Kinder-Surprise in verband gebracht met salmonella-uitbraak in meerdere landen

Een uitbraak van salmonella in meerdere landen waarbij vooral kinderen ziek zijn geworden, is in verband gebracht met chocoladeproducten van Kinder Surprise die door Ferrero zijn gemaakt.

In het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Nederland worden naar schatting bijna 100 mensen getroffen. Italië controleert ook of sommige van zijn analytische resultaten verband houden met de monofasische uitbraak van Salmonella Typhimurium.

Het VK telt de meeste salmonellainfecties bij 57 personen. Alle gevallen zijn 18 jaar of jonger, waarvan ongeveer 60 procent jonger dan 5 jaar. Er zijn meer meisjes dan jongens ziek. Ten minste negen patiënten zijn door de salmonellauitbraak in het ziekenhuis opgenomen, maar gelukkig zijn geen er sterfgevallen gemeld.

Het Food Standards Agency en Food Standards Scotland adviseren consumenten om bepaalde Kinder Surprise-producten met een houdbaarheidsdatum tussen 11 juli en 7 oktober 2022 niet te eten. Het betreft de Kinder Surprise 20 gram en 20 gram x 3 verpakkingen  welke in België zijn vervaardigd.