Doet u mij maar plofkip

Henk lust plofkipMet enige regelmaat slaat Wakker Dier mij middels een billboard om de oren, waarop ik een mooie kip zie zitten. Naast de kip zijn er nog een paar veren om een snavel heen gevallen. Wat blijkt? Dat is ook een kip. Een bio-kip nog wel. Weegt nog geen kilo. Min de snavel en overige botten, blijft er dus net een kipnugget over. Het grote beest is ten minste het dubbele en de filets steken trots uit zijn borst. Als een koning zit hij daar, de plofkip.

Om het mij nog makkelijker te maken, laat de instantie mij vervolgens in dagbladen zien waar ik nog een fijn stukje kiloknaller kan kopen. Is toch elke keer weer een genot hoor, wanneer ik de saté vul met grote brokken mals vlees. Maar wat leest mijn oog daar onderaan de advertentie? “Stop de plofkip”! Welk een onnozelarij! Nadat ik hoor dat zelfs politieke figuren buiten de Marianne Thieme Scoutingclub zich hiermee bezighouden, besluit ik om maar eens de website te bezoeken. Het klinkt immers allemaal vrij ernstig.

PlofkipWat ik aldaar lees, stemt mij zeer tevree. Wist u bijvoorbeeld dat de plofkip binnen zes weken naar zijn streefgewicht groeit? Hoe efficiënt! Wakker Dier is het daar niet mee eens en brengt als argument dat het hart deze groei niet bij kan houden. Maar dan vraag ik mij af waar een beestje dat zes weken leeft een goed hart voor nodig heeft. Dat het gevederte niet kan lopen, vat ik ook niet op als een minpunt. Slachtvee wordt er namelijk niet malser op wanneer het vrij rond kan lopen. En mals vlees, zo zal elke amateurkok u kunnen vertellen, is lekkerder dan taai vlees. Henk versus Wakker Dier: 2 – 0.

Nee, een goed woord heb ik voor de lobby van het comité des problemen der Eerste Wereld niet over. Het dient de consument maar eens duidelijk te worden dat het ons millennia heeft gekost het schraal stuk krielkip te cultiveren tot de voedingsbom die kip tegenwoordig is. Wat denk je, dat de kip zoals zij nu is thuis hoort in de natuur? Mieter op. De kip is traag en vliegt amper, waardoor zij in de voedselketen een plek inneemt die garant staat voor degradatie. Een lekkere kippenpoot voor een paar centen, geniet ervan; kapitalisme en agrarische vooruitgang vierden zege over de gebrekkige evolutie. Hoera!

Mocht je me willen uitschelden wegens dit stukje (ik vind bijvoorbeeld ook dat hanen meer ruimte moeten krijgen dan kippen), dan kan dat in de comments, maar op Twitter ben ik ook aanwezig.