Papa en mama hebben weer seks

Er is maar één ding erger dan horen dat je ouders seks met elkaar hebben; je ouders horen klaarkomen. Dat moment met wat gesmoorde oergeluiden, waarna je bijna het schouderklopje van je moeder op je vaders rug kunt horen: "Dat heb je weer goed gedaan, schat." En ben je eindelijk van ze gevlucht, heb je je eigen gezinnetje opgebouwd ver weg van die jeugdtrauma's, leef je helemaal gelukkig in je eigen veilige coconnetje, dan gaan ze naar een verpleeginstelling. En daar komen de bloemetjes en de bijtjes onomwonden weer aan bod: "Hebben uw ouders nog seks?"

Het is natuurlijk goed dat er in verpleeginstellingen weer wat oog is voor ouderen die intimiteit willen. Zeker in een tijd dat de zorg zo is uitgekleed, is het prettig dat sommige ouderen net zo naakt als de gezondheidszorg kunnen doen wat ze willen. Misschien niet meer zoals de jonge konijnen die ze vroeger waren, maar ja, schildpadden hebben ook seks. Ze klimmen wat trager op elkaar en is het bijzonder lachwekkend, maar het is niet geheel onmogelijk. Dus ergens is het wel logisch dat ouderen de ruimte moeten krijgen voor intimiteit.

Een van de plannen is het bieden van tweepersoonsbedden. Waarschijnlijk zal de gezondere partner er alsnog niet mogen blijven slapen, maar het brengt overdag weer wat variatie aan lichaamssappen op de makkelijk schoon te maken matrassen. De gebruikelijke urine en het zweet zal zo'n verzorger op de dag natuurlijk ook de keel uithangen. Als je eens wat anders vindt, weet je tenminste dat er ook nog wat anders gebeurt op zo'n kamertje. Het is dan echter wel een eis dat men een beetje privacy heeft. Die jonge stagiaires van negentien moeten immers geen levenslang trauma oplopen en in het klooster gaan, omdat ze per ongeluk binnenliepen tijdens het paringsproces van dinosaurussen.

Maar daar zit je dan in een klinisch kamertje, voor het gesprek van de opname van een van je ouders. "Hebben uw ouders nog seks? Of zijn ze nog intiem met elkaar? Of doen ze het nog wel eens met zichzelf? Ja, dan weten we even of we ze een tweepersoonsbed geven, of gewoon ons reguliere programma. U weet wel, waar de verzorgenden ieder moment van de dag even binnenwippen om te zien of ze zichzelf er niet weer helemaal hebben ondergescheten. O, haha, dat mocht ik helemaal niet zeggen. Maar goed, ter zake. Eén of tweepersoons bed?"

Stel je dan ook nog eens voor dat je het met je ouders over seksuele voorlichting moet hebben voor ze in zo’n tehuis gaan: de mogelijkheden van Viagra en de tips van de fysiotherapeute voor standjes waarbij de rug wordt ontlast en de benen niet te veel gaan trillen. Je ouders hebben misschien weer recht op seks en privacy omdat de huidige generatie zorgdirecteuren ineens bang is dat ze het op hun oude dag zelf zonder partner en hoeren moeten doen, maar de prijs die daarvoor betaald wordt is hoog. Daar zit je dan als mantelzorger met je goede gedrag. Dacht je eindelijk van die jeugdtrauma's af te zijn, begint het gezeik weer van voor af aan. Je wiebelt nog even heen en weer met je vingers en je oren, maar nog even en je komt er niet meer onderuit. Jawel, papa en mama hebben weer seks.