Iedereen een biografie!

Henk zegt: Schrijf over mij!“Of ik de held word van mijn eigen leven, of dat deze rol is voorbestemd voor een ander, dat moeten deze pagina's uitwijzen.” Aldus zal mijn autobiografie beginnen. Als overtuigd liberaal met uitgesproken sociale ideeën, die voornamelijk wat rondzwerft en na bijna dertig jaar nog steeds over het geestelijk gestel van een twijfelende puber beschikt, verdien ik dat wel. Een beetje held houdt immers zijn memoires bij, niet dan? Nu devalueer ik ook meteen de term 'held', want tegenwoordig denkt iedereen een bijdrage te moeten leveren aan ons literaire landschap.

Onlangs kondigde ook de in ongenade gevallen VVD coryfee Van Rey aan een boek willen te gaan schrijven over zijn beslommeringen. Dan ben je een mislukte wethouder uit godbetert Roermond. De eerste oplage gaat onaangetast richting de Bruna uitverkoopbak, dat weten we nu al. Mocht het nu uitdraaien op een semi-fictionele misdaadthriller, dan bied ik mijn excuses aan. Maar het gaat over een slagerszoon die al dan niet bouwprojecten heeft toegewezen in ruil voor een weekje Centerparks. Lekker belangrijk.

biography!Toegegeven, zelf lees ik tussen de nuttige dingen door de biografie van Zlatan Ibrahimovic. Een hilarische mafketel en wat een vermaak, maar de verzameling letters heeft het simplistisch nut van een PvdA-congres. Nu is die gekke Zweed nog een aansprekende voetballer, maar Andy van der Meyde, Renee van der Gijp en Hans Kraaij jr verlagen het genre al helemaal tot het SBS6 van de bibliotheek. Mocht de PVV binnenkort weer wat willen verbieden, dan hoop ik toch dat het voetbalbiografieën zijn.

Binnenkort in de bestsellerlijst: Jan Klomp, het te lang uitgesponnen Leven van een Dakdekker. Zelfs Badr Hari schrijft iets over zichzelf. Reken op korte zinnen, vijf kartonnen bladzijden en kleurige prenten van bloed, bewusteloze mensen en een theedoek. Een soort Nijntje voor... Ja, voor wie eigenlijk?

Heeft Daphne Deckers al een biografie? Dat God met ons mag wezen. Gaat ze het zeker nog zelf schrijven ook. Anne Frank, Nelson Mandela en Galileo Galilei. Dan heb je het over mensen die een biografie verdienen. Die betekenen wat. Lees je mee, Daphne? Die hebben wat bijgedragen. Net als ik.