Lokvrachtauto voor dobbernegers

Vrachtwagenchauffeurs maken zich al lange tijd zorgen om de oversteek te maken naar Groot-Brittannië. En dat is niet zo vreemd. Waar de havens vroeger al het punt waren om beroofd te worden van je portemonnee – een rondje in een voorruit is zo gemaakt - zijn het nu bootvluchtelingen die de oversteek willen maken naar het sociale vangnet van de overburen. De chauffeurs hangt een fikse boete boven het hoofd als ze betrapt worden op het meenemen van verstekelingen. Maar er wordt nog niet voldoende actie ondernomen door autoriteiten aan de vastelandzijde van het Kanaal om beroepsmensen te beschermen.

Het opvallendste aan de dobbernegers – dankjewel Annabel Nanninga voor de term – is dat de vrachtwagenspringers bijna uitsluitend uit mannen bestaan. Zodra er geen vrouwen of kinderen meer in de buurt zijn, is het fatsoen direct voorbij. Het zou goed kunnen dat die mannen zijn gevlucht om niet vermoord te worden. Maar veilig in Italië in de zon op wat rotsen zitten grienen omdat je niet weet hoe het verder gaat nu je niet meer vermoord wordt of verdrinkt, of vrachtwagenchauffeurs bedreigen omdat je naar een land wil waar je verzekerd denkt te zijn van een uitkering zodra je voet aan wal zet, zijn twee heel verschillende dingen. Vanaf dat moment verandert een échte vluchteling in een economische vluchteling. Een profiteur.

Welk land zit nu te wachten op kerels die zich als oermannen gedragen, mensen bedreigen en voor de rest van hun leven gratis geld ontvangen van de overheid? Geen wonder dat Groot-Brittannië de grenzen stevig bewaakt. Wie daar binnen wil komen, krijgt allang niet meer zomaar een uitkering of een verblijfsvergunning. Onderdak wil men daar nog wel bieden in de vorm van een gezellige cel, maar daar houdt het wel mee op. Maar terwijl die kerels de raarste toeren uithalen voor het niet-bestaande Walhalla dat zij voor ogen hebben, zijn beroepschauffeurs flink de lul. En daar zelf hardhandig wat aan doen, behoort niet tot de mogelijkheden.

Gelukkig zijn er soms ook positieve verhalen. Zo werd er deze week in Wijchen een vrachtwagen ontdekt met verstekelingen tussen de lading. Waarschijnlijk waren dit dobbernegers zonder het juiste kompas en zijn ze in de verkeerde truck gestapt. Foutje, bedankt. Dat biedt natuurlijk veel mogelijkheden voor politie en justitie. Zie het als een mensvriendelijke muizenval: je zet aas uit in de vorm van een vrachtwagen, rijd de wagen naar een omheind stuk en laat hen netjes weer vrij op een plaats vanwaar ze de weg niet zo gemakkelijk weer terugvinden. Buiten de EU, bijvoorbeeld.

Voor de haatcampagnes starten, is het goed om te weten dat zo’n lokvrachtauto niet bedoeld is voor échte vluchtelingen. Anders had het wel een lokboot geheten of zou er een campagnevoorstel staan om de mensen te overtuigen dat je het Kanaal wel over kan zwemmen, zoals die arme verdronken mannen in hun duikpak. Dan waren er heel andere bestemmingen genoemd. Minstens zo effectief, als dat je doel zou zijn. Maar echte vluchtelingen moeten altijd de kans hebben om te vertrekken naar een andere bestemming. Tot je onschuldige beroepschauffeurs bedreigt omdat je naar een land wil dat bekend staat om economische sprookjes. Dan ben je een profiteur en vraag je erom uitgezet te worden.