Het gebeurde in de IKEA

Henk zegt: Wat nou IKEA?Met de extra vrije dag die je met Pinksteren is gegund, kun je een hoop doen. Uitgebreid ontbijten. Ontzettend lang onder douche staan en zorgen dat je elk randje, hoekje en gaatje keurig uit boent. Met schuurmiddel, mocht het nodig zijn. De hele dag je bed niet uit komen, vieze dingen doen, filmpjes kijken, de schilfers van croissantjes verrassend aangenaam in je naad. Tuinieren, kun je ook doen. Eventueel bij je schoonouders op bezoek. Of je gaat naar Ikea.

Op Pinkstermaandag, een dag die je vrij in kunt vullen, rij je dan naar de blauw/gele alles-gigant om een kar te vullen met Knackebrod tafels en stoelen. Daar doe je dan een paar uur over. Hoe haal je het in je hoofd om een bonusdag op die manier van al zijn potentie te beroven? Ja, ook ik had een relatie waarin dit mij overkwam. “Tuurlijk ga ik mee, schat.” “Nee, ik vind het heus leuk” “Och, ik heb gewoon niet zoveel te zeggen op dit moment.” “Ja, die balletjes zijn inderdaad heerlijk.” “Nou, en of dat een fijne dag was.”.

Nooit meer, zeg ik u. Gister was het dus zo erg dat het restaurant van de vestiging in Delft moest sluiten. Vanwege de drukte. Te druk in een Zweedse schoolkantine met een McDonaldsformule. Gek genoeg klinkt dat typisch Hollands. In hemelsnaam, wat gebeurt er dan in je hoofd?

  1. De parkeerplaats is overvol. Je rijdt niet door, maar neemt voor lief dat je vanaf je plekje nog tien minuten moet lopen.IKEA Job Interview
  2. Bij binnenkomst zie je overal mensen. Je loopt niet terug naar je auto, maar staart voor je uit en geniet van de gezelligheid. Want 4000 mensen in een IKEA vestiging, DAT IS KNUS!
  3. Na honderd meter gelopen te hebben in ruim vier uur, zie je de ingang van het restaurant. Ook dit zit bomvol. Je gaat niet naar huis, maar schuifelt net als iedereen voetje voor voetje naar binnen om van die Zweedse balletjes met saus te eten. Het valt je niet op dat de balletjes lauw zijn en de saus uit blik komt. Authentiek, dat hoop je dat het is.

Ondanks deze drie momenten waarop je verstand het over had moeten nemen, denk je aan het einde van de dag nog steeds dat dit een goed idee was. Vervolgens kom je na een dag van bank naar bed strompelen thuis en wat zie je daar? Dat je dezelfde Billykast als je buren hebt gekocht.