANP)

Turkije: nieuwe vluchtelingenstroom uit Syrië op komst

Turkije heeft sterke aanwijzingen dat een nieuwe stroom vluchtelingen uit Syrië op gang is gekomen. President Recep Tayyip Erdogan verklaarde tijdens een bijeenkomst van een rechtenorganisatie dat de nieuwe stroom het gevolg is van de verheviging van de aanvallen op de stad Aleppo.

Hij herhaalde zijn pleidooi om Syrische rebellen te trainen en van meer uitrusting te voorzien en voor een veilige zone om de mensen op te vangen die op de vlucht zijn geslagen. "Als we dat doen, denk ik dat de migratie uit Syrië zal stoppen", aldus de president. In Turkije zijn meer dan twee miljoen ontheemden uit Syrië.

De veilige zone die Turkije wil, lijkt echter ook of wellicht zelfs vooral bedoeld om te voorkomen dat Koerdische strijders twee door hen gecontroleerde gebieden aan de Turkse zuidgrens met elkaar verbinden.

Bombardementen
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei donderdag dat de bombardementen van de Russische luchtmacht meer vluchtelingen veroorzaken.

De Turkse regering is fervent tegenstander van het regime-Assad. Het land is echter fel bekritiseerd omdat het de grens met Syrië lange tijd open zou hebben laten staan voor rebellen, waardoor terreurorganisatie IS uiteindelijk vaste voet aan de grond kon krijgen.

Turkije is door de EU gevraagd om meer te doen om de vluchtelingenstroom te stelpen. Maar daarvoor willen de Turken afschaffing van de visumplicht voor reizen naar Europa, en versnelling van de Turkse EU-toetredingsprocedure. Voornamelijk Duitsland is daar echter fel op tegen, maar dat weerhield bondskanselier Angela Merkel er niet van om toch toezeggingen op dat gebied te doen.

Turkije ziet nieuwe stroom migranten Syrië

Turkije: nieuwe vluchtelingenstroom uit Syrië op komst (Foto: ANP)

EL: Uitslag AZ - FC Augsburg

AZ heeft zichzelf in groep L van de Europa League in een beroerde positie gebracht. De Alkmaarse ploeg ging donderdagavond in de tweede thuiswedstrijd tegen FC Augsburg, de hekkensluiter van de Bundesliga, pijnlijk onderuit: 0-1. Daardoor bleef het team van trainer John van den Brom na drie duels op drie punten staan, evenveel nu als de Duitse ploeg.

Van den Brom zei aan de vooravond van het duel dat FC Augsburg een veel betere ploeg heeft dan de laatste plaats in de Bundesliga doet vermoeden. Mede daarom besloot hij de aanvallend ingestelde Muamer Tankovic in zijn basisteam te vervangen door Derrick Luckassen, die als extra verdediger annex verdedigende middenvelder moest gaan fungeren. De ranke wisselspeler werkte een ongelukkige en slechte eerste helft af. Na de pauze bleef Luckassen wisselvallig spelen.

Mede door de reserverol van Tankovic kwam AZ in de eerste helft voorin stootkracht en een aanspeelpunt tekort. De ploeg van Van den Brom was slechts sporadisch gevaarlijk. In de negentiende minuut kregen Dabney dos Santos en Markus Henriksen kort na elkaar fraaie schietkansen. Beide keren redde doelman Marwin Hitz bekwaam.

Zonder overtuiging

Zeven minuten voor de rust verzuimde Vincent Janssen uit een scherpe counter de score te openen. De aanvalsleider, die de concurrentie moet vrezen van de onlangs vastgelegde Mounir El Hamdaoui, schoot de bal ongecontroleerd over het Duitse doel. Het onrustige en rommelige FC Augsburg, met Paul Verhaegh (ex-Vitesse) en Ragnar Klavan (ex-AZ) in de gelederen, kwam voor de rust niet tot een uitgespeelde aanval. Toch gingen de bezoekers met een voorsprong de rust in. De Duitse oud-international Piotr Trochowski knalde vlak voor de pauze raak uit een vrije trap, 0-1.

Zonder veel overtuiging ging AZ na de rust op jacht naar de gelijkmaker. Vaak was de eindpass richting het Duitse strafschopgebied niet zuiver genoeg. Na een uur was Henriksen nog wel dicht bij 1-1. Hij kwam in kansrijke positie echter niet tot een goed schot. Ook Tankovic kon als invaller de ploeterende thuisploeg niet helpen. Vlak voor tijd miste aanvoerder Jeffrey Gouweleeuw een grote kans en keerde doelman Hitz in de extra tijd een prima schot van Henriksen. Daardoor bleef het 0-1.

AZ in Alkmaar onderuit tegen FC Augsburg
AZ in Alkmaar onderuit tegen FC Augsburg (Foto: ANP)

[eSports] Middelvinger opsteken kost 500 euro

Cloud9-speler Hai zal voorlopig nadenken voor hij actie onderneemt, hij heeft namelijk een boete van 500 euro gekregen wegens het opsteken van zijn middelvinger. Hij stak zijn middelvinger op naar Febiven van Fnatic. Hai mag hiermee nog van geluk spreken. Gambit-speler Forg1ven werd onlangs voor 4 games geschorst wegens onsportief gedrag, iets wat hem omgerekend duurder uit zal vallen.

Tijdens de laatste pouleronde van de League of Legends-wereldkampioenschappen moesten Cloud9 en AHQ een beslissende wedstrijd spelen om te beslissen wie er door zou gaan naar de kwartfinales. Voor de wedstrijd werd aan Febiven, die al door was, gevraagd wie hij dacht dat zou winnen. "Ik denk dat AHQ gaat winnen, Cloud9 is te voorspelbaar. Ahq is het betere team." Hai kon dat antwoord niet waarderen en stak zijn middelvinger op naar de Nederlander.

Hai heeft zijn excuses al aangeboden en gezegd dat het meer als grap was bedoeld. Hij zal er overigens niet wakker van liggen. Door de derde plaats in de poule won Cloud9 45.000 dollar, Hai zal daar ook een deel van meekrijgen.

'Pokémon Super Mystery Dungeon 20 november naar het westen'

Het lijkt erop dat wij eerder met Pokémon Super Mystery Dungeon aan de slag kunnen dan gedacht. The Pokémon Company heeft namelijk vijf filmpjes van de vorige Pokémon Mystery Dungeon-games op Youtube geupload. Daarbij staat stond in de beschrijving dat de game 20 november beschikbaar wordt. Op de website staat ook 20 november, dit is echter wel de Amerikaanse website. Ook staat er op de site een QR-code voor de eshop, deze werkt (in Europa) helaas nog niet. Of deze datum ook voor Europa geldt is dus niet bekend.

Pokémon Super Mystery Dungeon is een game waar jij de Pokémon bent en je allemaal reddingsklussen moet uitvoeren. In Pokémon Super Mystery Dungeon zijn alle 720 Pokémon die bestaan te vinden. De game komt 20 november uit in Amerika en is al anderhalve maand uit in Japan. De game is exclusief voor 2DS en 3DS.

Ferrari ondergaat gridstraf voor motorwissel

Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen zullen voorafgaand aan de Grand Prix van de Verenigde Staten tien plaatsen worden teruggezet. Beide coureurs zullen komend weekend een vijfde motor inzetten om met een nieuwe versie van de Ferrari-krachtbron te kunnen rijden.

Het plan om dit weekend een gridstraf te incasseren voor een update zou al langer op tafel liggen. Na deze wissel heeft Ferrari een nieuwe krachtbron voor de resterende vier races, wat ook bruikbare data voor de ontwikkeling van de 2016-motor oplevert.

"Het plan was altijd om met de sterkste motor die we hebben aan de start te verschijnen voor elke race van het seizoen," zei Vettel over de wissel. "De ontwikkelaars hebben geweldig werk verricht, dus dit moet niet als een tegenslag worden gezien."

Alhoewel het plan al een langere tijd bestaat, maakte de kleine titelkans voor Vettel de beslissing moeilijker. De Duitser staat tweede in het kampioenschap, op 66 punten van leider Lewis Hamilton, met nog honderd te verdelen punten. Vettel zei echter dat het verbeteren van de motor meer prioriteit heeft dan het focussen op zijn kleine kans om het kampioenschap te winnen.

Vettel tien plaatsen terug door nieuwe motor
Vettel tien plaatsen terug door nieuwe motor (Foto: ANP)

'Wheeler' Kenny van Weeghel pakt 8e wereldtitel

Rolstoelatleet Kenny van Weeghel heeft tijdens het WK atletiek voor gehandicapten in Doha de wereldtitel gepakt op de 200 meter in de klasse T54. Voor de 35-jarige routinier is het zijn achtste wereldtitel en zijn vierde op de 200 meter.

In Doha snelde de Nederlandse wheeler naar een tijd van 25,14 seconden, waarmee hij de Thai Saichon Konjen (25,42) aftroefde. Het brons was er in 25,64 voor de Rus Alexey Bychenok. Sprinter Van Weeghel pakte in 2002 zijn eerste wereldtitel: in Lille won hij goud op de 100 meter, naast zilver op de 200 en brons op de 400 meter. Een jaar later werd hij op alle drie afstanden wereldkampioen. In 2004 pakte de Zwollenaar paralympisch goud op de 400 meter en zilver en brons op de 200 en 100 meter. Op de vorige Spelen in Londen stond zijn favoriete 200 meter voor zijn rolstoelklasse niet op het programma, maar pakte hij wel zilver op de 400 meter.

Na dubbele wereldtitels in Lyon in 2013 - Van Weeghel was zowel op de 100 als 200 meter de beste - probeert de Nederlander zijn titels in Doha te verdedigen. Dat is dus al in één geval gelukt, de 100 meter staat voor komende zondag gepland. Met zijn zege zou Van Weeghel zich voor de Paralympische Spelen van Rio geplaatst hebben, ware het niet dat zijn klasse (T54) ook daar niet op het programma staat. Dat is wel het geval voor de 100 en 400 meter, die komende dinsdag gereden wordt.

Bart strijdt voor de Pop Media Prijs

Sinds 14 april 2010 is Bart Heemskerk, ook wel bekend onder de username Dark_Angelus, fotograaf bij FOK! en heeft ons in al die jaren heel veel toffe foto's van menig concert en festival geleverd, die omgezet zijn in indrukwekkende specials en reviews.

Dankzij zijn indrukwekkende foto's is Bart inmiddels genomineerd om mee te dingen naar de Pop Media Prijs 2015. Een prijs die wordt uitgereikt aan een pop-journalist die in het afgelopen jaar een bijzondere prestatie heeft geleverd, waarbij het gaat om publicaties met als onderwerp popmuziek.

De laatste keer dat een fotograaf deze prijs in ontvangst mocht nemen, was in het jaar 2004. Het is daarom hoog tijd dat onze Bart deze prijs in de wacht sleept en de fotografen en FOK!kers onder ons trots maakt.

Help jij mee? Breng dan nu je stem uit en vink Bart Heemskerk even aan.
Vergeet ook niet na het stemmen, jouw stem te bevestigen via het mailtje wat je zult ontvangen.

Hieronder een aantal foto's om een (indrukwekkende) indruk te krijgen van Bart zijn kunde.

Geen 'Bretschneider' bij WK turnen in Glasgow

De Duitse turner Andreas Bretschneider zal in de kwalificaties bij de WK turnen in Glasgow zijn spectaculaire vluchtelement aan de rekstok niet uitvoeren. De door Bretschneider bedachte dubbele salto gehurkt met twee schroeven werd door de internationale turnfederatie FIG beloond met de unieke H-status, een moeilijkheidsgraad die de turnsport nog niet kende.

"Hij is in training op dit moment niet stabiel genoeg. In Glasgow gaat het vooral om het teamresultaat met het oog op kwalificatie voor de Spelen. Daarom neem ik geen risico", verklaarde de turner uit Chemnitz na de podiumtraining in de SSE Hydro-Arena.

Bretschneider heeft een gebrekkige voorbereiding achter de rug door een gescheurde achillespees, die hem maanden aan de kant hield. Bij wedstrijden in Stuttgart blesseerde hij zich onlangs nog aan twee vingers. "Het doet nog zeer, maar ik zet door."

Omdat hij de 'Bretschneider' niet uitvoert is de kans klein, dat hij de toestelfinale aan de rekstok haalt. Epke Zonderland, die zijn voorbereiding verstoord zag worden door een hersenschudding na een val, is de titelverdediger.

Turner Bretschneider gaat nog niet vliegen
Turner Bretschneider gaat nog niet vliegen (Foto: ANP)

Laatste seizoen veldrijder Vanthourenhout

Veldrijder Sven Vanthourenhout is bezig aan zijn laatste seizoen, liet de Belg donderdag weten. De 35-jarige wielrenner stopt net als zijn ploegmakker en goede vriend Sven Nys in het voorjaar.

"Ik mag niet blind zijn voor mijn leeftijd en de generatiewissel is intussen ook een feit. Ik heb de voorbije seizoenen het geluk gehad om samen met Sven Nys een schitterend team te kunnnen vormen. Een unieke beleving die ik - zodra Sven stopt - nergens anders meer zal terugvinden", verklaarde hij zijn keuze.

Vanthourenhout pakte twee keer brons op het WK veldrijden, won een hele reeks crossen. De laatste keer dat hij de eerste plaats pakte was in 2012, in Maldegem.

Laatste seizoen veldrijder Vanthourenhout
Laatste seizoen veldrijder Vanthourenhout (Foto: ANP)

UEFA start onderzoeken naar City en Dinamo Kiev

Het Champions Leagueduel tussen Dinamo Kiev en Chelsea van afgelopen dinsdag (0-0) krijgt nog een nasleep. De Europese voetbalbond UEFA kondigde donderdag aan een onderzoek in te stellen naar het gedrag van de aanhangers van Russen. Die zouden zich schuldig hebben gemaakt aan racistische uitingen. De UEFA specificeerde niet om wat voor uitingen het ging.

Behalve aan het vermeende racisme, maakten de supporters van de thuisclub zich ook schuldig aan het blokkeren van trappen, een vergrijp waar de UEFA normaliter niet van gediend is. De UEFA behandelt de zaak op 27 oktober.

Ook tegen Manchester City is een onderzoek gestart. Fans van de Engelse topclub verstoren al twee seizoenen lang de hymne van de Champions League met boe-geroep bij wedstrijden van City. Woensdag, tijdens het thuisduel met Sevilla (2-1), werd dit gerapporteerd door een official van de UEFA.

De aanhang schreeuwt door de hymne heen, omdat ze het niet eens zijn met een straf die de club kreeg van de UEFA omdat de regels van Financial Fair Play niet werden nageleefd.

De zaak rond City dient op 19 november.

UEFA onderzoekt racisme bij duel Dinamo Kiev
UEFA onderzoekt racisme bij duel Dinamo Kiev (Foto: ANP)

Japanse hockeysters definitief naar Rio

De hockeysters van Japan kunnen zich gaan voorbereiden op de Olympische Spelen. De internationale hockeyfederatie FIH maakte donderdag bekend dat zij een ticket hebben bemachtigd voor Rio 2016. Dat deed Japan overigens zonder zelf in actie te komen. Het Aziatische land plaatste zich, omdat het kampioenschap van Oceanië verloopt zoals op voorhand werd verwacht.

Australië en Nieuw-Zeeland moesten op het Oceanische kampioenschap de finale bereiken, waardoor een startbewijs door zou schuiven naar Japan. De Australische en Nieuw-Zeelandse vrouwen slaagden daar glansrijk in, door elk ruim te winnen van het enige andere land op het toernooi: Samoa. Nieuw-Zeeland veegde woensdag de vloer aan met Samoa: 31-0. Australië was donderdag ook aardig op dreef: 25-0.

Japan is het elfde land dat zich plaatst. Eerder verzekerden Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland, China, India, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Argentinië zich al van deelname aan de Spelen. Het laatste land dat een ticket krijgt, wordt bekendgemaakt na het Afrikaans kampioenschap, dat vrijdag begint.

Japanse hockeysters definitief naar Rio
Japanse hockeysters definitief naar Rio (Foto: ANP)

Veronicaschip komt op voor vluchtelingen

Het voormalige zendschip van Veronica, dat ligt aangemeerd aan de NDSM-pier in Amsterdam, gaat ontmoetingen organiseren tussen Nederlanders en vluchtelingen. Er komen netwerkdagen met vrijwilligers en werkgevers, maar mensen kunnen ook samen met vluchtelingen activiteiten ondernemen, zoals een kop koffie drinken of een wandeling maken.

Het initiatief 'Ontmoet een vluchteling' is bedacht door Nimet Akdemir, directeur van het Veronicaschip. Alle Nederlanders die iets willen doen voor vluchtelingen, kunnen zich aanmelden via de website ontmoeteenvluchteling.nl. "Daardoor geef je een signaal af dat wij als Nederlandse samenleving een sociaal vangnet kunnen en willen vormen", zegt Akdemir. "En tegelijkertijd is het bedoeld om de negatieve beeldvorming over vluchtelingen te nuanceren."

Inmiddels hebben zich al zo'n 1600 Nederlanders aangemeld. De ontmoetingen vinden deels plaats op het Veronicaschip, maar kunnen bijvoorbeeld ook plaatsvinden in een opvangcentrum voor vluchtelingen.

Veronicaschip komt op voor vluchtelingen
Veronicaschip komt op voor vluchtelingen (Foto: ANP)

'Geen Koerden onder bevrijde gijzelaars'

Onder de gijzelaars die donderdag uit handen van Islamitische Staat in Irak zijn bevrijd, zijn geen Koerden. Dat heeft de raad voor veiligheid van Koerdistan in Erbil verklaard na onderzoek. Wie er dan wel zijn bevrijd, is niet duidelijk.

Bij elkaar werden volgens de Koerden 69 mensen bevrijd bij een gezamenlijke actie van Amerikaanse speciale troepen en Iraaks-Koerdische strijders. CNN meldde aanvankelijk dat het om ongeveer zeventig bevrijde Koerden ging. Het Pentagon verklaarde later dat er zeker twintig Iraakse veiligheidsmensen onder de bevrijde gijzelaars waren. Wie de anderen zijn is niet bekend.

Bij de actie werden twintig militanten van IS gedood en zes aangehouden, aldus de Koerdische veiligheidsraad.

'Geen Koerden onder bevrijde gijzelaars'
'Geen Koerden onder bevrijde gijzelaars' (Foto: ANP)

Kunstwerk voor Martin Bril in Utrecht

De in 2009 overleden schrijver Martin Bril krijgt een kunstwerk in Utrecht, de stad waar hij geboren is. Ontwerpbureau Carve en typograaf Karel Martens ontwierpen een paviljoen van staal, waarvan het dak rust op de letters Martin Bril.

Het kunstwerk wordt volgende week geplaatst aan de oever van het Amsterdam-Rijnkanaal in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, aldus de gemeente. In die wijk woonde Bril de eerste jaren van zijn leven.

Het paviljoen van 7 meter doorsnee is gebouwd in Groot-Ammers. Het is te groot om over de weg te vervoeren en arriveert daarom dinsdag per schip bij de plek waar het komt te staan.

Martin Bril werd op 21 oktober 1959 geboren. Hij schreef naast colums tientallen boeken en bedacht het begrip 'rokjesdag', de eerste mooie dag van het jaar. Bril overleed aan slokdarmkanker.

Kunstwerk voor Martin Bril in Utrecht
Kunstwerk voor Martin Bril in Utrecht (Foto: ANP)

Blatter: "Geen geld Duitse bond ontvangen"

De geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter herkent zich niet volledig in het verhaal van Wolfgang Niersbach, de baas van de Duitse voetbalbond DFB. Niersbach zei donderdag dat Blatter en de Duitser Franz Beckenbauer in 2002 spraken over de voorwaarden van een betaling van 6,7 miljoen van de DFB aan de wereldvoetbalbond FIFA. "Met die voorstelling van de werkelijkheid ben ik niet bekend", aldus Blatter tegen persbureau DPA.

Daarmee staat de uitleg van Niersbach over de schimmige betaling omtrent het WK van 2006 alweer op de tocht. Beckenbauer liet overigens weten later met een publiek statement te komen na het relaas van Niersbach, die zijn verhaal weer baseerde op wat Beckenbauer hem dinsdag heeft verteld.

Blatter herkent lezing Niersbach niet
Blatter herkent lezing Niersbach niet (Foto: ANP)

Getuige tribunaal dood in hotel

Een getuige-deskundige die donderdag zou getuigen in de zaak tegen Ratko Mladic voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is dood aangetroffen in zijn hotelkamer, vermoedelijk in Den Haag. Dat heeft het tribunaal laten weten.

Het gaat om de forensisch deskundige Dušan Dunjic uit Servië die ook al in andere zaken verklaringen heeft afgelegd als getuige. Hij werd levenloos aangetroffen door personeel en een vertegenwoordiger van het tribunaal. Zijn dood wordt volgens het tribunaal door de Nederlandse autoriteiten onderzocht.

Getuige tribunaal dood in hotel
Getuige tribunaal dood in hotel (Foto: ANP)

Voorwaardelijke celstraf blunderende agent

De agent die in mei vorig jaar belangrijke informatie na een terreuraanslag in Brussel lang voor zich hield, heeft donderdag een voorwaardelijke celstraf van twee maanden gekregen. De man riskeerde een halfjaar cel en een boete tot 3000 euro. Zijn advocaten hebben al beroep aangekondigd.

Een voormalige Syriëstrijder schoot in mei vorig jaar vier mensen dood in het Joods Museum in Brussel. De politie liet na de aanslag twee video's zien in de hoop dat dat tips zou opleveren. Een tipgever herkende de opvallende kalasjnikov als een wapen dat pas zou zijn verkocht en gaf dat door aan de politie in Brussel. De agent moest de tip doorgeven aan de federale politie, maar wachtte daarmee, naar verluidt omdat hij familieproblemen had.

De informatie van de tipgever bleek uiteindelijk niet te kloppen, maar desondanks werd beslist de agent te vervolgen. De vermoedelijke dader werd ondanks alles in Frankrijk opgepakt.

Voorwaardelijke celstraf blunderende agent
Voorwaardelijke celstraf blunderende agent (Foto: ANP)

Johan Cruijff heeft longkanker

Johan Cruijff heeft in de afgelopen periode meerdere keren een ziekenhuis bezocht. Daar zijn gezondheidsproblemen geconstateerd, verklaarde zijn woordvoerder donderdagochtend. Over de ernst van de gezondheidsproblemen kon ze nog niets zeggen. Het management van de 68-jarige voormalige topvoetballer zegt in de loop van donderdagochtend met een verklaring te komen.

Spaanse media meldden donderdagochtend dat Cruijff zou lijden aan longkanker. Zijn woordvoerster kon dat niet bevestigen of ontkennen. De ziekte zou dinsdag zijn ontdekt tijdens een controle in het ziekenhuis van Barcelona. De 68-jarige voormalig sterspeler van Ajax en Barcelona zou nog testen moeten ondergaan om te kijken wat de omvang van de tumoren is.

Update 13.44 uur:
Johan Cruijff heeft longkanker. Het management van de 68-jarige oud-topvoetballer heeft dit donderdagmiddag bevestigd. Cruijff onderging in de afgelopen weken diverse onderzoeken in een ziekenhuis in Barcelona. Daar werd de ziekte vastgesteld.

Cruijff wordt nog steeds onderzocht in het ziekenhuis. Wanneer die onderzoeken zijn afgerond is nog niet bekend. Het management liet weten op dit moment geen verdere mededelingen te doen omdat de onderzoeken nog gaande zijn, maar vooral 'omwille van de privacy van Johan en zijn familie'. Het management hoopt dat zijn privacy wordt gerespecteerd.

Het nieuws over de ziekte lekte donderdagochtend al uit. Diverse Spaanse media berichtten over de voormalig sterspeler van Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal. Het management liet toen nog weten dat Cruijff gezondheidsproblemen had, zonder dat verder te specificeren. Donderdagmiddag bleken de trieste geruchten dus waarheid. 

Update 16:31
Johan Cruijff heeft donderdag zijn dank uitgesproken voor de vele steunbetuigingen aan zijn adres nadat donderdag bekend werd dat hij aan longkanker lijdt. "Muchas gracias, Dank jullie wel, Thank you for all your support", twitterde hij in drie talen.

Het nieuws over de ernstig zieke Cruijff lekte donderdag uit in Spanje, waar de 68-jarige oud-topvoetballer leeft. Onderzoeken moeten nog uitwijzen hoe de geboren Amsterdammer moet worden behandeld. Bekende sporters, clubs, bonden en supporters van de beroemde nummer 14 reageerden geschokt via sociale media. Ze wensten Cruijff en zijn familie veel sterkte en spraken de wens uit dat hij de ziekte overwint.

Cruijff vertelt in een statement op zijn website de laatste weken te zijn onderworpen aan verschillende onderzoeken in een ziekenhuis in Barcelona. Bij deze onderzoeken is longkanker ontdekt. "Om de privacy van Johan en zijn familie te respecteren, en door het feit dat de onderzoeken nog niet afgerond zijn, kunnen er op dit moment geen aanvullende mededelingen worden gedaan. We hopen dat iedereen de privacy van Johan en zijn familie respecteert. Als de onderzoeken klaar zijn, wordt meer bekend."
 Gezondheidsproblemen voor Johan Cruijff
16:Gezondheidsproblemen voor Johan Cruijff (Foto: ANP)

Album Adele komt inderdaad op 20 november

Het nieuwe album van Adele verschijnt inderdaad op 20 november. De zangeres bevestigde donderdag via Instagram dat de plaat 25 over nog geen maand in de winkels ligt. Geruchten dat het langverwachte album van Adele op 20 november zou verschijnen deden al langer de ronde.

Adele hield haar eerste bericht op Instagram kort en bondig. "25 komt op 20 november", was alles wat de zangeres bij een zwart-witfoto van zichzelf schreef.

De zangeres maakte woensdag bekend dat haar derde studioalbum 25 gaat heten, toen noemde ze echter nog geen releasedate. De titel was, net als de verschijningsdatum, geen verrassing. De zangeres heeft tot nu toe al haar albums naar haar leeftijd vernoemd. Haar debuutalbum heet 19 en het vervolg 21. "Mijn laatste album ging over een liefdesbreuk", schrijft ze in een statement. "Als ik deze moet labelen, zou ik het een goedmaak-album noemen. Het goedmaken van verloren tijd en alles wat ik ooit gedaan heb of heb nagelaten te doen."

Album Adele komt inderdaad op 20 november
Album Adele komt inderdaad op 20 november (Foto: BuzzE)

Totalwar: Warhammer releasedatum bekend

Sigmar zij geprezen! De releasedatum van Totalwar: Warhammer is bekend. 28 april 2016 is het spel eindelijk te spelen.

Mocht je Total War: Warhammer al besteld hebben of ga je hem nog bestellen, dan krijg je er nu een bonus bij. Namelijk de Chaos Warriors. Chaos Warriors zal het vijfde speelbare ras zijn in Total War: Warhammer. Chaos Warriors zullen als een horde spelen, net als in Total War: Attila

DFB: "Miljoenen betaald, maar geen omkoping"

De Duitse voetbalbond DFB heeft donderdag erkend dat de bond in de aanloop naar de toewijzing van het WK voetbal van 2006, miljoenen heeft betaald aan de wereldvoetbalbond FIFA. Het zou gaan om een bedrag van 6,7 miljoen euro dat als voorwaarde werd betaald, zodat de DFB bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro van de FIFA zou krijgen voor de organisatie.

Wolfgang Niersbach, president van de DFB, ontkende dat de betaling een vorm van omkoping is. "Bij de toewijzing van het WK in 2006 is alles volgens de regels verlopen. Er is geen zwart geld betaald, er zijn geen stemmen gekocht", aldus Niersbach. Hij reageerde daarmee op berichten in onder meer de Duitse krant Bild, die meldde dat Duitsland het WK van negen jaar geleden door omkoping toegewezen heeft gekregen.

DFB: miljoenen betaald, maar geen omkoping
DFB: miljoenen betaald, maar geen omkoping (Foto: ANP)

Gemeenteraad Venlo tegen TTIP

De gemeenteraad van Venlo heeft een motie aangenomen tegen het vrijhandelsverdrag TTIP. Volgens nieuwssite 1Limburg is een ruime meerderheid van de raad voor de motie.

De partijen PvdA, SP, GroenLinks, D66, VenLokaal en Lokale Democraten steunen de motie. Enkel VVD en CDA zijn tegen, zij vinden het klaarblijkelijk wel best dat bedrijven uit de VS vrij spel krijgen in Nederland. De overige partijen onderkennen de dreiging van het verdrag voor de lokale democratie. "Het kan schadelijk zijn voor onze lokale regels omtrent sociale normen, milieu, economie, gezondheid, landbouw, intellectueel eigendom en onze cultuur", staat in de motie.

Het Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, afgekort TTIP, wordt door vele partijen in de samenleving bekritiseerd. Als het verdrag er komt, kunnen Amerikaanse bedrijven gemakkelijk overheidsregels omzeilen. Conflicten tussen bedrijven en de overheid hoeven volgens het verdrag niet meer door een rechter te worden beslecht, maar via een speciaal opgerichte instantie, die niet noodzakelijk onpartijdig is.

In de motie wordt dan ook gesproken over een 'onwenselijk breekijzer'. De gemeenteraad van Venlo verwacht nu van het college van B&W dat zij het standpunt van de raad kenbaar maken in Den Haag en Brussel.

Referendum en protest
Diverse maatschappelijke organisaties maken zich eveneens sterk tegen het vrijhandelsverdrag. Onder meer Milieudefensie, Foodwatch Nederland, Meer Democratie, en Transnational Institute werken samen in het Platform TTIP Referendum. Dit platform probeert in navolging van het succes van GeenPeil ook een referendum over TTIP af te dwingen. Via http://ttip-referendum.nl/ hebben reeds meer dan 36.000 mensen de petitie getekend.

In Amsterdam werd op 10 oktober een grote demonstratie tegen het verdrag georganiseerd. Daar namen duizenden mensen aan deel.

 
Arjen Lubach vat TTIP samen in zijn tv-programma Zondag met Lubach (Video: YouTube)

Luxebeurs LXRY krijgt grootste editie ooit

Masters of LXRY, de beurs voor luxeproducten, beleeft van 10 tot en met 14 december de grootste editie ooit. In de RAI in Amsterdam laten zo'n vierhonderd ondernemers op ruim 30.000 vierkante meter hun nieuwste en meest exclusieve producten zien. Vorig jaar waren er nog driehonderd exposanten.

Het betekent dat het goed gaat met de markt voor luxeproducten, liet organisator Yves Gijrath donderdag weten. Hij ziet het evenement als een graadmeter voor het aantrekken van de economie en de groei van het luxesegment. Gijrath: "Amsterdam is een stad die luxe omarmt. Het toegenomen consumentenvertrouwen, de vele nieuwe hotels en gerenoveerde musea bevestigen dit beeld. Er is sprake van optimisme en dat zien we terug op de veertiende editie."

Consultancybureau McKinsey maakte onlangs al bekend dat de totale, wereldwijde omzet van luxeproducten gaat groeien van de huidige 224 miljard euro naar 390 miljard euro in 2025.

Driekamersuite
Op de beurs komen toonaangevende namen samen op het gebied van kunst, interieur, lifestyle, fotografie, design, gastronomie, juwelen, horloges, boten en auto's. Zo presenteert Etihad Airways een driekamersuite in zijn vliegtuig (prijs vanaf 18.000 euro, butlers en chef-kok inbegrepen). Diamant- en juwelenhandel Gassan heeft de grootste stand op de beurs. Op een oppervlakte van 1000 vierkante meter presenteert het Nederlandse familiebedrijf 52 luxe horlogemerken en 48 merken juwelen.

Masters of LXRY, die tot 2012 bekend stond als de Miljonair Fair, verwacht meer dan 45.000 bezoekers. Vorig jaar kwamen 41.500 mensen af op de luxebeurs.

Luxebeurs LXRY krijgt grootste editie ooit
Luxebeurs LXRY krijgt grootste editie ooit (Foto: ANP)

Duitse politie voorkomt aanslag extreemrechts

De Duitse politie heeft leden van een extreemrechtse groepering opgepakt, die mogelijk van plan waren in het Beierse Bamberg aanslagen te plegen op accommodaties voor asielzoekers en linkse politici. Een aantal van de verdachten, in totaal elf mannen en twee vrouwen, zou online materiaal hebben besteld om 'zeer gevaarlijke explosieven' te kunnen maken, aldus procureur-generaal Erik Ohlenschlager van Bamberg donderdag.

Zij zouden onder meer een centrum voor vluchtelingen uit de Balkan in Bamberg als doel op het oog hebben. Drie van de verdachten zijn al gearresteerd, voor de andere tien liggen arrestatiebevelen klaar. Woensdag vond de politie bij huiszoekingen in de regio Franken onder meer vuurwapens, steekwapens, honkbalknuppels en rechts propagandamateriaal.

Duitse politie voorkomt aanslag extreemrechts
Duitse politie voorkomt aanslag extreemrechts (Foto: ANP)

Oranje oefent ook tegen Wales

Het Nederlands elftal speelt in november twee oefenduels. Zoals reeds bekend gaat Oranje op dinsdag 17 november (20.45 uur) in Hannover op bezoek bij wereldkampioen Duitsland. Vier dagen eerder, op vrijdag 13 november, speelt het team van bondscoach Danny Blind in Cardiff tegen Wales. Dat duel begint om 19.45 uur lokale tijd, in Nederland is het een uur later.

Wales, met sterspeler Gareth Bale van Real Madrid, plaatste zich in tegenstelling tot Nederland wel voor het EK van volgend jaar. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was in juni 2014, toen Oranje zich voorbereidde op het WK. In de Amsterdam ArenA werd het 2-0, dankzij doelpunten van Arjen Robben en Jeremain Lens. De laatste wedstrijd tegen Duitsland dateert van 14 november 2012. De oefeninterland, eveneens in de Amsterdam ArenA, eindigde in 0-0.

Oranje oefent ook tegen Wales
Oranje oefent ook tegen Wales (Foto: ANP)

Schaatsster Boer kondigt afscheid aan

Margot Boer stopt na dit seizoen met schaatsen op het hoogste niveau. Dat liet ze donderdag bij de presentatie van schaatsploeg Team Continu in Eindhoven weten. "Vorig jaar twijfelde ik al, maar ik vind het nu nog te mooi om te stoppen", zei de uit Woubrugge afkomstige schaatsster bij de NOS.

Boer won bij de Winterspelen van Sochi 2014 twee bronzen medailles: op de 1500 en de 1000 meter. Ook heeft ze twee keer brons gepakt bij de WK afstanden: in 2009 en 2012, beide keren op de 1000 meter.

"Na een wat teleurstellend seizoen door de ziekte van Pfeiffer en onzekerheid heb ik me deze zomer weer weten te herpakken", vertelde Boer. "Mijn geest en lijf kan ik weer tot het uiterste drijven in trainingen en straks in de wedstrijden. Daarmee wil ik mijn doel zien te bereiken. Ik ga voor het hoogste podium op de 1000 meter bij de WK afstanden."

Schaatsster Boer kondigt afscheid aan
Schaatsster Boer kondigt afscheid aan (Foto: ANP)

Johan Cruijff: "Je krijgt maar één lichaam"

De door ziekte getroffen Johan Cruijff (68) staat ook op medisch terrein zijn mannetje. De op vele gebieden vaak geciteerde ervaringsdeskundige verbreidde na zijn hartoperatie in 1991 overal dezelfde wijze les: "Je krijgt maar één lichaam, daar moet je het de rest van je leven mee doen."

Daar weet de voormalige kettingroker - bij wie longkanker is vastgesteld - inmiddels alles van. De dood van zijn vader Manus in 1959 (de latere stervoetballer was toen amper twaalf jaar oud) was een zeer ingrijpende gebeurtenis in zijn leven. De vroege en plotselinge hartdood van zijn vader weerhield Johan Cruijff er echter niet van te gaan roken. In zijn gloriejaren als voetballer (o.a. Ajax, Barcelona) joeg hij dagelijks de brand in tachtig sigaretten, aldus de Duitse omroep ARD. Vier pakjes op een dag dus, ettelijke jaren achtereen.

Hij was daarmee in de jaren zestig en zeventig geen uitzondering. Roken was de norm in de kleedkamer. De in juli 2015 overleden spits Dick Nanninga rolde na de verloren WK-finale van 1978 in en tegen Argentinië meteen een sjekkie, als troost. Willem van Hanegem, Wim Suurbier, Johnny Rep, er was bijna geen international die niet rookte.

Gezondheidsactivist
De populariteit van De Verlosser als voorbeeldfiguur voor een rokende generatie kwam ook de sigarettenindustrie goed uit. Cruijff werd midden jaren zeventig door Roxy Dual Filter ingezet voor de campagne 'Rook Verstandig'. Cruijff vond het - naar eigen zeggen - de lekkerste teer- en nicotinearme sigaret. En hij hield zichzelf voor de gek door te stellen dat hij door zijn merkkeuze slechts de helft aan schadelijke stoffen binnenkreeg, in vergelijking met andere merken. "Ik vind: als je rookt, moet je wel verstandig roken."

In 1991, op 44-jarige leeftijd, kreeg hij een hartinfarct en onderging hij een hartoperatie. Sindsdien heeft de anti-rooklobby er een gezondheidsactivist bij. Als trainer van Barcelona stapte hij van sigaretten over op Chupa Chups, een Spaans lollymerk. Het voorbeeld werd nagevolgd, de verkoop van dit snoep schoot omhoog.

Gezonde levensstijl
Ook zette hij zich met zijn Johan Cruyff Welfare Foundation in als pleitbezorger voor een gezonde levensstijl. Het laten sporten van de jeugd via de zogenoemde Cruyff Courts is daarvan slechts een voorbeeld. Verder werd hij ambassadeur van De Gezonde Zaak, een initiatief om mensen vaker en beter te laten werken aan hun vitaliteit. Bij de introductie sprak hij op onnavolgbare wijze: "Je kan je maar beter goed voelen dan slecht."

Cruijff kan zich als filosoof van het volk waarschijnlijk ook wel vinden in zijn eigen woorden, in 1994 uitgesproken tegen het journalistenduo Barend & Van Dorp: "Vaak heb iets in het leven waarschijnlijk een noodzaak." Cruijff zou Cruijff niet zijn als hij zijn ziekte niet zou gebruiken voor een beter begrip over longkanker.

Johan Cruijff: 'Je krijgt maar één lichaam'
Johan Cruijff: "Je krijgt maar één lichaam" (Foto: ANP)

Buma: Aantjes van grote betekenis voor CDA

CDA-leider Sybrand Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom hebben gereageerd op het overlijden van voormalig CDA-fractievoorzitter Willem Aantjes. 'Willem Aantjes heeft zich vanaf het allereerste begin ingezet voor een waardengedreven CDA', aldus Buma en Peetoom.

Met zijn opstelling 'is hij voor de partij blijvend van grote betekenis. Tot zijn dood was hij met hart en ziel bij de partij en de politiek betrokken. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw Ineke en zijn kinderen'. Peetoom noemt Aantjes op Twitter 'een groot christendemocraat, man van principes, hartelijk en betrokken mens'.

ChristenUnie-leider Arie Slob schrijft op Twitter: 'Geraakt door bericht van overlijden van Willem Aantjes. Tot op het laatst anti-revolutionair in hart en nieren.'


Buma: Aantjes van grote betekenis voor CDA
Buma: Aantjes van grote betekenis voor CDA (Foto: ANP)

Streep door Franse taks verkoop tweede huis

Honderden Nederlanders krijgen definitief geld terug van de belastingdienst in Frankrijk, omdat ze te veel belasting hebben betaald bij het verkopen of verhuren van hun tweede huis in Frankrijk. Het Franse kabinet heeft dat in navolging van de Raad van State in Frankrijk en het Europees Hof van Justitie besloten.

Frankrijk verzwaarde in 2012 de belastingen die niet-ingezetenen bij de verkoop en verhuur van hun tweede huis moeten betalen. Maar de manier waarop dat is gebeurd, is in strijd met Europese regelgeving. Ook buitenlanders moesten hierdoor Franse sociale lasten betalen en dat mag niet.

Ton Steinz van Juridisch Advies Frankrijk en voormalig advocaat bij Steinz & Dijkstra schat dat zo'n zeshonderd Nederlanders duizenden euro's kunnen terugkrijgen. Steinz is gespecialiseerd in juridische kwesties rond vastgoed in Frankrijk. Hij staat ongeveer honderd gedupeerden bij, die recht hebben op bedragen van 5000 tot 140.000 euro. Om geld terug te krijgen moeten mensen bezwaar maken bij de Franse fiscus.

Streep door Franse taks verkoop tweede huis
Streep door Franse taks verkoop tweede huis (Foto: ANP)

Man met zwaard valt scholieren aan: twee doden

Een gemaskerde man heeft met een zwaard twee personen gedood en drie anderen verwond op een school in het Zweedse Trollhättan. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De slachtoffers zijn vier scholieren en een volwassene. Volgens een woordvoerder van een ziekenhuis zijn vier personen daarheen gebracht, van wie sommigen met zware verwondingen. De verdachte is neergeschoten door de politie. Hij wordt eveneens behandeld aan zijn verwondingen.

Het incident vond plaats in een school in Trollhättan, een industriële stad met ongeveer 50.000 inwoners, ten noorden van Göteborg.

Update 15.23 uur:
Was er aanvankelijk sprake van één dode, de Zweedse website Local.se meldt dat er twee doden zijn gevallen: een leraar en een jongen. Drie anderen zijn gewond. De aanvaller, een 21-jarige man die ook in Trollhättan woont, is ernstig gewond en wordt in het ziekenhuis geopereerd.

De man zou bij de school zijn verschenen in zwarte kleren en met een Star Wars-masker op. Hij had een lang zwaard bij zich. Leerlingen wilden eerst nog met hem op de foto. Op de school krijgen zo'n vierhonderd leerlingen les, in de leeftijd van 6 tot 15 jaar. De school hoort bij de tien slechtst presterende scholen van Zweden.

Premier Stefan Löfven bezoekt donderdagmiddag de plaats des onheils. Hij spreekt van een donkere dag voor Zweden.

Update 16.21 uur:
Local.se meldt dat de aanvaller ook is overleden. Kort na 16.00 uur brachten de autoriteiten dit bericht naar buiten. Ze denken dat de dader alleen handelde. Volgens de zender TV4 onderzoekt de politie of de dader mogelijk een politiek motief had voor zijn daad.

Man met zwaard valt Zweedse scholieren aan
Man met zwaard valt Zweedse scholieren aan (Foto: ANP)

Militairen VS bevrijden gijzelaars in Irak

Amerikaanse speciale troepen hebben in de nacht van woensdag op donderdag Koerden bevrijd die in Irak als gijzelaar werden vastgehouden. Daarbij zou een Amerikaanse militair om het leven zijn gekomen.

Dat meldde nieuwszender CNN op basis van uitspraken van Amerikaanse functionarissen. Er zouden zeventig Koerden zijn bevrijd bij de actie. Wie de gijzelnemers waren, is niet duidelijk.

De gezamenlijke actie van speciale militairen van de VS, Irak en Koerden was in Hawija in de noordelijke provincie Kirkuk.

Militairen VS bevrijden gijzelaars in Irak
Militairen VS bevrijden gijzelaars in Irak (Foto: ANP)

McDonald's helpt Wall Street vooruit

De aandelenbeurzen in New York openden donderdag met winst. Beter dan verwachte kwartaalresultaten van onder meer McDonald's, Dow Chemical en eBay gaven steun aan de handel. Ook de herhaalde toezegging van de ECB om zijn steunprogramma uit te breiden viel in goede aarde.

Enkele minuten na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent hoger op 17.293 punten. De S&P 500 steeg 0,7 procent tot 2033 punten en de Nasdaq won 0,8 procent tot 4876 punten.

McDonald's (plus 7,9 procent) opende de boeken over het derde kwartaal, waaruit viel op te maken dat de fastfoordketen meer omzet draaide dan verwacht. Veilingsite eBay (plus 10,4 procent) verhoogde zijn winstprognose, terwijl chemieconcern Dow Chemical (plus 5,9 procent) een hogere winst haalde dan voorzien. Ook chipfabrikant Texas Instruments (plus 8,6 procent) deed het beter dan verwacht.

McDonald's helpt Wall Street vooruit
McDonald's helpt Wall Street vooruit (Foto: ANP)

Oud-CDA-leider Willem Aantjes overleden

Voormalig CDA-leider Willem Aantjes is overleden. Dat meldt zijn familie donderdag aan Nederlandse media. Volgens zijn partner is hij in alle rust thuis gestorven. Aantjes was 92 jaar.

Willem Aantjes was van 1959 tot 1978 lid van de Tweede Kamer, eerst namens de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en daarna voor het CDA. Aantjes was de eerste fractievoorzitter van het CDA, dat in de jaren 70 ontstond uit een fusie tussen de ARP, de Katholieke Volkspartij (KVP) en de Christelijk-Historische Unie (CHU).

Kort na zijn aantreden als CDA-fractievoorzitter kwam Aantjes in opspraak. Hij zou in de Tweede Wereldoorlog lid zijn geweest van de Waffen-SS. Aantjes trad af, maar later bleek dat de aantijging niet klopte. De politicus was alleen lid geweest van de Nederlandse onderafdeling, de Germaanse SS.

Aantjes bekleedde na zijn aftreden nog één officiële functie: voorzitter van de Kampeerraad. Ook leverde hij de laatste jaren nog regelmatig commentaar op maatschappelijke en politieke onderwerpen. Zo sprak hij zich in 2010 krachtig uit tegen de samenwerking van het CDA met de PVV. Ook was Aantjes volop op Twitter actief.

'Voormalig CDA-leider Aantjes overleden'

'Voormalig CDA-leider Aantjes overleden' (Foto: ANP)

Chinezen maken Nazi-pop van Schweinsteiger

Bastian Schweinsteiger moet zich rot zijn geschrokken bij het zien van het nieuwste speelgoed uit China. Speelgoedfabrikant DID Corp heeft namelijk een Nazi-pop op de markt gebracht die opvallend veel gelijkenis vertoont met de middenvelder van Manchester United. En alsof dat al niet erg genoeg was, is de naam van de pop ook nog eens Bastian.

De firma uit Hong Kong ontkent dat er met opzet een pop is geproduceerd die gelijkenis vertoont met de Duitse voetballer. "Wij verkopen geen poppen gebaseerd op voetballers. Het is puur toeval dat deze pop op Schweinsteiger lijkt. Wij denken dat alle Duitsers er zo uitzien. Bastian is bovendien een standaardnaam in Duitsland", zo laat woordvoerder Patrick Chan weten. Schweinsteiger laat het er echter niet bij zitten, zo laat zijn advocaat weten. "Dit is een duidelijke aanval op de rechten van Schweinsteiger. Om hem als een nazi neer te zetten is een gigantische belediging."

Zoals je hieronder kan zien, de gelijkenis is wel heel opvallend:


Perth daalt 6 millimeter door watergebruik

Perth verbruikt zo veel grondwater dat de Australische stad jaarlijks liefst 6 millimeter daalt. De westelijke stad aan de Indische Oceaan consumeert letterlijk het grondwater onder zich vandaan. Dat staat in het Amerikaanse wetenschappelijke blad Journal of Geophysical Research.

Onderzoekers van de Curtin University in de stad vermoeden dat de groeiende behoefte aan water zelfs verantwoordelijk kan zijn voor het snel stijgende niveau van het zeewater voor de kust. Vanaf het moment dat het waterleidingbedrijf van Perth water oppompte uit de grondlagen onder de stad, zette de verzakking van de bodem in. Het gewicht van de stad drukt letterlijk de leeggezogen bodem in elkaar.

Het tempo waarin het niveau van de oceaan stijgt, is bij Perth drie keer hoger dan wereldwijd gemiddeld het geval is. De Australische klimaatdienst houdt er rekening mee dat tegen het einde van deze eeuw de zeespiegel rond het continent 40 tot 100 centimeter kan zijn gestegen.

Perth daalt 6 millimeter door watergebruik
Perth daalt 6 millimeter door watergebruik (Foto: ANP)

'Kans uitzendkracht op vaste baan neemt af'

De kans dat een uitzendkracht doorstroomt naar een vaste baan is de afgelopen jaren kleiner geworden, blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV. In 2009 stroomde nog 28 procent door, in 2014 was dat 22 procent.

Daarmee is tegelijkertijd de kans groter worden dat een uitzendkracht in uitzendbanen blijft hangen. "Een zorgelijke ontwikkeling", vindt UWV-onderzoeker Kees van Uitert, "omdat een belangrijke functie van uitzendbureaus, namelijk mensen aan een 'echte' baan helpen, steeds meer onder druk komt te staan."

Positief is wel volgens hem dat het aantal WW'ers dat aan de slag ging in een uitzendbaan groeide van 72.000 in 2012 tot ruim 90.000 in 2014. Daarnaast helpen uitzendbureaus meer dan andere ondernemingen arbeidsongeschikten aan werk.

Volgens UWV groeit de zogenoemde bemiddelingssector de komende jaren tot 2020 met 120.000 banen tot 720.000 banen. De groei zit niet in het aantal uitzendkrachten, maar meer in andere flexdiensten die door de uitzendbranche worden aangeboden (bijvoorbeeld payrolling en detachering).

'Kans uitzendkracht op vaste baan neemt af'
'Kans uitzendkracht op vaste baan neemt af' (Foto: ANP)

Frank Masmeijer schakelt Geert-Jan Knoops in

Voormalig showmaster Frank Masmeijer heeft de hulp ingeroepen van topadvocaat Geert-Jan Knoops. Die gaat helpen met de verdediging van Masmeijer, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een grote drugssmokkel in België.

'We zullen inderdaad naast mr. Carl Slabbaert uit Antwerpen, zijn Belgische advocaat, juridische bijstand gaan geven aan de heer Masmeijer in diens strafzaak in Antwerpen', laat Knoops weten. De bekende raadsman werkt daarbij samen met zijn echtgenote Carry Knoops-Hamburger.

De Telegraaf publiceerde donderdag een foto waarop te zien is dat Masmeijer aanbelt bij het gerenommeerde advocatenkantoor in Amsterdam.

Frank Masmeijer is in afwachting van de rechtszaak waar een maandenlang verblijf in de gevangenis aan vooraf ging. Masmeijer zei eerder dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij de drugssmokkel.

Frank Masmeijer schakelt Geert-Jan Knoops in
Topadvocaat Geert-Jan Knoops is ingeschakeld door oud-quizmaster Frank Masmeijer. (Foto: BuzzE)

Janet Jackson biedt excuses aan fans aan

Janet Jackson heeft haar excuses aan haar fans aangeboden, nadat haar advocaten de Instagram-accounts van een aantal fans hadden laten verwijderen. De fans hadden via de app korte video's van Janets concerten gedeeld.

"Ik geniet ervan jullie korte video's van de Unbreakable-shows te bekijken, blijf ze alsjeblieft delen", schreef Janet op Twitter. Ze verklaarde verder: "Het toestaan van het gebruik van langere fragmenten zou contractuele problemen veroorzaken. Ik hoop dat jullie dat begrijpen. Ik vertrouw erop dat de fans hun korte opnames voor hun eigen herinneringen gebruiken en op sociale media delen."

De verwijderde accounts zijn inmiddels weer online, meldt New York Post.

Janet Jackson biedt excuses aan fans aan
Janet Jackson biedt excuses aan fans aan (Foto: BuzzE)

ECB houdt rente ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de belangrijkste rentetarieven in de eurozone zoals verwacht op de huidige, historisch lage niveaus. Dat werd donderdag bekendgemaakt na afloop van de beleidsvergadering van de centrale bank, die ditmaal werd gehouden in Malta.

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 0,05 procent. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen. Sinds een verlaging in september vorig jaar zijn de rentetarieven niet meer gewijzigd.

ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting op het rentebesluit. Daarbij wordt vooral gelet op uitspraken ten aanzien van het stimuleringsprogramma van de ECB. De centrale bank koopt maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen op bij financiële instellingen in de eurolanden.

Daarmee wordt getracht de inflatie in de eurolanden te stimuleren. Afgelopen maand zakte die graadmeter voor de prijsontwikkeling echter weer, tot min 0,1 procent. Draghi liet eerder weten dat de ECB bereid is het programma uit te breiden als dat noodzakelijk wordt geacht.

ECB houdt rente ongewijzigd
ECB houdt rente ongewijzigd (Foto: ANP)

Haagse felicitaties voor zonnewagenteams

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs en Wetenschap) heeft haar felicitaties uitgesproken voor de Nederlandse studententeams die in Australië meededen aan de World Solar Challenge. Het Nuon Solar Team uit Delft won de race donderdagochtend (Nederlandse tijd) voor de zesde keer. Het Solar Team Twente werd nipt tweede.

In een videoboodschap aan de topteams sprak Bussemaker van een fantastische prestatie van beide teams. "Het laat maar zien waar Nederlandse studenten goed in zijn: techniek combineren met praktische oplossingen, samenwerken, en dan ook nog bij zo'n belangrijk onderwerp als duurzame energie."

De World Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

Spannend
De wedstrijd was dit jaar bijzonder spannend, omdat de teams heel dicht bij elkaar reden. Het team uit Twente stond lang op de eerste plaats, maar werd woensdag van de troon gestoten door het team uit Delft. Toch was het geen kwestie van kat in het bakkie. "Er waren vanochtend veel wolken dus we maakten ons wel zorgen of we genoeg energie konden krijgen", aldus een woordvoerster van het Nuon Solar Team. "Een kwartier nadat de race was begonnen, trok het open gelukkig."

Uiteindelijk finishte het team uit Twente met een achterstand van twee minuten. "Echt bizar. Het is ongekend hoe klein het verschil is", vertelde coureur Wouter Put na afloop. "Het is een raar gevoel. We zijn blij, maar het verschil is zo klein." Toch zijn de studenten uit Twente onverminderd trots. Put: "We voelen ons ook winnaars. Het is fantastisch dat we met twee Nederlandse teams het WK voor zonneauto's kunnen beslissen."

Een team van de Technische Universiteit Eindhoven doet mee in een andere categorie, die voor gezinsauto's op zonne-energie. De auto, de Stella Lux, heeft nog ongeveer 300 kilometer te gaan tot Adelaide en komt daar vrijdag over de finish. De Brabanders liggen op de tweede plek in hun klasse. Een Japanse auto gaat aan kop. "Maar we krijgen bonuspunten doordat wij met twee inzittenden rijden, in plaats van met één. Ook kijkt de jury naar het energieverbruik. Zelfs als we tweede worden, kunnen we dus nog winnen. Dat is twee jaar geleden ook gebeurd", aldus een woordvoerster van de Eindhovenaren. De jury beslist zondag wie die race heeft gewonnen.

Haagse felicitaties voor zonnewagenteams
Haagse felicitaties voor zonnewagenteams (Foto: ANP)

Kaley Cuoco bedankt fans voor steun

Kaley Cuoco heeft haar fans bedankt voor alle steun die ze via sociale media heeft ontvangen na haar breuk van Ryan Sweeting. De Big Bang Theory-actrice en de tennisser maakten vorige maand bekend te gaan scheiden.

"Ik voel me volledig overdonderd door de aardigheid en steun van de mensen die me omringen en zelfs mensen die ik nog nooit heb ontmoet", schreef Kaley woensdag op Instagram. "Ik wil dat jullie weten dat ik al jullie opmerkingen lees en jullie lieve woorden hebben me diep geraakt. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor jullie liefde nu ik dit nieuwe hoofdstuk in mijn leven begin."

De 29-jarige Kaley en 28-jarige Ryan waren nog geen twee jaar getrouwd. Kaley vroeg op 3 september een echtscheiding aan. Ryan heeft in zijn reactie laten weten alimentatie van zijn ex te verwachten.

Kaley Cuoco bedankt fans voor steun
Kaley Cuoco bedankt fans voor steun (Foto: BuzzE)

Dictator Mugabe krijgt Chinese vredesprijs

China heeft een belangrijke vredesprijs toegekend aan Robert Mugabe, de 91-jarige dictator die Zimbabwe met ijzeren vuist regeert. Dat meldt PowNed, op basis van berichtgeving in The Guardian. Critici noemen de prijsuitreiking een schande.

Mugabe heeft de zogeheten Confuciusprijs gewonnen. Deze prijs wordt gezien als de Chinese Nobelprijs voor de Vrede. Volgens de organisatie zet Mugabe zich in voor een wereldwijde zoektocht naar harmonie. Mugabe liet andere genomineerden als Bill Gates en de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye achter zich.

De Confuciusprijs is in 2010 in het leven geroepen nadat de Chinese schrijver en dissident Liu Xiaobo een Nobelprijs won. China was daar woest over. Liu zit in de gevangenis omdat hij meeschreef aan een manifest dat pleit voor meer democratie. Eerdere winnaars van de Confuciusprijs zijn Vladimir Poetin en Fidel Castro.

Walgelijk
Zimbabwaanse oppositiegroepen en mensenrechtenactivisten hebben woedend gereageerd op het toekennen van de prijs aan Mugabe. 'De macht van Mugabe voert over een weg die is geplaveid met bloed, geweld, brandstichting en wreedheid', zegt Gorden Moyo, van de People's Democratic Party. Zijn partij walgt van het Chinese eerbetoon aan Mugabe. Moyo noemt Mugabe 'iemand die uit is op oorlog en een sadist die geniet van de ellende van mensen.' Mugabe regeert het Afrikaanse land met ijzeren vuist. De economie is compleet verwoest, de bevolking leeft in armoede en Mugabe laat politieke tegenstanders probleemloos afslachten.

Ondanks de kritiek verdedigt de organisatie de keuze voor Mugabe als winnaar. 'Al sinds hij in de jaren '80 beëdigd werd heeft hij hard gewerkt om politieke en economische stabiliteit in het land door te voeren', zegt voorzitter Qiao Damo. Aan de prijs is een geldbedrag van bijna 70.000 euro verbonden, net als een gouden trofee. Het is nog onduidelijk of Mugabe naar China afreist om de prijs in ontvangst te nemen.

Mugabe wint Chinese vredesprijs
Dictator Mugabe van Zimbabwe (midden op de foto) wint een Chinese vredesprijs.

Werknemers Harmonix schrijven nepreviews voor Rock Band 4

Rock Band 4 is nu al een paar weken uit, en over het algemeen zijn gebruikers en de pers positief over de game. Maar blijkbaar is dat voor ontwikkelaar Harmonix niet genoeg. Op Amazon zijn een aantal reviews verschenen die de game vijf sterren geven, maar wél door de ontwikkelaars van Harmonix zelf. 

Het zou onder andere gaan om Matthew Nordhaus (project manager), Chris Foster (senior game designer) en Jayne Tan (adviseur bij Harmonix). Gebruikers op reddit kregen lucht van de verdachte namen en beschuldigen Harmonix ervan de reviews op amazon te manipuleren. Mensen die minder verstand hebben van games zoals ouders die een leuk kerstcadeau zoeken voor hun kinderen, zouden hierdoor bedrogen worden. Het kan natuurlijk stom toeval of een grap zijn van een aantal oplettende gebruikers, maar als je in je achterhoofd houdt dat Harmonix voor de uitgave van Rock Band 4 op de rand van een faillissement stond wordt het hierboven beschreven scenario een stuk waarschijnlijker.

Voor een volledige lijst van reviews klik je hier. Overigens valt hierbij te vermelden dat de meeste reviews inmiddels van de productpagina van Rock Band 4 zijn verwijderd. Harmonix heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen. 

Rock Band 4 is verkrijgbaar voor de PlayStation 4 en de Xbox One.

Update, 14:05 uur:

Harmonix heeft inmiddels toegegeven dat de reviews inderdaad van de medewerkers zijn. "We hebben ons beleid duidelijker gemaakt. Medewerkers die reviews van onze producten plaatsen op verkoopsites moeten aangeven dat de reviews van een medewerker zijn, of de review verwijderen. Hoewel we geloven dat de reviews van onze medewerkers oprecht en zonder kwade opzet waren, vinden we ze toch niet toepasselijk. We waarderen de feedback van onze community, en we nemen de relatie met onze fans serieus."

Matthew Nordhaus heeft inmiddels zijn review ook aangepast. "Ik schreef de review als een grap, maar achteraf was het misschien toch beter geweest als ik had toegevoegd dat ik bij Harmonix werk. Desalniettemin zou ik de game nog steeds vijf sterren geven, zelfs als ik niet bij Harmonix werkte."

Rockband4
Werknemers Harmonix schrijven nepreviews voor Rockband 4

Mercedes helpt Daimler aan derde meer winst

Het Duitse autoconcern Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz, heeft de winst in het derde kwartaal van dit jaar met bijna een derde omhoog zien gaan. De winstsprong is vooral te danken aan recordverkoopcijfers van het luxemerk Mercedes.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op 3,66 miljard euro, een groei van 31 procent vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar. Dat is boven de verwachting van analisten. De omzet klom met 13 procent tot 37,3 miljard euro.

Eerder deze maand werd al bekend dat Mercedes-Benz zijn beste kwartaal ooit had gedraaid. De wereldwijde verkoop ging met ruim 16 procent omhoog tot bijna 478.000 auto's. Vooral in China deed het bedrijf goede zaken, maar ook elders in de wereld ging de verkoop omhoog. In China, een van de belangrijkste markten voor de Duitsers, doet Daimler het beter dan zijn aartsrivalen BMW en Audi. Met name de sportieve terreinwagens (SUV's) van Mercedes-Benz, zoals de nieuwe GLC, GLE coupé en de compacte GLA, zijn gewild.

Wereldwijd
Daimler herhaalde zijn verwachting van een 'aanzienlijke' stijging van winst en omzet in heel 2015. Bij de vrachtwagendivisie van de groep gaan de zaken iets minder goed, vooral door een afzwakkende vraag in Brazilië. Het bedrijf verwacht bij deze tak slechts een bescheiden winstgroei dit jaar.

Wereldwijd is Daimler, na BMW en Audi, de grootste fabrikant van luxe auto's.

Mercedes helpt Daimler aan derde meer winst
Mercedes helpt Daimler aan derde meer winst (Foto: ANP)

Handel met China levert ons flink meer op

China wordt steeds belangrijker als handelspartner voor Nederland. De export naar dit land waaraan koning Willem-Alexander over een paar dagen een staatsbezoek brengt, leverde Nederland vorig jaar wel 4,4 miljard euro op. Dat is fors meer dan tien jaar eerder, toen de handel met China nog 1,6 miljard euro opleverde, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlandse bedrijven importeren onder meer grondstoffen om er producten voor China van te maken, zoals aardolie voor de productie van kunststof. Ook is sprake van wederuitvoer: bedrijven kopen bijvoorbeeld medicijnen in de Verenigde Staten om door te verkopen aan het Aziatische land.

Vooral de zakelijke dienstverlening, groot- en detailhandel en de industrie profiteren van de Nederlandse handel met de op een na grootste economie ter wereld. Het CBS heeft berekend dat deze uitvoer vorig jaar goed was voor 62.000 Nederlandse banen. Het gaat dan om banen bij de exporteurs zelf, maar ook bij toeleveranciers, zoals bijvoorbeeld een accountant die de boeken controleert van een fabriek die naar China exporteert.

Handel met China levert ons flink meer op
Handel met China levert ons flink meer op (Foto: ANP)

Halo 5 heeft perfecte framerate, maar er is een addertje

Halo 5: Guardians, de nieuwe Halo-game die volgende week dinsdag uitkomt, draait buitengewoon vloeiend. Verschillende performance-tests, waaronder DigitalFoundry, komen tot de conclusie dat de game te allen tijde een nagenoeg perfecte framerate behoudt. Maar hoe?

Het is niet een nieuw trucje dat de Xbox One toepast bij Halo 5. Het gaat om dynamic resolution scaling, een techniek die er voor zorgt dat de resolutie omlaaggeschroefd wordt om toch een stabiele framerate te behouden. Dit houdt in dat de resolutie ten koste gaat van de framerate op momenten dat dat nodig is. Het heeft als gevolg dat Halo 5 standaard wel een 1080p-resolutie laat zien, maar dit voortdurend schommelt, naarmate er meer of minder informatie te verwerken valt. Denk aan veel AI, grote omgevingen met dynamische achtergronden, een overvloed aan lichteffecten van explosies, etcetera.

Je zou kunnen stellen dat Halo 5 weliswaar bij vlagen inboet op resolutie, maar dit doet om de gameplay optimaal te houden. Goede keuze? Of is de resolutie tóch belangrijker dan de framerate?

Cannabis veel vaker over de toonbank apotheek

Het gebruik van medicinale cannabis is dit jaar opnieuw flink toegenomen. De drugs, gebruikt door patiënten met chronische pijnen, multiple sclerose, glaucoom, kanker en aids, gaan in 2015 naar verwachting 24.600 keer over de toonbank bij apotheken. Dat is een stijging van 45 procent vergeleken met vorig jaar, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) donderdag.

In 2012 verstrekten apotheken nog ongeveer 11.000 keer cannabis als medicijn, minder dan de helft vergeleken met dit jaar. Ook het aantal gebruikers van medicinale cannabis is in die periode verdubbeld: van zo'n 2000 drie jaar geleden tot meer dan 4000 in 2015.

Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC), onderdeel van het ministerie van VWS, is in Nederland verantwoordelijk voor de productie en levering van cannabis als medicijn. Dit bureau brengt op dit moment vijf variaties cannabis op de markt. Het gaat om Bedrocan, Bedrobinol, Bediol, Bedica en Bedrolite.

Geen standaardvergoeding
Cannabis dat als medicijn wordt gebruikt kan als thee worden gedronken of met een verdamper worden ingeademd. Het roken van medicinale cannabis wordt afgeraden. Gemiddeld wordt een gebruiker in een jaar zo'n zes keer voorzien van cannabis, waarbij de gemiddelde hoeveelheid per keer ongeveer 16 gram bedraagt.

Medicinale cannabis kent geen standaardvergoeding uit het basispakket. SFK bracht de cijfers donderdag via het Pharmaceutisch Weekblad naar buiten.

Cannabis veel vaker over de toonbank apotheek
Cannabis veel vaker over de toonbank apotheek (Foto: ANP)

Man (70) vervoert 700 kilo vuurwerk in auto

De politie in Brabant heeft een zeventigjarige man aangehouden die in zijn bestelauto een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk vervoerde. In de laadruimte lagen 46.000 nitraten met een totaalgewicht van 700 kilo.

De Groninger werd woensdagmiddag aangehouden op de Havenweg in Budel (gemeente Cranendonck). Hij was kort daarvoor vanuit België de Nederlandse grens gepasseerd en had de aandacht van surveillerende agenten getrokken.

Vanwege mogelijk explosiegevaar kwamen specialisten van de politie ter plaatse. Het vuurwerk wordt vernietigd.

Nitraten behoren tot het zeer zwaar knalvuurwerk en zijn in België gewoon te koop. Het knalspul voldoet niet aan de Nederlandse wet.

Man (70) vervoert 700 kilo vuurwerk in auto
Man (70) vervoert 700 kilo vuurwerk in auto (Foto: ANP)

Geen BTW bij inwisselen bitcoin

Wie bitcoins koopt met 'gewoon geld' of de virtuele valuta verkoopt hoeft geen BTW af te dragen. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag bepaald. Volgens de Europese BTW-richtlijn moeten de lidstaten vrijstelling verlenen bij transacties met wettige betaalmiddelen.

Een Zweed die een bedrijf wil opzetten om bitcoins te wisselen tegen traditionele valuta en omgekeerd kreeg van een Zweedse commissie te horen dat hij hierover geen BTW hoefde af te dragen. De Zweedse belastingdienst denkt daar anders over en stapte naar het hooggerechtshof. Dat vroeg het EU-hof in Luxemburg om een oordeel.

Het hof oordeelt dat de vrijstellingsregel voor wettige betaalmiddelen zou worden "uitgehold" als BTW zou worden geheven op de activiteiten van het Zweedse bitcoinbedrijf.

De bitcoin is een digitaal ruilmiddel en kent geen centrale administratie. De virtuele munt wordt gebruikt voor betalingen tussen particulieren en in bepaalde webwinkels.

Geen BTW bij inwisselen bitcoin
Geen BTW bij inwisselen bitcoin (Foto: ANP)

De wapens voor DOOM multiplayer alpha

Morgen begint de DOOM mulitplayer closed alpha. Mensen die Wolfenstein: The New Order voor een bepaalde datum hadden gekocht kregen gegarandeerd toegang en wat mensen die zich hadden ingeschreven er voor. Nu zijn de wapens bekend welke beschikbaar zullen zijn voor DOOM.

De nieuwe DOOM staat gepland voor volgend jaar. De reboot van de populaire serie die in 1993 uitkwam komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. 

doom

doom

doom

doom

doom

doom

doom

HET IS CAPSLOCKDAY!

Het is weer 22 oktober. Dé dag waarop mensen zonder gene de Caps Lock toets mogen gebruiken. In 2000 werd International Caps Lock day geïntroduceerd door computerprogrammeur Derek Arnold. Hij lanceerde de dag omdat veel mensen té vaak in hoofdletters schrijven, wat gezien wordt als schreeuwen. Volgens hem zat niemand daar op te wachten.

De Caps Lock werd eigenlijk uitgevonden voor mensen met een handicap die moeite hadden om meer dan één knop tegelijk in te drukken. Naast 22 oktober is ook 28 juni uitgeroepen tot Caps Lock day. 

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Amerika

header

Komend weekend staat de Grand Prix van de Verenigde Staten op het programma. In Austin, Texas rijden de coureurs op Circuit of the Americas. De baan heeft al veel spektakel gebracht en de verwachting is dat het dit jaar wederom het geval zal zijn.

Vorig jaar mocht Max Verstappen rijden tijdens de eerste vrije training. De race werd een prooi voor Lewis Hamilton nadat hij zijn Mercedes-teamgenoot en polesitter Nico Rosberg vroeg in de wedstrijd wist te passeren. De derde positie was voor Red Bull-coureur Daniel Ricciardo die hiermee het maximale resultaat behaalde. Smaakmaker was Sebastian Vettel die met de Red Bull vanuit de pits startte en vier stops verder op plek zeven eindigde.

Dit weekend kan Hamilton zijn derde wereldtitel in de Formule 1 veiligstellen, al heeft hij hier wel de hulp van tegenstrevers Vettel en Rosberg voor nodig. Bij Manor neemt Alexander Rossi het stuur weer over van Roberto Merhi, waardoor er in ieder geval een thuisrijder te zien zal zijn. Wat kan de Amerikaan klaarspelen? Behaalt Hamilton zijn tweede titel op rij? En wat kan Verstappen? We weten het vanaf zondag 20.00 uur.


kopje

circuit

FIA Grand Prix van Amerika informatie

kopje

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Shakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona Nico Rosberg
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo Nico Rosberg
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal Lewis Hamilton
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg Nico Rosberg
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone Lewis Hamilton
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest Sebastian Vettel
11 23 augustus Grand Prix van België Spa-Francorshamps Lewis Hamilton
12 6 september Grand Prix van Italië Monza Lewis Hamilton
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore Sebastian Vettel
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka Lewis Hamilton
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi Lewis Hamilton
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -

kopje 

Coureurs:

Pos Coureurs Land Punten
1 Lewis Hamilton Groot-Brittannië 302
2 Sebastian Vettel Duitsland 236
3 Nico Rosberg Duitsland 229
4 Kimi Raikkonen Finland 123
5 Valtteri Bottas Finland 111
6 Felipe Massa Brazilië 109
7 Daniil Kvyat Rusland 76
8 Daniel Ricciardo Australië 73
9 Sergio Perez Mexico 54
10 Romain Grosjean Frankrijk 44
11 Nico Hulkenberg Duitsland 38
12 Max Verstappen Nederland 33
13 Felipe Nasr Brazilië 25
14 Pastor Maldonado Venezuela 22
15 Carlos Sainz Jr. Spanje 12
16 Fernando Alonso Spanje 11
17 Marcus Ericsson Zweden 9
18 Jenson Button Groot-Brittannië 8
19 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
20 Will Stevens Groot-Brittannië 0
21 Alexander Rossi Verenigde Staten 0
22 Kevin Magnussen Denemarken 0

 Constructeur:

Pos Constructeur Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 531***
2 Scuderia Ferrari 359
3 Williams Martini Racing 220
4 Infiniti Red Bull Racing 149
5 Sahara Force India F1 Team 92
6 Lotus F1 Team 66
7 Scuderia Toro Rosso 45
8 Sauber F1 Team 34
9 McLaren Honda 19
10 Manor Marussia F1 Team 0

*** Constructeurkampioen
 

kopje

Tijd Training/race
Vrijdag 23 Oktober  
17:00 - 18:30 Vrije Training 1
21:00 - 22:30 Vrije Training 2
Zaterdag 24 Oktober  
17:00 - 18:00 Vrije Training 3
20:00 - 21:00 Kwalificatie
Zondag 25 Oktober  
20:00 Race

 kopje

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 23 Oktober      
17:00 - 18:30 Vrije Training 1   Sport1
21:00 - 22:30 Vrije Training 2   Sport1
Zaterdag 24 Oktober      
17:00 - 18:00 Vrije Training 3   Sport1
20:00 - 21:00 Kwalificatie   Sport1 - RTL+
Zondag 25 Oktober      
20:00 Race   Sport1 - RTL+

 kopje

 weer

 Actueel weer

Vluchtelingen adviseren: mijd Nederland

Vluchtelingen adviseren achtergebleven landgenoten steeds vaker om niet naar Nederland te komen. Dat meldt de NOS. Op Facebook, waar veel vluchtelingen informatie verzamelen, zou het imago van Nederland de afgelopen weken radicaal zijn omgeslagen.

Een NOS-verslaggever keek mee op de mobiele telefoon van de 20-jarige Mohammed uit Syrië, die sinds een maand verblijft in de noodopvang Heumensoord in Nijmegen. Hij toont een Facebook-pagina voor Syrische vluchtelingen die van Griekenland naar Europa willen; de pagina heeft 47.000 volgers. Er staan teksten op als 'Ga niet naar Nederland. Als je al onderweg bent, kies dan een andere bestemming.'

Versobering
De stemming omtrent Nederland is een paar weken geleden al omgeslagen, nog voordat de versoberde huisvesting werd aangekondigd en ook voor de waarschuwingsbrief van staatssecretaris Dijkhoff waarin hij de verwachtingen van asielzoekers tempert. Volgens Mohammed begon de kentering al een paar weken eerder, toen de discussie over versobering van de opvang in Nederland losbarstte.

Een meisje schrijft op Facebook: 'Ik ben naar Nederland gevlucht en al 20 dagen hier, maar ze hebben nog niet eens vingerafdrukken genomen.' Ze krijgt wel vijftig reacties met het advies om naar een ander land te gaan, zolang het nog kan, zolang ze nog geen vingerafdrukken heeft afgegeven. Anderen schrijven dat ze zelf ook in Nederland zijn, maar overwegen om weer terug te gaan naar Syrië. Ook zijn er vluchtelingen die klagen dat ze van hot naar her worden gesleept.

Teleurgesteld
'Als ze willen voorkomen dat vluchtelingen naar Nederland komen, dan pakken ze het goed aan', zegt een teleurgestelde Mohammed tegen de NOS-verslaggever. Hij zou het beter vinden als Nederland een persbericht verspreidt onder mensen die nog onderweg zijn naar Nederland. 'Daarin kan de regering schrijven dat het land vol zit en dat de procedure lang gaat duren', aldus de Syriër. 'Als ik had geweten dat ik zes maanden in zo’n opvang had moeten zitten, was ik niet naar Nederland gekomen.'

Justin Bieber treedt op tijdens MTV EMA's

Justin Bieber treedt zondag op tijdens de MTV EMA's in Milaan. Het optreden tijdens de awardshow is een voorproefje op de wereldwijde release van zijn nieuwe album Purpose, maakte MTV donderdag bekend.

"Ik kan niet wachten om met dit optreden het nieuwe materiaal met mijn fans over de hele wereld te delen. De EMA's zijn altijd een feest. Ik vind het heerlijk om weer terug te zijn en het wordt geweldig'', zegt Justin Bieber.

MTV zendt de awardshow zondagavond vanaf 21.00 uur live uit vanuit het Mediolanum Forum in Milaan. Andere artiesten die optreden zijn Pharrell Williams, Ed Sheeran & Rudimental, Ellie Goulding, Jason Derulo, Martin Garrix, Afrojack, Andrea Bocelli, Tori Kelly, James Bay, Jess Glynne en Macklemore & Ryan Lewis.

Justin Bieber treedt op tijdens MTV EMA's
Justin Bieber treedt op tijdens MTV EMA's (Foto: BuzzE)

Zweden verwacht tot 190.000 migranten

Het migratiebureau in Zweden verwacht dit jaar tussen de 140.000 en 190.000 vluchtelingen, vooral uit Syrië en Irak. Die aantallen zijn zo groot dat de overheid onvoldoende huizen ter beschikking kan stellen en, met de winter voor de deur, asielzoekers vanaf nu in verwarmde tenten moet onderbrengen.

Van die 190.000 mensen zijn 33.000 kinderen die zonder ouders aankomen. Volgend jaar verwacht het migratiebureau nog eens 135.000 vluchtelingen. Het bureau verwacht dat voor de opvang van die toevloed van mensen nog eens 7,4 miljard euro extra nodig is, bovenop het huidige budget.

Opiniepeilingen wijzen uit dat de Zweden nog steeds voor opvang van vluchtelingen zijn, maar dat het aantal mensen dat de politiek van opvang steunt minder wordt. Een aantal opvangcentra is recent aangevallen door tegenstanders van opvang.

Zweden verwacht tot 190.000 migranten
Zweden verwacht tot 190.000 migranten (Foto: ANP)

The Crew: Wild Run-bèta

Het concept van The Crew klinkt ontzettend gaaf: samen met een team van maximaal vier vrienden de beste racer te worden, met de hele VS als je speeltuin. Maar The Crew stelde net als zijn tegenhanger DriveClub teleur toen hij uitkwam: matige graphics, het altijd online moeten zijn en de antichrist van iedere gamer: microtransacties. Afgelopen week kon je hier op FOK! een betákey claimen voor de eerste uitbreiding van The Crew genaamd The Crew: Wild Run, en ook de gamesredactie besloot zich hier aan te wagen. Weet The Crew alsnog alle potentie waar te maken maken met Wild Run?

Jarige Kim Kardashian krijgt verrassingsfeest

Kim Kardashian werd woensdag voor haar 35e verjaardag verrast met een feestje in een bioscoop. Haar man Kanye West had haar vrienden en familieleden in het geheim uitgenodigd voor een privévertoning van een film.

Onder anderen Kims zussen Kourtney, Kendall en Kylie waren aanwezig, net als Kylies vriend Tyga, Kims moeder Kris en haar vriend Corey Gamble. Khloé Kardashian ontbrak op het feest. Zij zit al een week aan het ziekenhuisbed van Lamar Odom, sinds hij bewusteloos in een bordeel werd aangetroffen. Hoewel Khloé en de basketballer al twee jaar uit elkaar waren en hun scheiding bijna rond was, hebben de twee nu besloten hun huwelijk nog een kans te geven.

Khloé feliciteerde haar oudere zus wel via sociale media. "Gefeliciteerd, Keeks", schreef ze op Twitter. "Je bent niet alleen mijn zus maar ook mijn toffe beste vriendin!"Ook Kims stiefvader Caitlyn feliciteerde de realityster via Twitter.

Jarige Kim Kardashian krijgt verrassingsfeest
Jarige Kim Kardashian krijgt verrassingsfeest (Foto: BuzzE)

Natalie La Rose roept op tot stemmen bij FunX

Zangeres Natalie La Rose heeft donderdagochtend in het radioprogramma Start van FunX de verkiezing voor de derde editie van de FunX DiXte 1000 geopend. Luisteraars van FunX kunnen tot en met donderdag 12 november stemmen op hun favoriete hits in de genres R&B, hiphop, reggae, latin en dance.

De uitzending van de derde editie van de FunX DiXte 1000 begint vrijdag 13 november om 10.00 uur. Tot vrijdag 20 november 16.00 uur draaien de FunX-dj's de favoriete duizend tracks van de luisteraars en tellen af naar de nummer 1 van de lijst.

Vorig jaar voerde Mr. Probz met 'Waves' de FunX DiXte 1000 aan. Natalie La Rose kreeg in mei een FunX Award voor de videoclip van haar internationale hit Somebody.

Natalie La Rose roept op tot stemmen bij FunX
Natalie La Rose roept op tot stemmen bij FunX (Foto: BuzzE)

Software-update VW-motoren vaak onvoldoende

Alleen updaten van software is bij veel Volkswagens waarmee gesjoemeld is met de elektronica onvoldoende. Bij ongeveer drie miljoen auto's in Europa moeten motoronderdelen vervangen worden, zegt een woordvoerder van het geplaagde bedrijf donderdag tegen persbureau Bloomberg.

Het gaat om auto's met 1.6 liter motoren. Bij de overige modellen waarmee gesjoemeld is, volstaat alleen een software-update.

Volkswagen maakte vorige week bekend dat er ongeveer 8,5 miljoen auto's in Europa terug moeten naar de garage wegens het dieselschandaal. Wereldwijd gaat het om elf miljoen auto's. VW houdt er rekening mee dat het dieselschandaal meer dan 6,5 miljard euro gaat kosten.

Software-update VW-motoren vaak onvoldoende
Software-update VW-motoren vaak onvoldoende (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 42

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 42 (12 oktober tot en met 18 oktober).

Een saaie week in Japan. Veel games kennen een daling, maar door het gebrek aan nieuwe releases blijven ze in de top 20 aanwezig. Qua consoles kent alleen PS4 een (sterke) daling, waar een nieuwe baseline nog niet is gevonden.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 7th Dragon III Code: VFD 3DS 72.477 x 72.477
2 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS 26.512 -6% 1.654.171
3 Super Mario Maker Wii U 21.357 -13% 321.222
4 Geki Jigen Tag: Blanc + Hyperdimension Neptunia Vs. Zombie Gundan PSV 19.990 -x 19.990
5 Splatoon Wii U  14.680 +11% 724.319
6 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS  12.696  +1% 1.090.279
7 Winning Eleven 2016 PS3  9.665  -46% 75.971
8 Pokemon Super Mystery Dungeon 3DS  9.447  -21% 237.092
9 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  8.544 +13% 367.716
10 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS4  8.224 -34% 406.776
11 Uncharted: The Nathan Drake Collection PS4  7.743 -69% 32.610
12 Tokyo Xanadu PSV  7.627 -51% 112.041
13 Winning Eleven 2016 PS4  7.617   -40% 59.242
14 Picross 3D 2  3DS  7.475   -48% 52.241
15 Chibi-Robo! Zip Lash 3DS  7.339 -48% 21.436
16 Pro Baseball Famista Returns 3DS  6.930  -73% 32.527
17 Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King 3DS  5.304 -11% 796.835
18 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS3  5.008 -26% 186.479
19 FIFA 16 PS4  4.810 -77% 25.719
20 Rhythm Heaven: The Best+ 3DS  3.979 x 487.687

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 25.699 30.349 929.624 1.900.291
3DS 24.252 23.566 1.443.647 19.282.092
PSV 15.242 15.038 735.646 4.259.573
Wii U 11.658 11.594 489.090 2.632.670
PS3 2.105 1.929 193.195 10.362.186
Xbox One 438 224 13.587 56.854

Oud-Rochdaletopman Möllenkamp voor rechter

Voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp moet zich donderdag verantwoorden voor de verdenkingen aan zijn adres over het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. De rechtbank in Amsterdam begint met zijn proces, waarvoor zeven dagen zijn uitgetrokken.

Naast Möllenkamp (65) staat ook zijn vrouw terecht voor het opmaken van een valse factuur. Twee van zijn zakenpartners worden verdacht van omkoping.

Rochdale ontsloeg Möllenkamp in 2009 en claimt miljoenen van hem. De oud-topman wekte onder meer grote ergernis bij velen door in een peperdure Maserati rond te rijden. Zelf heeft hij vorig jaar bij de parlementaire enquête Woningcorporaties gezegd dat hij nooit geld of gunsten heeft aangenomen in ruil voor eigen voordeel. Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft dit niet en vervolgt hem daarom ook voor meineed, het liegen onder ede voor de enquêtecommissie.

Oud-Rochdaletopman Möllenkamp voor rechter
Oud-Rochdaletopman Möllenkamp voor rechter (Foto: ANP)

Steeds meer deelauto's in Nederland

Het aanbod van deelauto's neemt toe. Afgelopen voorjaar telde Nederland 14.352 deelauto's voor particulieren, 28 procent meer dan in 2014. De groei doet zich vooral voor in de vier grote steden waarvan Amsterdam met ruim 2900 voertuigen de meeste deelauto's telt, meldt het kennisplatform voor mobiliteit Crow-KpVV.

Het grootste aanbod van deelauto's is in handen van SnappCar, een onlinegemeenschap voor het huren of verhuren van auto's van particulieren. SnappCar is goed voor 57 procent van het particuliere aanbod. Greenwheels is de grootste aanbieder van deelauto's die 24 uur beschikbaar zijn.

Het gebruik van deelauto's komt vooral het milieu ten goede. Als er veel auto's worden gedeeld zijn er minder auto's nodig en daalt de belasting van het milieu. Volgens het Planbureau van de Leefomgeving leidt het systeem tot een daling van de CO2-uitstoot.

Deeleconomie
Aanbieders, leasebedrijven, gemeenten en het Rijk hebben de handen ineengeslagen om het gebruik van deelauto's te stimuleren. De partijen streven naar 100.000 deelauto's in 2018. Het aantal aanbieders groeit stevig, weet Crow-KpVV. In een eerder onderzoek baseerde het kennisplatform zich op dertien deelautoaanbieders, de cijfers van 2015 zijn gebaseerd op 24 bedrijven en initiatieven.

Autodelen past binnen de trend van het delen van particulier bezit, de deeleconomie. Bekende voorbeelden zijn particuliere hotelkamers via Airbnb, de taxi-app Uber en de maaltijdenservice Thuisafgehaald.

Steeds meer deelauto's in Nederland
Steeds meer deelauto's in Nederland (Foto: ANP)

Jeugdfilm Wiplala wint Amerikaanse prijs

De Nederlandse jeugdfilm Wiplala van regisseur Tim Oliehoek is bekroond op het Mill Valley Film Festival, dat elk jaar half oktober plaatsvindt in Californië. De verfilming van het boek van Annie M.G. Schmidt sleepte de publieksprijs in de wacht. Het festival heeft zich gespecialiseerd in het onder de aandacht brengen van buitenlandse titels.

Oliehoek bezocht vorige week het festival om een aantal screenings zelf in te leiden. De film Wiplala is de verfilming van het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt over een klein mannetje dat kan toveren en daarmee het leven van het Amsterdamse gezin Blom op de kop zet. De hoofdrollen worden gespeeld door Geza Weisz, Peter Paul Muller, Paul Kooij en Marjan Luif. De film trok in de Nederlandse bioscopen bijna 300.000 bezoekers.

Het is niet de eerste internationale waardering voor Wiplala. Eerder behoorde de titel ook tot de favorieten op de filmfestival van Giffoni, Toronto en Zlin.

Jeugdfilm Wiplala wint Amerikaanse prijs
Jeugdfilm Wiplala wint Amerikaanse prijs (Foto: BuzzE)

Wild Gunman beschikbaar op Wii U Virtual Console

De game Wild Gunman is nu beschikbaar op de Wii U Virtual Console. In 1985 verscheen Wild Gunman op de NES. De game was op de NES te spelen met de ZAPPER. De NES Zapper, bekend als de Beam Gun in Japan, is een elektronisch lichtpistool voor de NES.

Nintendo brengt de game naar Virtual Console vanwege Back to the Future Day gisteren. In de film speel Marty McFly een potje in de toekomst. Het spel is voorlopig alleen in Europa beschikbaar.

Michael Bublé ontkent vreemd te zijn gegaan

Michael Bublé is tegenwoordig gelukkig met zijn vrouw Luisana Lopilato die zwanger is van hun tweede kindje, maar dat weerhoudt hem er niet van nog eens terug te blikken op zijn relatie met actrice Emily Blunt. Ook vertelt hij over de reden van de relatiebreuk.

''Emily is een mooi en lief mens. Ik ben dankbaar voor de periode toen we samen waren'', vertelt de Canadese jazzzanger aan ET Canada. Michael had drie jaar een relatie met Emily Blunt. De twee gingen in juli 2008 uit elkaar omdat hun drukke agenda's de relatie steeds moeilijker maakten.

''De relatie eindigde niet door vreemdgaan. Die stopte omdat we niet goed voor elkaar waren. We zijn nu precies waar we zouden moeten zijn in onze levens." Geruchten over de reden van de breuk werden recent aangewakkerd in de Howard Stern Show waarin Blunt te gast was om haar nieuwe film Sicario te promoten. De provocerende dj confronteerde haar met de roddels over Michael die zou zijn vreemdgegaan. ''Het is gecompliceerd'', antwoordde Emily. ''Ik wil er nooit over praten."

Bublé trouwde in 2011 de Argentijnse actrice Luisana Lopilato. Ze hebben samen een zoontje, Nhoa. In juli maakten ze bekend dat ze zwanger van een tweede kind. Emily Blunt is nu vijf jaar getrouwd met The Office-acteur John Krasinski. In februari vorig jaar kregen ze een dochter met de naam Hazel.

Michael Bublé ontkent vreemd te zijn gegaan
Michael Bublé ontkent vreemd te zijn gegaan (Foto: BuzzE)

'Belasting op bronwater moet niet omhoog'

Tien gezondheidsorganisaties roepen het kabinet donderdag op de belasting op bronwater niet te verhogen. Dat zou mensen ervan weerhouden een gezonde keuze te maken. De organisaties, aangevoerd door het Diabetesfonds, doen de oproep in een brief waar RTL Nieuws de hand op heeft gelegd.

"Water is de gezondste drank die er is. Het drinken van water geniet dan ook de voorkeur boven de consumptie van suikerhoudende dranken", staat in de brief. Kraanwater is de makkelijkste en goedkoopste optie, maar waar kraanwater niet beschikbaar is, moet mineraalwater een aantrekkelijk alternatief zijn, betogen de organisaties.

Het kabinet wil de belasting op vruchtensappen en mineraalwater gelijktrekken met die op cola en andere softdrinks, zo werd begin vorige maand bekend. De voorgenomen verhoging zou de rijksbegroting 30 miljoen euro moeten opleveren, waaraan de belasting op mineraalwater maar 8 miljoen euro zou bijdragen.

Onder de ondertekenaars zijn de Hartstichting, de Nierstichting, KWF Kankerbestrijding en Jongeren Op Gezond Gewicht.

'Belasting op bronwater moet niet omhoog'
'Belasting op bronwater moet niet omhoog' (Foto: ANP)

Plasterk dubbel kans op Big Brother Award

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maakt twee keer kans op een Big Brother Award, de prijs voor de grootste privacyschender. De bewindsman was al genomineerd voor de Big Brother Publieksprijs. Daar hebben de deskundigen zich nu bij aangesloten, meldt organisator Bits of Freedom.

Ze hebben Plasterk genomineerd voor de Big Brother Expertprijs, vanwege zijn voorstel voor een uitbreiding van tapbevoegdheden voor geheime diensten, het onterecht geheim houden van tapstatistieken en het onrechtmatig tappen van advocaten. "Dit vormt een reële bedreiging voor de privacy van elke Nederlandse burger en voor veiligheid in het algemeen", zegt de Chief Information Security Officer van KPN.

De andere twee genomineerden zijn de korpschef van de Nationale Politie en het Van der Valk-hotel in Hengelo. De Nationale Politie maakt gebruik van big data voor 'predictive policing': voorspellen waar en wanneer iemand de fout in zal gaan nog voordat de misdaad is gepleegd. "Afwijkend gedrag wordt dan het criterium en niet meer strafbaar gedrag. Wie niet in het gelid loopt, loopt in het vizier van de politie", aldus Bits of Freedom.


Hoerenlopers en criminelen
Het Van der Valk-hotel in Hengelo is genomineerd omdat het zijn gastenlijsten systematisch deelt met de politie. "Het hotel ziet dus al zijn klanten als potentiële hoerenlopers en criminelen", zegt journalist Bart de Koning op de Big Brother Awards-site. Zowel de Publieksprijs als de Expertprijs wordt op 28 oktober uitgereikt in Amsterdam.

Plasterk dubbel kans op Big Brother Award
Plasterk dubbel kans op Big Brother Award (Foto: ANP)

5 Seconds of Summer wil grootste band worden

One Direction kan in december nauwelijks met een gerust gevoel een sabbatical nemen. De Australische popgroep 5 Seconds of Summer staat namelijk te trappelen in het gat te springen. ''We willen de grootste band ter wereld worden. Dat zeggen we al tegen elkaar sinds we in 2011 begonnen'', zegt de 19-jarige zanger Luke Hemmings in het AD.

De Australiërs begrijpen goed waarom One Direction vrijaf neemt. ''Absoluut'', zegt Michael Clifford. ''De jongens zijn al vier jaar de grootste band ter wereld. Ze werken ongekend hard, moeten ondertussen volkomen uitgeput zijn."

Het tweede album van 5 Seconds of Summer verschijnt vrijdag. Sounds Good Feels Good is de opvolger van het titelloze debuut, dat vorig jaar in veel landen de hitlijsten aanvoerde. In mei geven ze een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Vrijdag begint de voorverkoop. Hun vorige concert dat ze in mei dit jaar gaven was binnen een uur uitverkocht.

5 Seconds of Summer wil grootste band worden
5 Seconds of Summer wil grootste band worden (Foto: BuzzE)

Vluchtelingen Calais krijgen verwarmde tenten

Vrouwen en kinderen die leven in een vluchtelingenkamp bij Calais krijgen aan het eind van de week verwarmde tenten om in te slapen. De Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken wil de 6000 vluchtelingen in het kamp zo beschermen tegen de kou die eraan zit te komen.

Cazeneuve was woensdag op bezoek in het tentenkamp bij de Franse havenstad. Het kamp is in korte tijd flink gegroeid. Er is eigenlijk ruimte voor 3000 mensen, maar de laatste weken is het aantal ineens verdubbeld. Om alles in goede banen te leiden, worden 460 extra politieagenten ingezet. Het totaal aantal komt daarmee op 1125.

Vluchtelingen Calais krijgen verwarmde tenten
Vluchtelingen Calais krijgen verwarmde tenten (Foto: ANP)

Vijf doden bij familiedrama Frankrijk

Bij een familiedrama in de buurt van de Noord-Franse stad Lille zijn vijf mensen om het leven gekomen. Het gaat om een echtpaar en drie kinderen, meldden Franse media. Onder hen is een zes maanden oude baby.

De lichamen werden woensdagavond gevonden in het huis van het gezin. Uit een afscheidsbrief blijkt dat de 42-jarige vader de vermoedelijke dader is. Hij vermoordde eerst zijn veertigjarige vrouw, tienjarige dochter, zoons van zes maanden en vier jaar en pleegde daarna zelfmoord. Hij schrijft dat hij door financiële problemen geen andere uitweg meer zag.

De politie vermoedt dat de moorden vorige week vrijdag al zijn gepleegd, omdat die datum op de afscheidsbrief staat. Het kindermeisje vond de lichamen in bed. De vader had zichzelf opgehangen in de garage.

Vijf doden bij familiedrama Frankrijk
Vijf doden bij familiedrama Frankrijk (Foto: ANP)

Michael J. Fox test Back to the Future schoen

Michael J. Fox mocht woensdag als een van de eersten echte zelfstrikkende sneakers van Nike testen. De schoenen zijn meer dan 25 jaar nadat ze werden bedacht door de schrijvers van de film Back To The Future II, waarin Fox de hoofdrol speelde, werkelijkheid geworden.

"Dit is echt geweldig", zegt de acteur in een kort filmpje dat via Twitter werd gedeeld door zijn stichting, de Michael J. Fox Foundation, die zich inzet voor de ziekte van Parkinson. Fox kreeg de schoenen opgestuurd door Tinker Hatfield, de ontwerper van de originele filmschoen. In een bijgevoegde brief, die Fox deelde via Twitter, liet Hatfield weten dat er volgend jaar een beperkte oplage van de nieuwe zelfstrikkende schoen op de markt komt. De opbrengsten van de verkoop gaan naar de Michael J. Fox Foundation.

Woensdag werd door filmfans gevierd als Back To The Future Day, omdat Michaels personage Marty in het tweede deel uit de filmserie van 1989 naar 2015 reist, en arriveert op 21 oktober.

Michael J. Fox test zelfstrikkende sneakers
Michael J. Fox test zelfstrikkende sneakers (Foto: BuzzE)


Mythbusters stopt na veertien seizoenen

Na veertien seizoenen wordt de stekker uit Mythbusters getrokken. Dat maakte Discovery Channel woensdag bekend, meldt The Wrap.

In het programma, dat zeven keer werd genomineerd voor een Emmy Award, proberen Adam Savage en Jamie Hyneman door middel van wetenschappelijke experimenten de waarheid achter broodjeaapverhalen te achterhalen. "Het maken van Mythbusters heeft de manier waarop ik denk als een persoon, een artiest en als een wetenschapper fundamenteel en onomkeerbaar veranderd", zei Savage in een reactie op het nieuws. "Ik zal de show missen."

Het laatste seizoen wordt vanaf 9 januari 2016 uitgezonden. Voorafgaand zendt Discovery alle oude afleveringen uit in een marathon die duurt van 23 december tot 3 januari.

Mythbusters stopt na veertien seizoenen
Mythbusters stopt na veertien seizoenen (Foto: BuzzE)

Logisch liedje in Assassin's Creed Syndicate-trailer

Ubisoft dacht eens logisch na en ja hoor: gezien Assassin's Creed Syndicate zich in Londen afspeelt horen we London Calling van The Clash. De open deur waarvan je wist dat die zou komen.

Eerder werd er gemeld dat het spel een day-one-patch van 530 mb krijgt. Die is er al, maar nu is bekend dat er een tweede nog voor vrijdag komt van ongeveer dezelfde grootte. Het is gelukkig niet zo treurig als Halo 5 en de 9 GB update op dag van release.

Assassin's Creed Syndicate speelt zich af in Londen in het jaar 1868, tijdens de industriële revolutie. Als broer Jacob en zus Evie Frye ga je de Tempeliers dwarsbomen in de Britse stad. Assassin's Creed Syndicate komt vrijdag uit voor PlayStation 4 en Xbox One en pc.

Drew Barrymore had postnatale depressie

Drew Barrymore had een postnatale depressie na de geboorte van haar tweede kind. Dat heeft de actrice onthuld in een interview met People.

"Het was gewoon heel uitdagend en ik voelde me overweldigd", vertelt Drew over haar depressie, die ongeveer zes maanden duurde. "Ik heb veel beslissingen genomen en mijn werk aangepast aan het ouderschap."

De dochters van Drew zijn inmiddels drie en anderhalf jaar oud. De actrice vertelt verder in het interview verder dat ze niet geobsedeerd is door haar uiterlijk. "Ik heb liever dat ik mijn kinderen heb en er een beetje slechter uitzie in een badpak", zegt ze. "Een sexy body is gewoon niet mijn ding. Ik geef er een beetje om, maar niet heel veel."

Drew Barrymore had postnatale depressie
Drew Barrymore had postnatale depressie (Foto: BuzzE)

Cas Jansen gaat Edward Snowden spelen

Acteur Cas Jansen gaat de rol van klokkenluider Edward Snowden spelen in het gelijknamige theaterstuk. Jansen is vanaf februari in de Nederlandse theaters te zien als de voormalige CIA-medewerker. De acteur vervangt Egbert Jan Weeber, die in eerste instantie de rol voor zijn rekening nam. Maar Weeber moest afzien van het stuk in verband met andere verplichtingen, zo maakte het nieuwe theatergezelschap FC De Volle Bak donderdag bekend.

Actrice Myrthe Burger, die het podium deelt met Jansen, speelt in het stuk diverse rollen waaronder die van documentairemaakster Laura Poitras. Deze won onlangs een Oscar voor haar film over Snowden.

Het stuk speelt zich af in de transitzone van het Moskouse vliegveld Sjeremetjevo, waar Edward Snowden zijn levensverhaal deelt met het publiek. Hij vertelt over zijn opvoeding, zijn teleurstelling in de regeringen Bush en Obama, zijn ongeloof over de handelingen van de Amerikaanse staat onder het mom van 'terrorismebestrijding' en hoe hij in de loop der jaren op zijn plan gekomen is. Het stuk is geschreven door Allard Blom, de regie is in handen van Dick van den Heuvel.

Cas Jansen gaat Edward Snowden spelen
Cas Jansen gaat Edward Snowden spelen (Foto: BuzzE)

Brein achter ontsnapping 'El Chapo' vast

Mexico heeft zes mensen opgepakt die de Mexicaanse drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán zouden hebben geholpen bij zijn ontsnapping. Het gaat om het brein achter de ontsnappingsactie, Guzmáns zwager en vier andere verdachten.

Volgens de Mexicaanse autoriteiten had de bedenker van het ontsnappingsplan toegang tot de gevangenis, omdat hij bij Guzmán op bezoek mocht. Hij kon de drugsbaron zo op de hoogte houden van de vorderingen.

Guzmán ontsnapte in juli uit een zwaarbewaakte gevangenis. Een van Mexico's beruchtste criminelen ontsnapte via een 1,5 kilometer lange tunnel, waar hij vanuit zijn cel toegang toe had. Eerder werden al 23 gevangenismedewerkers opgepakt.

Brein achter ontsnapping 'El Chapo' vast
Brein achter ontsnapping 'El Chapo' vast (Foto: ANP)

'Belastingvoordeel woning 280 euro per maand'

Huishoudens met een eigen woning hadden in 2014 een gemiddeld belastingvoordeel van 280 euro per maand. Dat bleek donderdag uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het voordeel is 20 euro per maand minder dan in 2012, onder meer omdat woningeigenaren hebben afgelost op hun hypotheek en door lagere hypotheekrentes.

De fiscale aftrek voor de eigen woning bedroeg vorig jaar 33,2 miljard euro, waarvan 31,8 miljard bestond uit de aftrek van de hypotheekrente inclusief overige financieringskosten voor de eigen woning. De overige 1,4 miljard was aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld.

Het totale belastingvoordeel van de fiscale aftrek kwam in 2014 uit op 14,2 miljard euro voor ruim 4,2 miljoen huishoudens. Dat is ruim 56 procent van alle Nederlandse huishoudens. Sinds 2005 is dit aandeel met 2,6 procentpunt gestegen.

Hypotheekrenteaftrek
Door het grote aandeel huishoudens met een eigen woning en het gemiddeld hoge bedrag aan heffingsvoordeel, kwam 49 procent van het totale belastingvoordeel van 14,2 miljard euro terecht bij de twee hoogste inkomensgroepen. Ook met inachtneming van het belastingvoordeel betaalden deze huishoudens bijna 60 procent van de totale inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen.

De hypotheekrenteaftrek werd vorig jaar beperkt voor de hoogste inkomens. Hierdoor betaalden zij gemiddeld 4 euro per maand extra belasting, aldus het CBS. In totaal droegen deze huishoudens 38 miljoen euro extra af aan de fiscus.

Voor de hoogste inkomens geldt een aangepast tarief in de vierde en hoogste belastingschijf voor de aftrek eigen woning. Het normale tarief was in 2013 nog 52 procent. Dat wordt jaarlijks met 0,5 procentpunt verminderd tot het is gedaald tot 38 procent. In 2014 was het aangepaste tarief dus 51,5 procent.

'Belastingvoordeel woning 280 euro per maand'
'Belastingvoordeel woning 280 euro per maand' (Foto: ANP)

Delftse studenten winnen Solar Challenge

Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft de World Solar Challenge gewonnen. Het is de zesde keer dat het team de race wint. Solar Team Twente is als tweede geëindigd. De teams namen het in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) tegen elkaar op in Australië.

De Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

De wedstrijd was dit jaar bijzonder spannend, omdat de teams heel dicht bij elkaar reden. Het team uit Twente stond lang op de eerste plaats, maar werd woensdag van de troon gestoten door het team uit Delft. Toch was het geen kwestie van kat in 't bakkie. "Er waren vanochtend veel wolken dus we maakten ons wel zorgen of we genoeg energie konden krijgen", aldus een woordvoerster van het Nuon Solar Team. "Een kwartier nadat de race was begonnen, trok het open gelukkig."

Uiteindelijk finishte het team uit Twente met een achterstand van twee minuten. "Echt bizar. Het is ongekend hoe klein het verschil is", vertelde coureur Wouter Put na afloop. "Het is een raar gevoel. We zijn blij, maar het verschil is zo klein." Toch zijn de studenten uit Twente onverminderd trots. Put: "We voelen ons ook winnaars. Het is fantastisch dat we met twee Nederlandse teams het WK voor zonneauto's kunnen beslissen."

Delftse studenten winnen Solar Challenge
Delftse studenten winnen Solar Challenge (Foto: ANP)

LEGO Dimensions

LEGO, wie is er niet groot mee geworden? Ik wel, en heel soms koop ik nog een LEGO-pakket als er weer een speciale editie is. En toch schaam ik mij dan een beetje zodra ik afreken in de winkel. Alsof ik doosje condooms probeer te kopen bij de plaatselijke Kruidvat en dan de cassière je grinnikend zit aan te kijken met een blik in haar ogen van “Jij seks? Dacht het niet, ga maar weer snel terug naar je zolderkamer, daar wacht een date met je ruksok op je”. Maar los gezien daarvan, nu kunnen wij eindelijk aan de slag met LEGO en gamen tegelijk, en dat is bijna beter dan seks.

 

FOK! Wat een weer: een somber zonnetje

Het lijkt eindelijk iets droger te worden vandaag en de komende dagen. Tot en met zaterdag in ieder geval, want daarna wordt het weer wisselvalliger aldus weeronline.nl. De wind komt uit het westen, en is aan zee vrij krachtig, in het binnenland wat matiger. De temperatuur tikt in de middag de vijftien graden aan, iets warmer dan de afgelopen dagen dus. 

Onderstaande foto kreeg ik van Rewimo, onze nederduitse FOK!ster. Ze maakte de foto gisterenochtend onderweg naar haar werk. Een prachtige herfstzonsopkomst als je het mij vraagt. 

Zonsopgang in Arhnem (Foto: rewimo)
Zonsopgang in Arnhem (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1964 wordt de Nobelprijs voor de Literatuur uitgereikt aan Jean Paul Sartre, maar hij weigerde hem om in ontvangst te nemen. 

* In 2009 bracht Microsoft het stuurprogramma Windows 7 uit. 

* In 1844 voorspelde William Miller dat Jezus vandaag zou herrijzen. Toen de wederopstanding uitbleef, mondde dat uit in 'the great disappointment'.

* In 1797 maakt André-Jacques Garnerin de eerste bekende parachutesprong boven Parijs.

Maiwand richt Partij van Allah op

Een moderne boodschapper wil met de beste intenties namens Allah Nederland bevrijden. Moslimradicaal Shabir Burhani, ook bekend als Maiwand al-Afghani en Maiwand de Thuisblijver, heeft nieuws. Deze keer gaat het om de oprichting en lancering van de Partij van Allah (PvA).

Met een video en een tekst op zijn website zet Maiwand zijn plannen uiteen. 'Willen we een echte islamitische staat met shari'ah wetgeving stichten op vreedzame wijze door het volk de keuze te geven? Ja!', schrijft Maiwand op zijn website, die naar zijn zeggen niks dan de waarheid bevat. Ook is inmiddels een Facebook-pagina gestart. Maiwand belooft daar onder meer dat hij de problemen in de Haagse Schilderswijk gaat oplossen.

Maiwand zegt een eerlijke, harmonieuze samenleving na te streven. Een echte islamitische staat met de shari'ah van Allah is volgens hem anders dan de versie van terreurorganisatie IS. 'Willen we onze krachten bundelen om eenheid onder moslims te bereiken en alle vormen van zinloos terrorisme, onderdrukking en illegale oorlogen beëindigen in de moslimwereld en meer vrede en veiligheid hier bewerkstelligen en alle problemen waarmee we als samenleving te maken hebben oplossen? Het antwoord daarop is ja!', aldus Maiwand.

Jihad-liefhebber Maiwand kwam begin april nog in het nieuws nadat de lokale Rabobank in Leiden hem dumpte als klant en zijn betaalrekeningen blokkeerde. Een week later deed Elsevier-columnist Afshin Ellian aangifte tegen Maiwand wegens bedreiging, opruiing en het aanzetten tot haat en geweld. Maiwand beweert enkel 'een vreedzame moslim' te zijn die zijn mening uit.

Nederlandse ambtenaren mishandeld in Parijs

Een groep Nederlandse ambtenaren is woensdagavond overvallen, geslagen en geschopt in een noordelijke voorstad van Parijs. Dat meldt de NOS. De ambtenaren brengen een driedaags bezoek aan de banlieues om te zien hoe de Fransen de radicalisering van jongeren tegengaan.

Correspondent Frank Renout was samen met de gemeentelijke ambtenaren uit Amsterdam, Rotterdam en Arnhem op stap. De groep had net een gesprek gehad met jongerenwerkers in een probleemwijk in de noordelijke voorstad Saint-Denis. De ambtenaren kwamen naar buiten en gingen lopend op weg naar een volgende afspraak.

Pepperspray
In een sportzaal, een paar honderd meter verderop, werden ze belaagd door een groep jongeren. De ambtenaren kregen pepperspray in hun gezicht gespoten en ze werden geschopt en geslagen. Ook werd er een tas gestolen. Een van de ambtenaren liep een hoofdwond op. De Nederlanders sloegen rennend op de vlucht, zo vertelde Renout in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Het leek erop dat de groep werd opgewacht. 'Maar dit had net zo goed even verderop kunnen gebeuren, want in Saint-Denis hangen op veel plekken en in portieken groepjes dealers rond', aldus Renout. De rest van het avondprogramma werd afgelast, maar donderdag gaan de ambtenaren verder met hun werkbezoek.

Permanente dood in Steam Greenlight-game

Permanente dood in een game; dat lijkt voor een gamer weggegooid geld. Toch is er een game die zo gaat werken. Word je doodgeschoten dan is het klaar, je 'play' knop wordt grijs en onbruikbaar. Je kan nooit meer spelen. De tien euro die je voor de game hebt neergelegd is waardeloos en de kans op wraak is nul procent. Elke stap kan je laatste zijn. Dit is het idee achter One Life.

One Life staat ondertussen op Steam Greenlight en is nogal opmerkelijk te noemen. Op de site van ontwikkelaar Kefir! staat dat de game tien dollar gaat kosten. Je krijgt hiervoor een survivalgame terug die je met wat pech slechts enkele minuten kan spelen. Toch is neergeschoten worden niet altijd permanente dood. Een speler die jou neutraliseert kan ook kiezen alles te stelen, je te vernederen, je als slaaf te gebruiken, je gevangen te nemen, je te vergeven of uiteindelijk te vermoorden.

One Life wil ook uitbreiden op het survivalgenre. Als je maar één kans hebt, denkt de ontwikkelaar dat de kans groter is dat mensen gaan samenwerken en een nederzetting creëeren. Als je liever op een road trip gaat kan dat natuurlijk ook. Het is mogelijk (met vrienden) zogenaamde baatletrucks te maken en rond te rijden.

Owja had ik al verteld dat er zombies in de game zitten? Dat blijkt ook voor deze game namelijk de norm te zijn. Het is dus ook mogelijk je geld te verliezen doordat een zombie aan je arm zit te knagen. Daarnaast valt op de site te lezen dat je behalve eten en drinken ook meer natuurlijke levensbehoeften nodig hebt. Welke deze zijn, wordt er niet bij vermeld.

One Life is te pre-orderen voor tien dollar op de site van de game. De game zal enkel voor pc uitkomen. Mocht je geen interesse hebben op de site dan kan je de game ook hier vinden op Steam Greenlight.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.