Lekker op mankantie

Stuur twee vrouwen samen op vakantie en je hebt een echte vrouwenvakantie. De bestemming maakt dan niet uit. Of het nu een stedentrip, jeepsafari, feestvakantie of beautyreis is, vrouwen babbelen, giechelen en kleppen erop los. Twee mannen op reis betekent echter niet direct dat het een mannenvakantie wordt. De verwijving van de samenlevingen wereldwijd blijft hen in de weg zitten om een echte man te zijn. “Doe dit, laat dat, pas op, zit stil en sloop vooral geen bedden van het hotel” blijven overal gelden. Behalve op een mankantie.

Het woord mankantie is niet door mijzelf uitgevonden. Het komt uiteraard uit de mond van een échte man. Echte mannen gaan in de lente, herfst, maar het liefst in de winter op reis met hun kameraden. Een mankantie begint met kamperen in een natuurgebied waar geen vrouwen, regels en verplichtingen zijn. Midden in de natuur is een man zichzelf. Alle luxe gaat overboord. Dat betekent twee weken lang niet scheren, geen teennagels en neushaar knippen en de mogelijkheid om ondergoed drie dagen achtereen binnenstebuiten te dragen. Slapen gebeurt op een luchtbedje onder de sterrenhemel. Wassen is niet nodig, al het vuil spoelt wel af tijdens het zwemmen in het meer. En ’s avonds bij het zelfgemaakte kampvuur wordt er vooral niet gepraat.

De basics zijn overboord, maar dat maakt het nog geen échte mannenvakantie. Experimenteren en overleven zijn de twee cruciale punten die de man nodig heeft, nu hij niet meer de vrouwtjes hoeft te versieren of zijn eigen gezin hoeft te beschermen. Het wordt tijd voor krachtmetingen. Moddergooien, buikschuiven, hardloopwedstrijden, zo ver mogelijk spugen en piesen zijn enkele verplichte activiteiten. De hoogste kampvuurbouwer en de beste konijnenvanger krijgt de meeste lof tijdens het zelfgevangen avondmaal. Complimenten worden gegeven in de vorm van schouderbeuken, grijnzen en boeren. Conversaties gaan alleen om noodzakelijke dingen.
“Waar is de aansteker?”
“Daar.”
“Honger?”
“Bier.”

Wie toevallig voorbij peddelt in een eenzame kano, kan wel eens een man als een dobbertje boven en onder water zien gaan. Let op: dit is geen drenkeling. Het dobberen wordt veroorzaakt door een druk op de sluitspier, die zich opent en sluit afhankelijk van de persdrang. In mannentaal is dit: “ik heb net in het meer zitten schijten.” Als de man gezond heeft gegeten, zal de drol naar de bodem zakken. Is hij aan de slingerschijt, dan zal het via de behaarde rug naar de bovenste haardos drijven. Andere mannenexperimenten op vakantie zijn het in de anus drukken van een fles of andere voorwerpen, scheten aansteken bij het kampvuur, de huid van slapende kameraden licht aanfikken met een aansteker of een dag in een luier rondlopen en ertegenaan schoppen als deze vol zit.

Pijn is fijn en de man moet nu eenmaal ervaren wat er gebeurt als je bepaalde risico’s neemt. “Pas op, bezeer je niet” wordt pas serieus genomen als de man het zelf heeft ervaren. Maar zodra er écht wat aan de hand is, staan de mannen klaar voor hun vrienden. Als er bij iemand een ijzerdraadje van het spalkje achter de tanden loslaat, voelen alle ex-beugeldragers mee en geven zij zelfs goede adviezen over het ofwel linksom ofwel rechtsom uitdraaien van het ijzerdraadje, tot deze loslaat en de pijn voorbij is.

Bij thuiskomst zal de vrouw of vriendin de echte man vreemd aankijken. Direct komen alle mannelijke vrijheden weer in gedrang door het “ga je scheren, douchen, schone onderbroek aan, deodorant op en er liggen al nieuwe sokken klaar op je spijkerbroek en vergeet dan vooral niet je haar uit het doucheputje te halen en je kleren in de wasmand te gooien, voor je morgen weer aan het werk gaat.” Zodra de man weer aangepast terugkomt, vraagt zij hoe het was. “Leuk.” Zij begrijpt niet dat de man niet meer weet waar hij over heeft gepraat met zijn vrienden. Het maakt ook niet uit. Hij kan zijn zoontje straks vertellen hoe je in een meer schijt zonder te verdrinken, hoe je een konijn gaar krijgt boven het kampvuur en dat je het niet voelt als iemand in je slaap de haren van je huid brandt met een aansteker. Maar dat komt straks. Nu wil de man eerst nog even zichzelf zijn, zoals op zijn mankantie. Dus nu eerst nog met de voeten op tafel een biertje drinken om het af te leren en dan lekker snurken.